AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Volvo: Sat inspirisan kamionom

Volvo: Sat inspirisan kamionom

Dizajn novog Volvo FH kamiona za dugolinijski transport, za koji je kompanija Volvo Trucks osvojila brojne nagrade, poslužio je kao inspiracija za izradu kolekcije pribora za vozače. Posebno mesto u kolekciji zauzima ručni sat Driver Performance, urađen u skladu sa elementima dizajna novog kamiona.

Volvo: Sat inspirisan kamionom

Inovativni dizajn novog Volvo FH kamiona predstavljenog u septembru 2012. godine je rezultat dugogodišnjeg kreativnog rada. Ovaj kamion je osvojio i najprestižniju svetsku nagradu za dizajn - Red Dot, koja se dodeljuje za vrhunska dostignuća u oblasti dizajna.

Dizajneri u Volvo studiju potiču iz različitih dizajnerskih disciplina, a sam proces kreiranja u kompaniji Volvo Trucks zasniva se uvek na istom osnovnom pristupu, objašnjava Asok George, glavni dizajner za spoljašnjost u kompaniji Volvo Trucks.

Volvo: Sat inspirisan kamionom

“Da bismo bili sigurni da je proizvod dizajniran na najbolji mogući način, kada odredimo koncept, započinjemo saradnju sa kolegama iz ostalih sektora kompanije koji su stručnjaci iz drugih oblasti. Ako je to kamion, konstruisan je za vožnju, a ako je nešto drugo, onda je možda napravljen da nešto nosi”, objašnjava Asok George.

Saradnja između dizajnera i inženjera kompanije Volvo Trucks odvijala se i prilikom izrade kolekcije pribora za vozače - "Travis pribor za vozače kompanije Volvo Trucks". Glavni artikal iz ove kolekcije, ručni sat Driver Performance, kreirao je Patrik Palovara /Palovaara/, viši dizajner zaposlen u dizajn studiju kompanije Volvo Trucks u Geteborgu.

„Dizajn ručnog sata mora da ima jasnu poruku. Poruka koju prenosi ručni sat Driver Performanse jeste osećaj ponosa“, objašnjava on. „Ponosni ste na svoj kamion, ponosni ste na svoj sat, to je osnovna komunikacija“.

Volvo: Sat inspirisan kamionom

Dizajn ručnog sata inspirisan je elementima primenjenim na novom Volvo kamionu, kao što je šara upotrebljena za unutrašnjost kamiona i karakteristična Volvo slova korišćena za instrumenat tablu. Dimenzije ručnog sata i način na koji se prilagođava zglobu ruke, takođe su dizajnirani tako da sat podseća na novi Volvo FH.

„Imali smo zadatak da kreiramo kolekciju povodom uvođenja u ponudu našeg novog FH vozila. Nama je izazov bio da ulovimo osećaj tog kamiona, ne da samo prekopiramo dizajn, već da pronađemo naš način da taj dizajn prikažemo“, kaže Palovara.

Bez obzira o kom proizvodu se radi, dobar dizajn iziskuje da korisnik uvek bude u centru pažnje.

„Koji god proizvod da je u pitanju, potrebno je identifikovati realne probleme, rešiti ih da bi se postigao kvalitetan dizajn i postaviti korisnika u središte, a ne samo kreirati da bi se nešto dizajniralo. Kao da radite domaći zadatak. Da bi dizajn bio dobar, oblik i praktični detalji moraju biti usaglašeni“, objašnjava Palovara.

 

Volvo Trucks

Svetske premijere motocikla na štandu Euro Sumara

Svetske premijere motocikla na štandu Euro Sumara

Distributer tri poznata proizvođača motocikala, beogradski Euro Sumar, potrudio se za ovogodišnji 15. sajam motocikala Motopassion obezbedi čak šest eksluziva, od kojih pet, još uvek vrlo svežih, stižu sa čuvenog milanskog sajma motocikala EICMA...

Vikend na sajmu automobila i motocikala

Vikend na sajmu automobila i motocikala

Međunarodni salon automobila i Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion" i pre otvaranja su, pratećim programima, privukli veliki broj posetilaca. Nije ni čudo jer se radi o jednom od 12 najvećih ovogodišnjih automobilskih sajmova u svetu...

Sajam automobila u Beogradu 2023 - Volkswagen

Sajam automobila u Beogradu 2023 - Volkswagen

Kompanija Porsche Srbija i Crna Gora, generalni uvoznik za vozila marki Volkswagen i Volkswagen privredna vozila je za posetioce 55. međunarodnog salona automobila, u hali 1 izložila veliki broj modela ove porodice...

123456. . .1565
BMW X6 2023
Slika nedelje