AutoMAGAZIN - Testovi

Najnovije vesti iz auto industrije

Testirali smo: Audi A3 2.0 TDI - Tri puta bolji

Testirali smo: Audi A3 2.0 TDI - Tri puta bolji

Novu generaciju Audija A3 čekali smo devet godina. Posle prvih kilometara po srpskim putevima u modelu Audi A3 2.0 TDI Ambition, možemo slobodno reći da se čekanje isplatilo, jer treća generacija ovog uspešnog modela predstavlja veliki korak napred. To se od osnivača segmenta premium hatchback modela, moglo i očekivati. Krenimo redom...

Testirali smo: Audi A3 2.0 TDI - Tri puta bolji

Nova konstrukcija

Dužina 4.237 mm i visina 1.421 mm su slični kao kod prethodnika. Međuosovinsko rastojanje je povećano za simboličnih 23 mm na 2.601 mm, pri čemu je prednji preves skraćen. Širina karoserije je povećana za 12 mm na 1.777 mm. Kao što je poznato, novi A3 je prvi automobil u VW grupaciji, koji se može pohvaliti novom modularnom platformom MQB. Glavna prednost ove platforme leži u smanjenoj masi. Audi A3 je prosečno "smršao" za 80 kilograma, a test automobil, Audi A3 2.0 TDI teži svega 1.355 kilograma. Platforma pod nazivom Modulare Querbaukasten, na kojoj stoji i VW Golf VII i nova Škoda Octavia, podrazumeva upotrebu visokootpornog čelika, ali su zato mnogi delovi izrađeni od aluminijuma (blatobrani, "hauba", deformibilne zone...).

 

Pogledajte više o MQB platformi.

Testirali smo: Audi A3 2.0 TDI - Tri puta bolji

Dizajn

Spoljašnji dizajn nove generacije modela Audi A3 ne donosi velika iznenađenja. Profil je tipičan i prepoznatljiv, naravno preuzet od prethodnika. Ko ne bi prepoznati karakteritičan C-stub? Na prednjim i zadnjim partijama uočavamo detalje inspirisane modelima Q3 ili A6. Rezultat je dinamičniji izgled, sa velikim brojem horizontalnih dizajnerskih linija. Aktuelni izgled Audija sa šestougaonom singleframe maskom, jasno nam pokazuje, da je u pitanju nova generacija modela Audi A3. "Slim" zadnje svetlosne grupe i izražene horizontalne linije vizuelno regulišu odnos visine i širine. Prepoznatljiv detalj su i LED dnevna svetla, integrisana u glavne svetlosne grupe.

 

Pogledajte test Audi A1 1.6 TDI - Četiri prstena za početnike.

Testirali smo: Audi A3 2.0 TDI - Tri puta bolji

Enterijer

Posle otvaranje dugih vrata, koja su karakteristična za automobile sa troja vrata, sačekalo nas je nisko postavljeno sedište i elegentno dizajnirana unutrašnjost. Test automobil je bio opremljen sportski dizajniranim sedištima, koja odlično drže telo u krivinama, ali pružaju odličan komfor na dužim putovanjima. Enterijer je tipičan za Audi modele današnjice, možda malo strog, ali u test automobilu ga "oživljavaju" aluminijumski detalji, što daje sportski utisak. Sve pohvale zaslužuje i velika mogućnost podešavanja volana, koja omogućava osobama sa dugim nogama, da lako pronađu idealnu poziciju za volanom. Na zadnjim sedištima ima sasvim dovoljno prostora za glavu, ali dovoljno prostora za kolena će imati samo putnici visine do 180 cm. Oni viši će morati da pokažu malo "gimnastike". Ali, duža verzija Sportback, sigurno ima više prostora za putnike na zadnjim sedištima. Zanimljivo je, da je reflektujući prsluk smešten u fioci u zadnjim sedištima, a trougao u vratima prtljažnog prostora. Ništa revolucionarno, ali vlasnici nove A-trojke, sigurno će znati da cene ove detalje. Slabiju ocenu moramo da uputimo i za otežan pristup zadnjim sedištima, ali kome smeta, može izabrati A3 Sportback sa drugim parom vrata. Sve pohvale zaslužuje prtljažnik. Ima zapreminu od 365 litara, pravilan oblik i podesivu dubinu. Šta više očekivati od kompaktnog hatchback modela?

 

Pogledajte vest Testirali smo: Novi Audi A6 3.0 TDI Multitronic.

Testirali smo: Audi A3 2.0 TDI - Tri puta bolji

Glavnu novinu predstavlja modernizovani informacioni sistem Audi Connect. Deo pomenutog sistema predstavlja nama dobro poznati MMI, čiju poslednju verziju smo videli na aktuelnoj generaciji modela Audi A6, kao i na Audiju Q3.

 

Pogledajte vest Testirali smo: Audi Q3 2.0 TDI S tronic.


Uvećano kružno komandno dugme, sada se može koristiti i kao touchpad na notebook-u, a preko njega je moguće uneti adresu za navigaciju i internet adresu jednostavnim pisanjem prstom po podlozi. Žargonski, Audi ovakvo rešenje naziva MMI Touch. Neki od tastera oko glavnog birača, u novom A3 su zamenjeni sa dva nova prekidača, kako bi se lakše prelazilo iz moda navigacionog sistema, telefona, radio uređaja i drugih medija. Zahvaljujući grafičkom procesoru NVIDIA Tegra, LED dispjel dijagonale 7 inča reflektuje sliku visokog kvaliteta u 3D formatu.

Kada bolje pogledamo središnju konzolu, primećujemo da nedostaje klasična ručica ručne kočnice. Zamenu je dobila u elektromagnetnoj kočnici, koja se aktivira dugmićem sa oznakom P. Polje u naslonu za ruke prima telefon dimenzija iPhone, Samsung S serije, HTC, Sony Ericsson,  a telefon se može priključiti na konvencionalni punjač ili putem Bluetootha povezati sa Audi Connect sistemom.

Testirali smo: Audi A3 2.0 TDI - Tri puta bolji

Motor 2.0 TDI

Novi Audi A3 ima dva dizelska agregata u svojoj ponudi: 1.6 TDI i 2.0 TDI. U oba slučaja se radi o potpuno novim agregatima lagane konstrukcije. Mi smo na testu imali veći turbodizel, koji je snažniji u odnosu na svog prethodnika iste zapremine za 7 kW. Razvija maksimalnu snagu od 110 kW, koja je sada dostupna već pri 3.500 o/min, za razliku od prethodnika, koji je maksimaln snagu razvijao pri 4.000 o/min. I maksimalni obrtni moment je dostupan 500 o/min niže. Maksimalnih 320 Nm, agregat razvija u rasponu obrtaja od 1.750 do 3.000 o/min. Audi A3 sa novim 2.0 TDI motorom razvija bolje performanse i manju potrošnju.

Testirali smo: Audi A3 2.0 TDI - Tri puta bolji

Bolja iskorišćenost motora i veća efikasnost, postignuta je novim i bolje osmišljenim prenosnim odnosima u šestostepenom manuelnom menjaču. Pravilno odmereni prenosni odnosi, omogućavaju sasvim normalnu vožnju u rasponu obrtaja od 1.500 do 2.000 o/min i vožnju sa snažnijim ubrzanjima od 2.000 do 3.000 o/min. Potrošnja goriva zaslužuje sve pohvale. Pri konstantnih 130 km/h u šestom stepenu prenosa (2.200 o/min), moderni turbodizel troši 6,3 litra nafte na 100 pređenih kilometara. Pri 100 km/h (1.700 o/min), agregat troši samo 4,6 litra "crnog zlata" na 100 pređenih kilometara.

Testirali smo: Audi A3 2.0 TDI - Tri puta bolji

Oslanjanje

Nova generacija modela Audi A3 dostupna je u dva različita konstrukcijska rešenja zadnjeg oslanjanja. Verzije sa motorima snage veće od 90 kW opremljene su sa modernom multilink zadnjom osovinom, a slabije motorizacije (1.2 TSI i 1.6 TDI) imaju polukrutu zadnju osovinu. Zanimljivo je, da je i prva generacije modela A3 bila dostupna sa dve različite konstrukcije zadnjeg oslanjanja.

Zahvaljujući motoru 2.0 TDI, imali smo čast da isprobamo multilnik. Za ocenu oslanjanja, svojim vozačkim znanjem i iskustvom, pomogao nam je višestruki državni reli šampion, Vladan Petrović. "Automobil je niži za 15 milimetara, što je standardan deo opreme Ambition. Rezultat je veoma tvrdo oslanjanje, koje se u potpunosti slaže sa sportskim imidžom ove marke. Mislim da ne možemo reći da je nova "trojka" udobna, jer oseća svaku neravninu i rupu na putu, ali kombinacija veoma čvrste karoserije i tvrđih amortizera, daje osećaj kompaktnosti, koji će se sigurno svideti ljubiteljima automobila ovog brenda. Novi Audi A3 ima za 23 mm veće međuosovinsko rastojanje od prethodnika, što je rezultiralo boljom raspodelom mase. Zato ne iznenađuje bolja stabilnost i upravljivost. Elektromehanički volan je precizan, a naginjanje u krivinama skoro da ne postoji. Novi Audi A3 je zaslužio jedno veliko BRAVO." - izjavio je Petrović.

Testirali smo: Audi A3 2.0 TDI - Tri puta bolji

Zaključak

 

Posle svega navedenog, zaključak se nameće sam po sebi. Za Audi A3, klijentela će se odlučiti prvenstveno na osnovu atraktivnog dizajna i vrhunskog kvaliteta odlično dizajniranog enterijera. Ne smemo da zaboravimo ni modernu tehniku ispod "haube" i veoma dobre vozne osobine, kojima se A3 opasno približio BMW-u serije 1. I na kraju, cena. Za standardni Audi A3 Ambition 2.0 TDI u Srbiji treba izdvojiti 27.927 evra, što je veoma konkurentna cena, s obzirom na kvalitet i stepen opremljenosti automobila. Cena modela A3 Attraction 1.2 TFSI počninje od 19.063 evra sa carinom i PDV-om.

 

Pogledajte Audi A3 Cenovnik.

Testirali smo: Audi A3 2.0 TDI - Tri puta bolji

 

 Audi A3 2.0 TDI - specifikacija
 
 Tip motora:  Common-Rail turbodizel
 Broj cilindara / ventila:  4 / 4
 Zapremina motora (cm³):  1968
 Maksimalna snaga (kW / o/min):  110 / 3.500
 Maksimalni obrtni moment (Nm / o/min):  320 / 1750 - 3000
 Performanse  
 Maksimalna brzina (km/h):  216
 Ubrzanje 0-100 km/h (s):  8.6
 Potrošnja - prosek/grad/otvoreno (l/100km):  4,9 / 3,6 / 4,1
 Dimenzije  
 Zapremina prtljažnika (L):  365 / -
 Zapremina rezervoara (L):  50
 Masa automobila / nosivost (kg):  1355 / 485
 Dimenzije pneumatika:  225/45 R17
 Dužina automobila (mm):  4237
 Širina automobila (mm):  1777
 Visina automobila (mm):  1421
 Međuosovinsko rastojanje (mm):  2601
 Cena modela Audi A3 Ambition 2.0 TDI (EUR):  27.927

 

 Fotografije možete pogledati klikom na LINK.

Generalni zastupnik Audi vozila: Porsche SCG
Adresa: Zrenjaninski put 11, 11210 Beograd
Tel:tel. +381 11 3042 400
Fax: +381 11 3042 409
Web: www.audi.rs

Tekst i foto: Goran Sarić - Automagazin portal

Nissan GT-R - Prvi utisci Vladana Petrovića

Nissan GT-R - Prvi utisci Vladana Petrovića

Juče smo na stazi Nacionalne vozačke akademije (NAVAK) imali tu čast, da se upoznamo sa automobilom koji je pomrsio račune najizvikanijim sportskim automobilima današnjice i koji je ozbiljno uzdrmao njihovu reputaciju - Nissan GT-R. Kako je reč o rasnom sportskom automobilu, u pomoć nam je svojim vozačkim znanjem i iskustvom, pritekao višestruki državni reli šampion, Vladan Petrović...

Testirali smo: Peugeot 208 1.6 e-HDi

Testirali smo: Peugeot 208 1.6 e-HDi

Ponoviti uspeh najprodavanijeg Peugeota svih vremena, modela 206, to je cilj sa kojim francuski novitet dolazi na tržište. Za 14 godina, prodato je 7,3 miliona primeraka modela Peugeot 206, a njegov naslednik, model 207, za šest godina je dostigao trećinu ove brojke. Da li je novi Peugeot 208 spreman za velike uspehe, pokušali smo da ispitamo vozeći model 208 1.6 e-HDi Allure...

Testirali smo: Dacia Sandero 0.9 TCe

Testirali smo: Dacia Sandero 0.9 TCe

Turbo benzinski motori sa tri cilindra su u modi. Nissan ih već koristi, Ford je sa ovim motorom pobedio na prestižnom izboru Motor godine 2012, a na njegovom razvoju aktivno rade Hyundai i BMW. Vi ga možete imati i u novoj generaciji Dacia automobila, i to po veoma pristupačnoj ceni. Isprobali smo kako novi maleni agregat funkcioniše u novoj generaciji modela Dacia Sandero...

Novi Toyota RAV4 - Online test na Staroj planini

Novi Toyota RAV4 - Online test na Staroj planini

Danas ćemo na Staroj planini upoznati karakter nove generacije modela Toyota RAV4 u planinskim uslovima. Posle prvog dela on-line testa, u kojem smo novi RAV4 vozili po autoputu i lokalnim putevima, danas ćemo upoznati njegove mogućnosti po snegom prekrivenom kolovozu, kao i u off-road uslovima. Krećemo...

Novi Toyota RAV4 stigao u Srbiju - Online test (aktuelizovano u 16:35)

Novi Toyota RAV4 stigao u Srbiju - Online test (aktuelizovano u 16:35)

Danas ćemo prvi put na srpskim putevima isprobati novu generaciju modela Toyota RAV4. Iz Beograda smo se upravo uputili ka Staroj planini, a prvi put smo za vas organizovali Online test, u kojem ćemo izveštavati o našim prvim utiscima i tome kako se novi RAV4 ponaša na našim putevima. Od našeg domaćima, kompanije Toyota Srbija, dobili smo verziju Toyota RAV4 D-4D 4x4 M/T Executive. Krećemo...

Novi Dacia Sandero i Logan stigli u Srbiju - Prvi utisci

Novi Dacia Sandero i Logan stigli u Srbiju - Prvi utisci

Druga generacija jeftinog sedana i hatchback modela marke Dacia, konačno je stigla u Srbiju! Na promociji održanoj na Divčibarama, isprobali smo novi Sandero i Logan, koji pored konkurentnog odnosa cene i kvaliteta, nude i daleko lepši estetski utisak. Dacia je objavila i cenu svojih super low-cost modela za tržište Srbije, koja startuje od 7.990 evra...

Vozili smo novu Toyotu Auris - Prvi utisci

Vozili smo novu Toyotu Auris - Prvi utisci

Posle pet godina uspešne tržišne egzistencije, stigla je nova generacija kompaktnog hatchback modela iz Toyote. Juče smo se na relaciji Beograd - Subotica, upoznali sa novim Aurisom, čiji dizajn, za razliku od prethodnika, ima snažan karakter i veoma visok stepen prepoznatljivosti...

Testirali smo: Novi Renault Clio 1.5 dCi

Testirali smo: Novi Renault Clio 1.5 dCi

"Nema oštrih i agresivnih linija, već samo smisleni oblici, koji vas pozivaju da mu priđete i pomazite ga." - upravo ovako smo doživeli novi Renault Clio tokom našeg prvog susreta. Najnovija, četvrta po redu generacija modela Clio, dobila je izrazito dinamičan, ali u isto vreme elegantan dizajn, atraktivnu unutrašnjost i vrhunske vozne osobine. Konkurenciji u nižoj klasi neće biti lako...

Test: Toyota GT86 - Koga je briga za konjske snage!

Test: Toyota GT86 - Koga je briga za konjske snage!

Postoji mnogo proizvođača, koji u ponudi imaju snažan automobil, opremljen turbo motorom i tvrđim amortizerima, i koji misle da je time uspeh zagarantovan. Za neke je to dovoljno, posebno za one koji kupuju automobil prema znaku na maski hladnjaka, ili prema onome što čuju od kolega na poslu. Na drugoj stani su pravi sportski automobili, koje su konstruktori razvili sa vizijom da pruže vrhunski doživljaj u vožnji...

Esapekka Lappi - Rally Sweden 2024
Slika nedelje