AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi Kia Sorento predstavljen u Srbiji

Novi Kia Sorento predstavljen u Srbiji

Novi Kia Sorento je moćan, progresivan i svestran te kao najprestižniji član Kijinih sportskih terenaca u četvrtoj generaciji donosi dizajn i tehnologije za sve putne izazove...

Novi Kia Sorento predstavljen u Srbiji

Novi Sorento na vrhu Kijine bogate SUV ponude


Sorento, koji je svojim dolaskom u segmentu velikih SUV-ova podigao standarde po pitanju prostranosti, kvaliteta i ekonomičnosti, mirno sedi na prestolu Kijine globalne SUV ponude, koju dopunjuju Stonic, Sportage, Seltos i Telluride (poslednja dva nisu raspoloživa u Evropi).

Novi Kia Sorento predstavljen u Srbiji

Emilio Herrera, izvršni direktor Kia Europe, rekao je: “Sorentova evolucija u poslednjih 18 godina je vrlo pozitivno uticala na celokupno razumevanje Kije kao brenda. Dok je automobil premijerno predstavljen 2002. godine kao pravo terensko vozilo, četvrta je generacija Sorentu donela privlačniji izgled. To je vrlo važan model za Kiju, posebno sada, kada prvi put predstavlja elektrifikovanu snagu u našoj SUV ponudi.”


Moderno dizajnirana unutrašnjost kabine visokog kvaliteta i najnovijih tehnologija

 

Sorentova prefinjeno dizajnirana unutrašnjost – sa oštrijim linijama, high-tech detaljima i izduženim proporcijama – pruža samouvereniji i zreliji izgled. Njegova atraktivna kabina donosi materijale vrhunskog kvaliteta, najnovije infotainment tehnologije i novi dizajn koji očarava.

Novi Kia Sorento predstavljen u Srbiji

Nova platforma sa hibridnim i plug-in hibridnim pogonima


Novi Sorento je prvo vozilo na Kijinoj platformi nove generacije za velike i srednje velike SUV modele. Zajedno sa dužom karoserijom koja omogućava maksimalno veliki prtljažni prostor, platforma garantuje to da je Sorento jedan od najsvestranijih i najprostranijih sportskih terenaca na tržištu, koji kupcima nudi i treći red sedišta.


Pored toga, Sorentov inovativni raspored u kabini znači da sedam putnika ima mnogo prostora, dok pritom nudi i pozamašan prtljažnik, a tu je i Kijin novi ‘Smartstream’ elektrifikovani pogon. Time je Sorento po prvi put dobio hibridnu snagu. Rezultat toga je da novi model omogućava manju potrošnju goriva, niže emisije i bolje pogonske mogućnosti od prethodnika.

Novi Kia Sorento predstavljen u Srbiji

Progresivni sistemi povezivanja i pomoći


Novi Sorento je zahvaljujući unapređenoj povezivosti, sistemima asistencije i infotainment tehnologijama tehnološki najnaprednija Kia do sada. Dvostruki digitalni merači prilagođeni korisnicima nude naprednu grafiku, nova telematska pomagala i povezivanje sa pametnim telefonima.


Više od 3 miliona prodatih Sorento vozila, od čega u Evropi oko 300.000


Od lansiranja na tržištu 2002. godine, Sorento je širom sveta našao više od 3 miliona kupaca, od toga u Evropi oko 300.000.

Novi Kia Sorento predstavljen u Srbiji

Sorento po prvi put elektrifikovan sa efikasnim hibridnim pogonima


Kijin najnoviji SUV po prvi put ponudiće i hibridnu snagu. Kupci će moći da biraju između hibridne i plug-in hibridne verzije.


Sorento Hybrid pokreće novi ‘Smartstream’ elektrifikovani pogon koji je kombinacija 1,6-litarskog T-GDi benzinskog motora sa litijum-jonskim polimer baterijskim sklopom kapaciteta od 1,49 kWh i 44,2-kilovatnim elektro motorom. Inteligentna konstrukcija Sorentove nove platforme omogućava postavljanje baterijskog sklopa ispod dna sa minimalnim uticajem na prostranost kabine ili prtljažni prostor.


Ovaj elektrifikovani motor sa 230 konjskih snaga i obrtnim momentom od 350 Nm kombinuje niske emisije CO2 i izuzetne mogućnosti. Novi 1,6-litarski T-GDi motor donosi Kijinu novu CVVD tehnologiju (Continuously Variable Valve Duration), koja otvaranje ventila vrši prema uslovima vožnje umesto uz stalno otvaranje ventila. To omogućava bolje performanse pri niskim i srednjim obrtajima i smanjuje potrošnju goriva.

Novi Kia Sorento predstavljen u Srbiji

Snaga se elektronskim uređajem, smeštenim na menjaču, prenosi preko 6-stepenog automatskog menjača, što omogućava punu snagu motora i elektro motora uz minimalni gubitak energije. Rezultat je trenutno ubrzanje pri bilo kojoj brzini, sa direktnim pristupom raspoloživoj snazi baterije pri velikim brzinama.


U Evropi će biti na raspolaganju i Sorentov novi 2,2-litarski 4-cilindrični ‘Smartstream’ dizel motor sa 202 KS i obrtnim momentom od 440 Nm. Sa novim aluminijumskim blokom, koji je 19,5 kg lakši od čeličnog u prethodniku, novi motor je za 38,2 kg lakši od onog iz treće generacije Sorenta. Radi u kombinaciji sa Kijinim novim 8-stepenim menjačem sa dvostrukim „mokrim“ kvačilom (8DCT). Menjač 8DCT, koji je konstruisan kako bi pružao lagan prenos, karakterističan za klasične automatske menjače, u odnosu na uobičajenog 8-stepenog automatika ima manju potrošnju goriva.

Proizvodnja u Južnoj Koreji - već u prodaji u Srbiji


Kao i prethodnika, i novog Sorenta za evropsko tržište proizvode u Kijinoj fabrici u gradu Hwasung u Južnoj Koreji, a prodaja u Srbiji već traje.


PR

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Pod okriljem Tike šopa, specijalizovane prodavnice za prodaju limitiranih serija patika i garderobe, a povodom promocije najnovijih modela Nike Air Max Plus Drift patika, u Beogradu je organizovano jedinstveno adrenalinsko iskustvo...

Proizvodnja vozila u svetu u 2023. godini

Proizvodnja vozila u svetu u 2023. godini

Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova prenosi informaciju od Međunarodne organizacije proizvođača motornih vozila (OICA) koja pokazuje da je u svetu tokom prošle godine proizvedeno 93.546.599 vozila ( automobili i laka komercijalna vozila)...

123456. . .1595
2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje