AutoMAGAZIN - Testovi

Najnovije vesti iz auto industrije

Testirali smo: Dacia Duster 1.6 16V 4x2

Testirali smo: Dacia Duster 1.6 16V 4x2

Prašina koju je podigao Duster na srpskom tržištu se ne stišava, a nakon višednevnog testa, zaključili smo i zašto. Rumunski SUV model je robusan, prostran i što je za nas veoma važno - dostupan automobil, koji svojim dinamičnim i atraktivnim dizajnom privlači veliku pažnju prolaznika, uz prateće komentare: "Ovo je Dacia?!"...

Testirali smo: Dacia Duster 1.6 16V 4x2

Istorija marke Dacia nije tako duga, niti burna. Kompanija je nastala krajem šesdesetih godina prošlog veka, a 1968. godine počela je pod nazivom Dacia 1100 licencnu proizvodnju automobila Renault 8. Godinu dana kasnije, stigla je nama dobro poznata Dacia 1300, koja je bila rumunska verzija modela Renault 12. Ovaj model, uz nekoliko unapređenja, ostao je u proizvodnom programu sve do poslednje dekade. 2005. godine, Dacia je iznenadila svet sedanom Logan, dostupnim prostornim automobilom. Od tog vremena, ponuda je proširena i karavanom, petovratnim hatchback-om, pick-up modelom i dostavnjakom izvedenim na bazi modela Logan MCV.

Testirali smo: Dacia Duster 1.6 16V 4x2

Sa projektom Duster, Dacia ima za cilj da odgovori sve većoj tražnji tržišta za komfornim SUV modelima. U Evropi, Duster prtedstavlja jeftiniju alternativu bogatoj ponudi najrazličitijih automobila ovog tipa karoserije. Već na prvi pogled, Duster odiše entuzijazmom, posebno u salonu kompanije čije su ortodoksne modelske serije Logan i Sandero. Pomenuti Dacia modeli plene svojom praktičnošću, robusnom konstrukcijom i niskim troškovima eksploatacije. Takođe, treba istaći njihovu maksimalnu funkcinalnost, uz nešto skromniju estetiku. Ali, vratimo se Dusteru. Njegova karoserija je duga 4.315 mm, i široka celih 1.822 mm (bez spoljnih retrovizora). To znači da Duster ima za 160 mm manju dužinu i 80 mm veću širinu od modela Logan MCV, odnosno dimenzije su veoma bliske modelu Renault Megane. Testirani Duster 4x2 ima "klirens" od 205 milimetara.

Testirali smo: Dacia Duster 1.6 16V 4x2

Dizajnerima je uspelo da efikasno "zamaskiraju" korišćenje jednostavnih površinskih panela karoserije i stvore automobil, koji će svojim izgledom privući veliku pažnju, već u osnovnom izdanju. Duster je posebno robusan spreda, sa masivnim off-road branikom u koji su integrisani veliki otvor za vazduh i dodatna zaštita donjeg dela vozila. Bokovi automobila otkrivaju njegovu mišićavost i pomalo sportski karakter, ali i veliku u udaljenost od podloge, naglašene blatobrane i pragove. Terenske ambije Dustera otkrivaju u kratki prevesi (822 mm napred, 820 mm pozadi), koji obezbeđuju odličan prilazni i silazni ugao, ali i dinamično ponašanje na asfaltu. Atraktivnom izgledu doprinosi i veliki trag točkova, kao i veliki točkovi. Ne manje atraktivan je i zadnji deo automobila, sa veoma dinamično oblikovanom "zadnjicom". Ako na spoljašnjosti automobila potražimo manu, to je sigurno "moralna zastarelost" malih brisača, sa malom snagom, zvuk prilikom zatvaranja vrata i jednostavna antena. Ali, ne smemo zaboraviti da govorimo o automobilu koji se može kupiti već za 9.330 Eura.

Testirali smo: Dacia Duster 1.6 16V 4x2

U enterijeru nismo očekivali luksuz, ali ergonomija i funkcionalnost je upravo ono čime se Duster može pohvaliti. Odmah nakon ulaska u automobil, zapažamo visoku poziciju sedenja, koja nudi odličnu vidljivost i preglednost u gradu, ali i u off-road vožnji. "Kokpit" je robusan i funkcionalan, ali ne i moderan. Od starih Dacia modela, Duster se razlikuje samo po detaljima obrtomera i brzinomera, kao i po grafici instrumenata. Mana je pomalo spartanski utisak o unutrašnjosti, jer su kvalitet materijala i izgled ostali na nivou modela Sandero, ali ponavljamo: ne smemo zaboraviti da govorimo o automobilu koji se može kupiti za nešto više od devet hiljada Evra. Kada smo već kod mana, treba istaći da prednja sedišta nemaju dovoljno dobro bočno držanje tela u krivinama. Što se udobnosti tiče, primenjena je francuska škola izrade, koja putnicima obezbeđuje odličnu udobnost čak i na dugim putovanjima. Čak i posle pređenih 400 kilometara bez zaustavljanja, putnici na zadnjim sedištima nisu osećali zamor ili ukočenost, što je za svaku pohvalu. Širina u delu zadnjih sedišta (klupe) iznosi 1.438 milimetara (u visini laktova), što obezbeđuje dovoljno prostora za prevoz tri odrasla putnika. Ono što je važno: prostora je dovoljno i u predelu glave, alo i u predelu nogu. Putnik koji sedi na sredini zadnje klupe biće iznenađen prostorom za noge.

Testirali smo: Dacia Duster 1.6 16V 4x2

Osnovna zapremina prtljažnika kod modela Duster 4x2 iznosi 475 litara, što je za 67 litara više od prtljažnika koji nudi 4x4 verzija. Ali, zapremina prtljažnika nije jedina prednost. Pored toga, važna je i odlična upotrebljivost, koju obezbeđuje ravna podloga prtljažnika, ali i dužina utovarnog dela od 992 mm, i njegova širina od 1.000 do 1.260 mm. Visina od podloge do vrha prtljažnika iznosi 845 mm, što će sigurno obradovati porodice sa odraslom decom i njihovim igračkama, biciklima, skijama... Veći prtljažnik kod modela Duster, može se dobiti na dva načina. Prvi je tako što oborimo zadnje naslone sedišta i preklopimo ih na sedalni deo, što nam daje neravu površinu. Drugi način je preklapanje sedalnog dela u smeru ka napred i smeštanjem naslona na njihovo mesto, čime se dobija skoro idealno ravna utovarna površina dužine 1.750 mm.

Testirali smo: Dacia Duster 1.6 16V 4x2

Sa ciljem uštede, preko 50 % delova modela Duster, preuzeto je od postojećih modela iz Renault-Nissan alijanse. Tehnika Dustera je zajednička sa drugim Dacia modelima. Atraktivan SUV stoji na platformi sa oznakom BO/Logan. Prednje oslanjanje sa pseudo-McPherson rešenjem je identično onom koje smo videli na modelima Logan i Sandero, a samo neke komponente su "pojačane". Zadnje oslanjanje modela Duster 4x2 je jednostavne konstrukcije u obliku slova H, dok Duster 4x4 ima kompleksnije multinlink rešenje. "Naš" Duster 4x2 pokretao je benzinski 1.6 16V agregat tipa K4M 690, koji zadovoljava Euro 4 ekološku normu, a uparen je sa petostepenim manuelnim menjačem. Agregat razvija snagu od 105 konjskih snaga i maksimalni obrtni momemnt od 148 Nm.

Testirali smo: Dacia Duster 1.6 16V 4x2

Ovaj motor Dusteru pruža zadovoljavajuću dinamiku. Ubrzanje iz mesta do 100 km/h traje 11,8 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 165 km/h. Motor je elastičan i vuče uverljivo i ravnomerno već od 1.500 o/min, što nije odlika 16-ventilskih motora. Treba istaći da motor radi izuzetno usklađeno i kultivisano. Pored elastičnog i dovoljno snažnog motora, menjač je precizan, iako bi hodovi mogli biti i malo kraći. Motor se ponaša kao dvoventilski, i najviše mu prija "ekspoatacija" u režimu od 2.000 do 2.500 obrtaja. Ako tražimo mane, onda možemo reći da je motor, u odnosu na savremene automobile, previše bučan, što delom možemo zahvaliti skromnoj izolaciji motorskog prostora. Menjač je precizan, ali bi ručica menjača mogla biti i malo kraća, što se odnosi i na hodove.

Testirali smo: Dacia Duster 1.6 16V 4x2

Duster je verovatno Dacia sa najboljim voznim osobinama. Duster nas je prijatno iznenadio, kako komforom, tako i svojom upravljivošću. U tome mu pomažu 16-inčni točkovi, sa pneumaticima 215/65 i mekše "trimovano" ogibljenje, koje veoma uspešno filtrira male i velike neravnine, kao i česte udarne rupe na našim ulicama. Pri brzim promenama smera, Duster se čvrsto drži zadate putanje, i ide upravo tamo gde vozač želi, a za to možemo zahvaliti širokom tragu točkova i odlično podešenom oslanjanju. Upravljenje je opremljeno sistemom hidrauličnog pojačivača i veoma je direktvno, s obzirom na robusnu konstrukciju automobila. Kočioni sistem opremljen je diskovima napred i "dobošima" pozadi. Osetljiovost kočnica je za svaku pohvalu, "fading" je minimalan, ali njihovo dejstvo u graničnim područjima bi moglo biti i bolje. Prvi Dacia SUV ne boji se terena, ali s obzirom da je "naš" test automobil bio oprelmjen sistemom pogona na prednje točkove, nismo isprobavali njegove terenske sposobnosti. Jasno je da Duster nije konstruisan za savladavanje teško pristupačnih terena, ali za manji izlet u prirodu, po makadamskim ili  šumskim putevima, uvek je spreman, o čemu svedoči njegov klirens i uglovi.

Testirali smo: Dacia Duster 1.6 16V 4x2

Pre pet godina, Dacia je iznenadila svet Loganom, jer je doakazala da može napraviti prostran porodični sedan sa veoma pristupačnom cenom. Sada rumunska kompanija, uz nesebičnu pomoć Renaulta i Nissana, dokazuje da može napraviti i atraktivan kompaktni SUV model sa pristupačnom cenom. Duster u Srbiji osvaja kupce svojom veoma simpatičnom cenom, koja kreće već od 9.330 Evra, atraktivnim dizajnom karoserije, prostranim enterijerom i prtljažnikom.

Fotografije snimljene na testiranju možete pogledati klikom na LINK.

 

Dacia Duster - Tehnička specifikacija
 
 Motor:  Atmosferski agregat
 Broj cilindara / ventila:
 4 / 4
 Zapremina motora (cm3):
 1598
 Maksimalna snaga motora (KS / o/min):
 105 / 5.750
 Maksimalni obrtni moment (Nm / o/min):
 148 / 3.750
 Maksimalna brzina (km/h):
 165
 Ubrzanje 0-100 km/h (s):
 11,8
 Potrošnja grad / otvoreno / prosek (l/100 km):
 9,6 / 6,0 / 7,1
 Prtljažni prostor (L):
 475
 Zapremina rezervoara (L):
 50
 Masa automobila / nosivost (kg):
 1160 / 550
 Dimenzije pneumatika:
 215/65 R16
 Dužina automobila (mm):
 4315
 Širina automobila (mm):
 2000
 Visina automobila (mm):
 1695
 Međuosovinsko rastojanje (mm):
 2673
 Trag ročkova napred (mm):
 1560
 Trag točkova pozadi (mm):
 1567
 Cena osnovnog modela (Eur):
 9330

 

Goran Sarić - Automagazin portal

Testirali smo: Toyota RAV4 2.2 D-CAT AWD

Testirali smo: Toyota RAV4 2.2 D-CAT AWD

U petoj godini životnog ciklusa, automobil ne uživa veliku slavu, što mnoge proizvođače primorava na ulepšavanja. Čini se da Toyota to čini sa puno ukusa i ljubavi. 1994. godine, Toyota RAV4 bila je rodonačelnik segmenta malih SUV modela, a aktuelna treća generacija ove godine je prošla i drugu modernizaciju. Isprobali smo je u realnim uslovima...

Testirali smo: Honda CR-Z - Ekosportista

Testirali smo: Honda CR-Z - Ekosportista

Mali kupe Honda CR-Z (Compact Renaissance Zero) je prvi automobil na svetu, koji kombinuje sportske ambicije, hibridni pogon i manuelni menjač. Konačno je Honda stvorila hibridni automobil koji je u isto vreme atraktivan, kako za vozače koji preferiraju sportski osećaj u vožnji, tako i za one koji brinu o životnoj sredini, o potrošnji goriva, i koji žele visok nivo individualnosti...

Testirali smo: Audi A1 1.6 TDI - Četiri prstena za početnike

Testirali smo: Audi A1 1.6 TDI - Četiri prstena za početnike

Kaže se da u istu reku nije moguće dva puta ući, jer je voda od prvog ulaska otekla. Audi u nju ulazi po treći put, ali svaki put na drugačiji način. Kompanija iz Ingolstadta ponovo meša karte u segmentu malih "imidž" automobila. Žene, sinovi i ćerke dobro situiranih porodica, ljubimice finansijski dobrostojećih biznismena - to će biti glavni klijenti i korisnici najmanjeg i najjeftinijeg Audija...

Test: Toyota Prius - Treća generacija

Test: Toyota Prius - Treća generacija

Toyota je za tri generacije uspela da od automobila koji je među ostalim visokoserijskim automobilima izgledao kao NLO, napravi automobil koji je više nego ravnopravan konkurent porodičnim modelima. Ono što je za nas važno jeste činjenica da, pored izuzetno male potrošnje, u procesu registracije srpski zakoni Prius posmatraju kao 1,8-litarski benzinac. Na višednevnom testu imali smo najuspešniji hibridni automobil svih vremena...

Test: Dacia Sandero Stepway - Zbogom zimskoj dosadi!

Test: Dacia Sandero Stepway - Zbogom zimskoj dosadi!

Vreme je da se podsetimo naših utisaka o modelu Dacia Sandero Stepway, koji smo isprobali u planinskim uslovima. Viši, sa više stila i sa više opreme, Sandero Stepway svuda prolazi (ne baš svuda) i nikada ne ostaje neprimećen. Iako nema pogon na sve točkove, u ovom automobilu možete doživeti brojne pustolovine na moru, u planinama ili na gradskim ulicama, ne obazirući se na visoke ivičnjake. I sve to uz zaista pristupačnu cenu. Sandero Stepway je pravi automobilski antidepresiv...

Testirali smo: Ford Fiesta 1.4 TDCi Trend

Testirali smo: Ford Fiesta 1.4 TDCi Trend

Nova Ford Fiesta je dovoljno dugo na tržištu, kako bismo realno i bez uticaja emocija i dizajna mogli oceniti njene realne vrednosti. U dizajnerskom smislu, ovo je automobil koji će se posebno svideti sportski orijentisanim kupcima. Ispod sportsko-elegantnog odela kriju se niskolitražni motori sa savremenom i ekonomičnom tehnikom...

Vozili smo: Nissan 350Z

Vozili smo: Nissan 350Z

Čvrsta konstrukcija, vrhunski atmosferski šestocilindrični agregat, zadnji pogon i noga na gasu. Ne, pogrešili ste. Nije Porsche, već Nissan 350Z, koji skuplju nemačku konkurenciju gleda uzdignute glave i pravo u oči. Iako ga iz ponude polako potiskuje dolazeći naslednik sa oznakom Nissan 370Z, tokom kratke vožnje smo se uverili da 350Z itekako ima šta  da pokaže. Ukoliko ste ljubitelj Porshea, a imate srčane i respiratorne probleme, predlažemo Vam da ne čitate dalje ovaj tekst...

Test: Lexus IS 220d Sport - Supersedan

Test: Lexus IS 220d Sport - Supersedan

Tržištem luksuznih automobila srednje klase vladaju nemačke marke, kao što su Mercedes-Benz, BMW i Audi. Čast japanskih proizvođača najbolje brani Lexus IS, koji već godinama, prilično uspešno, radi na tome da se sitacija na tržištu promeni. Na testu smo imali najprodavaniji Lexus model u Evropi, i jedini dostupan sa snažnim, čistim dizelskim motorom...

Test: Renault Megane Grandtour 1.4 TCe - Porodično blago

Test: Renault Megane Grandtour 1.4 TCe - Porodično blago

Druga generacija modela Renault Megane pobrala je ovacije onih koji cene originalnost i stil. Treća generacija modela Megane stilski je nešto manje  prepoznatljiva, ali zato je praktičnija i funkcionalnija. Potpuno novi model niže srednje klase, svojom funkcionalnošću, kvalitetom, atraktivnim izgledom i prihvatljivom cenom, ubedljivo osvaja kupce u Srbiji...

Renault Symbioz
Slika nedelje