AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

ZF: Devet stepeni prenosa u automatskom menjaču je limit

ZF: Devet stepeni prenosa u automatskom menjaču je limit

Nije bilo tako davno, kada je standardan menjač u automobilima imao četiri stepena prenosa. U poslednjoj deceniji, mnogo toga se promenilo, kada je u pitanju transmisija. Menjač sa šest "brzina" je postao standard, nisu retki ni sedmostepeni, a premium brendovi u ponudi imaju i menjače sa osam stepeni prenosa. Da li je tu kraj?

Kako u parksi funkcioniše automatizovan menjač sa 8 brzina, isprobali smo u BMW-u 328i.

 

Kompanija ZF Friedrichshafen AG od sledeće godine će u ponudi imati automatizovani menjač sa devet stepeni prenosa, pripremljen za modele automobila sa prednjim i pogonom na sve točkove i motorom smeštenim napred, a koji su prvi put predstavljeni prošle godine.

Ali, tu se trka u razvoju menjača sa što većim brojem stepeni ne završava. Hyundai razvija menjač sa deset stepeni prenosa, a Ford i GM zajednički rade na menjaču sa istim brojem "brzina" za automobile sa pogonom na zadnje točkove i devetostepenom menjaču za automobila sa pogonom na prednje točkove.

Nedavno se po ovom pitanju oglasio šef kompanije ZF Friedrichshafen AG, Stefan Sommer, koji tvrdi da je devet stepeni prenosa "prirodni limit" za autmatske menjače i da veći broj "brzina" od devet, nema velikog smisla.

ZF: Devet stepeni prenosa u automatskom menjaču je limit

Ovako izgleda ZF menjač sa 9 brzina - Fleksibilan, moćan i efikasan

 

Prema rečima šefa severnoameričke divizije kompanije ZF, Julia Casparija, težnja za većim brojem stepeni od devet, nije pitanje tehnike, već marketinga. On ovu tvrdnju brani činjenicom, da su najbolji automatski menjači već sada na samo 11 % ispod teoretkih 100 % efikasnosti. Caspari ističe, da treba uzeti u obzir i troškove proizvodnje, rizik od kvarova i prostorne zahteve takvog menjača.

Automagazin.rs

Putevi Srbije - Sprskim tagom i kroz Crnu Goru

Putevi Srbije - Sprskim tagom i kroz Crnu Goru

JP „Putevi Srbije" obaveštava javnost da svi postojeći korisnici srpskih tagova kao i oni koji kupe nov srpski tag, od sutra 05.06.2024. godine, mogu da nakon izvršene prekonfiguracije, odnosno registracije na TOLL4ALL platformu, plaćaju putarinu na autoputevima u Crnoj Gori (autoput Podgorica –Kolašin i tunel Sozina)...

123456. . .1599
Rally Italia Sardegna 2024 - Tanak
Slika nedelje