AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Rally Dakar 2021 - Dražen Ćurić komentariše početak relija

Rally Dakar 2021 - Dražen Ćurić komentariše početak relija

Rally Dakar 2021 je počeo. Sa nama će i ove godine biti višestruki učesnik najprestižnijeg relija na svetu, Dražen Ćurić, pored Mirana Stanovnika jedini iz regije koji je nastupao u Africi i Južnoj Americi i jedini koji ima iskustvo nastupa na motociklu i u automobilu...

Rally Dakar 2021 - Dražen Ćurić komentariše početak relija

Poštovani pratioci Automagazin.rs , pre nego krenem sa komentarisanjem 43. Dakra red je da vam čestitam Novu 2021. godinu. U novoj godini vam želim zdravlje, mir i slobodu, jer njima sve započinje. Ljubav i sreću, jer to daje smisao ovom nesavršenom životu koji nam drugi pokušavaju uništiti. Prijateljstvo i zajedništvo, jer to je jedino na što se možemo osloniti kad stvari krenu po zlu. Veru u čoveka, jer svi smo isti, ali nas zlotvori stalno guraju jedne protiv drugih. Smeh i radost, jer oni leče sve bolesti. Srećna vam nova 2021. godina!

 

Juče je prologom dugim 11km u Jeddahu startovalo 43. izdanje DAKRA, najveće i najzahtevnije rally raid trke na svetu. Kao i svaki put do sada, kada sam komentarisao za Automagazin.rs i ove godine ću se u svojim komentarima koncentrisati na automobile uz kratki osvrt na motocikle. Prvenstveno zbog našeg Gabora Saghmeistera koji nosi startni broj 89 i jučerašnji prolog je završio na 82. mestu od 101 takmičara koliko ih je startovalo u konkurenciji motociklista. Pobednik jučerašnje etape je prošlogodišnji šampion, Amerikanac Ricky Brabec, dok je drugoplasirani njegov timski kolega Španac Joan Barreda.


Ovakvim raspletom prologa članovi Monster Energy Honda teama su svima dali do znanja da misle ponoviti prošlogodišnji uspeh. Treće mesto je zauzeo Australac Daniel Sanders na KTM-u. Honda i KTM će biti u fokusu i taj dvoboj će biti u prvom planu ali nikako ne smemo zaboraviti vozače Yamahe i Husquarne koji nisu nimalo sporiji od spomenutog tvorničkog timskog dvojca.

Rally Dakar 2021 - Dražen Ćurić komentariše početak relija

U konkurenciji automobila nije iznenađenja kad govorimo o princu pustinje Kataraninu Naseru AlAtiyahu koji je kao i uvek od samog starta krenuo iz sve snage, hrabro, brzo i beskompromisno. Znajući Kataraninov temperament, njegov jučerašnji performance možemo okarakterizirati kao: "pa drugačije i nije moglo biti". Veliko iznenađenje prologa je Južnoafrikanac Brian Baragwanath dvadesetdeveto godišnjak kojem je ovo tek treći nastup na Dakru ali prvi u konkurenciji automobila. Sa suvozačicom Taye Perry i svojim privatno složenim buggy bolidom Century CR6 s pogonom na zadnje točkove je iznenadio sve završivši jučerašnji 11km dugački sprint u istoj sekundi kao Naser ALAtiyah. Sa startnim brojem 339 što znači da je startao kao 39. automobil, leteći Južnoafrikanac je već imao otežane uvete i poprilično razrovanu stazu pa je njegov rezultat tim vredniji. Ovo iznenađenje na samom startu utrke, veliko je kao Mont Everest. Hrabrom Brianu i Tayi želim da nastave u takvom ritmu i u nastavku utrke unesu nemir u već dobro nam poznato šampionsko društvo: AlAtiyah, Sainz, Peterhansel, Al Rayhi, De Villiers, Przygonski, Roma, Ten Brinke, Sebastien Loeb,.. koji se nakon prošlogodišnjeg izbivanja s Dakra ove godine opet pojavio ne bi li u svojem 5. nastupu na Dakru konačno uspio doći do pobede, Neće mu biti lako ostvariti tu ambiciju.


Verovali ili ne ali Loeb nije u sastavu nekog francuskog tima nego vozi za Bahrein Raid Xtreme team, kojem je na čelu, opet, verovali ili ne Prodrive i David Richards, daaa isti onaj koji je vodio Subaru WRC team, Beneton F1 team koji je preuzeo nakon što je Flavio Briatore dobio otkaz u istom.


Ukratko na 43. izdanju Dakra borba za pobedu će biti neizvesna i krug mogućih pobednika na kraju je skorom pa dvoznamenkasti.

Rally Dakar 2021 - Dražen Ćurić komentariše početak relija

Inače ovogodišnji Dakar po drugi puta startuje u Saudijskoj Arabiji koja ga je "kupila" od A.S.O. i na taj način ga odvela iz Južne Amerike. Nisu ga doslovno kupili nego su zatrpali A.S.O. sa tolikom hrpom novaca da su ovi odmah pojurili put Arapskog poluotoka ne mareći o kakvom političkom sistemu se radi u toj kontroverznoj državi. Ustvari Saudijska Arabija pokušava kroz sport oprati katastrofalan imidž koji ih "krasi". To im pranje neće biti jednostavno s obzirom na politiku koju provodi vladajuća kraljevska obitelj. Pogotovo kad se sjetimo ubojstva (davljenjem) a zatim komadanjam novinara Jamal Kashoggija, koji je bio kritičar vladajučeg režima u Rijadu. Iz toga su se uspjeli izvući bez kazne ili ikakvih sankcija ijedne međunarodne institucije. Toliko novca imaju da mogu s njim zatvoriti usta čitavoj planeti. Ali da ne pišem o tom crnilu vraćam se na Dakar.


Ove godine je startalo za Dakar sramotno mali broj takmičara, svega 283 veliki pad u odnosu na prošlu godinu kad je startao 351 učesnik. Ovo je "sirota" startna lista, kad ju usporedimo sa 2005-om kad je bilo rekordnih 688 brojeva na startnoj rampi. Već sam prije nekoliko godina najavio kad je FIA stavila šapu na utrku da će se ovo desiti Dakru i samo 64 automobila koji su jučer krenuli u prolog je jadno. Ova intervencija sa UTV kategorijom (koju smatram običnim surogatom automobilizma) da bi se produljila startna lista je po meni totalni promašaj. Nastup sa UTV vozilom, kojem po mom mišljenju, nije mjesto na Dakru nego u dokonoj vožnji po piješćanoj plaži, također košta malo bogatstvo i za njega vam treba cca 150.000eura. Ovom padu interesa za Dakar nije razlog samo u ovoj lažnoj pandemiji, nego prvenstveno u tome da je onaj iskonski duh Dakra ubijen. Sve više avanturista i onih koji su Dakar uz njegovog tvorca Thierry Sabine-a učinili onim što je nekada predstavljao nemaju motiva da na njemu nastupe.


Poštovani pratioci Automagazin.rs toliko za početak, ako imate kakvih pitanja vezano za moje komentare i Dakar slobodno "pucajte" pokušat ću odgovoriti na svaki vaš upit.
Sad duboko udahnimo i uživajmo u nastavku utrke i majstorijama najboljih vozača Rally raida na svijetu.


Automagazin.rs
Dražen Ćurić - komentar

Rally Monza 2021 - vodi Evans, tesno ispred Ogiera

Rally Monza 2021 - vodi Evans, tesno ispred Ogiera

Elfyn Evans (Toyota Yaris WRC) vodeći je takmičar na poslednjem takmičenju u WRC kalendaru 2021 - FORUM8 ACI Rally Monza 2021. Evans i dalje ima šanse da postane šampion, ali s obzirom da je vodeći u šampionatu, njegov timski kolega Sebastien Ogier, samo 1,4 sekundu iza njega...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46