AutoMAGAZIN - Testovi

Najnovije vesti iz auto industrije

Testirali smo: Audi A1 1.6 TDI - Četiri prstena za početnike

Testirali smo: Audi A1 1.6 TDI - Četiri prstena za početnike

Kaže se da u istu reku nije moguće dva puta ući, jer je voda od prvog ulaska otekla. Audi u nju ulazi po treći put, ali svaki put na drugačiji način. Kompanija iz Ingolstadta ponovo meša karte u segmentu malih "imidž" automobila. Žene, sinovi i ćerke dobro situiranih porodica, ljubimice finansijski dobrostojećih biznismena - to će biti glavni klijenti i korisnici najmanjeg i najjeftinijeg Audija...

Fotografije snimljene na testiranju možete pogledati klikom na LINK.


Prvi put Audi je u klasu malih automobila ušao modelom Audi 50, koji je uspešno iskoristio tehniku nove generacije modela VW Polo. Niža cena i bolja ponuda motora u Volkswagenu, uz gotovo isti dizajn eksterijera i enterijera, bili su presudni faktori za okončanje proizvodnje modela Audi A50, već posle tri godine (1975 - 1.878.). Dugi vremenski period, to je bio poslednji mali Audi. Sledeći mali Audi (Audi A2), poroizvodio se od 1999. godine do 2005. godine. Hoće li A1 imati više sreće od 120 mm kraćeg A2? Na osnovu onog što smo videli tokom višednevnog testiranja, sigurni smo da hoće.

Testirali smo: Audi A1 1.6 TDI - Četiri prstena za početnike

Novi Audi A1 koristi istu analogiju kao i Audi 50, ali ovoga puta Audi nije osnova Volkswagen modela. Naprotiv, Volkswagen (model Polo - platforma PQ25) ponudio je tehničku osnovu za model Audi 1. Na proverenoj platformi, Audijevi inženjeri su razvili automobil koji nudi odličnu VW tehniku uz prepoznatljiv Audijev dizajn. Konkurencija u "lifestyle" hatchback modelima je relativno slaba. U segmentu modela dužine četiri metra imamo četiri konkurenta: Audi A1, Alfa Romeo MiTo, Citroën DS3 i Mini. Pored poređenja sa konkurentima, zanimljivo je Audi A1 uporediti sa konkurentima iz Volkswagen Group. Audi A1 je najkraći i najniži model iz VW grupe, ali sa svojih 1.700 mm je najširi model. Sa modelom SEAT Ibiza i Volkswagen Polo, koji dele istu platformu (PQ25), A1 deli i međuosovinsko rastojanje, koje iznosi 2.496 mm, dok Škoda Fabia koristi staru platformu (PQ24) i ima za 18 mm kraće međuosovinsko rastojanje. Atrkatvno dizajnirana karoserije uticala je i na smanjenje prtljažnog prostora, čija zapremina iznosi 267 litara.

Testirali smo: Audi A1 1.6 TDI - Četiri prstena za početnike

Čeona površina modela Audi A1 iznosi 2,04 m2, a koeficijent aerodinamičkog otpora vazduha iznosi 0,32. Većina donjih delova karoserije je zatvorena plastičnim komponentama, koji usmeravaju protok vazduha. Dizajn karoserije izdaleka podseća na neke VW retro modele, ali umesto retroautomobila, Audi je razvio moderan dizajn sa mnogo novih rešenja. Takav izgled prvi put smo mogli videti na koncept modelu A1 project quattro iz 2007. godine. Maska hladnjaka je single frame i nije u obliku trapeza, već je šestougaona. Ovu dizajnersku promenu, Audijevi dizajneri prvi put su primenili u gornjim uglovima maske kod nove generacije modela Audi A8. Izgled prednjeg branika na prvi pogled podseća na onaj koji smo videli kod modela TT. Potpuno nov je dizajn prednjih svetlosnih grupa, kod kojih se uz doplatu za Xenon plus dobijaju u LED dnevna svetla. Hauba je široka i doseže daleko do blatobrana. Na njenom donjem delu, koji se graniči sa blatobranom, nalazi se linija koja se proteže celom dužinom automobila. Spoljni retrovizori sa integrisanim pokazivačima smera su integrisani u bočna vrata, što je takođe rešenje koje smo mogli videti na modelu TT. I zadnji deo je razvijen u Audi stilu. C stub je jako nagnut, što optički premešta tažište automobila ka napred i ističe dinamičnost. Treća vrata izvedena su u stilu SUV modela Q5 - zadiru duboko u bokove, a zadnje svetlosne grupe nisu agresivno dizajnirane.  Karakterističan dizajn je veoma važan za ovaj model, jer za 80 % klijenata, model A1 trebao bi biti prvi Audi.

 

Dimenzije Audi A1Citroen DS3Alfa Romeo MiTo Mini Cooper
Dužina (mm): 3.964 3.948 4.063 3.699
Širina (mm): 1.740 1.715 1.720 1.683
Visina (mm): 1.417 1.458 1.446 1.407
Međuosovinskoastojanje: 2.469 2.464 2.511 2.467
Prtljažnik (L): 267 285 270 160
Testirali smo: Audi A1 1.6 TDI - Četiri prstena za početnike

Vladan Petrović bio je zadovoljan dozom sporta koja krasi Audi A1: "Automobil izgleda atraktvino sa svih strana. Meni se posebno dopada prednji deo automobila, koji je agresivno dizajniran. Pogled s boka otkriva nam mišićavost, a zanimljivo je rešena i "zadnjica" čiji detalji neodoljivo podsećaju na Audi Q5. Profil automobila najviše reflektuje Audijevu eleganciju i nepogrešivo se pridržava poznatih pravila dinamičnog izgleda: poklopac motora relativno dug, kratki prevesi, a nisu izbegnute linije koje se penju prema zadnjem delu automobila. Pogled na zadnji deo automobila sugeriše na stabilnost i odlikuju ga izuzetno mekane linije. Izgled Audija A1 nedvosmisleno dinamičan, prodoran, dominantan, i sigurno je kada se ovo lice pojavi u retrovizoru, malo ko neće odmah osloboditi traku za preticanje."

Enterijer se nastavlja na sportski i mladalački stil eksterijera. "Kokpit" ima jednostavne ravne površine, izvedene u Audi stilu. Kada otvorite vrata, u unutrašnjosti Vas čeka dobrodošlica luksuznog ambijenta: najfinija plastika, decentni ukrasi u alu looku, sve je krajnje precizno obrađeno. Audijevska perfekcija. Funkcionalno i ergonomski. Zahvaljujući odličnom podešavanju volana i sedišta, lako ćete pronaći idealan položaj, i nijedan prekidač nećete tražiti duže od sekunde. Vladan Petrović Audijevu unutrašnjost opisao nam je sledećim rečima: "Audi ima specifičan položaj sedenja i vozač se oseća drugačije nego u konkurentnim modelima. Sedi se izuzetno nisko i osećaj je avionski. Osećaj posebno niskog sedenja dopunjuju u veliki retrovizori, koji su postavljeni visoko. Ali, što se duže vozi, osećaj je upečatljiviji, i Audi se prosto zavlači pod kožu. U unutrašnjosti vlada "red i disciplina" i oseća se izuzetan kvalitet materijala i završne obrade.  Sve u automobilu je funkcionalno i sve je na svom mestu."

Testirali smo: Audi A1 1.6 TDI - Četiri prstena za početnike

U centralnom delu se nalaze komande klima uređaja, radia i navigacionog sistema, a MMI sistem u gornjem delu instrument table ima veliki displej koji se može zatvoriti. Zanimljivo je da enterijer i eksterijer automobila mogu biti izvedeni u velikom broju kombinacija boja, materijala i tema. Ivice krova i stubovi automobila, kao i spoljni retrovizori, maska hladnjaka, paket S-Line ili Competition Kit Aerodinamics, mogu ponuditi oko 800 raznih mogućnosti konfiguracije eksterijera. MMI sistem sa navigacionim sistemom opremljen je harddiskom kapaciteta 60 GB, Bluetooth sistemom, kao i portom za dve SD memorijske kartice. Ventilacioni otvori imaju izgled avionskog motora, što je i bio motiv dizajnera. Sportska sedišta spadaju u standardnu opremu, i obezbeđuju izuzetno dobro držanje tela u krivini. Grafika instrumenata je veoma pregledna i čitljiva, uz prepoznatljivu Audijevu intuitivnost.

Audi A1 ne važi za porodične automobile. Na zadnjim sedištima udobno će se voziti samo putnici manjih gabarita ili deca. Pristup zadnjim sedištima je odličan sa strane suvozača, dok je na vozačevoj strani situacija nešto složenija. Na zadnjim sedištima udobno će se smestiti samo putnici nižeg rasta ili deca. Odmeravanje prtljažnog prostora pružilo nam je nešto pozitivnije momente. Osnovna zapremina prtljažnika iznosi 270 litara, ali pristup prtljažniku u njegovu funkcionalnost uz obaranje naslona zadnjih sedišta možemo oceniti čistom "desetkom" ( o čemu svedoče i fotografije). Posebno su zanimljive i "lažne" svetlosne grupe, koje na scenu stupaju kada se otvore vrata prtljažnika. Slično rešenje videli smo i na modelu Opel Insignia ST.

Testirali smo: Audi A1 1.6 TDI - Četiri prstena za početnike

Vremešni agregat 1.9 TDI PD definitivno će nestati iz ponude svih marki grupacije Volkswagen za zemlje Evropske unije. Automobilska grupacija Volkswagen pre nekoliko godina odlučila je da napusti sistem ubrizgavanja "pumpa-brizgaljka", pre svega zbog visokih troškova proizvodnje ali i zbog emisionih normi. Naslednik je dobro poznati agregat 1.6 TDI, koji je dostupan u tri specifikacije snage. Naš test Audi A1 pokretao je najsnažniji 1.6 TDI agregat, koji raspolaže snagom koju je imala stara specifikacija motora 1.9 TDI. Snaga od 77 kW dostupna je pri 4.400 o/min. Standard je petostepeni manuelni menjač. Maksimalna brzina iznosi 190 km/h, a ubrzanje iz mesta do "stotke" traje 10,5 sekundi. Zanimljivo je da su sve pogonske jedinice standardno opremljene inteligentnim alternatorom, koji puni akumulator prilikom kočenja, i sistemom Start-Stop. Novi motor je znatno uglađeniji i radi neuporedivo tiše i mekše od verzije motora 1.9 TDI "Pumpa-brizgaljka". Izuzetno je agilan i temperamentan, što potvrđuje i podatak da maksimalni Obrtni moment od 250 Nm razvija u rasponu od 1.500 do 2.500 o/min.

Testirali smo: Audi A1 1.6 TDI - Četiri prstena za početnike

Pozitivne kritike o pogonskom agregatu dao je i reli šampion, Vladan Petrović: "Već po zvuku motora u leru možemo zaključiti da ispod haube nije poznati "pumpa-brizgaljka" motor, koji se ponekad oglašava previše grubim zvukom. Ovaj Common-Rail motor stvarno radi neporedivo tiše i prijatnije. U vožnji, turbo rupa se gotovo ne primećuje i automobil fascinantno povlači iz niskih obrtaja. Mislim da je Audi uradio odličan posao ugradivši ovaj motor u A1, jer je prvoklasno izbalansiran. Spremno reaguje na gas u svim područjima obrtaja i utisak je da automobil raspolaže većom snagom od 105 KS, koliko navodi fabrika. Menjač sa pet stepeni prenosa odlično se uklopio uz ovaj motor, i jako je prijatan za rukovanje. Odlično raspoređeni prenosni odnosi omogućavaju vožnju bez previše rada na menjaču, a ukoliko želite žustriju vožnju, uvek ćete imati dovoljno snage, bez obzira na situaciju i konfiguraciju puta." - objašnjava Petrović.

Prilikom zaustavljana na raskrsnici, motor je se ugasio. Šta je to? Izdaja? Ne, to je samo sistem "Start-Stop", čija je uloga da smanji potrošnju goriva u gradskoj eksploataciji. Kako to funkcioniše? Jednostavno. Kada se automobil zaustavi na semaforu ili raskrsnici, potrebno je samo izbaciti menjač iz brzine i pustiti kvačilo. Tada će se motor neprimetno ugasiti. Kada ponovo pritisnemo pedalu kvačila, motor će se automatski upaliti i možemo ići dalje. Sve ovo funkcioniše bez uticaja na vožnju i skoro neprimetno. Zato možemo konstatovati da je potrošnja u gradskim uslovima, zahvaljujući Start & Stop sistemu, iznosila oko 5,5 L/100 km. Vozeći u režimu otvorenog saobraćaja, zabeležili smo potrošnju od samo 3,7 L/100 km.

Testirali smo: Audi A1 1.6 TDI - Četiri prstena za početnike

Prijatno iznenađenje priredilo nam je i oslanjanje modela Audi A1 1.6 TDI. Kratki prevesi su pomerili granična područja proklizavanja na nivo koji teško može dostići prosečan vozač. Izvrsno ponašanje posebno dolazi do izražaja u brzim krivudavim sekcijama, gde A1 pruža izuzetan osećaj i omogućava visoke putne brzine. Tokom razvoja modela A1 inženjeri su veliku pažnju posvetili raspodeli osovinskog opterećenja. Sa svega 81 centimetrom prednji prepust je neobično kratak. Zavisno od motorizacije, svega 61 do 63 procenata težine leži na prednjoj osovini, što je mala vrednost za kompaktni automobil. Posebnu vrednost u brzoj vožnji ima i elektronska blokada diferencijala (XDS), koja sprečava proklizavanje točka koji ima manji otpor prilikom ubrzanja u krivinama. Odlične vozne osobine novog Audija A1 potvrdio nam je i Vladan Petrović: "Svakim pređenim kilometrom do izražaja dolazi zrelost Audijevog oslanjanja i pravo je uživanje voziti ga krivudavim putevima. Brzi prolasci kroz krivine mogući su bez većih napora. Najviše mi se dopada neutralno ponašanje zadnjeg dela automobila i siguran sam da prosečni vozači ne mogu izbaciti automobil iz idealne putanje. Čak i prilikom nagih pokreta volanom i provokacija pri većim brzinama, automobil se čvrsto držao idealne putanje kretanja, ne pokazujući ni najmanju slabost. ESP sistem uključuje se samo u graničnim situacijama i radi veoma umereno i diskretno. Ono što bismo mogli istaći kao manu jeste elektrohidraulični volan koji ne pruža puno informacija sa podloge, što ograničava njegove sportske mogućnosti. Sve u svemu, A1 se u krivinama ponaša odlično i malo je automobila koji mu se mogu suprostaviti na ovom polju. Vožnja u ovom automobilu je spretna i okretna u gradu, smirena i precizna na međugradskim putevima i komforna na autoputu."

 


Audi A1 1.6 TDI - Tehnička specifikacija
Tip motora:Turbo-dizel, Common - rail ubrizgavanje
Broj cilindara / ventila: 4 / 4
Zapremina motora (cm3):1.598
Maksimalna snaga (KS / o/min):105 / 4.400
Maksimalni obrtni moment (Nm/o/min):250 / 1.500 - 2.500
Maksimalna brzina (km/h):190
Ubrzanje 0 -100 km/h (s):10,5
Potrošnja grad/otvoreno/prosek (l/100 km):5,8 / 3,8 / 4,4
Zapremina prtljažnika (L):267
Masa automobila (kg):1179
Dimenzije pneumatika:215/45 R16
Dimenzije:
Dužina automobila (mm):3.954
Širina automobila (mm):1.740
Visina automobila (mm):1.417
Međuosovinsko rastojanje (mm):2.469
Trag točkova napred (mm):1.475
Trag točkova pozadi (mm):1469
Cena:19.722

Cena modela Audi A1 u Srbiji kreće već od 16.777 Eura, koliko je potrebno izdvojiti za model A1 1.2 TFSI Attraction. Testirani primerak, Audi A1 1.6 TDI Attraction, košta 19.722 Eura. Ako uzmemo u obzir da se radi o lifestyle automobilu, i ako sagledamo šta radi konkurencija, možemo zaključiti da Audi ima puno razloga za uspeh.

Više o modelu Audi A1, kao i aktuelni cenovnik, možete pogledati klikom na LINK.

Fotografije snimljene na testiranju možete pogledati klikom na LINK.

Tekst i foto: Goran Sarić - Automagazin portal

Testirali smo: Toyota RAV4 2.2 D-CAT AWD

Testirali smo: Toyota RAV4 2.2 D-CAT AWD

U petoj godini životnog ciklusa, automobil ne uživa veliku slavu, što mnoge proizvođače primorava na ulepšavanja. Čini se da Toyota to čini sa puno ukusa i ljubavi. 1994. godine, Toyota RAV4 bila je rodonačelnik segmenta malih SUV modela, a aktuelna treća generacija ove godine je prošla i drugu modernizaciju. Isprobali smo je u realnim uslovima...

Testirali smo: Honda CR-Z - Ekosportista

Testirali smo: Honda CR-Z - Ekosportista

Mali kupe Honda CR-Z (Compact Renaissance Zero) je prvi automobil na svetu, koji kombinuje sportske ambicije, hibridni pogon i manuelni menjač. Konačno je Honda stvorila hibridni automobil koji je u isto vreme atraktivan, kako za vozače koji preferiraju sportski osećaj u vožnji, tako i za one koji brinu o životnoj sredini, o potrošnji goriva, i koji žele visok nivo individualnosti...

Testirali smo: Dacia Duster 1.6 16V 4x2

Testirali smo: Dacia Duster 1.6 16V 4x2

Prašina koju je podigao Duster na srpskom tržištu se ne stišava, a nakon višednevnog testa, zaključili smo i zašto. Rumunski SUV model je robusan, prostran i što je za nas veoma važno - dostupan automobil, koji svojim dinamičnim i atraktivnim dizajnom privlači veliku pažnju prolaznika, uz prateće komentare: "Ovo je Dacia?!"...

Test: Toyota Prius - Treća generacija

Test: Toyota Prius - Treća generacija

Toyota je za tri generacije uspela da od automobila koji je među ostalim visokoserijskim automobilima izgledao kao NLO, napravi automobil koji je više nego ravnopravan konkurent porodičnim modelima. Ono što je za nas važno jeste činjenica da, pored izuzetno male potrošnje, u procesu registracije srpski zakoni Prius posmatraju kao 1,8-litarski benzinac. Na višednevnom testu imali smo najuspešniji hibridni automobil svih vremena...

Test: Dacia Sandero Stepway - Zbogom zimskoj dosadi!

Test: Dacia Sandero Stepway - Zbogom zimskoj dosadi!

Vreme je da se podsetimo naših utisaka o modelu Dacia Sandero Stepway, koji smo isprobali u planinskim uslovima. Viši, sa više stila i sa više opreme, Sandero Stepway svuda prolazi (ne baš svuda) i nikada ne ostaje neprimećen. Iako nema pogon na sve točkove, u ovom automobilu možete doživeti brojne pustolovine na moru, u planinama ili na gradskim ulicama, ne obazirući se na visoke ivičnjake. I sve to uz zaista pristupačnu cenu. Sandero Stepway je pravi automobilski antidepresiv...

Testirali smo: Ford Fiesta 1.4 TDCi Trend

Testirali smo: Ford Fiesta 1.4 TDCi Trend

Nova Ford Fiesta je dovoljno dugo na tržištu, kako bismo realno i bez uticaja emocija i dizajna mogli oceniti njene realne vrednosti. U dizajnerskom smislu, ovo je automobil koji će se posebno svideti sportski orijentisanim kupcima. Ispod sportsko-elegantnog odela kriju se niskolitražni motori sa savremenom i ekonomičnom tehnikom...

Vozili smo: Nissan 350Z

Vozili smo: Nissan 350Z

Čvrsta konstrukcija, vrhunski atmosferski šestocilindrični agregat, zadnji pogon i noga na gasu. Ne, pogrešili ste. Nije Porsche, već Nissan 350Z, koji skuplju nemačku konkurenciju gleda uzdignute glave i pravo u oči. Iako ga iz ponude polako potiskuje dolazeći naslednik sa oznakom Nissan 370Z, tokom kratke vožnje smo se uverili da 350Z itekako ima šta  da pokaže. Ukoliko ste ljubitelj Porshea, a imate srčane i respiratorne probleme, predlažemo Vam da ne čitate dalje ovaj tekst...

Test: Lexus IS 220d Sport - Supersedan

Test: Lexus IS 220d Sport - Supersedan

Tržištem luksuznih automobila srednje klase vladaju nemačke marke, kao što su Mercedes-Benz, BMW i Audi. Čast japanskih proizvođača najbolje brani Lexus IS, koji već godinama, prilično uspešno, radi na tome da se sitacija na tržištu promeni. Na testu smo imali najprodavaniji Lexus model u Evropi, i jedini dostupan sa snažnim, čistim dizelskim motorom...

Test: Renault Megane Grandtour 1.4 TCe - Porodično blago

Test: Renault Megane Grandtour 1.4 TCe - Porodično blago

Druga generacija modela Renault Megane pobrala je ovacije onih koji cene originalnost i stil. Treća generacija modela Megane stilski je nešto manje  prepoznatljiva, ali zato je praktičnija i funkcionalnija. Potpuno novi model niže srednje klase, svojom funkcionalnošću, kvalitetom, atraktivnim izgledom i prihvatljivom cenom, ubedljivo osvaja kupce u Srbiji...

Renault Symbioz
Slika nedelje