AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Rallye Monte Carlo 2021 - Tanak u vođstvu, Suninen u šumi (VIDEO)

Rallye Monte Carlo 2021 - Tanak u vođstvu, Suninen u šumi (VIDEO)

Rallye Monte Carlo 2021 je startovao, a sa njim i nova sezona FIA Svetskog reli šampionata...

Rallye Monte Carlo 2021 - Tanak u vođstvu, Suninen u šumi (VIDEO)

Ott Tanak (Hyundai i20 Coupe WRC) krenuo je snažno od samog početka, ostvarivši malu prednost u odnosu na takmičare Toyote koji mu dišu za vratom. 

 

Pogledajte fotogaleriju: Rallye Monte Carlo 2021. 

 

 

Dva brzinska ispita ukupne dužine preko 40 kilometara su iza nas, a na njima se najbolje snašao Ott Tanak u automobilu Hyundai i20 Coupe WRC. Za M-Sport, koji priprema automobile marke Ford za Svetski reli šampionat, reli Monte Carlo nije dobro počeo. Najpre su članovi tima imali značajne probleme da uopšte dođu iz Velike Britanije u Francusku, zbog pandemije Korona-virusa, a već na prvom brzinskom ispitu njihov vozač Teemu Suninen (Ford Fiesta RS WRC) poslao je svoj automobil u drveće pored puta. Šteta na automobilu je velika i ne postoji šansa da Finac startuje u petak. 

Rallye Monte Carlo 2021 - Tanak u vođstvu, Suninen u šumi (VIDEO)

Kalle Rovanpera (Toyota Yaris WRC) drži fantastično drugo mesto, ali ovo je samo početak. Toyota Yaris ima nove boje, sponzorski natpisi su veći, ali to je zato što ih ima manje - tim je u novu sezonu ušao bez strateškog sponzora, kompanije Microsoft, čijeg loga više nema na automobilu.

 

Kao što možemo videti na video snimku, Suninenova Ford Fiesta RS WRC u desnoj krivini je proširila svoju putanju, udarila u zemlju pored puta, prevrnula se preko krova i završila na drugoj strani puta u drveću.


VIDEO:Zanimljivo je da su na oba brzinska ispita prva tri takmičara bila ista, redosledom Ott Tanak (Hyundai i20 Coupe WRC), Kalle Rovanpera (Toyota Yaris WRC), Elfyn Evans (Toyota Yaris WRC).

Rallye Monte Carlo 2021 - Tanak u vođstvu, Suninen u šumi (VIDEO)

Elfyn Evans (Toyota Yaris WRC) drži treće mesto, sa samo 8,5 sekundi zaostatka za vodećim Tanakom.

 

Posle dva brzinska ispita, u vođstvu je Ott Tanak, sa samo 3,3 sekunde prednosti ispred 21-godišnjeg Kalle Rovanpere. 8,5 sekundi zaostatka za vodećim ima Elfyn Evans. Na četvrtom mestu se nalazi Thierry Neville (Hyundai i20 Coupe WRC), sa smo 0,9 sekundi prednosti ispred Sebastiena Ogiera (Toyota Yaris WRC). Aktuelni šampion sveta je danas imao probleme sa kočionim sistemom. 

Rallye Monte Carlo 2021 - Tanak u vođstvu, Suninen u šumi (VIDEO)

Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) u novu sezonu je ušao sa novim suvozačem - Martijn Wijdaeghe. Posle 10 godina, 13 pobeda i 40 podijuma, njegova saradnja sa Nicolasom Gilsoulom je završena. Gilsoul je izjavio da je to bila Neuvilleova odluka.

 

"Bilo je teško. Bio sam pažljiv na početku, jer sam imao određene probleme sa kočicama. Pedala je ponekada propadala do kraja i nisam imao kočnice, pa sam morao da proveravam." - izjavio je Sebastien Ogier na kraju prvog brzinskog ispita. U konkurenciji Rally2 vodeći je Andreas Mikkelsen (Škoda Fabia Rally2 evo), koji zauzima sjajno 8. mesto u generalnom plasmanu. 

Rallye Monte Carlo 2021 - Tanak u vođstvu, Suninen u šumi (VIDEO)

Gus Greensmith (Ford Fiesta RS WRC) je, posle izletanja Suninena, ostao usamljen u M-Sportu u najvišoj kategoriji. Trenutno se nalazi na 10. mestu u generalnom plasmanu.

 

Zbog strogih novmi u vezi sa korona pandemijom i "policijskog sata", vozači će sutra morati rano da ustanu. Prvi automobil ulazi u servis u 5:04, a prvi brzinski ispit počinje već u 6:10.


Rallye Monte Carlo 2021 - Plasman posle 2. brzinskog ispita:


1. Tänak / Järveoja Hyundai i20 Coupe WRC 24:17.5
2. Rovanperä / Halttunen Toyota Yaris WRC +0:03.3
3. Evans / Martin Toyota Yaris WRC +0:08.5
4. Neuville / Wydaeghe Hyundai i20 Coupe WRC +0:16.0
5. Ogier / Ingrassia Toyota Yaris WRC +0:16.9
6. Sordo / Del Barrio Hyundai i20 Coupe WRC +0:42.7
7. Loubet / Landais Hyundai i20 Coupe WRC +1:07.8
8. Mikkelsen / Fløene Škoda Fabia Rally2 evo +1:18.3
9. Fourmaux / Jamoul Ford Fiesta Rally2 +1:27.2
10. Greensmith / Edmondson Ford Fiesta WRC +1:30.0


Automagazin.rs

Test: Ford Fiesta Rally1 Hybrid WRC 2022 (VIDEO)

Test: Ford Fiesta Rally1 Hybrid WRC 2022 (VIDEO)

S obzirom da su proizvođači relativno kasno ušli u razvoj novog reli automobila najviše specifikacije, koji će nositi oznaku Rally 1, aktuelizovale su se specifikacije da će njihov start biti odložen. FIA ostaje pri stanovištu, da će novi WRC automobili biti spremni za start sezone 2022...

Renault Rafale E-Tech Hybrid Esprit Alpine
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46