AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Povratak legendarnih boja za sve Porsche modele

Povratak legendarnih boja za sve Porsche modele

Svojom novom,  Paint to Sample i Paint to Sample Plus opcijom, Porsche Exclusive manufaktura proširuje svoju specijalnu ponudu boja karoserije za sve modele. Fokus je na dostupnosti klasičnih Porsche boja, koje su postale prepoznatljive tokom godina...

Povratak legendarnih boja za sve Porsche modele

Za posebno individualne zahteve, postoji i mogućnost kreiranja nijansi po posebnim specifikacijama. “Neobične boje automobila su bile poznate kroz istoriju naše marke i predstavljaju važnu stavku različitosti”, kaže Aleksandar Fabig, direktor odeljenja za individualizaciju i klasiku. “Sa ovom ponudom oživljavamo kultne klasične boje i proširujemo spektar standardnih i specijalnih boja u svim serijama modela za više od 160 nijansi.


Tokom proteklih godina, potražnja za posebnim bojama karoserije kod svih Porsche modela je naglo porasla. Sa svojom novom ponudom, Porsche Exclusive manufaktura je značajno povećala kapacitet u ovoj oblasti. Novi mikser boja je pušten u rad u glavnoj fabrici u Zufenhauzenu, gde stručnjaci za boje mešaju nekoliko desetina sastojaka sa izuzetnom preciznošću kako bi postigli željenu nijansu. Svaka serija boje je podeljena na deo za farbanje karoserije i deo za farbanje dodatnih delova. Površine koje se farbaju na vozilu uglavnom se sastoje od aluminijuma, plastike i karbon/fiberglas kompozita. Ova različitost materijala podrazumeva posebne metode nanošenja kao i različite temperature sušenja pa samim tim i za nijansu drugačiji sastav boja u zavisnosti od komponente. Pločice za poređenje serija boje su ofarbane i služe kao referentni uzorci boje tokom završne kontrole vozila.

Povratak legendarnih boja za sve Porsche modele

Paint to Sample: kultne boje slave povratak


Porsche ne samo da proširuje raspon ponude boja karoserije već ga i restrukturira: Custom Colour je preimenovan u Paint to Sample. Ova kategorija uključuje unapred definisane boje koje su već bile odobrene od strane Porsche specijalista za boje karoserije. Primeri uključuju: Maritime plavu, Rubystar crvenu i Mint zelenu. Ovi izbori boja iz devedesetih uživaju kultni status među ljubiteljima marke Porsche. U prošlosti su ove boje bile u ponudi za model 911 (tip 964). Kao deo proširene Porsche strategije individualizacije, ove legendarne nijanse sada slave povratak. Zahvaljujući Paint to Sample konceptu, aktuelni Porsche modeli mogu biti dostupni u ovim privlačnim klasičnim bojama.


Asortiman je zaista raznolik i zavisi od serije modela kao i od lokacije proizvodnje. Za 911 i 718 serije modela postoji više od 100 dodatnih boja, koje su dostupne. Za Panameru, Macan i Cayenne postoji više od 50 različitih opcija, dok dodatnih 65 boja upotpunjuje asortiman za Taycan kupce.

Povratak legendarnih boja za sve Porsche modele

Paint to Sample se može poručiti kao sastavni deo novih konfiguracija vozila u svim Porsche centrima. Ovo produžava rok isporuke za okvirno tri meseca u odnosu na modele sa standardnim bojama. Cene unutar serije modela variraju u zavisnosti od verzije. Na primer, Paint to Sample za većinu 911 i 718 modela košta 8,806 EUR ; za 718 GT i 911 Turbo, Turbo S i GT modele, košta 9,877 EUR1.


Ponuda bi trebalo da bude integrisana u Porsche konfigurator vozila početkom 2022. godine. Online opcije izbora i sortiranja, na primer po familiji boja kao i dodatne informacije o individualnim bojama će uslediti sukcesivno.


Paint to Sample Plus: opsežna provera izvodljivosti


Za posebno individualne zahteve boja, Porsche Exclusive manufaktura ide i korak dalje: sa Paint to Sample Plus konceptom završni sloj boje se može birati gotovo potpuno slobodno. Ova opcija je dostupna za linije modela 911, 718 i Taycan.

Povratak legendarnih boja za sve Porsche modele

Procedura je sledeća: klijent predaje uzorak željene boje u Porsche centru – sve je moguće zamisliti od boje lične tašne do boje laka za nokte. Ovaj uzorak se zatim šalje u Porsche AG. Tamo se vrši posebna provera izvodljivosti za svaki zahtev posebno, što može potrajati i nekoliko meseci u zavisnosti od kompleksnosti posla.


U sledećem koraku, Porsche stručnjaci kreiraju formulu boje. Ovi eksperti razvijaju nijansu na osnovu dostupnih komponenti boje. Zatim se u više postupaka razvija senčenje tako da nijansa odgovara uzorku i pod različitim izvorima svetla, kao što je dnevno ili veštačko svetlo. Nakon ovoga, testira se izvodljivost boje u uslovima proizvodnje na karoseriji vozila i dodatnim delovima. Takođe je neophodno definisati i debljinu sloja, što omogućava stabilan proces, odsustvo grešaka i mogućnost ponovnog farbanja. Pre nego što konkretno vozilo za klijenta uđe u proces farbanja, boja se nanosi na test karoseriju. Ukoliko se pokaže da se željena nijansa ne može realizovati u skladu sa uobičajenim standardima kvaliteta, Porsche će snositi troškove testiranja izvodljivosti. Primeri cena za Paint to Sample Plus: 17,612 EUR za većinu 911 i 718 modela i 19,754 EUR2 za 718 GT i 911 Turbo, Turbo S i GT modele.


Porsche Exclusive manufaktura


Sportski automobil, neponovljiv kao i vaš otisak prsta, nepogrešiv kao i vaš lični stil života: u interakciji zanatske veštine i posvećenosti detaljima, Porsche Exclusive manufaktura kreira izuzetno personalizovana vozila za svoje klijente. Visoko kvalifikovano osoblje sa decenijama iskustva posvećuje punu pažnju svakom detalju i unapređuje ga ručnom izradom. Ovi eksperti imaju na raspolaganju širok spektar vizuelnih i tehničkih opcija za posebnu primenu na spoljašnjosti i enterijeru vozila. Ispunjavaju se najviši standardi u pogledu materijala i završne obrade. Pored pojedinačnih personalizovanih automobila za klijente, Porsche Exclusive manufaktura takođe proizvodi i male limitirane serije kao i posebne edicije. Ovde se materijali vrhunskog kvaliteta kombinuju sa savremenim proizvodnim tehnologijama kako bi se stvorio opšti harmoničan koncept. Porsche centri pružaju savete o asortimanu i mogućnostima koje nudi Porsche Exclusive manufaktura tokom prvog kontakta zajedno sa online konfiguratorom vozila. Postoji okvirno 100 Exclusive Manufaktur partnera širom sveta, koji su dostupni klijentima sa ciljem da pomognu u ispunjavanju posebno individualnih želja. U pitanju su posebno opremljeni i obučeni Porsche centri koji, u punoj meri mogu da daju savete o Exclusive Manufaktur asortimanu proizvoda. Pored ovoga , savetovanje za sve modele je dostupno i u srcu brenda u Štutgatu-Zufenhauzen, u saradnji sa odgovarajućim Porsche centrom i na osnovu broja porudžbine. Glavni proizvodni pogon je specijalizovan za personalizovane boje karoserije: Pogon 1 poseduje najveću kolekciju Porsche uzoraka boja i uzoraka vozila ofarbanih u boje po uzorku.


PR

Kia EV9 je Svetski auto godine 2024. po izboru žena

Kia EV9 je Svetski auto godine 2024. po izboru žena

Kia EV9 je od strane uglednog žirija u izboru Women's Worldwide Car of the Year (WWCOTY) proglašen za "najbolji automobil na svetu za 2024. godinu". Proglašenje pobednika, objavljeno 8. marta, odvilo se upravo na međunarodni Dan žena...

Peugeot - Mesec sajamskih ponuda!

Peugeot - Mesec sajamskih ponuda!

Posebna Sajamska ponuda za PEUGEOT vozila sa lagera trajaće do 31. marta u svim prodajnim salonima, kao i na našem štandu u Hali 1 Beogradskog Sajma i obuhvata najpopularnije hečbek i SUV modele po akcijskim cenama i sa specijalnim uslovima garancije...

Opel Sajamska Akcija 2024

Opel Sajamska Akcija 2024

U susret ovogodišnjem Sajmu Automobila u Beogradu, Opel je za sve svoje kupce u Srbiji do kraja marta obezbedio posebne akcijske popuste od 10% za celokupnu gamu, uz 4 godine garancije (ili 100.000 pređenih kilometara)...

Sajam automobila u Beogradu ima dugu tradiciju

Sajam automobila u Beogradu ima dugu tradiciju

Jedinstvena sajamska manifestacija i najznačajniji godišnji događaj u sektoru auto i moto industrije u jugoistočnoj Evropi, Bg car show i Motopassion,  biće održana na Beogradskom sajmu u tradicionalnom prolećnom terminu – od 21. do 27. marta 2024. godine...

123456. . .1592
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje