AutoMAGAZIN - Testovi

Najnovije vesti iz auto industrije

Testirali smo: Honda Jazz 1.4 LS

Testirali smo: Honda Jazz 1.4 LS

David Copperfield davno bi se divio, šta to Honda ume da učini sa automobilom niže klase. Sada ga u potpunosti razumem. Ovaj automobil očarao me je već na prvi pogled, a posle višednevne vožnje, moram priznati da mi i nedostaje. Čudno. Uživam u vožnji moćnih turbo automobila, koji pružaju radost sportske vožnje, imaju snažne motore, dobre kočnice i u njima se dobro sedi. Ali, šta sam video u Jazzu? Nema ni snažan motor, ni sportsko vešanje. Šta to ima Honda Jazz?

Testirali smo: Honda Jazz 1.4 LS

U klasi gradskih automobila, Honda je na početku decenije predstavila petovratni hatchback sa povišenom karoserijom, pod imenom Jazz. Posle sedam godina, svetlost dana ugledala je druga generacija, koja je uspešan koncept nastavila da razvija. Iako je Honda generalno smatrana kao sportski orjentisana marka, njen najmanji evropski model imena Jazz, orjentisan je na praktičnost. To nam pokazuje na samo njegova povišena karoserija, već i veličina unutrašnjeg prostora. Pored toga, ovaj automobil zabeležio je svetski uspeh: u Japanu je osvojio titulu "Automobil godine" i nekoliko meseci je po prodajnim rezultatima bio ispred Toyota Corolle, u Americi je više puta bio bestseller u kategoriji malih automobila, a u Evropi je postao najprodavaniji automobil Honde, što na kraju daje brojku od preko 2 miliona prodatih primeraka. Zato nas i ne čudi što nam druga generacija dolazi bez promene koncepta, kao što se dogodilo sa Mazdom 2.

Honda Jazz - poređenje generacija Honda Jazz I Honda Jazz II Razlika
Dužina (mm): 3845 3900 + 55
Širina (mm): 1675 1695 + 20
Visina (mm): 1525 1525 0
Međuosovinsko rastojanje (mm): 2450 2500 + 50
Trag točkova napred (mm): 1455 1490 + 35
Trag točkova pozadi (mm): 1445 1475 + 30
Testirali smo: Honda Jazz 1.4 LS

Ponovo dolazimo do pitanja: Šta to ima Honda Jazz? Kao prvo, siguran sam da je to dizajn. Napraviti automobil niže klase sa sportskim štihom, nije nimalo jednostavno, i retko kome je pošlo za rukom. Čak i pored svojih MPV atributa, novi Jazz izgleda dinamično i pomalo agresivno. Dizajn novog Jazza predstavlja evoluciju prethodnika, s tim što je nova generacija porasla u svim smerovima. Nova Honda Jazz meri 3900 mm dužine, 1625 mm širine i 1525 mm visine, dok je međuosovinsko rastojanje 2500 mm. Ukupna visina ostala je ista, novi model je produžen za 55 mm, a za 20 mm je širi. Međuosovinsko rastojanje je produženo za 50 mm, trag prednjih točkova povećan je za 35, a zadnjih za 30 mm, što obećava puno zabave u vožnji, ali i bolju stabilnost. I pored povećanih dimenzija, minimalan prečnik zaokreta nove Honde Jazz ostao je isti, i iznosi 9,8 metara. Spoljašnji dizajn automobila predstavlja evoluciju prve generacije, ali sa oštrijim i agresivnijim linijama, koje automobilu daju novu dozu dinamičnosti, ali i pojačavaju njegov stilski identitet. Prednji deo automobila je izrazito sportski, sa oštrim linijama haube i maske hladnjaka, sa velikim H u sredini. Bokom takođe dominiraju dinamične linije, dok zadnji deo automobila, sa povišenom linijom krova, deluje smirujuće, ali i dalje dovoljno dinamično i skladno.

Testirali smo: Honda Jazz 1.4 LS

Kada govorimo o dizajnu, pohvale ne zasužuje samo spoljašnjost automobila, već i enterijer, koji je pretrpeo radikalnije promene. Instrument tabla sada izgleda veoma atraktivno, i u potpunosti prati moderne trendove u auto-industriji. Pozicija sedenja za volanom se veoma poboljšala, ali to je oblast gde svoju kompetentnost još jednom dokazuje višestruki državni reli šampion, Vladan Petrović, koji nam je bio od velike pomoći prilikom testiranja. "U novom Jazzi sedi se nešto niže, a zahvaljujući podešavanju volana u dve ose, idealan položaj sedenja će pronaći svako ko sedne za volan ovog automobila. Malo razočaranje za mene su sedišta, koja imaju zavidne dimenzije, ali je zato i držanje tela u krivini lošije nego što sam očekivao. Naravno, ovo se odnosi samo na agresivnu vožnju, što ovom automobilu i nije strana tema. Ono što i kod novog Jazza moram da pohvalim, jeste raspored komandi, čije aktiviranje je intuitivno i bez potrebe za privikavanjem. Položaj volana i menjača je čista desetka." - istakao je Petrović.

Testirali smo: Honda Jazz 1.4 LS

Putnici koji se voze na zadnjim sedištima, takođe, nemaju ni reč zamerke novom Jazzu. Mesta za glavu i kolena ima sasvim dovoljno, i prijatno će biti iznenađene osobe vanprosečne visine. Da osećaj prostranosti u novom Jazzu nije "varka", dokazuju nam i brojke. Putnici na zadnjim sedištima sada imaju za 37 mm više prostora u oblasti kolena, u odnosu na prethodnu generaciju. Zahvaljujući povećanoj širini karoserije, povećan je prostor i u oblasti ramena, i to za 44 mm naped i 43 mm pozadi. Pozicija rezervoara, i kod nove generacije zadržala je neobično mesto ispod prednjih sedišta, što je zadnjem delu automobila obezbedilo maksimalnu varijabilnost i prostranost za putnike. Povećanje kabine uticalo je na smanjenje prtljažnika, čija zapremina je međugeneracijski smanjena sa 380 na 335 litara. Ali, čak i ovaj rezultat je najbolji rezultat u B segmentu, a veoma konkurentan rezultat i među gradskim MPV vozilima. Zadnja sedišta se jednim potezom mogu preklopiti (čak i kada su prednja sedišta pomerena skroz nazad), a deljiva su u razmeri 60:40. Obaranjem sedišta dobija se ravna površina dužine 1720 mm, na koju se može smestiti i bicikl. Ukoliko se sedište suvozača pomeri ka napred i sklopi se naslon, u automobil je moguće smestiti predmet dužine 2, metra. Prtljažni prostor ima i duplo dno, sa donjim delom visine 230 mm, zapremine 64 litra.

Testirali smo: Honda Jazz 1.4 LS

Test automobil bio je opremljen novim motorom, 1.4 i-VTEC. Od prethodnog motora (i-DSI), ostao je samo aluminijumski blok. Motor, koji bi po pravilu trebao nositi oznaku 1.3 (ima zapreminu od 1339 cm3) ima novi i-VTEC sistem promenljivog otvaranja i podizanja ventila i razvija snagu od 100 konjskih snaga pri 6000 o/min i obrtni moment od 127 Nm pri 4800 o/min. i-VTEC sistem, u zavisnosti od broja obrtaja i opterećenja, varijabilno otvara ventile. Pri malom broju obrtaja, vreme otvaranja ventila je izuzetno kratko, što povećava elastičnost agregata. Honda navodi da su usisni i izduvni ventili usmereni pod uglom od 30 stepeni, pa je glava motora uska i kompaktna. Pored toga, ventili se otvaraju asimetrično, pa je kovitlanje smeše u komori za sagorevanje veće, a time je i efikasnost sagorevanja bolja. "Posle startovanja, motor je ekstremno tih, kako unutar automobila, tako i spolja. Posebno moram da pohvalim izolaciju, jer u niskim i srednjim obrtajima do kabine stiže minamalan zvuk, oglašavanje motora počinje tek pri 3500 o/min. Iako su inženjeri poboljšali elastičnost motora, Jazz je ipak ostao prava Honda, koja se najlepše snalazi iznad 4.000 o/min. Sa rastom obrtaja, motor je sve živahniji, a blokada obrtaja se nalazi na 6.600 o/min. Motor je veoma žilav, i u nekim trenucima vozač će sigurno pomisliti da se pod haubom krije motor veće zapremine. Slobodno mogu da kažem da je ovo najdinamičniji atmosferski 1,4-litarski motor na tržištu, koji se veoma dobro snalazi i na autoputu, pri visokim brzinama. S ovim odličnim motorom fantastično sarađuje i precizan i kratak menjač. Menjač ima jako mali otpor, što će sigurno obradovati pripadnice nežnijeg pola." - izjavio je Vladan Petrović.

Testirali smo: Honda Jazz 1.4 LS

Karakter motora nije svešto treba pohvaliti. Ukoliko vozite punim gasom, i uživate u svojim vozačkim sposobnostima, potrošnja će se kretati oko 10 L/100 km, ali svakodnevni stil vožnje znači potrošnju oko 6 litara na svakih 100 pređenih kilometara. Ukoliko vozite brzinom od 90 km/h, pri oko 3000 o/min, potrošnja će se kretati oko 5,2 L/100 km, a pri 130 km/h (oko 4000 o/min) potrošnja iznosi 6,8 L/100 km. Menjač je samo evolucija onog koji smo videli kod prethodne generacije Jazza. Promene se odnose na promenu dužine hoda pedale kvačila i sinhronizaciju trećeg stepena prenosa, koji je sada izrađen od karbona. Kao što je Petrović istakao, sa odličnim motorom sarađuje petostepeni manuelni menjač, sa kratkim i preciznim hodovima, pa je vožnja ovog automobila pravo uživanje. Za svaku pohvalu je i kontrolna lampica unutar brzinomera, "Shift Indicator Light", koja upozorava na optimalno vreme za promenu stepena prenosa, sa ciljem smanjenja potrošnje goriva.

Testirali smo: Honda Jazz 1.4 LS

Zahvaljujući većem međuosovinskom rastojanju, Jazz druge generacije je dobio novo prednje oslanjanje tipa McPherson, i novu zadnju torzionu osovinu u obliku slova H. Njena ramena su za 39 mm duža, a amortizeri su pomereni više ka pozadi. Sve navedene promene imale su pozitivan uticaj na agilnost automobila, što nam je potvrdio i Vladan Petrović: "Jazz je podešen prvenstveno kao komforan automobil. Većinu neravnina i naših udarnih rupa, automobil apsorbuje bez većih problema, ali zato treba računati na blago naginjanje karoserije u krivinama. Ovde treba istaći da blago naginjanje karoserije nema uticaj na stabilnost automobila, jer su inženjeri kombinovali mekše opruge i tvrđe amortizere. Prilikom vožnje na granici mogućnosti automobila, treba računati na blago podupravljanja, dok je zadnji deo automobila savršeno miran u svakom trenutku, pa čak i pri naglim pokretima volanom. Volan je veoma precizan i dovoljno osetljiv Moram da pohvalim kočnice, koje reaguju munjevitom brzinom, a njihovo dejstvo se ne smanjuje i posle nekoliko naglih kočenja na nizbrdici." Ali, i pored toga što Jazz ima dinamičan motor i mnogo bolje vozne osobine od svog prethodnika, ovo je konkurentan i MPV automobil. Jadan od najjačih adita ovog automobila je njegov komfor i prostranost, što dopunjuje dinamiku i agilnost u vožnji. Kao što smo već istakli, oslanjanje autombila podešeno je tako da mekano upija sve neravnine, porečne preseke i rupe, koje nisu retkost na našim putevima. Putnici pozadi prijatno su bili iznenađeni prostranošću automobila, ali i udobnošću, koja se, kako kažu, može uporediti sa automobilima iz većih klasa.

Testirali smo: Honda Jazz 1.4 LS

Kao što smo i istakli u uvodnom delu teksta, novi Jazz zadržao je sve najjače strane svog prethodnika: varijabilan, tih i prostran enterijer, štedljiv i temperamentan motor, i simpatičan stilski izgled. Vladan Petrović potvrdio nam je da je Jazz automobil koji pruža puno uživanja u vožnji, obezbeđujući zavidnu agilnost i voznu dinamiku. Sve to govori nam da je Jazz jedan od najjačih igrača u B segmentu, pa ćemo pored njega sa ponosom staviti oznaku PREPORUČUJEMO. Sve navedeno moglo bi se uklopiti uulogu bestsellera u svojoj kategoriji, da za ovo Hondino čedo ne treba dobro platiti. U cenovniku kompanije Delta Automoto, pored Honde Jazz 1.4 LS stoji brojka 15.900 (sa carinom i porezom), što je cena koja se graniči sa nekim automobilima C segmente. Ali, ne zaboravimo jedno: Honda je automobil namenjen probranoj klijenteli, koja ne putuje po salonima automobila noseći materijale za upoređivanje cena i karakteristika. Pored toga, Honda Jazz po drugi put nam dokazuje da ulogu porodičnog automobila odlično može obavljati model niže klase. Fotografije snimljene prilikom testiranja modela Honda Jazz 1.4 LS, možete pogledati OVDE.

Honda Jazz 1.4 i - VTEC LS - tehnička specifikacija
Tip motora: Benzinski agregat
Broj cilindara / ventila: 4 / 4
Zapremina motora (cm3): 1339
Maksimalna snaga (KS / o/min): 100 / 6000
Maksimalni obrtni moment (Nm / o/min): 127 / 4800
Maksimalna brzina (km/h): 182
Ubrzanje 0 - 100 km/h (s): 11,4
Potrošnja: grad / otvoreno / prosečno (L/100 km): 6,7 / 4,7 / 5,4
Zapremina prtljažnika / oborena sedišta (L): 335 / 883
Zapremina rezervoara (L): 42
Masa vozila / nosivost (kg): 1146 / 409
Pneumatici: 175/65 R15
Dužina automobila (mm): 3900
Širina automobila (mm): 1695
Visina automobila (mm): 1525
Međuosovinsko rastojanje (mm): 2500
Trag točkova napred (mm): 1495
Trag točkova pozadi (mm): 1475
Cena automobila (Euro): 15 900

Goran Sarić - Automagazin

Testirali smo: Toyota iQ

Testirali smo: Toyota iQ

Do sada je izbor gradskih automobila bio izuzetno težak. Mogli smo da biramo između Smarta, koji može da preveze samo dva putnika, i malog gradskog automobila, kao što je npr. Toyota Aygo, među kojima je razlika u dužini od čak 75 centimetara. A, šta ako je Smart previše mali, a Aygo preveliki? Šta ako se krećete najviše po gradu, nemate potrebu da u automobilu vozite više od tri osobe i imate veliki problem s parkiranjem?
Testirali smo: Mazda6 Sport Combi 2.2 CD163 TE Plus

Testirali smo: Mazda6 Sport Combi 2.2 CD163 TE Plus

Veće, a pritom lakše. Privlačno, a u isto vreme i kvalitetno. Vrednosti kojima je Mazda težila kod razvoja prve "šestice", nisu se promenile. Ali, ni konkurenti nisu sedelu skrštnih ruku, i samo pet godina kasnije proizvođač iz Hirošime bio je prisiljen da predstavi drugu generaciju Mazde 6. I odmah da razjasnimo: automobil je u potpunosti nov i ima vrlo malo zajedničkog sa rođakom Mondeom...
Testirali smo: Mercedes-Benz B 200 CDI

Testirali smo: Mercedes-Benz B 200 CDI

Još od premijere u leto 2005. godine, B klasa predstavlja novu vrstu vozila, koje kombinuje različite koncepte. Četvorovratna verzija potencira dizajn sportske limuzine sa spoljnim dimenzijama kompaktnog automobila, uz sve to dolazi prilagodljivost mini MPV-a sa sigurnošću jednog Mercedes-Benza. Posle tri uspešne godine, Mercedes je "preispitao" dizajn i tehniku B klase...
Vozili smo: Renault Clio Sport 2009 + FOTO

Vozili smo: Renault Clio Sport 2009 + FOTO

U četvrtak je na karting stazi Ada Huja, u Beogradu, održana zvanična promocija redizajnirane verzije treće generacije modela Clio Renault Sport, Clio i Clio Grandtour. Osveženi Renault Clio otvara novo poglavlje u sagi o Cliu, koja traje još od 1990. godine, a zahvaljujući svojoj praktičnosti, prostranosti i sigurnosti, svih ovih godina nalazi se pri samom vrhu prodajnih lestvica. Posebnu dimenziju jučerašnjoj prezentaciji dao je i Vladan Petrović, aktuelni reli šampion Srbije u generalnom plasmanu...
Testirali smo: Toyota Hilux 3.0 D-4D Double Cab City

Testirali smo: Toyota Hilux 3.0 D-4D Double Cab City

Jeremy Clarkson iz Top Geara nije uspeo da "ubije" Toyotu Hilux. Udarac u drvo, potapanje u more, probijanje montažne kućice, bacanje kamp prikolice na nju, paljenje benzinom i pad sa vrha zgrade (73 m), i na kraju vožnja istog automobila, pokazali su da izdržljivost Hiluxa nisu samo prazne priče. S obzirom da znamo kakva bi reakcija našeg Toyota importera bila kada bismo uradili nešto slično, testirali smo šestu generaciju Toyote Hilux u realnim uslovima. Bez lupanja, kupanja, padanja i letenja. Iako bismo to veoma rado izveli....
Ekskluzivno! Testirali smo: Mitsubishi Lancer Evolution X

Ekskluzivno! Testirali smo: Mitsubishi Lancer Evolution X

Ko je bolji: piloti Formule 1 ili majstori relija? Večno pitanje na koje niko ne može dati dovoljno argumentovan odgovor. Vredi li više moć improvizacije ili perfektnog ponavljanja, nešto je u čemu se teško slažu i najbolji analitičari autosporta. Ali, relisti su nam po nečemu ipak bliži. Repliku bolida Formula 1 ne možemo kupiti, registrovati i sa njom otići na more, dok za replike reli automobila vrede druga pravila. Uz podršku kompanije Velauto, testirali smo heroja Mitsubishijevog proizvodnog programa...
Testirali smo: Hyundai Tucson 2.0 CRDi 4WD Absolute+

Testirali smo: Hyundai Tucson 2.0 CRDi 4WD Absolute+

Kupci sve više žele da preuzmu sudbinu u svoje ruke, što im pruža mogućnost izbora automobila za slobodno vreme, popularna SUV kategorija. Na normalnim putevima ponašaju se kao klasični automobili, ali po potrebi mogu i sići sa njih i po travi ili zemljanom putu putnike odvesti do izletišta, planinarskog doma, jezera ili rečice. U samoću, daleko od stresa i problema svakodnevnice. To je uloga koju Hyundai Tucson odlično obavlja...
Testirali smo: Ford Mondeo Wagon 2.0 TDCi Titanium X

Testirali smo: Ford Mondeo Wagon 2.0 TDCi Titanium X

Želite praktičan automobil, koji u vožnji pruža puno zabave i užitka? Prelistali ste većinu kataloga, analizirali ste većinu argumenata i želite da donesete odluku? Ako niste razmišljali o modelu Ford Mondeo 2.0 TDCi karavan, pročitajte ovaj test. U testiranju nam je, kao i uvek, pomogao šestostruki i aktuelni reli šampion Srbije, Vladan Petrović, verovatno najkompetentnija osoba za ocenjivanje performansi automobila u našoj zemlji...
Testirali smo: Fiat Bravo 1.4 16V Dynamic

Testirali smo: Fiat Bravo 1.4 16V Dynamic

Ako vam neko bude tvrdio da dizajn za jedan automobil nije sve, začepite uši i ne slušajte ga! Atraktivnog izgleda i prefinjenog italijanskog šarma, od trenutka kada sednete za volan novog Brava postajete izloženi neograničenom mnoštvu pogleda koji će Vas pratiti gde god da se nađete. Jer, upravo je dizajn najjači prodajni adut ovog atraktivnog modela milanske kompanije. Ovoga puta, na test smo dobili benzinsku verziju...
Renault Symbioz
Slika nedelje