AutoMAGAZIN - Testovi

Najnovije vesti iz auto industrije

Test - Toyota Corolla Sedan - stvorena za ljubav na duge staze

Test - Toyota Corolla Sedan - stvorena za ljubav na duge staze

Šta je potrebno da bi jedan automobil postao mit? Treba li za to godinama osvajati prva mesta na listama pouzdanosti ili postati najprodavanaiji model na svetu? Ako u obzir uzmemo jedan od navedenih kriterijuma, shvatamo da je Corolla mitski model. U svojoj 10. evoluciji Corolla nam dolazi kao otmeni sedan, mešavina vrednosti, vrhunskog izgleda, vrhunskih radnih karakteristika i još lakšeg upravljanja...

Test - Toyota Corolla Sedan - stvorena za ljubav na duge staze

Preko četrdeset godina istorije deli nas od trenutka kada je sa uzdužno postavljenim motorom i zadnjim pogonom svetlost dana ugledala prva Toyota Corolla. Tokom decenija, Corollin oblik i pogon se menjao, nizali su se brojni sportski i tržišni uspesi i ovaj automobil postao je najprodavaniji model svih vremena. Kao deseta po redu generacija, nova Corolla je nekako tiho i "na mala vrata" počela da se prodaje u Sedan izvedbi, ali uz veliku senku naslednika hatchback izvedbe Corolle koja je dobila ime Auris. Moderno oblikovana, pokretana hvaljenim Dual VVT-i agregatom napredne konstrukcije, ova Corolla je bez sumnje jedan od automobila koji treba proučiti prilikom kupovine novog automobila.

Test - Toyota Corolla Sedan - stvorena za ljubav na duge staze

Corolla nam još jednom dokazuje da je vreme bezličnih Toyotinih modela iza nas. Nova Corolla, bez svake sumnje, jeste atraktivno dizajniran automobil. Bočne linije automobila dosta su jednostavne i gotovo u potpunosti ih definiše oblik stakala sa velikim zaobljenjem prema zadnjem delu automobila. Prednjim delom Corolle 10. generacije dominiraju velika zakošena svetla i robustan branik koji bi pristajali i automobilu ubedljivijih performansi. Rešetkasta maska hladnjaka i veliki logo Toyote upotpunjuju utisak pripadnosti. Izdužena bočna linija naglašava eleganciju i dužinu, a svi ostali elementi samo zaokružuju priču o zanimljivom i snažnom izgledu. Ekipi dizajnera treba odati priznanje i za oblikovanje zadnjeg dela automobila, koji smiruje dinamičnu siluetu automobila. Dakle, da se razumemo: 10. generacije Corolle nije atleta, kao što su neki japanski ultra atraktivni modeli, koji brzo nestanu u dizajnerskom smislu, ali je zato automobil koji u svakom trenutku deluje uverljivo, moćno i sugurno.

Test - Toyota Corolla Sedan - stvorena za ljubav na duge staze

U poređenju sa starom Corollom, unutrašnjost novog modela je prostranija, komfornija i opremljenija, a korišćeni su prijatniji i kvalitetniji materijali. Sa koliko pažnje su Toyotini dizajneri osluškivali evropski ukus, primetili smo čim smo napravili prvi zamah vratima. Ona su teška. Njihova debljina uliva poverenje, a mekano "BUP" prilikom zatvaranja nameće zaključak o temeljitosti prilikom izrade. Unutra primećujemo moderne oblike, a naglasak prilikom dizajna instrumentalne ploče usmeren je ka jednostavnosti i dobroj ergonomiji. Ne možemo a da ne primetimo da u osnovi instrument tabla i konzola podsećaju na onu iz modela Auris. To nije slučajno, jer je Auris odlično prihvaćen model. Ipak, za potrebe Corolle izgled joj je prilagođen i doteran. Bez obzira koliko unutrašnjost podseća na onu iz modela Auris, vešto je izbegnut osećaj "već viđenog". Centralna konzola je originalna, i bez visoko postavljenog centralnog grebena, što je sigurno veliki plus za kompletnu ergonomiju automobila. U Corolli se sedi ugodno i komforno. Umereno profilisana i udobna sedišta odlično obuhvataju telo. Masivan naslon za ruku, između prednjih sedišta, izuzetno je praktičan, ne samo zbog toga što sadrži dve pregrade za sitnice, već i zbog varijabilne dužine, koja omogućava promenu stepena prenosa bez pomeranja ruke sa naslona. Iako je ergonomija na visokom novu, moramo istaći i jednu manu. Naime, da biste potražili više informacija sa putnog računara, to morate učiniti tipkama smeštenim u donjem delu info-zaslona, a logičnije je to učiniti pomoću komandi na volanu, kao što je slučaj na modelu Avensis.

Test - Toyota Corolla Sedan - stvorena za ljubav na duge staze

Mesta napred i pozadi ima sasvim dovoljno i na zadnjoj klupi niko se neće osećati neprijatno ni posle dužih putovanja. U enterijeru nove Corolle ima mnogo više prostora za vozača i suvozača, a udaljenost između prednjeg i zadnjeg sedišta iznosi zavidnih 900 milimetara. Ono što nas je prijatno iznenadilo jeste činjenica da je ispred putnika pozadi pod ravan, što je povećalo udobnost sedenja i povećalo prostor za noge. Ono što je netipično za jednog Japanca, u unutrašnjosti smo naišli na malu buku. Temeljna zvučna izolacija svela je decibele na gospodski nivo. Prtljažnik zapremine 450 litara nije najveći u klasi, ali zato je pristup lagan, što je osigurano velikom širinom i dovoljno nisko položenim rubom orvora za utovar predmeta. Kada su mali predmeti u pitanju (telefoni, olovke, papirići, ključevi, bočice sa pićem...), putnici neće imati problema sa njihovim odlaganjem, jer se za to brine čak 15 manjih ostava, među kojima je i "dupla" ostava u kokpitu ispred suvozača. Kada smo izlazili iz automobila, primetili smo nešto što nam se i nije previše svidelo. Rukohvat za otvaranje vrata iznutra nalazi se previše pozadi, pa da biste izašli ili ušli u automobil, morate napraviti neprirodan zahvat rukom. Kada je ovaj detalj u pitanju, kopiranjem rešenja na modelu Auris sigurno bi imalo više koristi nego štete.

Test - Toyota Corolla Sedan - stvorena za ljubav na duge staze

U praznom hodu motor Toyote Corolle gotovo je nečujan, čak i spolja, i ne treba da čudi ako neko od budućih vlasnika okrene ključ za paljenje (tačnije pritisne dugme - smart entry&start) u uverenju da je motor ugašen, što se i nama dogodilo nekoliko puta na testu. Toyotina generacije generacija Dual VVT-i motora zabeležila je mnogo pohvala, kako na račun štedljivosti, tako i na račun snage. Testirani automobil opremljen je 1.6 Dual VVT-i benzinskim 16-ventilskim agregatom, koji razvija 124 konjske snage pri 6.000 o/min i 157 Nm Obrtnog momenta pri velikih 5.200 o/min. Bolji poznavaoci sigurno primećuju da se i max snaga i max Obrtni moment razvijaju na visokim obrtajima, što je karakteristika 16-ventilskih motora. Ukoliko želimo da izvučemo živahnije karakteristike, ovaj 16-litarski Dual VVT-i većinu svog vremena mora provesti u visokim obrtajima. Tačnije, on se i "budi" tek iznad 4.500 o/min (max Obrtni moment postiže na visokih 5.200 o/min). Uz takav režim rada, potrebno je očekivati i nešto veću potrošnju, koja je u gradskim uslovima dostizala i 10 litara na 100 pređenih kilometara. Na drugu stranu, prilikom lagane vožnje Ibarskom magistralom iz Beograda prema Čačku, putni kompjuter pokazivao nam je potrošnju od 6,2 litra na 100 pređenih kilometara, što nas je prijatno iznenadilo. Menjač u Corolli je tradicionalno uverljiv: tih, precizan i mekan. Uz sve to i kratkog je hoda.

Test - Toyota Corolla Sedan - stvorena za ljubav na duge staze

Što se tiče vešanja na 10. generaciji, možemo slobodno reći da je Corolla odrasla. Solidno upijanje neravnina dobro "pokriva" gradske rupe, ali ni slučajno nemojte da pomislite da će konačan efekat vožnje novom Corollom izgledati kao da se nalazite na palubi nekog brodića. Testirani model opremljen je pneumaticima dimenzija 205/55 R16 (Dunlop SP01), zahvaljujući kojima automobil i prilikom žustrije vožnje "prašta greške" i lako se kontroliše. Prednje ogibljenje je tipa MacPherson, dok se pozadi i dalje nalazi "stara dobra" torziona osovina, koja će tek na grubljim neravninama pozdraviti putnike pozadi nervoznim i malo bučnijim poskakivanjem. Volan je prijatan u gradu, i omogućava da veoma lako kontrolišete 1,3 tone težak automobil, što će se sigurno svideti i damama. Ovo sve ne znači da Corolla nije agilan i dinamičan automobil. Vešanje je odlično trimovano i u svakom trenutku daje do znanja koliko ste blizu graničnih područja, a ukoliko preterate, stvar u svoje ruke preuzeće elektronika, koja reaguje munjevito.

Test - Toyota Corolla Sedan - stvorena za ljubav na duge staze

I, na kraju cena. Corolla nije najjeftiniji automobil u klasi. Višu cenu opravdava poznatom pouzdanošću i dugovečnošću, bogatom serijskom opremom, ali i svim novim kvalitetima, kojima se stari model nije mogao podičiti. Naravno, izuzetno velika briga za kupca osetiće se tek tokom eksploatacije, što potvrđuje i Toyota Eurocare pomoć na putu, koja nudi 24-časovnu besplatnu pomoć na putu u slučaju mehaničkog kvara, saobraćajne nesreće, probušene gume... Kada svemu dodamo i činjenicu da je nova Corolla osvojila 5 zvezdica za sigurnost na čuvenom Euro NCAP testu, onda cena od 22.600 Eura, koliko treba izdvojiti za model Corolla Sol (testirani automobil - najviši nivo opreme) opravdava kupovinu ovog automobila. Cena Toyote Corolle opremljene 1.6-litarskim benzinskim agregatom i osnovnim nivoom opreme (Terra) iznosi 18.000 Eura sa plaćenom carinom i PDV-om.

Test - Toyota Corolla Sedan - stvorena za ljubav na duge staze

Dobro je znati: Reč Corolla izvedena je iz latinske reči Corolla, koja se prevodi kao "venac od cveća". Time se nastavlja tradicija Toyote, koja se odnosi na imenovanje automobila početnim slovom C (Crown, Corona, Celica, Carina itd.). Toyota i dalje koristi imena koja vuku korene iz latinskog jezika, kao što su Yaris, Auris i Avensis. Od izlaska na tržište, 1966. godine, Corolla je postigla svetski uspeh za Toyotu. Već 1967. godine prodato je više od 15.000 Corolla širom sveta. Danas se Corolla proizvodi u 16 zemalja, na pet kontinenata, a prodaje se na 140 tržišta u svetu. Skoro 33 miliona prodatih primeraka širom sveta čini Corollu najprodavanijim automobilom na svetu i to je titula koja je Corollu uvrstila i u Guinnessovu knjigu rekorda.

Test - Toyota Corolla Sedan - stvorena za ljubav na duge staze

Tehnički detalji: - Motor: benzinski 1.6-litarski 16 ventila - broj cilindara: 4 u liniji - venitili: 16 ventila DOHC - zapremina 1.598 cm3 - Prečnik x hod klipa: 80,5 x 78,5 - stepen kompresije: 10,2:1 - maksimalna snaga: 124 KS pri 6.000 o/min - maksimalni obrtni moment: 157 Nm pri 5.200 o/min - Performanse: - Ubrzanje iz mesta do 100 km/h: 10,4 s - Maksimalna brzina: 195 km/h - Koeficijent otpora: 0,28 - Dimenzije: - Dužina x širina x visina: 4.540 x 1.760 x 1.470 - Međuosovinsko rastojanje: 2.600 mm - Trag točkova: 1525 / 1520 - Zapremina prtljažnog prostora: 450 L - Radius okretanja: 5,2 - Masa praznog vozila: 1.300 kg - Pneumatici: 205/55 R16 - Vešanje: - Napred: MacPherson - Pozadi: Torziona "greda" Cena testiranog modela: 22.600 Eura sa carinom i PDV-om. Goran Sarić - Automagazin

Test: Mitsubishi Pajero 3.2 DI-D - Luksuzan vladar terena

Test: Mitsubishi Pajero 3.2 DI-D - Luksuzan vladar terena

Poslednjih nekoliko godina u klasu koju nazivamo terenci uguralo se mnoštvo raznih SUV-ova, SAV-ova i Crossovera, što uz solidne terenske sposobnosti nude i obilje luksuza za putnike. Istinski terenci na neki način su istisnuti u drugi plan, jer su za želje razmaženih kupaca odjednom postali sirovi i neudobni. Ali, Mitsubishi, koji skoro 3 decenije proizvodi terenski Pajero, ima kvalitetan odgovor...
Test: Alfa Romeo 159 V6 3,2 JTS Q4 - Mnogo novca, puno užitka

Test: Alfa Romeo 159 V6 3,2 JTS Q4 - Mnogo novca, puno užitka

Model 156 bio je za Alfu sve. Baš sve: spasilac, povratak na staze stare slave i novo merilo vrednosti. Upravo zato svaka nova Alfa mora blistati kao model 156. Naslednik je sada tu i zove se 159. Njemu namamo prigovora, a posebno ne modelu 3.2 JTS Q4 koji smo dobili na test. Italijanska "Bella Machina" oduševila nas je zvukom, izgledom i dodirom, a za njenim volanom uvek smo se osećali nekako posebno...
Test - Ford Mondeo 2.0 TDCi - Ford ponovo meša karte

Test - Ford Mondeo 2.0 TDCi - Ford ponovo meša karte

Ford očigledno vrlo dobro zna šta vole kupci. Čim su objavljene prve zvanične fotografije, interes je bio neviđen i čak sam putem e-maila primao pitanja ljudi koji su naslepo hteli da uplate najnoviju limuzinu Forda. Izgled novog Mondea i zaslužuje tako nešto, baš kao i objavljeni rezultati Euro NCAP testiranja u kojima je Mondeo osvojio maksimalno mogućih pet zvezdica za bezbednost...
Fiat Bravo 1.9  Multijet 16V Sport - Izaziva sve u klasi

Fiat Bravo 1.9 Multijet 16V Sport - Izaziva sve u klasi

Već posle prvog susreta sa novim Fiat Bravom, shvatili smo da konkurencija itekako ima čega da se plaši. Atraktivnog izgleda i prefinjenog italijanskog šarma, od trenutka kada sednete za volan novog Brava postajete izloženi neograničenom mnoštvu pogleda koji će Vas pratiti gde god da se nađete. Novi Bravo je model atraktivnog italijanskog dizajna pokretan bogatom paletom benzinskih i dizel agregata...
Hyundai Coupe Xtreme - dosta muzike za malo novca

Hyundai Coupe Xtreme - dosta muzike za malo novca

Hyundai Coupe izgleda bolje nego ikada, i slobodno možemo reći da u dizajnerskom smislu novi Coupe predstavlja "izvinjenje" za izgled prethodnih generacija. Poslednje izdanje sportskog modela nedavno je podvrgnuto temeljnom redizajnu, koji se ističe atraktivnim detaljima, prijatnom unutrašnjosti i na kraju privlačnom cenom, koja dokazuje da Hyundai na Evropljane NE gleda kao na "ovce za šišanje"...
Test: Mitsubishi L 200 - stvoren za svaku priliku

Test: Mitsubishi L 200 - stvoren za svaku priliku

Popularnost mišićavih terenaca, sa velikim otvorenim prtljažnim sandukom, galopirajući se širi među kupcima u Srbiji. Među takvim našminkanim "višebojcima" svojom moćnom ali i uglađenom pojavom izdvaja se Mitsubishi L200, model koji već drugu godinu zaredom može pohvaliti titulom “Best Pick-up”.
Test: Suzuki Grand Vitara - U gradu fensi, van puta snalažljiva

Test: Suzuki Grand Vitara - U gradu fensi, van puta snalažljiva

Suzuki Grand Vitara nije više kompaktni terenac, nego SUV, koji se dobro snalazi u "off-road" uslovima, ali i na autoputu. Nova Grand Vitara povećana je za pola broja, oprema je znatno luksuznija, a uz benzince od 106 i 140 konjskih snaga velika je novost Renaultov dizelaš 1.9 sa 129 KS, koji smo imali prilike da testiramo. Fotografije sa testa možete pogledati klikom na link...
Test: Hyundai Santa Fe 4WD 2.2 CRDi - Nikada opasniji Korejanac

Test: Hyundai Santa Fe 4WD 2.2 CRDi - Nikada opasniji Korejanac

Brend Hyundai u Evropi je postao popularan pre svega zbog pouzdanosti i povoljnog odnosa uloženog i dobijenog. U novije vreme srca stanovnika Starog kontinenta Hyundai osvaja pre svega sjajnim SUV modelima, a druga generacija Santa Fea je sigurno jedan od najkompletnijih proizvoda korejske auto-industrije, koji se cenom drži nivoa kompaktnih SUV-a, dok prostranošću i opremom zadire u klasu više...
Test - Toyota Auris 1.6 Dual VVT-i Sol

Test - Toyota Auris 1.6 Dual VVT-i Sol

Najprodavaniji automobil svih vremena nije Golf, nego Corolla. Od 1966. godine proizvedeno je više od 35 miliona primeraka, u devet generacija. Ipak, taj razultat se ne uzima verodostojnim jer se prva i poslednja Corolla koncepcijski potpuno razlikuju, a prvi model je čak koristio zadnji pogon. Sada se verovatno pitate zašto priču o modelu Auris počinjem pričom o Corolli. Razlog je vrlo jednostavan...
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje