AutoMAGAZIN - Testovi

Najnovije vesti iz auto industrije

Testirali smo: Kia Cee’d 1.6 CRDi + VIDEO

Testirali smo: Kia Cee’d 1.6 CRDi + VIDEO

Za borbu sa evropskom, ali i veoma snažnom japanskom konkurencijom u srednjoj nižoj klasi, Kia je morala dobro da zasuče rukave. Južnokorejski inženjeri su u novu generaciju modela Cee'd uložili svu svoju energiju i znanje, a mi smo se uverili, da je rezultat više nego dobar. Na testu smo imali model Kia Cee'd pokretan snažnijom verzijom turbodizel motora 1.6 CRDi, a ovo su naši utisci...

Testirali smo: Kia Cee’d 1.6 CRDi + VIDEO

Dinamički elegantan

Nova generacija modela Kia Cee'd na fotografijama izgleda elegantno, ali uživo izgleda više sportski. Prednji deo automobila je agresivno dizajniran sa prepoznatljivim "tigrovim nosom", koji je postao prepoznatljiv znak dizajnera Petera Schreyea. Prednje svetlosne grupe zadiru duboko u blatobrane, a u iste su integrisana LED dnevna svetla.

 

Fotografije možete pogledati klikom na LINK.

 

Pogled s boka nam jasno otkriva DNA prethodnika. Zadnji deo, kao na fotografijama, izgleda decentno i odvažno, a pogled s boka nam otkriva i dinamične linije. Čini se da je novi Cee’d "pozajmio" ono najbolje od drugih modela u gami ovog proizvođača - ekstrvaganciju modela Rio i Sportage a eleganciju Optime.

Testirali smo: Kia Cee’d 1.6 CRDi + VIDEO

Kia Cee’d u svojoj drugoj generaciji meri dužinu od 4.310 mm, što je za 50 mm više od prethodnika, a visina je smanjena za 10 milimetara, na 1.470 mm. Manja za 10 mm je i ukupna širina automobila (1.780 mm). Trag točkova je povećan za 17 mm, na 1.563 mm napred i za 32 mm, na 1.565 mm pozadi. Međuosovinsko rastojanje od 2.650 mm je isto kao i kod sestrinskog modela Hyundai i30, što je ista vrednost kao kod prethodnika.

Testirali smo: Kia Cee’d 1.6 CRDi + VIDEO

Enterijer

Šef za dizajn, Peter Schreyer, tvrdi da je enterijer najvažniji za automobil, a u novom Cee’du je to dokazano i u praksi. "Kokpit" automobila izgleda kao da je inspirisan premium hatchback modelima Audija - efektno i prijatno za oči. Ono što je mnogo važnije, jeste razmeštaj komandi i njihova vrhunska preglednost. Komande su veoma dobro raspoređene, a preglednost instrument table i informacija na putnom kompjuteru je za svaku pohvalu. Ono što nam se nije svidelo, jeste veliki pokazivač nivoa goriva, koji na dužem putovanju daje utisak velike potrošnje, iako je istina sasvim drugačija.

Testirali smo: Kia Cee’d 1.6 CRDi + VIDEO

Test vozač Autoamagazin portala, četvorostruki reli šampion Srbije, Vladan Petrović, prijatno se osećao u unutrašnjosti novog Cee'd-a. "Kia napreduje galopirajući. Prvi utisak je da je kvalitet daleko iznad proseka u klasi. Kvalitet materijala i završna obrada su za svaku pohvalu, posebno ako pogledamo cenovnu kategoriju ovog modela. Ono što se meni lično ne dopada, jeste "klavir lak" koji nalazimo na vratima, volanu i instrument tbli, koji ne izgleda dovoljno kvalitetno, a nisam siguran koliko je otporan na ogrebotine. Sve je na svom mestu, a meni se posebno dopada to što u autu ima sportskog duha. Na displeju navigacionog sistem se reprodukuje slika sa parking kamere, što će se posebno svideti pripadnicama lepšeg pola. Ali, za razliku od sestrinskog modela i30, kamera je potpuno otkrivena, pa će posebno u zimskom periodu zahtevati češće čišćenje. Zanimljivo rešenje je i sistem pokazivača brzine, koji je izrađen u TFT tehnologiji, a unutar "brzinomera" se nalaze informacije sa putnog kompjutera. Sedišta su odlično profilisana i obezbeđuju dobro vođenje tela kroz krivine."

Testirali smo: Kia Cee’d 1.6 CRDi + VIDEO

Prostora ima dovoljno u oba reda sedišta, kao i u prtljažnom prostoru. Cee’d obezbeđuje dosta prostora u svim smerovima, a čak i kada prednje sedište pomerimo unazad, prostor za kolena putnika na zadnjim sedištima je sasvim dovoljan. Nešto slabije ocene dajemo prtljažniku. Zadnja sedišta se mogu preklopiti, ali iz dva poteza: najpre je potrebno izvaditi sedalni deo sedišta, a zatim preklopiti gornji deo sedišta. Ali, ni tada se ne dobija ravna površina prtljažnog prostora, već se dobija 143 centimetra duga površina podeljena "stepenikom". Osnovna zapremina prtljažnika od 380 litara i njegova organizacija su sasvim dovoljni za prosečne potrebe.


Sistem poluautomatskog parkiranja


U zavisnosti od stepena opremljenosti, automobil može imati sistem poluautomatskog sistema parkiranja Smart Parking Assist System (SPAS), koji omogućava da vozač kontroliše samo menjač, a upravljanje prepusti automobilu. Snimili smo kako ovaj sistem funkcioniše i u praksi.

VIDEO:Na vozaču je samo da isplanira parkiranje, odnosno izaberete parking mesto i uključite sistem poluautomatskog parkiranja. Kada sistem detektuje, da je paralelno parkiranje na izabranom mestu moguće, vozač kontroliše samo menjač, a sistem automatski upravlja automobilom.

Testirali smo: Kia Cee’d 1.6 CRDi + VIDEO

Motor

Motor 1.6 CRDi je najskuplji pogon za novi Cee’d. Njegova maksimalna snaga od 94 kW važi za najveću u datoj kategoriji, ali korejski agregat se veoma dobro pokazao i u drugim oblastima. Motor je veoma kultivisan i odlikuje ga miran rad, a uz šestostepeni manuelni menjač, pokazao se kao veoma efikasan. Maksimalna snaga motora iznosi 128 KS pri 4.000 o/min, a maksimalni obrtni moment od 260 Nm dostupan je u rasponu obrtaja od 1.900 do 2.750 o/min. Proizvođač navodi, da maksimalna brzina iznosi 197 km/h, ali mi je nismo isprobali. Ubrzanje iz mesta do 100 km/h traje 10,9 sekundi.

Testirali smo: Kia Cee’d 1.6 CRDi + VIDEO

Za svaku pohvalu je i potrošnja, koja je na otvorenom putu iznosila manje od pet litara na 100 peđenih kilometara, a u gradskim uslovima se kretala oko šest litara na 100 km. Mi smo tokom testiranja zabeležili prosečnu potrošnju od 5,4 l/100 km.

"Iako mnogi tvrde, da se novi 1.6 CRDi motor može porediti sa dvolitarskim agregatom samo na papiru, ja ne mislim tako. Motor je veoma uglađen, i ono što je najvažnije, obezbeđuje zavidnu elastičnost, jer je veoma živahan u niskim obrtajima. Prenosni odnosi su pogođeni veoma dobro. Pri 130 km/h, u šestom stepenu prenosa, motor radi na 2.700 o/min, što je za svaku pohvalu. Prostor motora je veoma dobro prigušen, pa pri većim brzinama se čuje samo meko šuštanje vazduha oko retrovizora, a motor se praktično ne čuje. Ako nešto moram zameriti, onda je to ručica menjača. Hodovi su relativno dugački, a preciznost bi, takođe, trebala biti bolja." - istakao je Petrović.

Testirali smo: Kia Cee’d 1.6 CRDi + VIDEO

Oslanjanje

Novi Cee'd napred ima McPherson rešenje sa stabilizatorom, a pozadi provereni Multilink, podržan gasnim amortizerima i torzionim stabilizatorom.

"Stabilnost karoserije je odlična, iako amortizeri nisu tvrdi. Preko rupa na putu, novi Cee'd prelazi sa velikom lakoćom, a čak ni putnici na zadnjim sedištima neće osetiti velike potrese. Kao što smo i očekivali, u oštroj vožnji kroz krivine, naginjanje karoserije je minimalno, jer su inženjeri kombinovali nešto tvrđe opruge sa mekanim amortizerima. Preciznost volana je veoma dobra, a mislim da je za dobru stabilnost treba zahvaliti i pneumaticima dimenzija 225/45 R17." - objašnjava Vladan Petrović.

 

Cena

Unapređen i atraktivan enterijer, dinamična i elegantna spoljašnjost, prostrana kabina, vrhunska bezbednost i garancija od čak 7 godina - glavni su argumenti za kupovinu ovog zanimljivog automobila. Ali, na kraju se uvek pitamo, koliko sve to košta. Cena modela Kia Cee'd 1.6 CRDi (128 KS) uključujući i popust, počinje već od 14.790 evra. Ovo se odnosi na model sa veoma bogatim paketom opreme LF Fun Plus, koji zadovoljava sve zahteve prosečnog kupca.

Pogledajte cenovnik Kia Cee'd u Srbiji.

Testirali smo: Kia Cee’d 1.6 CRDi + VIDEO

 

Kia Cee’d 1.6 CRDi - Tehnički detalji  
Tip motora: Turbodizel motor
Broj cilindara / ventila: 4 / 4
Zapremina motora (cm³): 1582
Maksimalna snaga (KS / o/min): 128 / 4.000
Maksimalni obrtni moment (Nm / o/min): 260 / 1.900
Performanse  
Maksimalna brzina (km/h): 197
Ubrzanje 0-100 km/h (s): 10,9
Potrošnja (prosečna na testu): 5,4
Dimenzije  
Zapremina prtljažnika (L): 380 / 1318
Zapremina rezervoara (L): 53
Masa automobila / nosivost (kg): 1375 / 545
Dimenzije pneumatika: 225/45 R17
Dužina automobila (mm): 4310
Širina automobila (mm): 1780
Visina automobila (mm): 1470
Međuosovinsko rastojanje (mm): 2650
Cena  (EUR): 14.790

 

 Fotografije možete pogledati klikom na LINK.

Zastupnik Kia vozila: KIA AUTO d.o.o.
Adresa: Ugrinovački put 10M, 11080 Beograd-Zemun
Tel:+381 11 316 69 03
Fax: +381 11 316 54 94
Web: www.kia.rs

Tekst i foto: Goran Sarić - Automagazin portal

Testirali smo: Geely Atlas PRO 1.5 TD 48V EMS Flagship 4WD

Testirali smo: Geely Atlas PRO 1.5 TD 48V EMS Flagship 4WD

Navikli smo da oznaku PRO u nazivu proizvoda vidimo u industriji mobilnih telefona. Od nedavno, ova oznaka svoje mesto pronašla je i u automobilskoj industriji. Posle višednevnog testa novog SUV modela na srpskom tržištu, možemo reći da je oznaka PRO u potpunosti opravdana. U ovom slučaju, PRO znači "napredan"...

Testirali smo: Mazda CX-60 3.3 E-Skyactiv D 254

Testirali smo: Mazda CX-60 3.3 E-Skyactiv D 254

Mazda nam još jednom pokazuje da ne želi da prati trendove drugih automobilskih kompanija. U vreme kada veća zapremina motora, veći broj cilindara ili ne daj Bože dizel, već prokleti pojmovi, ova japanska kompanija nam šalje moderan dizel motor i to sa šest cilindara!

Testirali smo: BMW iX xDrive40 (FOTO)

Testirali smo: BMW iX xDrive40 (FOTO)

Kuda ide BMW? Model koji nam najbolje pokazuje u kojem smeru će minhenski proizvođač u budućnosti ići, jeste upravo SUV iX. On je raskošan, futuristički, provokativan, megalomanski i ispunjen najnovijim tehnologijama. Ništa drugo nismo ni očekivali...

Testirali smo: Mazda CX-60 2.5 e-Skyactiv PHEV (FOTO)

Testirali smo: Mazda CX-60 2.5 e-Skyactiv PHEV (FOTO)

Protekle sedmice imali smo priliku da na srpskim putevima isprobamo Mazdu CX-60, prvi model ovog japanskog proizvođača, koji otvoreno grabi u premium segment. I još po nečemu je prvi -  radi se o prvom automobilu Mazde, koji na naše tržište dolazi u plug-in hibridnoj verziji...

Testirali smo: Kia XCeed 1.5 T-GDI (FOTO)

Testirali smo: Kia XCeed 1.5 T-GDI (FOTO)

Popularni korejski crossover na tržištu se nalazi od 2019. godine. Posle tri godine egzistencije na tržištu, u julu prošle godine nam je stigla njegova unapređena verzija, koju smo isprobali na srpskim putevima...

Testirali smo potpuno električnu Toyotu bZ4X AWD

Testirali smo potpuno električnu Toyotu bZ4X AWD

Na višednevnom testu smo imali prvi globalni električni model marke Toyota - bZ4X. On je prilično kasno stigao na Party, ali zato je paket koji je sa sobom doneo ovaj kasno pristigli gost, u potpunosti opravdao vreme čekanja...

123456. . .36
Esapekka Lappi - Rally Sweden 2024
Slika nedelje