AutoMAGAZIN - Testovi

Najnovije vesti iz auto industrije

Vozili smo: Chevrolet Spark 1.0 16V

Vozili smo: Chevrolet Spark 1.0 16V

Chevrolet Spark je na tržištu izgradio imidž jeftinog automobila, kojeg su kupci zavoleli zbog povoljne cene i niskih troškovima održavanja. Posle test vožnje, možemo slobodno reći da se nova generacija modela Spark malo udaljila od filozofije svojih prethodnika, jer pored niske cene (već od 7.140 Eur!), novi Spark kupce "lovi" i svojim zavodljivim stilom...

Put ka potpuno novoj generaciji modela Chevrolet Spark (M300), otvoren je 2004. godine, kada je Chevrolet objavio namere o kompletnom obnavljanju ponude, najmodernijim proizvodima, koji će se prodavati u celom svetu. 2007. godine, na sajmu automobila u New Yorku su predstavljena tri koncepta: Beat, Groove i Trax. Prvi je imao trovratnu karoseriju i dizajn malog "sportiste", drugi je ukrašen retro elementima, a treći je izgledao kao mali off-road za gradske "džungle". Od ova tri predstavljena modela, trebao je biti razvijen jedan serijski, a o tome koji će to model biti, odlučivala je javnost, preko on-line glasanja, u kome je učestvovalo 1,9 miliona glasača. Ubedljivu pobedu odneo je Beat, kojeg su fabrički dizajneri, pod vođstvom Taewana Kima, transformisali u serijski Chevrolet Spark.

Vozili smo: Chevrolet Spark 1.0 16V

U odnosu na prethodnu generaciju, Chevrolet Spark je porastao u svim smerovima. Karoserija ima dužinu 3.640 mm (+145 mm), visinu 1.552 (+52 mm), širinu 1.590 mm (+102 mm) i međuosovinsko rastojanje 2.375 mm (+30 mm). Međugeneracijsko povećanje dimenzija, od modela Spark je napravilo jednog od najvećih mini-automobila. U konkurenciji gradskih petovratnih modela, duži su samo Suzuki Splash i Opel Agila, koji su i znatno širi od konkurentskih modela. Spark je dizajniran po koncepciji "Točkovi van, telo unutra". Liniju krova, koja se proteže u jednom luku, naglašavaju snažne i čiste bočne stranice, čiju harmoniju ne narušavaju bilo kakvi dodaci. Čak su i i kvake na zadnjim vratim integrisane u gornji deo vrata i ne narušavaju celinu. Chevrolet Spark spreda izgleda dinamično, možda čak i agresivno, zahvaljujući atraktivno dizajniranim svetlosnim grupama, koje zadiru duboko u bokove automobila. Ukupan izgled je elegantan, smeo i trendovski, što za većinu konkurenata ne možemo reći.

Vozili smo: Chevrolet Spark 1.0 16V

Preciznost i pažnja posvećena detaljima, nije rezervisana samo za spoljni deo automobila: Sparkova unutrašnjost je sama po sebi umetničko delo, koje krasi dobar kvalitet materijala i solidna završna obrada. Zanimljivo je da je tabla sa instrumentima montirana direktno na stub volana, pa će pratiti položaj volana, kada tražite njegovu idealnu poziciju. Ispred vozača se nalaze analogni brzinomer i digitalni displej sa pokazivačem broja obrtaja, nivoa goriva... (kao kod motocikla). Iako ovakvo rešenje intrumentalne table nije uobičajeno, veoma brzo smo se navikli na njega, a za svaku pohvalu je i čitljivost instrumenata. Što se dizajna enterijera tiče, Chevrolet nema čega da se stidi. U donjem delu "kokpita" nalaze se komande za odlični klima uređaj, ispod je zanimljiva "fioka" za odlaganje predmeta, a ispred menjača se nalaze pregrade za čaše ili male flaše. Za svaku pohvalu je što u vrata Sparka možemo staviti flašu zapremine 1,5 litra. Nedostatak za dugonoge vozače, koji su navikli da naslone desnu nogu na centralni deo instrument table, jeste to što nogom mogu dodirnuti komandu za brzinu ventilatora, i tako promeniti režim rada klima uređeja.

Vozili smo: Chevrolet Spark 1.0 16V

Preglednost u novom Sparku, sa pozicija vozača i suvozača, jeste na zavidnom nivou. Nešto lošija situacija je sa pozicije putnika na zadnjim sedištima, jer donji deo prozora visoko podignut, a kvake su smeštene u plastični deo integrisan u C-stub. Na zadnja sedišta, udobno se mogu smestiti dva odrasla putnika. Sedišta i nasloni su mekani, bez izrazitih bočnih uporišta. Spark nam pokazuje kako mali gradski automobil sa petora vrata, može pružiti sasvim dovoljno komfora na zadnjim sedištima. Sedalni deo smešten je 340 mm iznad poda, što obezbeđuje udoban smeštaj i uslove za prirodan položaj nogu putnika. Dok je putički deo enterijera novog Sparka znatno unapređen u odnosu na prethodnika, zapremina prtljažnika ostala je ista. Osnovna zapremina prtljažnika iznosi 170 litara, a kada se preklope nasloni zadnjih sedišta (deljivi u razmeri 60:40), zapremina prtljažnika raste na 568 litara. U osnovom obliku, dužina prtljažnika iznosi 520 mm, širina 990 mm, a visina 475 mm. Kada sklopimo naslone sedišta, dužina se povećava na 1.300 mm. Donja ivica utovarnog dela prtljažnika nalazi se na visini od 740 mm.

Kao što smo i očekivali, Sparkove multimedijlne mogućnosti su na visokom nivou. Kupci mogu uživati u svojim omiljenim pesmama preko radio uređaja, CD-a ili MP3, ili uključivanjem nekih od prenosivih uređaja, preko USB ili AUX priključka.

Vozili smo: Chevrolet Spark 1.0 16V

Novi Spark je radikalne promene pretrpeo i pod haubom. Trocilindrični 0,8 SOHC (38 kW) i četvorocilindrični 1,0 SOHC (49 kW), nasledili su 4-cilindrični motori zapremina 1,0 i 1,2 litra, od 50 i 60 kW. Oba motora su opremljena DOHC sistemom razvoda i sa četiri ventila po cilindru i imaju liveni blok i aluminijumsku glavu motora. Kompresioni odnos oba motora iznosi 9,8:1. Na testu smo imali Spark 1.0, koji razvija maksimalnu snagu od 50 kW i maksimalni obrtni moment od 93 Nm. Agregat je prilično trom u niskom režimu obrtaja, pa ako se želi žustrost, potrebno je vratiti u niži stepen prenosa i "zavrteti" agregat. Ali, Spark i nije automobil namenjen za trkanje od semafora do semafora. Ono što nas je prijatno iznenadilo jeste potrošnja, koja se kretala oko fabrički deklarisanih 5,1 l/100 km. Spark 1.0 sasvim je dovoljan za mirnu gradsku vožnju, dok za česte vožnje na "otvorenom putu" predlažemo snažniju verziju 1.2.

Vozili smo: Chevrolet Spark 1.0 16V

Možemo biti zadovoljni i upravljivošću ovog gradskog mališana. Uticaj servo pojačivača nije tako veliki kao što smo očekivali, a reakcije volana su prilično oštre i precizne. Oslanjanje koristi tradicionalno jednostavnu, ali proverenu koncepciju: napred McPharson a pozadi torziona osovina. S obzirom da dimenzije automobila, povišeno težište i pneumatike dimenzija 155/70 R14, jasno je da vozne osobine nisu bolja strana ovog automobila. Visoko težište utiče na veća bočna naginjanja, koja u kombinaciji sa visokoprofilnim pneumaticima, nisu dobra preporuka za "jurcanje" po krivudavom putu. Ali, ponavljamo: ovo i nije automobil za tu namenu. Ono što je važno, vozači će u gradskoj "eksploataciji" osetiti prednost Sparkovih dimenzija, a precizan volan će pomoći pri parkiranju. Takođe, komfor je na zavidnom nivou, jer oslanjanje i pneumatici uspešno filtriraju neravnine i udarne rupe na našim putevima. Ono što će zasmetati putnicima na zadnjim sedištima, su grubi prelasci preko poprečnih neravnina.

Vozili smo: Chevrolet Spark 1.0 16V

Chevrolet nam je novim Sparkom jasno pokazao da njihov trend prelaska iz low-cost  u stilski višu kategoriju, nisu samo prazne reči. Chevroletov potpuno novi mini model – Spark - je „iskra“ novog početka, automobil koji menja pravila i preispituje sve što ste do sad znali o malim automobilima. Jednako ekspresivan, zabavan i moderan koliko i funkcionalan, prostoran i praktičan – novi Spark se u gradu oseća kao kod kuće. U standardnu opremu spada 4-kanalni ABS i asistent kočenja, a Spark može biti opremljen i elsktronskom kontrolom stabilnosti (ESP). Da je bezbednost na vrhunskom nivou, govore nam i 4 EuroNCAP zvezdice, a peta nije dobijena samo zato što Spark u standardnoj opremi nema ESP sistem. Kada svemu dodamo i činjenicu da je Spark moguće kupiti već za 7.140 Eura, koliko je potrebno izdvojiti za Spark L Minus (ABS, Servo volan, 6 vazdušnih, Tonirana stakla, ISOFIX sistem za dečija sedišta...), možemo zaključiti da će Spark biti sve važniji "igrač" na našem tržištu.

 

Fotografije možete pogledati u galeriji, ili jednostavnim klikom na LINK.
Cenovnik: www.gm-chevrolet.rs

Vozili smo: Chevrolet Spark 1.0 16V

 Chevrolet Spark - Tehnička specifikacija
 
 Motor:  Benzinski atmoferski DOHC
 Broj cilindara / ventila:
 4 / 4
 Zapremina (cm³):
 995
 Maksimalna snaga (kW / o/min):
 50 / 6.400
 Maksimalni obrtni moment (Nm / o/min):
 93 / 4.800
 Performanse:  
 Maksimalna brzina (km/h):
 154
 Ubrzanje 0-100 km/h (s):
 15,5
 Prosečna potrošnja (L/100 km):
 5,1
 Dimenzije:  
 Prtljažni prostor (L):
 170 / 568
 Zapremina rezervoara (L):
 35
 Masa automobila / nosivost (kg):
 978 / 377
 Dimenzije pneumatika:
 155/70 R14
 Dužina automobila (mm):
 3.640
 Širina automobila (mm):
 1.597
 Visina automobila (mm):
 1.552
 Međuosovinsko rastojanje (mm):
 2.375
 Cena osnovnog modela (Eur):
 7.140

 

 

Goran Sarić - Automagazin portal

Testirali smo: Audi Q3 2.0 TDI S tronic

Testirali smo: Audi Q3 2.0 TDI S tronic

Audi nastavlja da širi ponudu svojih SUV modela, u smeru ka manjim, i posle Q7 i Q5, na scenu stupa model Audi Q3. Proizvodi se u Španiji, stoji na modifikovanoj platformi Volkswagen Tiguana, ali to je poslednje, što bi vam u vožnji ovog kvalitetnog automobila palo na pamet. U Ingolstadtu su uradili tako dobar posao, da se nijednog trenutka ne može postaviti pitanje o pripadnosti brendu Audi i njegovom premium kvalitetu...

Testirali smo: Mazda3 1.6 MZ-CD (2012)

Testirali smo: Mazda3 1.6 MZ-CD (2012)

Modernizovana Mazda3 za modelsku godinu 2012, stigla je i na tržište Srbije, a tokom višednevne vožnje smo se uverili, da se japanski kompakt odlično "drži" i posle tri godine tržišne egzistencije. Najnoviija unapređenja na "trojci" su uticala na sveukupno povećanje kvaliteta ovog atraktivnog automobila, a turbodizel motor 1.6 MZ-CD je uspešno spojio emocije i racionalnost, u kompaktnom "paketu"...

Testirali smo: Toyota Auris HSD - Kada učenik nadmaši učitelja

Testirali smo: Toyota Auris HSD - Kada učenik nadmaši učitelja

Hibridni pogon iz modela Prius je "doputovao" i u kompaktni Auris. Iako predstavlja jeftiniju alternativu modelu Prius, Toyota Auris Hybrid beleži manju prosečnu potrošnju goriva, i što je mnogima važnije, ne izgleda kao da je došao sa druge planete. Za deset godina će Hybrid Synergy Drive tehnologiju koristiti cela serija Toyota modela, a Auris je PRVI model koji je dostupan kako sa konvencionalnim pogonom, tako i kao "Full Hybrid"...

Testirali smo: Hyundai i40 Wagon 1.7 CRDi

Testirali smo: Hyundai i40 Wagon 1.7 CRDi

Do sada su se korejski "napadi" na evropsku srednju klasu razbijali o obalu. Ali, sada će Evropljani sigurno dobro "ukvasiti pantalone", jer su talasi previše visoki, i prelivaju daleko od obale. Pitate se zašto? Zato što je vreme nedefinisanog oslanjanja, "čudnog" dizajna i nemaštovitog enterijera Hyundai automobila daleko iza nas. To nam je pokazao i novi južnokorejski predstavnik srednje klase. Njegovo ime je Hyundai i40...

Testirali smo: Mercedes-Benz B 200 CDI BlueEFFICIENCY

Testirali smo: Mercedes-Benz B 200 CDI BlueEFFICIENCY

Druga generacija modela Mercedes-Benz B-Klasa, u novembru mesecu prošle godine je stigla i na srpsko tržište. Za razliku od prethodne generacije, nova B-Klasa ne koristi "sendvič konstrukciju" poda, ali značajna unapređenja zabeležila je i u ostalim oblastima. Ovo su naši zaključci sa testiranja, u kojem nam je svojim znanjem i iskustvom, pomogao višestruki reli šampion Srbije, Vladan Petrović...

Test: Renault Clio Gordini GT 1.6 16v - Zimske radosti

Test: Renault Clio Gordini GT 1.6 16v - Zimske radosti

Renault Clio aktuelne generacije je veoma čest gost na našim ulicama. Ali, ovakav sigurno nije. Srbija ima privilegiju, da bude jedna od trinaest zemalja, u kojima se trenutno prodaje model Renault Clio Gordini, koji nije R.S, ali je jednako atraktivan i daleko "civilizovaniji". Na višednevom testu, uživali smo vozeći Renault Clio Gordini, opremljen benzinskim motorom 1.6 16V...

Testirali smo: Hyundai Elantra 1.6 MPI

Testirali smo: Hyundai Elantra 1.6 MPI

Peta generacija modela Hyundai Elantra, nedavno je stigla na tržište Srbije. Ovaj veoma zanimljiv porodičan automobil, svoje vlasnike pleni prvenstveno atraktivno dizajniranom "mišićavom" karoserijom, ali i relativno snažnim motorom, kojeg odlikuje mala potrošnja goriva i odlična dinamika. Prvi susret sa ovim atraktivnim automobilom, nikoga nije ostavio ravnodušnim...

Testirali smo: Kia Rio 1.25 CVVT

Testirali smo: Kia Rio 1.25 CVVT

Kia više ne igra samo na kartu agresivnih cena ili sedmogodišnje garancije, jer novi Rio možemo uvrstiti u sam vrh klase, kako po atraktivnom i modernom evropskom dizajnu, tako i po štedljivim motorima, prostranom enterijeru i odlično podešenom oslanjanju. Nova generacija modela Rio je nedavno stigla i u Srbiju, a na testu smo imali najslabiju verziju, koju pokreće benzinski agregat zapremine 1,25 L...

Test: Renault Laguna 2.0 dCi Bose Edition

Test: Renault Laguna 2.0 dCi Bose Edition

Tri godine nakon premijere aktuelne generacije modela Renault Laguna, došlo je vreme za blagi dizajnerski retuš i tehnička unapređenja. Ove godine, u naše Renault salone je stigla modernizovana Laguna, a na testu smo imali atraktivni model Renault Laguna 2.0 dCi Bose Edition, koji pleni svojim atraktivnim izgledom, ali i značajno smanjenom potrošnjom goriva, koja se na našem testu kretala oko 6,3 litra na 100 pređenih kilometara.

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje