AutoMAGAZIN - Testovi

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Test: Toyota GT86 - Koga je briga za konjske snage!

Test: Toyota GT86 - Koga je briga za konjske snage!

Postoji mnogo proizvođača, koji u ponudi imaju snažan automobil, opremljen turbo motorom i tvrđim amortizerima, i koji misle da je time uspeh zagarantovan. Za neke je to dovoljno, posebno za one koji kupuju automobil prema znaku na maski hladnjaka, ili prema onome što čuju od kolega na poslu. Na drugoj stani su pravi sportski automobili, koje su konstruktori razvili sa vizijom da pruže vrhunski doživljaj u vožnji...

Test: Toyota GT86 - Koga je briga za konjske snage!

Nasleđe i sadašnjost

Toyota GT 86 asocira na nekoliko sportskih modela ove marke. Najpre na model Toyota 2000 GT, predstavljen 1965. godine, koji je imao slično naglo zakošen krov, kao i aktuelni model. Ali, glavna inspiracija je bila Corolla Levin AE86, poznatija kao Hachi-Roku, proslavljena po zadovoljstvu u vožnji, koje je pružala vozačima. Ovaj kompaktni model je bio lagan, a njegova masa je bila savršeno raspoređena, zbog čega je Corolla Levin AE86 postala omiljeni "alat" na mnogobrojnim automobilskim takmičenjima i dostupan automobil za istinske entuzijaste.

 

Fotografije možete pogledati klikom na LINK.

Podsetimo se šta je Vladan Petrović, višestruki državni reli šampion, rekao o GT86: "Toyobaru je konačno stigao! Moram da priznam da Toyota nije automobil, koji danas povezujem sportskim automobilima. Iako je u prošlosti imala nekoliko takvih automobila, imam utisak da sportski DNK pripada drugim japanskim brendovima. Međutim, realnost je drugačija, jer većina konkurenata ovakav automobil nema u ponudi, a Toyota ima! Siguran sam da će ova činjenica promeniti mnogo toga."

Test: Toyota GT86 - Koga je briga za konjske snage!

Dizajn

Osnovne dizajnerske linije automobila, definisali su ranije predstavljeni koncepti. Toyota GT 86 u odnosu na svoje koncept prethodnike, odaje umereniji utisak, a možemo reći i da je elegantnija od svog "dvojnika", modela Subaru BRZ. Nestao je agresivno dizajniran prednji deo koncepta FT-86 II sa lukovima od LED dioda integrisanim u branik, a za serijsku verziju je modifikovan i zadnji difuzor za vazduh. Felne su prečnika 17 inča i izrađene su od lake legure. Automobil meri dužinu od 4.240 mm i visinu od 1.285 mm, dok međuosovinsko rastojanje meri 2.570 mm. U odnosu na koncept FT-86 II, serijski automobil je za 5 mm duži i 15 mm viši.

 

Pogledajte vest Toyota GT86 - Sportski automobil godine 2012.


"GT86 uživo izgleda mnogo atraktivnije nego na fotografijama. Ono što je važno, Toyota GT 86 ne podseća ni na jedan drugi automobil, što joj obezbeđuje visok nivo individualnosti. Jednostavno, ovaj model ne možete pomešati ni sa jednim drugim na ulici. Bokovi su izbačeni, ali su veoma vešto ukombinovani sa branicima, sa kojima čine skladnu celinu. Inženjerima u Toyoti treba odati priznanje, jer ovo je stvarno praznik za oči." - bili su prvi utisci Vladana Petrovića.

Test: Toyota GT86 - Koga je briga za konjske snage!

Enterijer

Otvaram dugačka vrata (ne parkirajte se previše blizu drugog automobila!) i sedam u sportski dizajnirano sedište. U GT86 se sedi ekstremno nisko (čak 7 mm niže nego u modelu Porsche Cayman!), pa vozač ima osećaj da je instrument tabla postavljena visoko. Ono što je najvažnije, položaj volana u odnosu na ručice menjača i ručne končnice je optimizovan za sportsku vožnju. Sve je na dohvat ruke i tamo gde očekujemo. Iza ručice menjača, nalaze se komande za sistem elektronske kontrole stabilnosti (VSC), koji se može potpuno isključiti, aktivirati sportski mod ili mod za vožnju po klizavom. Jednostavno dizajniran volan odlično "leži" u ruci i odaje sportski utisak, iako nije fensi spljošten u svom donjem delu :-) Prečnik volana iznosi 365 milimetara, što je najmanji prečnik volana od svih modela Toyote u istoriji. Seditšta su anatomski dizajnirana, pa ni posle 130 km vožnje, nema bola u leđima. Neke komponente enterijera jasno asociraju na Subaru, kao što je ručica menjača ili pokazivači na instrument tabli, a Toyota je osmislila multimedijalne komande sistema Touch & Go, kao i komandu tempomata.

 

Pogledajte vest Toyota GT86 i ljubomorne supruge - Reklama meseca!

Iako je to kod ovakvog automobila manje važno, recimo i to da je praktična strana dosta istrpela. Zadnja sedišta (koncepcija 2+2) imaju samo "alibi" funkciju, jer je vidam manjak prostora za kolena i glavu putnika. Zapremina prtljažnika iznosi 243 litra.

Test: Toyota GT86 - Koga je briga za konjske snage!

Vladan Petrović je imao utisak kao da sedi u sedištu skrojenom po njegovoj meri. "Inženjeri u Toyoti zaslužuju jedno veliko BRAVO, kada je u pitanju ergonomija vozača. Ne pamtim, kada sam poslednji put sedeo u automobilu, koji ima ovako dobro osmišljenu poziciju sedenja i odnos sedište - menjač - volan. Kao što sam i očekivao, u automobilu se sedi sportski nisko, što se uklapa u koncept automobila sa niskim težištem, a sve u cilju odličnog ponašanja u vožnji. Centralni tunel na kojem je ručica menjača je podignut kao i skupocenim supersporskim modelima, što pruža odličan osećaj. Volan je sportski dizajniran i veoma je mali. Ruke se prosto lepe za njega. Enterijer ima jednostavan, ali sportski dizajn, a sportski utisak pojačavaju detalji u boji aluminijuma, sportske nožne komande i pokazivač broja obrtaja, koji zauzima centralnu poziciju na instrument tabli. Anatomska sedišta pružaju vrhunski oslonac u krivinama. Ne mogu, a da ne primetim ručicu manuelnog menjača, koja me neodoljivo podseća na onu iz modela Impreza WRX STi."

Test: Toyota GT86 - Koga je briga za konjske snage!

Motor ne čini auto?

Za pogon se stara atmosferski boxer motor zapremine 2.0 litra. Agregat je rezultat zajedničkog razvoja kompanija Subaru i Toyota i ima tzv. kvadratnu konstrukciju, jer je prečnik klipa isti kao i hod klipa i iznosi 86 mm.  Subaru je u razvoju učestvovao sa svojom konstrukcijom boxer motora, a Toyota je razvila tehnologiju ubrizgavanja D-4S (kombinacija direktnog ubrizgavanja goriva i indirektnog sistema ubrizgavanja). Rezultat ovakvog rešenja je veća snaga i obrtni moment, bez negativnih uticaja na potrošnju goriva ili emisiju. Motor se može pohvaliti sistemom sa dve brizgaljke goriva po jednom cilindru, D-4S (Direct-injection 4-stroke petrol Superior-version), koji je razvila Toyota. Ovaj sistem smo prvi put mogli videti u automobilu Lexus, konkretno u modelu GS 450. Instalacija jedne brizgaljke u komoru za sagorevanje, a druge u usisni kanal, spaja prednosti direktnog ubrizgavanja goriva u cilindar i klasičnog dovoda preko usisnog kanala. Snaga se na zadnje točkove preko šestostepenog manuelnog menjača, poreklom iz modela Lexus IS 200, ili preko automatskog menjača sa istim brojem prenosa, takođe poreklom iz Lexusa. "Naš" test automobil je bio opremljen automatskom transmisijom, što nije umanjilo užitak u vožnji. Agregat razvija maksimalnu snagu do 200 KS (147 kW) pri visokih 7.000 o/min i maksimalni obrtni moment od 205 Nm u rasponu obrtaja od 6.400 do 6.600 o/min.

Test: Toyota GT86 - Koga je briga za konjske snage!

Vladan Petrović bio je impresioniran atmosferskim motorom. "Brojke na papiru, u slučaju Toyote GT86 ne znače apsolutno ništa! Motor u visokim obrtajima ima zvuk od kojeg se čovek naježi i koji uliva strahopoštovanje. Istina, motor u niskom i srednjem režimu obrtaja nema puno snage, ali posle 5.000 o/min povlači snažno, a izduvni sistem proizvodi pravu "simfoniju". Važnije od maksimalne snage je činjenica, da je motor odlično izbalansiran, i da je u krivinama veoma lako iskoristiti njegov puno potencijal. Motor nema turbopunjač, što znači da je veoma lako kontrolisati razvoj snage. Nema onog neprijatnog "napada obrtnog momenta" koji je karakterističan za turbo motore. Snaga se razvija ravnomerno, što je veoma važno za brzu vožnju kroz krivine. 200 konjskih snaga nekom možda ne izgleda kao respektabilna vrednost, ali ne treba zaboraviti činjenicu da je snaga razvijena iz motora zapremine 2 litra i to bez pomoći turbopunjača. Pozitivan utisak o pogonu je pojačao i odličan automatizovani menjač sa šest stepeni prenosa. Promena stepena prenosa je veoma kratka (Toyota tvrdi da promena prenosa traje samo 0.2 sekunde!), a manuelni mod omogućava promenu stepena prenosa preko polugica iza volana ili preko ručice menjača. Sve funkcioniše savršeno i japanski precizno, iako za sportsku vožnju preporučujem manuelni mod."

Test: Toyota GT86 - Koga je briga za konjske snage!

Ponašanje u vožnji

Sa ciljem optimalne raspodele mase, agregat je smešten iznad prednje osovine, pozicioniran nisko i što je više moguće pozadi, što je obezbedila njegova boxer koncepcija. Odnos mase (1.265 kg) između prednje i zadnje osovine, iznosi 53:47. Snaga se na zadnje točkove prenosi preko samoblokirajućeg diferencijala. Elektronski program kontrole stabilnosti (VSC), podešen je tako da obezbedi dinamičku stabilnost na granici mogućnosti automobila, sa minimalnim uticajem na upravljanje. Zahvaljujući tome, vozač može istinski uživati u vožnji. Prednje oslanjanje je tipa McPherson, a pozadi je dvostruko trapezoidno oslanjanje.

 

Pogledajte vest TOPGEAR auto godine je TOYOTA GT86.

Test: Toyota GT86 - Koga je briga za konjske snage!

"Bokser motor napred i zadnji pogon, kombinacija su od koje se znoje dlanovi i pre nego što krenete u vožnju. Ovaj kupe je stvoren za zabavu u krivinama. Preduslov za to je precizan sportski podešen volan, koji pruža puno povratnih informacija sa asfalta. To omogućava da se automobil precizno vozi, a kada zadnji deo prokliza, blagim korekcijama se veoma brzo vraća u željenu putanju. Krutost karoserije je zaista vrhunska i ponašanje automobila u krivinama zbog toga je veoma uverljivo i precizno. Vrhunska izbalansiranost pruža veliki užitak u vožnji, čak i u normalnim uslovima. Ne morate dovoditi automobil do graničnih vrednosti, da bi osetili njegovu preciznost i odlično ležanje na putu. Ali, kada motor zavrtimo u visoke obrtaje, nivo adrenalina naglo raste. Odličan raspored mase i mali prevesi, učinili su da se automobil ponaša neutralno. Samo snažno davanje gasa u krivini, izazvaće proklizavanje zadnjeg dela automobila. Dodatnu sigurnost uliva i elektronski sistem stabilnosti, koji je u svakom trenutku spreman da zaustavi "bežanje" zadnjeg dela u krivini. Idealno za neiskusne vozače, a oni koji žele potpuni adrenalin, mogu ovaj sistem potpuno isključiti. Beogradske ulice su nam otkrile, da je GT86 veoma tvrd automobil. Japanci nisu želeli da prave bilo kakve kompromise. Udobnost je bila u drugom planu." - zaključuje Petrović.

 

Pogledajte vest Toyota GT86: Turbo NE, elektromotor DA!

Ukoliko uživate u pravim sportskim automobilima, a na svom kontu imate oko 30.000 E "viška", Automagazin portal vam preporučuje da investirate u kupovinu atraktivnog modela Toyota GT86. Uživanje u vožnji ovog automobila bogato će se isplatiti. U svetu je mnogo zamena, ali pravih sportskih automobila je veoma malo. Ovo je jedan od njih. Iako ispod "haube" ima samo 200 KS, to je sasvim dovoljno za vrhunski adrenalinski užitak.

Test: Toyota GT86 - Koga je briga za konjske snage!

Toyota GT86 - Tehnička specifikacija

 
 Tip motora:  Benzinski boxer
 Broj cilindara / ventila benzinskog motora:  4 / 4
 Zapremina motora (cm³):  1998
 Maksimalna snaga motora (kW / o/min):  147 / 7000
 Maksimalni obrtni moment (Nm / o/min):  205 / 6400 - 6600
 Performanse  
 Maksimalna brzina (km/h):  201
 Ubrzanje 0-100 km/h (s):  8,2
 Potrošnja (prosečna na testu):  8,1
 Dimenzije  
 Zapremina prtljažnika (L):  243
 Zapremina rezervoara (L):  50
 Masa automobila / nosivost (kg):  1265 / 365
 Dimenzije pneumatika:  215/45 R17
 Dužina automobila (mm):  4240
 Širina automobila (mm):  1775
 Visina automobila (mm):  1425
 Međuosovinsko rastojanje (mm):  2570
 Cena modela Toyota GT86 Sport (EUR):  32.800 €

 

Fotografije možete pogledati klikom na LINK.

 

Generalni zastupnik Toyota vozila: Toyota Srbija

Adresa: Zrenjaninski put 26, 11210 Beograd
Tel: +381 (0)11 2090 901
Fax: +381 (0)11 2090 902
Web: www.toyota.rs

 

Tekst: Goran Sarić - Automagazin portal

Foto: Milomir Bošković - Automagazin portal

Testirali smo: Nova Mazda 6 CD175 A/T Revolution

Testirali smo: Nova Mazda 6 CD175 A/T Revolution

Potpuno nova, treća po redu Mazda 6 pripremljena za modelsku godinu 2013, spada u najzanimljivije novitete ove godine, posebno u konkurenciji evropske srednje klase. Ljudi se za njom okreću, odlično se vozi, ima štedljive i snažne motore. Novu "šesticu" smo isprobali sa najsnažnijim turbodizel motorom zapremine 2.2 litra i u najbogatijem paketu opreme Revolution...

Test: Mercedes-Benz A 180 CDI 7G-DCT

Test: Mercedes-Benz A 180 CDI 7G-DCT

Kada biste na parkingu pored vas ugledali novu i staru generaciju modela Mercedes-Benz A-Klasa, teško biste uočili sličnost između ova dva modela. Nova A-Klasa je rekla definitivno zbogom "sendvič" konstrukciji poda i karoseriji koja je koketirala sa MPV segmentom. U Stuttgartu više ne žele da ignorišu otvorenu konkurentsku borbu između Audija A3 i drugih premium modela niže srednje klase, i zato je A-Klasa više sportska...

Testirali smo: Kia Cee’d 1.6 CRDi + VIDEO

Testirali smo: Kia Cee’d 1.6 CRDi + VIDEO

Za borbu sa evropskom, ali i veoma snažnom japanskom konkurencijom u srednjoj nižoj klasi, Kia je morala dobro da zasuče rukave. Južnokorejski inženjeri su u novu generaciju modela Cee'd uložili svu svoju energiju i znanje, a mi smo se uverili, da je rezultat više nego dobar. Na testu smo imali model Kia Cee'd pokretan snažnijom verzijom turbodizel motora 1.6 CRDi, a ovo su naši utisci...

Test: Honda Civic 1.6 i-DTEC - Kakav dizel, strašan dizel

Test: Honda Civic 1.6 i-DTEC - Kakav dizel, strašan dizel

Ljubitelji Honda automobila imaju veliki razlog za radost. Japanska kompanija je odlučila da, kupcima u Evropi ponudi turbodizel agregat 1.6 i-DTEC iz nove serije motora Earth Dreams Technology, koja predstavlja odgovor na Mazdinu Skyactiv tehnologiju. Potpuno novi turbodizel, stigao je i u Srbiju, a mi smo imali prilike da ga isprobamo u Hondi Civic. Ovo su naši prvi utisci...

Nissan GT-R - Prvi utisci Vladana Petrovića

Nissan GT-R - Prvi utisci Vladana Petrovića

Juče smo na stazi Nacionalne vozačke akademije (NAVAK) imali tu čast, da se upoznamo sa automobilom koji je pomrsio račune najizvikanijim sportskim automobilima današnjice i koji je ozbiljno uzdrmao njihovu reputaciju - Nissan GT-R. Kako je reč o rasnom sportskom automobilu, u pomoć nam je svojim vozačkim znanjem i iskustvom, pritekao višestruki državni reli šampion, Vladan Petrović...

Testirali smo: Peugeot 208 1.6 e-HDi

Testirali smo: Peugeot 208 1.6 e-HDi

Ponoviti uspeh najprodavanijeg Peugeota svih vremena, modela 206, to je cilj sa kojim francuski novitet dolazi na tržište. Za 14 godina, prodato je 7,3 miliona primeraka modela Peugeot 206, a njegov naslednik, model 207, za šest godina je dostigao trećinu ove brojke. Da li je novi Peugeot 208 spreman za velike uspehe, pokušali smo da ispitamo vozeći model 208 1.6 e-HDi Allure...

Testirali smo: Dacia Sandero 0.9 TCe

Testirali smo: Dacia Sandero 0.9 TCe

Turbo benzinski motori sa tri cilindra su u modi. Nissan ih već koristi, Ford je sa ovim motorom pobedio na prestižnom izboru Motor godine 2012, a na njegovom razvoju aktivno rade Hyundai i BMW. Vi ga možete imati i u novoj generaciji Dacia automobila, i to po veoma pristupačnoj ceni. Isprobali smo kako novi maleni agregat funkcioniše u novoj generaciji modela Dacia Sandero...

Novi Toyota RAV4 - Online test na Staroj planini

Novi Toyota RAV4 - Online test na Staroj planini

Danas ćemo na Staroj planini upoznati karakter nove generacije modela Toyota RAV4 u planinskim uslovima. Posle prvog dela on-line testa, u kojem smo novi RAV4 vozili po autoputu i lokalnim putevima, danas ćemo upoznati njegove mogućnosti po snegom prekrivenom kolovozu, kao i u off-road uslovima. Krećemo...

Novi Toyota RAV4 stigao u Srbiju - Online test (aktuelizovano u 16:35)

Novi Toyota RAV4 stigao u Srbiju - Online test (aktuelizovano u 16:35)

Danas ćemo prvi put na srpskim putevima isprobati novu generaciju modela Toyota RAV4. Iz Beograda smo se upravo uputili ka Staroj planini, a prvi put smo za vas organizovali Online test, u kojem ćemo izveštavati o našim prvim utiscima i tome kako se novi RAV4 ponaša na našim putevima. Od našeg domaćima, kompanije Toyota Srbija, dobili smo verziju Toyota RAV4 D-4D 4x4 M/T Executive. Krećemo...

Hyundai Ioniq 6 (2023)
Slika nedelje