AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Ženeva 2012 - Predstavljen novi Audi A3 (FOTO + VIDEO)

Ženeva 2012 - Predstavljen novi Audi A3 (FOTO + VIDEO)

Nova generacija modela Audi A3 je pionir u korišćenju nove platforme koncerna VW, pod nazivom MQB. Na modularnoj platformi je najpre razvijen trovratni hatchback, a uskoro ćemo videti i nove karoserijske verzije. Na sajmu automobila u Ženevi, svetlost dana je ugledala nova generacija modela Audi A3...

Ženeva 2012 - Predstavljen novi Audi A3 (FOTO + VIDEO)

Eksterijer

Spoljašnji dizajn ne donosi iznenađenja. Profil automobila je karakterističan i za prethodnu generaciju "A-trojke", a izgled prednjeg i zadnjeg dela automobila je inspirisan detaljima, koje smo mogli videti na modelima kao što su nova generacija A6 i Q3. Rezultat je dinamičniji izgled, sa mnoštvom horizontalnih linija. Dužina automobila, koja iznosi 4.237 mm, i visina od 1.421 mm, slični su kao kog prethodnika. Međuosovinsko rastojanje je simbolično povećano za 23 mm, na 2.601 mm, čime je skraćen prednji preves. Širina karoserije je porasla za 12 mm, na 1.777 mm.

Velika prednost modularne platforme je smanjenje mase automobila. Audi A3 je "smršao" za 80 kilograma, a verzije koju pokreće motor 1.4 TFSI ima masu od 1.175 kilograma. Uštede kilograma, pre svega je obezbedila konstrukcija od visoko-otpornog čelika. Prednji blatobrani i "hauba" su izrađeni od aluminijuma. Tehnika svetala, koja je kod Audija uvek na visokom nivou, biće dostupna u tri nivoa: halogena svetla, xenon svetla i LED svetla, uključujući i zadnje svetlosne grupe. U prednjem braniku se nalazi "radar", koji je deo sistema adaptivnog tempomata. Kamera ispog vetrobranskog stakla, uz pomoć specijalnog monitoringa, upozorava na nekontrolisano napuštanje saobraćajne trake, a sposobna je da čita saobraćajne znakove.

Ženeva 2012 - Predstavljen novi Audi A3 (FOTO + VIDEO)

Već na prvi pogled primećujemo, da prednji i zadnji deo automobila neodoljivo podsećaju na rešenja koja smo  videli na većim modelima ove marke, modelima A4 i A6. Bokovi automobila se nisu dramatično promenili, u odnosu na odlazeću drugu generaciju modela A3. Enterijer je tipičan za Audi modele današnjice, možda malo strog, ali u predstavljenoj verziji ga "oživljavaju" aluminijumski detalji, što daje sportski utisak. Glavnu novinu predstavlja modernizovani informacioni sistem Audi Connect. Deo pomenutog sistema predstavlja nama dobro poznati MMI, čiju poslednju verziju smo videli na aktuelnoj generaciji modela Audi A6 (test možete pročitati klikom na LINK).

Ženeva 2012 - Predstavljen novi Audi A3 (FOTO + VIDEO)

Enterijer

Kada bolje pogledamo središnju konzolu, primećujemo da nedostaje klasična ručica ručne kočnice. Zamenu je dobila u elektromagnetnoj kočnici, koja se aktivira dugmićem sa oznakom P. Polje u naslonu za ruke prima telefon dimenzija iPhone, Samsung S serije, HTC, Sony Ericsson,  a telefon se može priključiti na konvencionalni punjač ili putem Bluetootha povezati sa Audi Connect sistemom. Uz doplatu se može dobiti i Head-up displej na vetrobranskom staklu. U Audiju neprestano rade na razvoju ovog sistema, pa za nekoliko godina možemo očekivati da se na displeju prikazuje realan izgled raskrsnice, i pomoću strelica određuje smer dolaska i udaljenost automobila iz suprotnog smera. 

Ženeva 2012 - Predstavljen novi Audi A3 (FOTO + VIDEO)

Uvećano kružno komandno dugme, sada se može koristiti i kao touchpad na notebook-u, a preko njega je moguće uneti adresu za navigaciju i internet adresu jednostavnim pisanjem prstom po podlozi. Žargonski, Audi ovakvo rešenje naziva MMI Touch. Neki od tastera oko glavnog birača, u novom A3 su zamenjeni sa dva nova prekidača, kako bi se lakše prelazilo iz moda navigacionog sistema, telefona, radio uređaja i drugih medija. Zahvaljujući grafičkom procesoru NVIDIA Tegra, LED dispjel dijagonale 7 inča reflektuje sliku visokog kvaliteta u 3D formatu. Audi je proširio i uslugu Google Earth sistemom za monitoring ulica (Street View). Na displeju sistema Connect, koji ima veoma intuitivan software i jednostavan meni, možemo videti i približan izgled eksterijera nove generacije modela A3. Čini se da ni na spoljašnjosti nećemo videti veliku revoluciju. Digitalna skica nam otkriva tradicionalnu masivnu masku hladnjaka.

Ženeva 2012 - Predstavljen novi Audi A3 (FOTO + VIDEO)

Motori

 

U početku će Audi nuditi tri motora. Iako su paramteri motora i njihova zapremina slični onim u aktuelnoj generaciji, agregati se mogu pohvaliti potpuno novom konstrukcijom. Motor 1.4 TFSI razvija maksimalnu snagu od 90 kW. Aluminijumski blok motora smanjuje masu za 16 do 22 kilograma. Izduvni kanali su potpuno integrisani u glavu motora, a motor ima 4 ventila po cilindru i DOHC razvod. Novina je i tehnika gašenja cilindara (COD/ACT), kojim se do 4.000 o/min gase dva cilindra "u sredini". Premijera ovog sistema će biti u modelu Audi A1 Sportback 1.4 TFSI (103 kW). Komponente sistema za gašenje cilindara, teške su 3 kilograma. Novinu predstavlja i motor 1.8 TFSI, čija snaga iznosi 132 kW. U početku prodaje, turbodizele će zastupati motor 2.0 TDI, koji razvija 105 kW i 320 Nm. Pomenutim agregatima, kasnije će se pridružiti i motori 1.6 TDI (prosečna potrošnja 3,8 l/100 km) i 1.2 TFSI.

Ženeva 2012 - Predstavljen novi Audi A3 (FOTO + VIDEO)

Menjači su manuelni ili robotizovani S-Tronic. Audi A3 dostupan je i sa sistemom pogona na sve točkove quattro (preko Haldex spojnice), koji je moguće dobiti uz motore 1.8 TFSI i 2.0 TDI.

VIDEO:



Automagazin.rs

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Pod okriljem Tike šopa, specijalizovane prodavnice za prodaju limitiranih serija patika i garderobe, a povodom promocije najnovijih modela Nike Air Max Plus Drift patika, u Beogradu je organizovano jedinstveno adrenalinsko iskustvo...

123456. . .1595
Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje