AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Raimund Baumschlager za volanom električne Škode Fabije - stiže električna revolucija u reli sportu (VIDEO)

Raimund Baumschlager za volanom električne Škode Fabije - stiže električna revolucija u reli sportu (VIDEO)

Austrijska kompanija Kreisel Electric u narednim godinama želi da ispiše istoriju. U tome će joj pomoći iskusni reli vozač Raimund Baumschlager, koji učestvuje u razvoju električno pogonjenog takmičarskog reli automobila Škoda Fabia RE-X1. Automobil je već na stazi, a pred nama je prvi video...

Kreisel Electric je investirao veliku sumu novca u razvoj automobila, a spekuliše se da cena koštanja automobila iznosi oko 700.000 evra. Trenutno, Škoda Fabia RE-X1 je prototip baziran na takmičarskom automobilu Škoda Fabia R5, ali je jasno da samo spolja podseća na Rally2 vozilo. Automobil je tehnički praktično potpuno nov, od poda do krova.

 

Pogledajte - Reli: Manfred Stohl na čelu električne revolucije.


Jedan od osvnivača kompanije Kreisel, istakao je da je najveći deo novca uložen u razvoj kompleta za rally cross disciplinu, jer će u budućnosti biti dobavljač za svetsko prvenstvo. U praksi, automobil može da se napravi da košta isto kao benzinski Rally2 automobil. Naravno, na početku su troškovi razvoja značajno visoki.

 

Pogledajte: Essen 2014 - Stohl Racing predstavio reli automobil na elektro pogon.


Automobil je opremljen elektromotorima na prednjoj i zadnjoj osovini, snage po 125 kW, a masa automobila je spuštena ispod granice od 1.300 kilograma. Do sada su dva automobila spremna za upotrebu, jedan vozi slavni reli vozač Raimund Baumschlager, a drugi jedan od braće Kreisel. Cilj je da sa novim reli automobilom Kreisel ove godine zvanično nastupi u nacionalnom reli prvenstvu Austrije, gde bi odmerili snage sa aktuelnim reli automobilima specifikacije R5. Postoji mogućnost, da će neka takmičenja morati da pretrpe promene u organizaciji rute, kako bi se dalo vremena da se na električnom automobilu zamene baterije. Takođe, trebalo bi da bude povećano dozvoljeno vreme u servisnom parku i između brzinskih ispita.

 

Pogledajte - Šta vozi Arnold Schwarzenegger kada dođe u Austriju (FOTO).


S obzirom da na električnom reli automobilu u Austriji radi i nekadašnji učesnik u FIA Svetskom reli šampionatu, Manfred Stohl, moguće je da ćemo u Austriji gledati pravi električni derbi. Manfred Stohl je izjavio da ne postoji precizan plan, kao i da sve zavisi od sponzora.


VIDEO 1:


 

VIDEO 2:


 

 

Automagazin.rs

Rally Monza 2021 - vodi Evans, tesno ispred Ogiera

Rally Monza 2021 - vodi Evans, tesno ispred Ogiera

Elfyn Evans (Toyota Yaris WRC) vodeći je takmičar na poslednjem takmičenju u WRC kalendaru 2021 - FORUM8 ACI Rally Monza 2021. Evans i dalje ima šanse da postane šampion, ali s obzirom da je vodeći u šampionatu, njegov timski kolega Sebastien Ogier, samo 1,4 sekundu iza njega...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46