AutoMAGAZIN - Testovi

Najnovije vesti iz auto industrije

Testirali smo: Toyota iQ

Testirali smo: Toyota iQ

Do sada je izbor gradskih automobila bio izuzetno težak. Mogli smo da biramo između Smarta, koji može da preveze samo dva putnika, i malog gradskog automobila, kao što je npr. Toyota Aygo, među kojima je razlika u dužini od čak 75 centimetara. A, šta ako je Smart previše mali, a Aygo preveliki? Šta ako se krećete najviše po gradu, nemate potrebu da u automobilu vozite više od tri osobe i imate veliki problem s parkiranjem?

Testirali smo: Toyota iQ

Tražite mali gradski automobil koji ne poznaje kompromise po pitanju bezbednosti. Mora da ima dužinu manju od tri metra, a da prima četiri putnika. Prilično teško, zar ne? Toyota ima rešenje za Vas. Njegovo ime je Toyota iQ, mali gradski automobil, sa dimenzijama koje mu omogućavaju sjajno snalaženje u gradskoj gužvi i štedljivim i ekološkim čistim agregatima. Toyota iQ meri dužinu 15 milimetara manju od 3 metra (da, tri). To je za 290 milimetara duži automobil od Smarta ForTwo, a za 420 milimetara kraći od modela Aygo. Toyota iQ je mali gradski automobil (D x Š x V - 2985 x 1680 x 1500 mm), sa dimenzijama koje mu omogućavaju sjajno snalaženje u gradskoj gužvi i štedljivim i ekološkim čistim agregatima (1.0 VVT-i, 1.33 VVT-i i 1.4 D-4D). I pored male dužine, automobil je sposoban da preveze četiri putnika. To smo videli na papiru, a sada smo dobili priliku to da i isprobamo. Krenimo redom.

Testirali smo: Toyota iQ

Pre pet godina, Toyota je počela ozbiljno da razmišlja na temu radikalnog poboljšanja konstrukcije svojih automobila. Projekat je usmeren na razvoj novih rešenja, zasnovanih na minimizaciju ključnih elemenata automobila. Rezultat ovog projekata je model Toyota iQ. Osnova dizajna modela iQ je dizajnerska filozofija Toyote po imenu "vibrant clarity", koja teži da reši dugogodišnje paradokse, kao što su: napraviti automobil koji zrači energijom i dinamikom - "Vibrant", ali koji je razvijen racionalno i inovatorski - "Clarity". Jedan od ključnih delova filozofije dizajna "vibrant clarity" je slobodna geomatrija, koja se može videti u kompletnom tehničko-organskom dizajnu modela iQ. Dobar primer iz enterijera automobila je dizajn središnje konzole modela iQ u obliku ribe Manta. Spoljašnji dizajn može se opisati kao "perfektna neuravnoteženost proporcija". Veliki točkovi smešteni su na same krajeve automobila, što daje dodatnu robusnost automobilu, ali i ističe njegovu kompaktnost i stabilnost. Toyota iQ je za 420 mm kraća, ali i 65 milimetara (!) šira od modela Aygo, dok je međuosovinsko rastojanje kraće za 340 milimetara. Kako aktuelni državni reli šampion vidi model iQ? "Deluje zanimljivo i veoma originalno. Teško je pronaći prolaznika koji se nije okrenuo za ovim "imidž" automobilom, što nam govori da je cilj ispunjen. Primećujem da je Toyota koristila forumulu "točak na po svaki ćošak", što mi se veoma sviđa, jer takav koncept uvek obećava nadprosečno agilno ponašanje na putu, ali i puno uzbuđenja u vožnji." - istakao je Vladan Petrović.

Testirali smo: Toyota iQ

Enterijer automobila je priča za sebe. Na zadnja sedišta modela iQ mogu se smestiti dve osobe, ali s obzirom da suvozač ima više prostora za noge od vozača, i da se njegovo sedište može pomeriti više ka napred, mi predlažemo slogan 3+1. Dakle, iza vozača se može smestiti dete (na raspolaganju je i ISOFIX), a iza suvozača se komotno može smestiti odrasla osoba, koja će imati sasvim dovoljno prostora za kolena. Iznenađujuće puno prostora pruža i širina automobila (u prednjem delu, u širini laktova, iQ meri 1490 mm, što je brojka kojom se mogu pohvaliti modeli srednje niže klase), koja putnicima pruža više mesta od modela Smart i Aygo. Kako biste imali bolju predstavu o širini enterijera autombila: iQ ima širinu enterijera samo jedan centimetar manju od nove generacije modela Mercedes-Benz E klasa! Jedno veliko BRAVO za Toyotu! Što se tiče visine krova na zadnjim sedištima, moramo istaći da se visoki putnici mogu prevesti udobno čak i na dužim relacijama. Ovde treba istaći i jednu tehničku inovaciju: ravan rezervoar za gorivo, čija visina iznosi samo 120 mm. Toyota je rezervoar spustila ispod poda automobila, a usmerila ga je prema unazad, prema amortizerima, što je obezbedilo dodatni prostor za putnike pozadi. Sledeća tehnička inovacija su tanki nasloni prednjih sedišta, debljine samo 40 milimetara, što je povećalo prostor za kolena za putnike pozadi. Pametnim izmeštanjem ventilatora klima uređaja, koji se više ne nalazi u suvozačkom delu instrument table, stvoren je dodatni prostor za suvozača, koji zahvaljujući kliznom sedištu, može pomeriti sedište ka napred i tako napraviti veliki prostor za putnika koji se vozi iza njega. Ova ideja dopunjena je asimetričnom konstrukcijom instrument table, pa sada na suvozačevom mestu može sedeti i osoba visoka 190 cm, bez poteškoća. Ako imate smisla za humor, tražite od Toyota prodavca da Vam pokaže prtljažni prostor. "Gepek" meri istu zapreminu kao i rezervoar za gorivo: 32 litra! Po otvaranju vrata prtljažnika, svako ko se nađe u blizini, ne može da se ne nasmeje, zaboravljajući na činjenicu da se pred njim nalazi gradski automobil kraći od 3 (tri) metra, koji prima četiri osobe. I još nešto. Tokom testa smo veoma često koristili oboren naslon zadnjeg levog sedišta, koji je poslužio za torbe ili prtljag iz marketa. Toyota je još jednom bila na visini zadatka i pokazala nam da varijabilnošću može nadmudriti i one velike.

Testirali smo: Toyota iQ

Enterijer nas je oraspoložio. Prednji putnici imaju dovoljno prostora u svim smerovima, a izbor materijala, kao i završna obrada su na najvišem nivou. "Položaj za volanom je fantastičan. U iQ svaki vozač, bez obzira na gabarite, može pronaći idealan položaj sedenja. Iako se naslon za glavu ne može podešavati, oslonac je odličan, bez obzira na položaj sedišta. Ergonomija je vrhunska, u automobilu je sve na dohvat ruke, a odnos volan - ručica menjača - sedište, ne može biti bolji. Materijali korišćeni za izradu enterijera izgladaju veoma kvalitetno, a takvi su i na dodir. Takođe, istakao bih odličnu torzionu krutost automobila. Prilikom spuštanja sa trotoara nema uvijanja karoserije i zvukova koji su karakteristični za gradske automobile. Kod iQ sve deluje veoma kvalitetno, što se i očekuje od "imidž automobila"." - izjavio je Vladan Petrović.

Testirali smo: Toyota iQ

Već u osnovnoj opremi modela Toyota iQ nalazimo radio sa CD MP3 čitačem i šest zvučnika. Informacioni displej sastavljen je sa displejom putnog računara i nalazi se u levom delu instrumet table. Zanimljivo je da su komande radio uređaja van domašaja ostalih putnika - nalaze se na volanu. Mali automobil ne mora značiti manje bezbedan automobil. Inženjeri u Toyoti konstruisali su karoseriju visoke krutosti, koja je razvijena po principu višestruke distribucije opterećenja (‘Multi load path’). Sigurnosna oprema je nešto čemu je Toyota posvetila veliku pažnju. Toyota iQ osvojila je maksimalnih 5 zvezdica na testovima bezbednosti. Već od osnovnog paketa opreme u ponudi je čak 9 vazdušnih jastuka, uključujući i vazdušni jastuk za kolena vozača i suvozača, kao i inovativnu zadnju vazdušnu zavesu, koja štiti putnike pri naletu na zadnji deo iQ-a. Već u serijskoj opremi nalazi se ABS, EBD, BAS, TCP i ESP. Zbog svega gore navedenog, ne čudi podatak da je iQ osvojio maksimalnih 5 Euro NCAP zvezdica za bezbednost.

Testirali smo: Toyota iQ

Toyota iQ ima međuosovinsko rastojanje od celih 2000 milimetara, što je za 133 milimetra više od međuosovinskog rastojanja koje meri Smart. Ovo je podatak koji najavljuje sigurnu i uzbudljivu vožnju, što nam je potvrdio i Vladan Petrović: "iQ je izuzetno agilan automobil, sa fantastičnim mogućnostima nagle promene smera. Formula "točak na po svaki ćošak" uvek donosi prednosti u brzim prolascima kroz krivine. Ipak, ovde treba biti oprezan, jer iQ je nominalno kratak i lagan automobil, pa ne treba preterivati. Ovo se posebno odnosi na neravne podloge, gde je automobil sa kratkim međuosovinskim rastojanjem izuzetno nervozan. Ono što je najvažnije, iQ poseduje ogromne mogućnosti manevrisanja u ograničenom prostoru (prečnik okreta iznosi neverovatnih 3,9 metra!), a automobil možete parkirati tamo gde poželite. Kao igračku. Prijatan je i servo volan, a posebno debela ručica menjača, presvučena kožom." Oslanjanje modela iQ je prilagođeno evropskom ukusu: podešeno je mekano, a na loše podloge ne reaguje lupanjem ili poskakivanjem. Kao što nam je i Petrović potvrdio, "ležanje" auotomobila je pristojno, ali jasno je da mališan nije podešen za jurnjavu u filmskom stilu.

Testirali smo: Toyota iQ

I trocilindrični benzinac od 998 cm3 zapremine, sa 4 ventila po cilindru i 68 konjskih snaga, kojeg poznajemo iz modela Yaris, zaslužuje solidnu ocenu. U mališanu teškom svega 845 kilograma, nije preterano reći da je temperamentan i sasvim pristojno brz. "Motor u potpunosti odgovara karakteru ovog automobila. Obrtaje grabi brzo, i vuče bez zadrške u širokom rasponu obrtaja. Milsim da, kao osnovna motorizacija, agregat funkcioniše jako dobro. Ono što možemo zameriti su blage vibracije trocilindričnog motora, koje su karakteristične za sve agregate sa neparnim brojem cilindara. Pri višim obrtajima, motor je savršeno miran, uz karakterističan zvuk trocilindraša. Čak i sa dva putnika u automobilu, iQ bez problema na autoputu razvija i 150 km/h. Ipak, za udobnu i tihu vožnju, ne preporučujem brzinu preko 120 km/h." - istakao je Petrović. Potrošnja motora je očekivano mala. Ukoliko respektujete indikator za optimalni trenutak promene stepena prenosa, potrošnja će se bez problema kretati ispod magične granice od 5L/100 km. Ipak, ovde treba istaći i manjak obrtnog momenta (91 Nm pri 4.800 o/min), pa se potrošnja može kretati i preko 6 L/100 km, ukoliko se u automobilu nalazi više osoba, pa je potrebno agregat "vrteti" u više obrtaje. Naš višednevni test realizovali smo uz prosečnu potrošnju od 5,8 L/100 km, ali sa pažljivijom desnom nogom na gasu, potrošnja se može spustiti i ispod 5 litara na 100 pređenih kilometara.

Testirali smo: Toyota iQ

Toyota iQ sigurno nije automobil namenjen za obaranje prodajnih rekorda, ali za određenu skupinu dobrostojećih, koji u garaži već imaju jednog (ili dva) limena ljubimca, iQ je veoma zanimljiv automobil. Evropska aglomeracija, čiji izbor je bio Smart, sada je dobila još veću stilističku ikonu, i to sa premium atributima, pa ne bi čudilo ni da je umesto znaka Toyote stajao logo luksuznog Lexusa. I na kraju, cena. Toyota iQ dostupna je u tri nivoa opreme: iQ, iQ2 i iQ3, a osnovna verzija, koju pokreće 1.0 VVT-i agregat, košta 13.950 eura, sa carinom i PDV-om. Ko želi snažniji motor (1.33 VVT-i) i vrhunski paket opreme (iQ3), za svoj iQ treba da izdvoji 17.100 eura. S obzirom na veoma snažan imidž, koji ovaj automobil nosi sa sobom, na visok stepen bezbednosti, na tradicionalnu pouzdanost Toyote, veoma izdašnu opremu i garanciju od tri godine (ili 100.000 pređenih kilometara), ova cifra ne čini se preteranom. Tehnička specifikacija:

Toyota iQ
Tip motora:benzinski atmosferski motor, sa VVT-i tehnologijom
Broj cilindara / ventila:3 / 4
Zapremina motora (cm3):998
Maksimalna snaga (KS / o/min):68 / 6000
Max. obrtni moment (Nm/o/min):91 / 4.800
Maksimalna brzina (km/h):150
Ubrzanje 0 - 100 km/h (s):14,7
Potrošnja grad/otvoreno/prosek:4,9 / 3,9 / 4,3
Zapremina prtljažnika (L):32 / 238
Zapremina rezervoara (L):32
Masa automobila / nosivost (kg):845 / 365
Dimenzije pneumatika:175/65 R15
Dužina automobila (mm):2985
Širina automobila (mm):1680
Visina automobila (mm):1500
Međuosovinsko rastojanje (mm):2000
Trag točkova napred (mm):1480
Trag točkova pozadi (mm):1460
Cena osnovnog modela: 13.950 Eur

Automagazin.rs

Testirali smo: Honda Jazz 1.4 LS

Testirali smo: Honda Jazz 1.4 LS

David Copperfield davno bi se divio, šta to Honda ume da učini sa automobilom niže klase. Sada ga u potpunosti razumem. Ovaj automobil očarao me je već na prvi pogled, a posle višednevne vožnje, moram priznati da mi i nedostaje. Čudno. Uživam u vožnji moćnih turbo automobila, koji pružaju radost sportske vožnje, imaju snažne motore, dobre kočnice i u njima se dobro sedi. Ali, šta sam video u Jazzu? Nema ni snažan motor, ni sportsko vešanje. Šta to ima Honda Jazz?
Testirali smo: Mazda6 Sport Combi 2.2 CD163 TE Plus

Testirali smo: Mazda6 Sport Combi 2.2 CD163 TE Plus

Veće, a pritom lakše. Privlačno, a u isto vreme i kvalitetno. Vrednosti kojima je Mazda težila kod razvoja prve "šestice", nisu se promenile. Ali, ni konkurenti nisu sedelu skrštnih ruku, i samo pet godina kasnije proizvođač iz Hirošime bio je prisiljen da predstavi drugu generaciju Mazde 6. I odmah da razjasnimo: automobil je u potpunosti nov i ima vrlo malo zajedničkog sa rođakom Mondeom...
Testirali smo: Mercedes-Benz B 200 CDI

Testirali smo: Mercedes-Benz B 200 CDI

Još od premijere u leto 2005. godine, B klasa predstavlja novu vrstu vozila, koje kombinuje različite koncepte. Četvorovratna verzija potencira dizajn sportske limuzine sa spoljnim dimenzijama kompaktnog automobila, uz sve to dolazi prilagodljivost mini MPV-a sa sigurnošću jednog Mercedes-Benza. Posle tri uspešne godine, Mercedes je "preispitao" dizajn i tehniku B klase...
Vozili smo: Renault Clio Sport 2009 + FOTO

Vozili smo: Renault Clio Sport 2009 + FOTO

U četvrtak je na karting stazi Ada Huja, u Beogradu, održana zvanična promocija redizajnirane verzije treće generacije modela Clio Renault Sport, Clio i Clio Grandtour. Osveženi Renault Clio otvara novo poglavlje u sagi o Cliu, koja traje još od 1990. godine, a zahvaljujući svojoj praktičnosti, prostranosti i sigurnosti, svih ovih godina nalazi se pri samom vrhu prodajnih lestvica. Posebnu dimenziju jučerašnjoj prezentaciji dao je i Vladan Petrović, aktuelni reli šampion Srbije u generalnom plasmanu...
Testirali smo: Toyota Hilux 3.0 D-4D Double Cab City

Testirali smo: Toyota Hilux 3.0 D-4D Double Cab City

Jeremy Clarkson iz Top Geara nije uspeo da "ubije" Toyotu Hilux. Udarac u drvo, potapanje u more, probijanje montažne kućice, bacanje kamp prikolice na nju, paljenje benzinom i pad sa vrha zgrade (73 m), i na kraju vožnja istog automobila, pokazali su da izdržljivost Hiluxa nisu samo prazne priče. S obzirom da znamo kakva bi reakcija našeg Toyota importera bila kada bismo uradili nešto slično, testirali smo šestu generaciju Toyote Hilux u realnim uslovima. Bez lupanja, kupanja, padanja i letenja. Iako bismo to veoma rado izveli....
Ekskluzivno! Testirali smo: Mitsubishi Lancer Evolution X

Ekskluzivno! Testirali smo: Mitsubishi Lancer Evolution X

Ko je bolji: piloti Formule 1 ili majstori relija? Večno pitanje na koje niko ne može dati dovoljno argumentovan odgovor. Vredi li više moć improvizacije ili perfektnog ponavljanja, nešto je u čemu se teško slažu i najbolji analitičari autosporta. Ali, relisti su nam po nečemu ipak bliži. Repliku bolida Formula 1 ne možemo kupiti, registrovati i sa njom otići na more, dok za replike reli automobila vrede druga pravila. Uz podršku kompanije Velauto, testirali smo heroja Mitsubishijevog proizvodnog programa...
Testirali smo: Hyundai Tucson 2.0 CRDi 4WD Absolute+

Testirali smo: Hyundai Tucson 2.0 CRDi 4WD Absolute+

Kupci sve više žele da preuzmu sudbinu u svoje ruke, što im pruža mogućnost izbora automobila za slobodno vreme, popularna SUV kategorija. Na normalnim putevima ponašaju se kao klasični automobili, ali po potrebi mogu i sići sa njih i po travi ili zemljanom putu putnike odvesti do izletišta, planinarskog doma, jezera ili rečice. U samoću, daleko od stresa i problema svakodnevnice. To je uloga koju Hyundai Tucson odlično obavlja...
Testirali smo: Ford Mondeo Wagon 2.0 TDCi Titanium X

Testirali smo: Ford Mondeo Wagon 2.0 TDCi Titanium X

Želite praktičan automobil, koji u vožnji pruža puno zabave i užitka? Prelistali ste većinu kataloga, analizirali ste većinu argumenata i želite da donesete odluku? Ako niste razmišljali o modelu Ford Mondeo 2.0 TDCi karavan, pročitajte ovaj test. U testiranju nam je, kao i uvek, pomogao šestostruki i aktuelni reli šampion Srbije, Vladan Petrović, verovatno najkompetentnija osoba za ocenjivanje performansi automobila u našoj zemlji...
Testirali smo: Fiat Bravo 1.4 16V Dynamic

Testirali smo: Fiat Bravo 1.4 16V Dynamic

Ako vam neko bude tvrdio da dizajn za jedan automobil nije sve, začepite uši i ne slušajte ga! Atraktivnog izgleda i prefinjenog italijanskog šarma, od trenutka kada sednete za volan novog Brava postajete izloženi neograničenom mnoštvu pogleda koji će Vas pratiti gde god da se nađete. Jer, upravo je dizajn najjači prodajni adut ovog atraktivnog modela milanske kompanije. Ovoga puta, na test smo dobili benzinsku verziju...
Renault Symbioz
Slika nedelje