AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Rally Dakar 2021 - Komentar 9. etape (VIDEO)

Rally Dakar 2021 - Komentar 9. etape (VIDEO)

Današnji 465 km dugački brzinac nam je doneo pregršt uzbuđenja. Započelo je s motociklistima gde je kao i svaki dan do sada žestoka borba počela od samog starta brzinca...

Rally Dakar 2021 - Komentar 9. etape (VIDEO)

Toby Price u želji da što pre nadoknadi zaostatak za liderom kod motociklista, Čileancem Cornejom, ispucao se iz "startnog bloka", već na prvoj VK postavlja najbolje vreme i za 48 sekundi smanjuje zaostatak u odnosu na vodećeg i trenutno najveću uzdanicu Honda tima za konačnu pobedu. Sve se po Pricea dobro razvijalo do druge VK na 63. kilometru brzinca gde Australac zaostaje 1'10" iza Corneja. Price je pogrešio u navigaciji isto kao Barreda još jedan jahač iz Honda ergele. U nastavku brzinca svi nekako hvataju tempo i ritam vožnje. Benavides prelazi u vodstvo i suvereno ne dozvoljava nikome da mu otme još jednu etapnu pobedu, Kao drugi završava vodeći u generalnom poretku Jose Ignacio Cornejo dok kao treći ciljem prolazi Francuz Adrian Van Beveren na Yamahi. Postavlja se pitanje a što se desilo s Toby Price-om i gde se on izgubio. Vremenska kontrola na 91. kilometru je pokazala da se Toby nakon gubljenja pribrao i nadoknadio veći deo zaostatka iza Corneja ostalo je Čileancu samo 12 sekundi prednosti.


U međuvremenu smo ostali bez vozača Yamahe Ross Brancha takmičara iz Botswane koji se celu prvu sedmicu motao oko 3-4. pozicije u generalci. Njemu se raspada agregat na Yamahi i to je konačni kraj. I onda detonira medijska bomba, vest koja je nakratko zaustavila vreme, Toby Price teško pada na 155. kilometru brzinca, I on je nažalost danas uvećao statistiku onih koje je morao skupiti medicinski helikopter. Vesti s kojima raspolažem kažu da je povredio levu ruku i rame, pretpostavljam da se radi o lomu ruke, ramena ili ključne kosti. da se ne radi o lomovima siguran sam da bi Australac nastavio ma koliko bolelo. Nažalost to nije jbila edina medicinska intervencija danas, Luciano Benavides tvornički vozač Husqvarne koji je držao na 239, kilometru izvanredno treće mesto u današnjoj etapi, teško pada samo tri kilometra kasnije i povređuje, verovatno pogađate, rame, pa i on daje posla helikopterskoj medicinskoj jedinici koja i njega odvozi u bolnicu u Tambuk. Epilog današnje etape s ovoliko odustajanja zbog padova samo potvrđuje kako su top vozači pod pritiskom i da daju svoj maksimum, ustvari za to su i plaćeni, vožnja na maksimumu svaki dan od starta do cilja to je njihova "radna obaveza".


Konačni poredak dana, gledaj paradoksa, Kevin Benavides stariji brat Luciana pobeđuje, dok mlađi burazer leti helikopterom u toplinu i udobnost bolničkog kreveta stariji uzima još jednu etapu. Čisto da se zna tko je još uvek glavni frajer u obitelji, šalim se, i nadam se da Kevinu bratova povreda neće omesti koncentraciju u sutrašnjoj etapi kad će on otvoriti brzinac. Kao drugi danas završava Ricki Brabec a treći vodeči u generalci Cornejo, za njim slede Sunderland na KTM-u i Van Beveren na Yamahi. Hondini piloti danas su pokazali svu nadmoć i snagu japanskog tima, u prvih sedam pozicija u 9. etapi uz prve tri pozicije kao danas 4. član tima je Joan Barreda na sedmoj poziciji.
U generalnom poretku situacija je sledeća Cornejo 36h 51'00", +11'24" Benavides, +14'34" Sunderland, +17'26" Brabec, +29'00" Barreda na 5 vodećih mesta nalaze se 4 Honde i jedan KTM.


Mislim da Honda konjici samo čudo može uzeti ukupnu pobedu jer usamljeni britanac na KTM-u Sam Sunderland će imati veliku borbu da sačuva treću poziciju od Brabeca koji mu diše za vratom sa manje od tri minuta zaostatka.

Rally Dakar 2021 - Komentar 9. etape (VIDEO)

U konkurenciji automobila također nije nedostajalo uzbuđenja. Al Attiyah je poveo brzinac ali je opet otvorio staru ranu a to su kako je sam rekao loše BF Goodrich gume. Princ je i danas bušio čak tri puta i kad se po vremenskim kontrolama prate vremena točno se vide momenti defekta. Peterhansel je sledio Al Attiyaha od starta ali na drugoj VK prelazi u vodstvo i sve do sto pedesetog kilometra Al Attiyah ga prati unutar četrdesetak sekundi i onda na VK broj 5 na 153 km od starta, zaostatak skače na 5'43". Al Attiyah ubrzava počinje pomalo smanjivati zaostatak i onda na VK broj 8 na 271 kilometar od starta novi defekt i novih 5 minuta na kontu Kataranina. Taj vremenski deficit raste na 11'56" ali između predzadnje i zadnje VK Al Atiyah uspeva smanjiti Peterhanselovu prednost za preko dva i pol minuta ali to onda opet naglo raste i zaustavlja se na 12'00". U izjavi po završetku brzinca Al Attiyah je rekao da nije imao više rezervnih točkova i da je nakraju samo gledao kako da se sa što manje štete dovuće do cilja: "nisam razočaran to je jednostavno stvar na koju ne mogu utjecati i stvari koje su izvan moje kontrole su očito moj najveći problem". Kao treći, danas završava De Villiers +12'19", sledi ga Al Rajhi +12'44" i kao peti danas opet izvanredan Brian Baragwanath +13'51". Danas izvanredni Serradori za volanom svog Century CR6 bolida, bio je jedini koji je u stopu pratio Peterhansela i čak uspeva na 320.km preći u vodstvo i držati ga sledećih sedamdesetak kilometara ali onda upada u probleme i gubi šansu za osvajanje etape što bi bio stvarno lep i veliki rezultat za njega i njegov team. Nisam našao što je zaustavilo Serradorija ali očito se radi o tehničkom kvaru na kraju stiže do cilja kao 26. sa 38'50" zaostatka.. Sainz je opet imao loš dan bušio je jednom, imao je problema sa kočnicama i na cilj je stigao kao 11 sa preko 22 minute zaostatka.


Poredak u generalci se nije promenio barem što se tiče plasmana prve desetorice. Nitko nije izgubio poziciju ali ono što je najgore za Al Attiyaha njegov zaostatak sada iznosi 17'50" i to će biti teško nadoknaditi naročito kad znamo koliko problema sa gumama ima "siroti" Princ. Sećam se da je i prošle godine Al Attiyah kuburio s tim problemom i slobodan sa ustvrditi da nije bilo toliko gumi defekata da Sainz ne bi okitio još jednom lovorikom. Nije mi jasno kako BF Goodrich nije u stanju u tom profilu napraviti pouzdan pneumatik. Zašto spominjem profil tj dimenziju gume, zato što buggy vozila nemaju taj problem jer imaju daleko veće kotače i očito potpuno drugačiju anatomiju gume pa su kod njih defekti prava retkost. Nešto na tu temu je Al Attiyah govorio nakon početnih etapa kad su se zaredala bušenja. Međutim nije mi bilo baš najjasnije što je želio reći. Verovatno mora birati reči jer im je BF Goodrich možda ugovorom vezan dobavljač guma. Kako god sačekat ćemo cilj utrke pa se možda tada ova nejasnoća rasvetli.


Pobednik dana, Stepfan Peterhansel je izjavio kako je ovo bio pravi brzinac kakvih se seća iz vremena dok je utrka obitavala u Africi. Koliko se Nasser borio i patio zbog tih učestalih defekata najbolje govori sam Peterhansel koji je Kataranina obilazi dva puta. Kad bi se vratio u ritam i postigao brz tempo Al Attiyaha bi defekt ponovo bacao u zaostatak. Stvarno frustrirajuće. Mogu samo pretpostaviti kako se Princ oseća, ništa nije napravio pogrešno a dodao je 12 minuta zaostatka na svoj konto. Preostaje mu samo nada da će sutra imati više sreće. SRETNO mu bilo.

Rally Dakar 2021 - Komentar 9. etape (VIDEO)

10. etapa koja je pred nama će sve učesnike "počastiti" sa novih 583km iskušenja od kojih je 342 km brzinski ispit. Sutrašnja etapa će biti komplicirana za navigaciju jer obiluje mnoštvom brežuljaka između kojih se može lagano skrenuti krivo, pešćani putovi koji krivudaju kroz brdovite i stenovite predele su prekrasni krajolici koji vas ostavljaju bez daha, tako barem kažu u opisu sutrašnjeg brzinskog ispita. A ništa živi bili pa videli.


I poslednji podatak vezan uz današnju etapu je rekordan broj odustajanja, u 9. etapi smo ostali bez čak 12 startnih brojeva od čega su 8 motociklisti. Očito je deveta etapa imala nešto lično protiv jahača na dva točka.


U videu čiji link imate na kraju teksta između 3. i 4. minute spominju se braća Claude i Bernard Marraeu koje sam spominjao u jednom od prijašnjih komentara i koji su nastupali s prerađenim serijskim Renaultom 4. Kad sam ih usporedio s koncertnom publikom grupe Doors ili Deep Purple mislim da sam ih prilično ulepšao. Ova dva "nesretnika" su izgledala još smešnije i jadnije od drogiranih i LSD-om izbezumljenih pripadnika Woodstock generacije. Kao prvo uopće ne izgledaju kao braća, jedan crnokos, kosmat i bradat a drugi žut skorom ćelav. Zajedničko im je da u svojem osirotom izgledu više sliće na nekog tko je igrom slučaja preživeo atomski udar ili eksploziju černobilskih reaktora dok su se motali u blizini elektrane. Čak me podsećaju na onu scenu iz remek dela srpske filmske produkcije "Maratonci trče počasni krug" kad se braća Topalović pokušavaju rešiti tela gospodina Rajkovića kojeg su zgazili s autom. A iz bunara izlazi čiča sa mrtvom svinjom na ramenu i umaljan blatom kaže: "nemojte ljudi ko Boga vas molim, u ovom mestu ima još 10 bunara a vi bacate samo u moj" e braća Marreau izgledaju kao taj čiča samo su malo mlađi. Još se uvek smejem sceni kako iz filma tako i ovom videu o historiji Dakra:):):)


VIDEO:



Lep pozdrav do sutra.


PR

VIDEO: Hyundai i20 Rally1 Hybrid - prvi testovi

VIDEO: Hyundai i20 Rally1 Hybrid - prvi testovi

Šef tima Hyundai Motorsport u FIA Svetskom reli šampionatu, Andrea Adamo, potvrdio je da će novi reli automobil Hyundai i20 Rally1 biti značajno drugačiji od prototipa koji smo do sada videli. Pred nama su najnoviji video snimci...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46