AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Rally Dakar 2021 - Gabor Saghmeister završio svoj deseti Dakar (komentar)

Rally Dakar 2021 - Gabor Saghmeister završio svoj deseti Dakar (komentar)

U jučerašnjem komentaru završne etape namerno nisam spomenuo našeg Gabora Saghmeistera i njegov konačni plasman 60. mesto u generalci motociklista i 30. u konkurenciji klase G2.1 Production...

Rally Dakar 2021 - Gabor Saghmeister završio svoj deseti Dakar (komentar)

Tom korpulentnom gospodinu iz Subotice, ( visina 192cm / 120kg) rođenom 1971. ovo je već 13. nastup na Dakru. Hvala Bogu njemu je nesretni broj 13 ipak bio sretan jer je upisao svoje 10. završavanje Dakra. Okrugao broj za okruglo godište, ove godine 3. juna ulazi u klub 50 zlatna dob za zlatnog momka, supruga Silvije i oca dva sina Ričarda i Sabolča. S Gaborom sam se upoznao 2010. godine u Buenos Airesu na startu 32. Dakra kada sam sa suvozačem Krešimirom Kolegom nastupio na svojem drugom Dakru. Gabor je tada vozio  KTM 690 2011g. Gabor je bio ceo u zeleno - žutoj opremi sponzora ako se dobro sećam bio je to EuroPetrol. Uglavnom zbog Gaborove velićine i zeleno-žute boje smo ga prozvali John Deer po čuvenom američkom proizvođaču traktora.


Vraćam se na tu sad već prilično davnu 2010g. uz nas tu je nastupio i legenda regionalnog Rally Raida Miran Stanovnik. Njega moram spomenuti jer je on bio velika pomoć kao iskusan i cenjen Dakarist kako meni kad sam startao 1999. na svom prvom Dakru tako i Gaboru.


Inače taj Dakar 2010. loše je započeo za sve nas. Već treći dan utrke ušli smo u Fiambalu pokrajinu poznatu po surovoj pustinji belog peska. Etapa od niti 200km pretvorila se u pravi pakao. Miran Stanovnik se zabija u stablo, lomi nekoliko kostiju šake i teško povređen mora odustati. Krešo i ja nemamo sreće, puca nam amortizer i također odustajemo. Ustvari mi smo se izvukli sa brzinca uspeli smo doći u bivak, zameniti amortizer ali nam suci ne dozvoljavaju da se vratimo na brzinac i završimo etapu nego nas izbacuju iz utrke.

Rally Dakar 2021 - Gabor Saghmeister završio svoj deseti Dakar (komentar)

U isto to vreme Gabor doživljava pravu dramu, zbog paklene vrućine, dehidracije i neljudskog napora doživljava toplptni udar i gubi svest. Drugi motociklista dok je Gabor bio u nesvesti aktivira njegov SOS poziv. Medicinski tim priskače u pomoć ali Gabor kad je malo došao sebi odbija odustati i snagom čelične volje i nadljudskih napora uspeva kasno noću završiti etapu. Od kada pratim Dakar čini mi se da je u historiji utrke to bio dan sa najviše odustajanja. Tu treću etapu, odustalo je pedesetak startnih brojeva.
Gabor je hrabro nastavio dalje a surovi organizator mu je čak pokušao naplatiti medicinsku intervenciju jer je aktiviran SOS a kao nije bio životno ugrožen. U pustinji si, izgubiš svest, bespomoćno ležiš na suncu koje prži, drugi ti priskače u pomoć dok si u nesvesnom stanju, jedva preživljavaš i to nije pogibeljna situacija !!!??? HALO !!! pa šta je još trebao još "popiti" koju dugu devetku u grudi da bi po njima bio životno ugrožen. Uglavnom to se dobro završilo i Gabor je kao jedini iz regije završio utrku na izvanrednom 59. mestu a koliko se sećam startalo je preko 200 motociklista.


Gabor je do sada imao sreće i u ovih 13 nastupa nikad nije bio teže povređen. Ustvari kad kažem imao je sreće, tačnije bi bilo, pameću i veštinom se sačuvao od teških padova i povreda. Uostalom i svevišnji kaže: "pomozi si sam i ja ću ti pomoći".


Nakon 13 nastupa i deset završenih Dakara, Gabor je postao uobičajena i prepoznatljiva figura u Dakar karavani. To ga čini delom Dakar familije u koju se ne ulazi samo tako, treba to zaslužiti i verujte mi uopće nije jednostavno.


Sigurno mu je najteže pala epizoda iz 2019. u Peruu. Nesretna okolnost tj. kvar na motociklu već prvi dan će ga ostaviti zabilježenog kao prvog učesnika Dakra te godine koji je bio prisiljen odustati. Cela godina priprema, brdo potrošenog novca i sve se raspline unutar nekoliko desetina kilometara. Tužno tužno, ali i to je sastavni dio Dakra. Mnogi bi se slomili nakon takvog nesrećnog raspleta za koji nisu nimalo krivi i digli bi ruke od svega ali ne i Gabor. Odlučno, hrabro i ponosno je nastavio i dalje trpiti i podnositi svu patnju i bol koju nastup na Dakru nosi sa sobom. Zašto, samo zato da bi zadovoljio strast i osetio to ushićenje, radost, euforiju i zadovoljstvo samim sobom, jer znaš da si napravio nešto što su mnogi probali a nisu uspeli.
Kod takvih ljudi kao što je Gabor strast nikad ne prestaje i tera ih da daju svoj maksimum..

 

BRAVO GABORE čestitam ti u ime redakcije automagazina i svoje liično na desetom "pokorenomnom" DAKRU. Samo tako nastavi i dalje.


Dražen Ćurić - Automagazin.rs
Foto: Dakar.com

VIDEO: Hyundai i20 Rally1 Hybrid - prvi testovi

VIDEO: Hyundai i20 Rally1 Hybrid - prvi testovi

Šef tima Hyundai Motorsport u FIA Svetskom reli šampionatu, Andrea Adamo, potvrdio je da će novi reli automobil Hyundai i20 Rally1 biti značajno drugačiji od prototipa koji smo do sada videli. Pred nama su najnoviji video snimci...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46