AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Rally Dakar 2021 - Komentar 6. etape (VIDEO)

Rally Dakar 2021 - Komentar 6. etape (VIDEO)

Sinoć je sve takmičare obradovala radosna vest, zbog velikog broja onih koji se u pustinji zapeli u mraku i celu noć polako pristizali u bivak organizator je odlučio pomaknuti start za 90 minuta i skratiti današnju etapu za 100 km...

Rally Dakar 2021 - Komentar 6. etape (VIDEO)

Na taj način su premorenim "junacima kupili" malo više odmora. Neki verovatno nisu oka sklopili jer nisu imali vremena za taj luksuz. Nego su samo proverili i učinili neophodne intervencije na svojim vozilima ubacili nešto kalorija u sebe i odmah nastavili dalje. Osetio sam to iskustvo 1999g. kad sam stigao u bivak u pet ujutro a u sedam sam opet startao. Sediš na motoru voziš se i spavaš "čarobno iskustvo" ne bih ga poželeo ni neprijatelju bilo bi mi ga žao. Zašto je organizator to učinio, ne zato što su odjednom postali osetljivi na patnje takmičara, nego zato što im je ponestalo takmičara. Ima dosta odustajanja od ionako kratke startne liste i nije neka reklama ako će ciljnu rampu i veliku ceremoniju na završetku utrke uveličati mali broj učesnika. A.S.O. pijavice tako vam i treba, nastavite poskupljivati nastup na utrci pa ćete uskoro morati sami voziti, vi i tvornički timovi.


Ubili ste duh Dakra. Stoko pohlepna!!!


Današnja 613km dugačka etapa od čega je 448km brzinski ispit bila je čista suprotnost jučerašnjoj. Već sama prosečna brzina kod motociklista govori da se radi o potpuno drugačijoj priči. Jučerašnji prosek od 85,8 km/h prema današnjih 119,2 km/h izgleda smešno sporo. Također današnji itinerer brzinca je bio pravi Rally raid brzinac, za razliku od jučerašnjeg koji je na pojedinim segmentima bio brutalni hard enduro, gde su se takmičari mučili ne bi li se makar i puževim korakom nekako izvukli iz tog kamenog pustinjskog "pakla" bez povreda ili oštećenja na motociklu zbog mnogobrojnih padova. Čak se i jučerašnji pobednik etape i zvezda dana Kevin Benavides uspeo "lepo" povrediti. Prilikom jednog doskoka nakon što je preleteo hupser ili dinu, teško je prizemljio i tom prilikom je slomio nos, razbio je glavom navigacijski monitor na upravljaču kad je u njega udario velikom silinom i samo ga je čudo spasilo da prilikom te kolizije nije izgubio svest i teško pao. Ustvari kad se uspete zvuči iz takve nevolje to govori samo za sebe i na praktičnom primeru dokazuje koliko ste vrhunski majstor. Pobedom u etapi argentinski majstor je preuzeo vodstvo i u generalci. U jučerašnjem komentaru sam najavio da će mu današnje otvaranje brzinca biti hendikep i da će verovatno završiti oko petnaestog mesta i samim tim teško da će zadržati vodeću poziciju u generalci. Što predvideh to se i desilo, Benavides je današnju etapu okončao na 17. poziciji i pao je na drugo mestu u generalnom poretku iza Toby Pricea koji je današnjim sedmim mestom u etapi preuzeo vodstvo i tako postao novi stari lider. Bio je vodeći nakon prve etape. Na trećem mestu se nalazi Jose Ignacio Benavidesov timski kolega u Honda ergeli. Znači kao prethodnih 6 dana kod motociklista ništa novoga, opet se promenio lider. Fantastičan razvoj situacije u borbi za vodećeg, 7 dana utrkivanja 7 promena na čelu utrke.
Još jedan vozač Honda ergele je danas proslavio ime tima i legendarnog japanskog proizvođača motocikala, Joan Barreda je osvojio svoju treću etapu na ovogodišnjem Dakru ali se tom pobedom nije uspeo vratiti na vrh generalke gde je bio nakon druge etape. Danas je drugo mesto dohvatio još jedan "jahač" Honde Ross Branch dok je treće mesto u današnjem 448 km dugačkom iskušenju osvojio Australac Daniel Sanders na KTM-u. Nakon sutrašnjeg dana odmora sledi 7. etapa koja nam donosi novih 738 km od čega je BI 471 km.
Na zasluženi dan odmora ide i naš Gabor Saghmeister koji je današnjim 75. mestom došao do 71. pozicije u generalnom poretku. Gabore uživaj u odmoru a onda te čeka još jedna "radna sedmica".

Rally Dakar 2021 - Komentar 6. etape (VIDEO)

U konkurenciji automobila imali smo napet dan. Al Attiyah je napadao Peterhansela ali nije imao sreće, bušio je dva puta i sa tim hendikepom završio samo 18 sekundi ispred Francuza. Princ je uložio veliki trud u današnjoj etapi i mnogo je riskirao a na kraju tako reći nije dobio ništa. U proseku za zamenu kotača vam treba oko tri minute, meni i mom tadašnjem suvozaču Albertu Hornu rekord je 2'27". Ali da bi ostvarili takvo vreme puno toga vam se treba poklopiti. To se vreme štopa u trenutku kad ste se zaustavili, odvezali i ponovo zavezani krenuli. Lagano se može izgubiti i mnogo više vremena ako ste na pesku ili nekoj drugoj mekanoj podlozi. Kad ste dobili gumi defekt morate se zaustaviti na mestu koje je sigurno i pregledno da se neko ne zaleti u vas i da stup od hidraulike kojom dižete auto ne počne zbog mekane podloge tonuti. Traženje takvog mesta vam može uzeti više vremena nego sama izmena točka.

 

Zašto vam to opisujem?, Al Attiyah je prije starta današnje etape kasnio za Peterhanselom 6'11" da nije imao danas dva defekta verovatno bi sad bio u vodstvu. Pretpostavimo da su idealno zamenili točkove, kad se tom vremenu doda gubljenje vrednih sekundi na zaustavljanje i ponovno ubrzavanje a tome dodamo gubitak ritma vožnje i narušavanje koncentracije onda se jednostavnim zbrajanjem svih tih gubitaka dolazi do nekih plus-minus 8 minuta i to bi bilo cca dva minuta prednosti na kontu letećeg Kataranina. Danas na cilju Al Attiyah je javno iskazao veliko nezadovoljstvo gumama BFGoodrich. Čak je naglasio da su i prošle godine imali mnogo defekata, ustvari usudio bih se reći da je Al Attiyah prošle godine utrku izgubio zbog tih defekata jer je na kraju iza pobednika Carlosa Sainza zaostajao 6'21", otprilike dva defekta.


Ali da se ne bavim time šta bi bilo da nije bilo, idemo mi na pregled današnje etape. Nakon velikih razočarenja i problema u prvim danima utrke, Sainz se vratio u ritam kakav treba imati branitelj naslova. Danas je pobedio etapu ispred Al Rajhia Saudijske uzdanice koji je kao drugi zaostao 4'03" i Al Attiyaha koji je na trećoj poziciji zaostao 7'13".
Španac je suvereno krenuo u današnji brzinac i vodio je celo vreme. Al Attiyah, Al Rajhi i Peterhansel su držali priključak sa Sainzom i onda počinju već spomenuti problemi za Kataranina. Po vremenskim kontrolama tačno se vidi kada su se sekunde zaostatka pretvorile u preko dve minute zaostatka i dve u preko pet. Nakon drugog defekta Al Attiyah je morao usporiti i postati oprezniji jer treći defekt bi bio ravan katastrofi pošto ima samo dva rezervna točka.

Rally Dakar 2021 - Komentar 6. etape (VIDEO)

Danas nam se ukazao u top 10 plasmanu još jedan as koji je sve do sada bio neprimetan a to je Nani Roma. Španac se stvorio niotkud, već sam zaboravio da postoji na ovom Dakru. Inače on deli mesto u Bahrein Raid Xtream teamu sa velikim Loebom. Međutim kako sada stvari izgledaju od danas će ostati sam jer je WRC kralj i danas uspeo polomiti svoj BRX bolid, kako je veliki Seb Loeb kazao "kad puno forsiraš onda je za očekivati da neka komponenta neće izdržati". Loeb je puno hteo ali očito još neusavršen BRX nije spreman da izdrži takve izazove tj. toliko zahtevnu vožnju. Loeb tako ni u petom pokušaju nije uspeo osvojiti Dakar. Ali kako se kaže "uvek postoji sledeća godina" neka to bude uteha.


Uopće ne spominjem izvanrednog Poljaka Jakuba Przygonskog koji je i današnju etapu završio kao 5. što ga je svrstalo na 4. poziciju u generalnom poretku i na taj način zaslužio je status "best of the rest" u prevodu, "najbolji od ostatka" time aludiram na nedodirljivi vodeći trojac Peterhansel, Al Attiyah i El Hombre Carlos Sainz, Nakon danas odvežene etape pojavili su se još neki piloti koji su mi bili potpuno van fokusa. Vladimir Vasiliev izvanredni Ruski oligarh kojem je ovo 7. Dakar, ima jednu etapnu pobedu iz 2015g. kad je završio kao 5. u generalnom poretku. Upoznao sam ga 2012. godine kad je došao u svet rally raida i odmah je bio brz i jako agresivan vozač. Vozi X Raid-ov Mini John Cooper Works Rally, Bože auto mu ima duže ime od meksičkog zemljoradnika. Njegovo trenutno 7. mesto mi je manje iznenađenje nego 6. mesto Briana Baragwanatha izvanrednog južnoafrikanca kojeg sam već dosta spominjao. Još ću spomenuti Sheikh Al Qassimia kojemu je ovo 4. nastup na Dakru i on je 2018. završio kao 6.


Razočaravajuće odustajanje prošle godine već u trećoj etapi, motiviralo ga je da se ove godine vrati jači nego ikad. Mesto u Abu Dhabi Racing teamu deli sa Cyril Despres-om i verovatno je on dao novce da se otkupi celi bivši tvornički tim Peugeot 3008 DKR. Despres je kao Francuz speo motivirati zemljake da celi team prodaju Al Qassimiu a ne da sva vozila sprešaju kao što su Nemci učinili sa WV Tuareg timom iako je Al Attiyah hteo sve otkupiti za kako se tada spominjalo 25.000.000 eura. Očito "švabe" nisu htele da neko izvan koncerna dobije uvid u tehnologiju koju su skrivali kao zmija noge. WV Tuareg team je na Dakru bio prava mala vojska i imali su poseban status. Više o tome sam nedavno govorio prilikom gostavanja u Podcastu 8 24 evo tu vam je link pa ako vam se da bacite pogled


VIDEO:


 

Autor: Dražen Ćurić

Rally Monza 2021 - vodi Evans, tesno ispred Ogiera

Rally Monza 2021 - vodi Evans, tesno ispred Ogiera

Elfyn Evans (Toyota Yaris WRC) vodeći je takmičar na poslednjem takmičenju u WRC kalendaru 2021 - FORUM8 ACI Rally Monza 2021. Evans i dalje ima šanse da postane šampion, ali s obzirom da je vodeći u šampionatu, njegov timski kolega Sebastien Ogier, samo 1,4 sekundu iza njega...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46