AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Raimund Baumschlager za volanom električne Škode Fabije - stiže električna revolucija u reli sportu (VIDEO)

Raimund Baumschlager za volanom električne Škode Fabije - stiže električna revolucija u reli sportu (VIDEO)

Austrijska kompanija Kreisel Electric u narednim godinama želi da ispiše istoriju. U tome će joj pomoći iskusni reli vozač Raimund Baumschlager, koji učestvuje u razvoju električno pogonjenog takmičarskog reli automobila Škoda Fabia RE-X1. Automobil je već na stazi, a pred nama je prvi video...

Kreisel Electric je investirao veliku sumu novca u razvoj automobila, a spekuliše se da cena koštanja automobila iznosi oko 700.000 evra. Trenutno, Škoda Fabia RE-X1 je prototip baziran na takmičarskom automobilu Škoda Fabia R5, ali je jasno da samo spolja podseća na Rally2 vozilo. Automobil je tehnički praktično potpuno nov, od poda do krova.

 

Pogledajte - Reli: Manfred Stohl na čelu električne revolucije.


Jedan od osvnivača kompanije Kreisel, istakao je da je najveći deo novca uložen u razvoj kompleta za rally cross disciplinu, jer će u budućnosti biti dobavljač za svetsko prvenstvo. U praksi, automobil može da se napravi da košta isto kao benzinski Rally2 automobil. Naravno, na početku su troškovi razvoja značajno visoki.

 

Pogledajte: Essen 2014 - Stohl Racing predstavio reli automobil na elektro pogon.


Automobil je opremljen elektromotorima na prednjoj i zadnjoj osovini, snage po 125 kW, a masa automobila je spuštena ispod granice od 1.300 kilograma. Do sada su dva automobila spremna za upotrebu, jedan vozi slavni reli vozač Raimund Baumschlager, a drugi jedan od braće Kreisel. Cilj je da sa novim reli automobilom Kreisel ove godine zvanično nastupi u nacionalnom reli prvenstvu Austrije, gde bi odmerili snage sa aktuelnim reli automobilima specifikacije R5. Postoji mogućnost, da će neka takmičenja morati da pretrpe promene u organizaciji rute, kako bi se dalo vremena da se na električnom automobilu zamene baterije. Takođe, trebalo bi da bude povećano dozvoljeno vreme u servisnom parku i između brzinskih ispita.

 

Pogledajte - Šta vozi Arnold Schwarzenegger kada dođe u Austriju (FOTO).


S obzirom da na električnom reli automobilu u Austriji radi i nekadašnji učesnik u FIA Svetskom reli šampionatu, Manfred Stohl, moguće je da ćemo u Austriji gledati pravi električni derbi. Manfred Stohl je izjavio da ne postoji precizan plan, kao i da sve zavisi od sponzora.


VIDEO 1:


 

VIDEO 2:


 

 

Automagazin.rs

VIDEO: Hyundai i20 Rally1 Hybrid - prvi testovi

VIDEO: Hyundai i20 Rally1 Hybrid - prvi testovi

Šef tima Hyundai Motorsport u FIA Svetskom reli šampionatu, Andrea Adamo, potvrdio je da će novi reli automobil Hyundai i20 Rally1 biti značajno drugačiji od prototipa koji smo do sada videli. Pred nama su najnoviji video snimci...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46