AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

WRC - Jari-Matti Latvala novi šef fabričkog tima Toyota

WRC - Jari-Matti Latvala novi šef fabričkog tima Toyota

Kao grom iz vedra neba, stiže nam vest iz Toyota Gazoo Racing Word Rally Team-a. U okviru priprema za sezonu 2021, fabrički tim Toyote saopštio je imena članova tima i vozača. Ono što je najzanimljivije, jeste promena u vrhu tima...

Jari-Matti Latvala je na mestu šefa tima nasledio Tommi Makkinena. Imenovanje Latvale za mnoge je pravo iznenađenje, ali ne i za predsednika kompanija Toyota. Čini se da Akio Toyoda nije imao dilemu. "Kada sam ga prvi put sreo, on je još imao VW kombinezon na sebi. Ali on je sa toliko entuzijazma pričao o svojim starim Toyota Celicama i Corollama. Ja sam kao ljubitelj automobila bio tako srećan, kada vidim koliko on voli automobile i Toyotu." - izjavio je predsednik Toyota Motor Corporation, Akio Toyoda.


Sa 209 nastupa u FIA Svetskom reli šampionatu, Jari-Matti Latvala je najiskusniji WRC vozač svih vremena, ali kao menadžer on još uvek mora da se dokaže. "Zaista sam počastvovan što zauzimam ovu poziciju i zbog poverenja koje mi je ukazao Akio Toyoda. Zadovoljan sam što nastavljam posao koji sam započeo sa Tommijem, budući da sam od samog početka bio deo ovog tima kao vozač. Sada kao direktor tima, moram da vidim širu sliku - moram da motivišem sve u timu da rade zajedno kako bi postigli najbolje rezultate. Tommi je fantastično obavio posao sa timom, izgradivši ga od nule donoseći uspeh timu. Naravno, uvek postoji prostor za poboljšanje i želim ono što sam naučio tokom godina iskoristiti kao vozač i sarađivao sa šefovima timova kako bi ovaj tim učinio uspešnijim." - izjavio je 35-godišnji Latvala, koji je u svojoj vozačkoj karijeri ostvario 18 pobeda u FIA Svetskom reli šampionatu.


Latvala će imati snažnu podršku menadžerskog tima. Yuichiro Haruna obavljaće funkciju projekt menadžera, Kaj Lindstrom će biti sportski direktor, a tehnički guru biće Tom Fowler.

 

Četvorostruki svetski šampion i dosadašnji šef tima, Tommi Makinen, od januara 2021. godine obavljaće funkciju specijalnog savetnika za motorsport u kompaniji Toyota. 


Automagazin.rs

VIDEO: Hyundai i20 Rally1 Hybrid - prvi testovi

VIDEO: Hyundai i20 Rally1 Hybrid - prvi testovi

Šef tima Hyundai Motorsport u FIA Svetskom reli šampionatu, Andrea Adamo, potvrdio je da će novi reli automobil Hyundai i20 Rally1 biti značajno drugačiji od prototipa koji smo do sada videli. Pred nama su najnoviji video snimci...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46