AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Rally Dakar 2021 - komentar 8. etape (VIDEO)

Rally Dakar 2021 - komentar 8. etape (VIDEO)

43. izdanje Dakra, drugo u Saudijskoj Arabiji i drugo na azijskom kontinentu, ide svojim tokom, dani, etape i kilometri se nižu dok se lista učesnika polako i neumitno skraćuje...

Rally Dakar 2021 - komentar 8. etape (VIDEO)

Ne odustaju samo privatnici, iako oni čine većinu na toj tužnoj listi odustalih, ima tu i vrhunskih profesionalaca. Nekima od njih rally raid je uska specijalnost dok neki mešaju nekoliko disciplina: motokross, moto enduro, rally, endurance itd...


Razlozi odustajanja su višestruki, iscrpljenost, kako fizička tako i psihička, to najčešće slama amatere, profesionalci i vrhunski privatni takmičari češće odustaju usled kvarova ili razbijanja do kojih dolazi jer oni puno više forsiraju pa samim tim češće čine vozačke greške. Normalna stvar da na tehničke probleme i povrede kao posledica padova i razbijanja nitko nije imun. Evo i danas smo ostali bez tvorničkog vozača Husqvarne Francuza Xaviera Soultraita do danas četvrtog u generalnom poretku.Težak pad, teška povreda i opet medicinski helikopter stupa u akciju i odvozi izvanrednog ali danas nesretnog Soultraita u bolnicu. To je drugi takmičar iz kruga vrhunskih učesnika koji na ovogodišnjem Dakru prisiljava organizatora da šalje u intervenciju medicinski helikopter. Prvi je bio južnoafrikanac Henk Lategan automobilist koji je također kao i Soultrait u trenutku razbijanja bio četvrti u generalnom poretku. Izgleda da na ovom Dakru treba izbegavati četvrtu poziciju u poretku. Kako god opasnost s mogućim tragićnim ishodom je sastavni dio svakog oktanskog sporta pa tako i Dakra.


Danas unesrećenom Soultraitu želim što brži oporavak, nemam podatke o težini njegovih povreda jedino što znam da je u trenutku intervencije medicinske ekipe bio pri svesti što je dobar znak. Inače u današnjoj etapi je odustalo 5 motociklista i uz već spomenutog Soultraita tu je još jedan tvornički vozač ali u timu Yamahe startni broj 6 Argentinac Caimi Franco kojem se raspao agregat motocikla. Podatke o razlozima odustajanja ostale trojice motociklista nemam. Po broju odustalih današnja etapa je bila najmasovnija ostali smo bez čak 9 startnih brojeva. Definitivno smo ostali bez Sebastiena Loeba, dvije kamionske posade i jedne u kategoriji lakih vozila (UTV).


A sada da se okrenem sumiranju što se dešavalo u takmičarskom delu 8. etape. Kod motociklista je opet bilo neizvesno celi brzinac i konačno je nekome uspelo da vodeću poziciju u generalci sačuva sledeći dan. Čileanac Jose Ignacio ne samo da je uspeo sačuvat lidersku poziciju, nego je uspeo pobediti etapu, samim tim u odnosu na drugoplasiranog Pricea kako u današnjoj etapi tako i u generalci povećao je svoju prednost na 1'06". Kakav će ovo rat biti, mislim da se pobednik neće znati i da će biti neizvesno do samog cilja utrke. Neće ovo biti u nastavku utrke samo njihov dvoboj. Sundarland, Benavides, Barreda, Brabec svi još imaju šanse da završe kao pobednici ili barem na nekom od stepenika pobedničkog postolja. Mnogo je kilometara brzinaca ostalo do kraja i svakom se može dogoditi greška kakva se danas dogodila Soultraitu. Svi se oni voze na limitu a kad ste u takvom ritmu i tempu stotinka nepažnje može završiti padom što pri takvoj brzini i vožnji često završava povredom i odustajanjem.


Danas je Cornejo startao kao drugi iza svog timskog kolege Brabeca prošlogodišnjeg pobednika u kategoriji motociklista. Uspeo ga je sustići malo pre okrepne stanice i dalje su nastavili zajedno. Navigacijski današnji brzinac je bio veoma zahtevan ali vodeći dvojac nije učinio niti jednu grešku. Kao što kaže i sam lider utrke: "u preostala četiri dana moramo se voziti najbrže moguće, paziti da ne bude navigacijskih pogrešaka, izbeći padove i trebamo ostati fokusirani. Ako nam to uspe mislim da ćemo ostvariti željeni cilj". To im neće biti lako ostvariti jer će Toby Price stiskati maksimalno, raditi pritisak da ih natera na pogrešku, jedno je sigurno u nastavku utrke ovo će biti epska bitka i pravi sraz titana rally raid motociklizma.

Rally Dakar 2021 - komentar 8. etape (VIDEO)

Za Gabora Saghmeistera današnja etapa je dobro završila, na cilju dana bio je 71, i nalazi se na 68. mestu u generalci, dok je Slovenac Simon Marčić bio 49. i trenutno je 43. u poretku. BRAVO za obojicu. Evo, kako sada stvari stoje jedine regionalne uzdanice na 43. Dakru uspešno će završiti ovogodišnju utrku.


U konkurenciji automobila situacija nije ništa manje napeta. Al Attiyah je došao do četvrte etapne pobede na ovogodišnjem Dakru i to mu je četrdeseta etapna pobeda. Nema šta lepi okrugli broj koji ga je na većnoj lestvici po broju etapnih pobeda približilo drugoplasiranom Peterhanselu 45 osvojenih etapa i Ari Vatanenu najuspešnijem u historiju koji ima 50 etapnih lovorika.


Brzinac je počeo kako sam i očekivao. Budući da više nema šta čekati Al Attiyah je napao od samog starta i omah poveo utrku. Pratio ga je Sainz dok se Peterhansel držao na trećoj poziciji. Kratkotrajno na 4. vremenskoj kontroli Peterhansel prelazi u vodstvo i ulogu lidera uspeva zadržati do pete VK kada Al Attiyah ponovo prelazi u vodstvo i polagano počinje povečavati svoju prednost. Sainz također prelazi timskog kolegu Peterhansela koji polagano gubi priključak s vodećim dvojcem. Sainz se ne predaje i ne dozvoljava da se katarska munja odlepi i stalno mu diše za vratom sa svega dvadesetak sekundi zaostatka. U međuvremenu Mister Dakar posustaje i polagano beleži zaostatak u minutama dok Sainz nekako uspeva odoleti napadima danas nadahnutog Al Attiyaha. Tek u zadnjem segmentu utrke kako to obično radi princ od Katara uspeva povećati prednost na 52' u odnosu na drugoplasiranog Sainza dok Peterhansel upisuje zaostatak od 3'03". Veliki pritisak koji Al Attiyah radi Francuzu je trenutno jedina prihvatljiva i logična taktika koja mu može doneti 4. pobedu. Takva taktika nosi i veliki rizik jer teško je iz dana u dan voziti se celo vreme na 100%, ali koliko god je to rizično kataranin nema više drugog izbora. Ustvari kako se kaže bez rizika nema profita a ni slave. Ovaj sraz trojice titana iz prikrajka su promatrali i pratili: Al Qasimi, Despress, Przygonski, Shamer Variava još jedan južnoafrikanac i novo ime u klubu top 10, vidi se da je vodeći trojac u svom bespoštednom srazu ubacio u višu brzinu jer svi nabrojani sljedbenici tri kralja danas su zaostali preko 12+ minuta.


U generalnom poretku Al Atiyah je smanjio zaostatak za vodećim Peterhanselom i on sada iznosi 5'50", i malo i mnogo. Treće plasirani Sainz kasni preko 39 minuta i njegova pobeda je u sferi da vozački ne može nadoknaditi toliki zaostatak, njegova šansa je da se vodeći dvojac nađe u nekoj velikoj nevolji što nije isključeno s obzirom da se međusobno teraju na maksimalnu vožnju i veliki rizik. Sve je moguće i koliko god izgledalo nenadoknadivo Sainz je u dobroj poziciji i još uvek ima šanse obraniti prošlogodišnju pobedu.


Jedna od legitimnih taktika je; konstantnim napadima i pritiskom "terati" konkurenta u pogrešku pa makar to značio i njegovo razbijanje koje uvek može loše završiti po posadu. Možda vam to zvuči surovo ali to je sastavni deo sporta, pamte se samo pobednici a svakom sportisti je želja i cilj pobediti. Profesionalnim sportistima pobede su ono od čega žive tako da je kod njih dodatni motiv i taj egzistencijalni faktor koji je uprkos novcu u drugom planu. Trio koji nam je sada u fokusu Peterhansel, Sainz, Al Attiyah su odavno egzistencijalno osigurani posebno ovaj zadnji koji se rodio i samim rođenjem postao je milijarder. Samo pobede su to što tu trojku gura da se i dalje takmiče, daju sve od sebe i riskiraju teško stradavanje, smrt ili trajni invaliditet.


Malo ću o onima koji nose startne brojeve i za to ne dobivaju baš nikakvu financijsku satisfakciju. Velikom broju amatera jedina vodilja bavljenja sportom je doživeti tu strast i sreću koja vas preplavi kad ste prvi i nema nikoga ispred vas. Tu leži ta da tako kažem SOTONA koja će takmičare staviti u to omađijano stanje kada su spremni raditi kojekakve prevare ne bi li se dokopali pobede. Prethodno sam spomenuo amatere a tu mogu dodati i rekreativce, čije sulude postupke meni lično nije moguće shvatiti, ustvari otišao bih još dalje i poslao takve likove psihijatru. Priča koja sledi nema veze s Dakrom ali na jedan bizaran način pokazuje koliko daleko može otići ta bolesnu "potrebu" zadovoljenja vlastitog ega. Priča dolazi iz sveta biciklizma kojim sam se bavio pre nego sam otišao u oktanski svet. Zapravo nikad nisam hteo voziti rekreativne utrke iako bih mogao jer se i danas treniram biciklizam radi zdravlja i kondicije.


Priča dolazi iz Italije. Čovek koji je bio prosećan rekreativac odjednom je počeo pobeđivati te rekrativne utrke, nikom nije bilo jasno od kuda odjednom toliki napredak. Da se razumemo u svetu rekreativnog sporta ljudi se dopingiraju kao goveda kojima se daju steroidi da bi prije narasla i stočaru donela veću zaradu. Iz tog razloga i rekreativcima su uvedene doping kontrole. Ali nema dopinga koji u tako kratkom vremenu nekome može doneti toliki napredak.

Rally Dakar 2021 - komentar 8. etape (VIDEO)

Da skratim, na jednoj utrci dotičnom Talijanu se počelo dimiti iz bicikla došlo je do proboja struje iz tog elektro magnetnog sistema i tada je uhvaćen. Imao je tzv. dopingovani bicikl, to je sistem magneta koji se skrivaju u točkove i ceo sklop je težak samo 700 grama. Kuriozitet je u tome da par takvih točkova košta 200.000 eura. Taj psihopata je toliko uložio, plus svi ostali troškovi koji nisu mali da bi pobeđivao rekreativne utrke. I sada meni nerazumljivo, kako se možeš veseliti pobedi do koje si došao na taj način!? Recite da to nije ozbiljan poremećaj ili ludilo !?!?!!!???


I za kraj komentara još najava sledeće etape. Pred učesnicima Dakra je 9.etapa, dugačka 574 km od kojih 474 čini brzinski ispit


Odgovor za upit NS PERKE-u i još nekima koji su zainteresirani za WRC Croatia, objavljujem ga ovde jer je predugačak pa ga ne mogu staviti kao odgovor u komentarima čitatelja.


Mislim da vam insajderske informacije neće biti po volji. Ukratko WRC Croatia neće se održati. Uprkos ogromnom trudu Daniela Šaškina i Marina Frćka i već popriličnoj količini novca koju su potrošili da bi doveli projekt Croatia WRC u ovu fazu, mislim stvarno realno da od toga neće biti ništa. Nakon višegodišnjeg lobiranja uspeli su dobiti datum utrke ali sad im fali još kontejner novaca (znam točnu cifru ali ju javno ne želim reći) kojeg im nitko u Hrvatskoj neće dati. Državne firme koje financiraju takve projekte od nacionalnog interesa, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska elektro privreda, grad Zagreb... koji su trebali biti glavni financijeri mislim da ne vide a realno govoreći ni nemaju neki interes da bi dali tolike novce. FIA i Red Bull koji je glavni promotor WRC-a ponašaju se kao da dovođenjem utrke daju ne znam što. Ali budimo praktični, imaš WRC utrku, kao država što dobivaš od toga. Promociju turizma, zemlje, kada, gdje u kojem mediju, Sport klub polusatna reportaža u ponoć. O čemu prićamo!? WRC s obzirom koliko košta i bednu prezentaciju koju nudi neće vratiti 5% od uloženoga. Danas ako želiš da te neko sponzorira moraš mu vratiti kroz medije barem 5 puta više od onoga što je uložio ili moraš kod nekog sponzora pobuditi strast pa da to bude razlog za sponzorstvo. Pokriti tolike troškove komercijalnim pristupom kroz PR, naći privatne firme i zainteresirati ih da otvore kesu? Nema šanse. Nadam se da sam vas rešio neizvesnosti makar to nije odgovor kakav ste želeli ćuti, isto kao ni ja. Pozdrav!

 

VIDEO 1:



VIDEO 2:




Dražen Ćurić - Automagazin.rs

Rally Monza 2021 - vodi Evans, tesno ispred Ogiera

Rally Monza 2021 - vodi Evans, tesno ispred Ogiera

Elfyn Evans (Toyota Yaris WRC) vodeći je takmičar na poslednjem takmičenju u WRC kalendaru 2021 - FORUM8 ACI Rally Monza 2021. Evans i dalje ima šanse da postane šampion, ali s obzirom da je vodeći u šampionatu, njegov timski kolega Sebastien Ogier, samo 1,4 sekundu iza njega...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46