AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Rally Dakar 2021 - Komentar 10. etape (VIDEO)

Rally Dakar 2021 - Komentar 10. etape (VIDEO)

Prije početka jučerašnje 10. etape po redu nekako sam osečao da će se i danas kao prethodnih 11 dana kod motociklista dešavati velike stvari i da uzbuđenja kao i neočekivanih raspleta neće manjkati...

342 km dugačak brzinac bilo je samo jedno novo iskušenje u takmičarskom životu profesionalaca, ništa novo za njih, ipak su oni ti koji gledaju svaku sekundu na štoperici i bore se za nju kao da im o tome ovisi život.


Brzinac je krenuo savršeno po ekipu Honde, od početka su dominirali brzincem, Brabec je skinuo Sunderlanda sa trećeg mesta u generalci i sve je izgledalo kao savršen rasplet za dečke u crvenom (dominantna boja ekipe Honde). Tako je bilo sve do 252. kilometra kada čileanac Cornejo lider utrke teško pada. Uspeva se pridići i povređen doći do cilja sa preko deset minuta zaostatka. Sa tim zaostatkom još je uvek bio treći u poretku ali onda dolazi za njega najgora moguća "presuda". Službeni doktor njegovu povredu proglašava ozbiljnom i isključuje ga iz nastavka utrke. Čoveče jel može gore po sirotog Corneja, jedna stvar je sigurna, taj doktor više nikad neće biti dobro došao u Čile, pogotovo ako je heroj nacije Jose Ignacio Cornejo Florimo želeo sutra nastaviti a doktorska odluka ga je u tome sprečila. Dok ovo pišem još uvek nema nikakvih izjava nesretnog čileanca, vesti s kojima raspolažem je ovo što sam vam napisao.


Uglavnom iako je Cornejo ispao iz utrke hondini jahači "apokalipse" toliko je dominantna njihova vožnja trenutno da konkurenciji ne ostavljaju ni mrvice. Čak i bez unesrećenog Corneja današnju etapu su Brabec, Barreda i Benavides (BBB) završili tim redosledom.


Da obeležje Honda tima nije crvena nego plava boja mogao bi ih nazvati Bad Blue Boys. Poznavatelji fudbalske scene znaju na koga mislim. Ovako je ispravnije prozvati ih trostruki ili triple BBB po Vin Diesel-ovoj poznatoj filmskoj trilogiji triple XXX. Ako niste pogledali nemojte se ni truditi sva tri nastavka su isto smeće. Doduše postoji i četvrti nastavak pod naslovom The Death of Xander Cage (Smrt Xander Cage-a) kako se Vin Diesel zove u filmu. Pa s obzirom da sam glupan koji je trošio dragoceno vreme i odgledao prvi film a ostala dva samo delomićno, jer nisam mogao progutati toliku kolićinu sranja, predlažem vam da ako niste do sada gledali tu trilogijsku budalaštinu niti nemojte. Započnite sa "Smrt Xander Cagea" biti će vam dovoljno.

Rally Dakar 2021 - Komentar 10. etape (VIDEO)

Nakon današnje trostruke pobede Honde I etapnog trijumfa prošlogodišnjeg šampiona Brabeca
situacija u generalnom poretku izgleda ovako: vodi Benavides sledi ga Brabec +51' dok je treći Sunderland +10'36". Samo 5 minuta zaostatka ima četveroplasirani Barreda pa nije nerealno da Honda u generalci zauzme sve stepenike pobedničkog postolja. Još su dve etape pred nama i sigurno će biti napeto u preostalih 689 km brzinaca raspoređenih u zadnje dve etape. Ono što me posebno veseli je što unutar ekipe Honda nema timskih naredbi a to i sami vozači potvrđuju.


Riky Brabec trenutno drugi sa 51' zaostatka je dao jasnu izjavu: "svi znamo da svaki od nas želi pobediti i da je pobeda najbolja stvar na svetu koja vam se može ovde desiti, nema stvarnih timskih naredbi". Sutrašnja etapa će biti novi krešendo iz kojeg će nadam se svi izači nepovređeni.


Naše regionalne uzdanice Gabor Saghmeister danas je završio kao 64. i nalazi se na 62. mestu u generalci dok je Slovenac Simon Marčić 10. etapu okončao ka 37. što mu je dovoljno za 36. mesto ukupnog poretka u konkurenciji motociklista.


Evo, dok sam završavao tekst dobio sam konačnu informaciju o razlogu iskljućenja Corneja iz utrke. Čileanac prilikom pada do kojeg je došlo jer je prevideo jedan oveći kamen nije ništa polomio, ali na cilju vidljivo ugruvan odveden je na lečnički pregled i doktorski tim prilikom pregleda je ustanovio da ima ozbiljan potres mozga, odmah mu je imobiliziran vrat i helikopterom je prebačen u bolnicu. Na žalost helikopterska jedinica je i danas imala posla.

Rally Dakar 2021 - Komentar 10. etape (VIDEO)

10. etapa u konkurenciji automobila nije nam donela neka velika uzbuđenja. Od starta stvari su išle očekivano što se tiče borbe za ukupnu pobedu. U etapi izvanredni saudijac Al Rajhi je još jednom pokazao koliko može biti brz pa je već na drugoj VK preuzeo vodstvo koje nije ispuštao do cilja. Na taj način je razbio uobičajenu dominaciju tri kralja koji zajedno imaju 19 pobeda na Dakru. U stopu su ga pratili Peterhansel i Al Attiyah dok je Sainz pomalo gubio priključak. Pa je već na drugoj VK kasnio 6 minuta za vodećim trojcem. U nastavku etape Al Attiyah i Peterhansel su kontrolirali jedan drugoga i na kraju dana ih je razdvajalo samo 49 sekundi. Al Rajhi postao je junak dana po drugi puta ove godine (jučerašnju etapu je završio kao drugoplasirani) a danas je spomenuti dvojac ostavio u prašini iza sebe sa preko dve minute prednosti. Četveroplasirani Sainz upisao je zaostatak od 4'12". Jakub Przygonski je i danas bio najbolji od ostatka i to ga čini najkonstantnijim ne tvorničkim vozačem. Koiko mi je poznato Poljak je profesionalac ali nema mjesto u tvorničkom timu, on vozi Toyotu Overdrive što je satelitski tim Toyote.
Poredak u generalci je ostao nepromenjen svi drže svoje pozicije samo su se zaostatci neznatno promenili. Za vodećim Peterhanselom Al Attiyah kasni 17'03", +1h 03'44" Sainz dok četvrti Przigonsky i peti Roma kasne preko dva sata.


Al Attiyah može uloviti Peterhansela samo ako ovaj upadne u nekakve tehničke probleme ili napravi neku grubu vozačku grešku. Dakako i suvozačka pogreška u navigaciji je opcija koju ne smijemo zanemariti.


Još jedan bitan detalj koji bi možda mogao biti i presudan za konačan rasplet utrke je i redosled starta, u sutrašnjoj etapi br,11 brzinac otvara Al Rajhi i njegova prednost domaćag terena mu olakšava navigaciju. Ako sutra bude toliko prašine kao danas onda će Al Attiyahu biti olakšan posao biranja smera pod uvetom da Rajhijev suvozač Dirk Von Zitzevic dobro odradi svoj navigacijski deo posla. Ono što Al Attiyahu umanjuje šansu da se reši Peterhansela je to što Feancuz starta iza njega. Gotovo sam siguran da će Peterhansel pokušati sustići i onda "samo" pratiti Al Attiyaha. Na taj način sav rizik otkrivanja najbolje trase past će na kataranina. Ustvari u 5. i 7. etapi Mr. Dakar je upravo takvu taktiku sproveo u delo. Kad je sustigao Al Attiyaha i onda se na njegovoj "muci ili bolje kazati hendikepu" vođenja i otkrivanja rute vozio za njim prebacujući veći deo rizika na prinćeva leđa. Da li ćemo takvoj taktici svedoćiti i u sutrašnjoj etapi pokazat će vreme.


Još jedna situacija tj. odluka sportskog direktorija utrke nejde Al Attiyahu u korist a to je: pazite sad !? 11. BI se skraćuje 50 km zbog poplave MOLIM !!! Saudijska Arabija i poplava zar to može ići u istu rečenicu. Eto još samo jedna potvrda koliko je Dakar hirovita i nepredvidiva utrka. Odmah sam se setio 2012. godine kad je Argentini gde je tada sredina leta i temperature su preko 30 stupnjeva jedna etapa u Fiambali bila otkazana zbog snega. Na Dakru je sve moguće.


VIDEO:



Jučer nas je napustio deveterostruki WRC šampion Sebastien Loeb i u petom pokušaju nije uspeo pokoriti Dakar. Realno, ove godine nije imao ni automobil koji je dorastao proverenoj Toyoti i Mini John Cooper Works Buggy-u, Njegov team Bahrein Rally Xtream i njihov bolid Prodrive BRX su projekt sa lepom perspektivom i ako svi ostanu na okupu do sledeće godine od njih možemo očekivati velike stvari. U nastavku vam je link i priča o Loebu i kako je ušao u svet rally raida tj. Dakra. 50 minutna priča sa engleskim titlom. Želim vam ugodnu zabavu.


Dražen Ćurić - Automagazin.rs

Foto: Red Bull

WRC Repco Rally New Zealand 2022 - VIDEO

WRC Repco Rally New Zealand 2022 - VIDEO

Rally New Zeland nam je doneo najmlađeg svetskog šampiona u istoriji reli sporta. Kalle Rovanpera (Toyota GR Yaris Rally1 HYBRID) je sa 22 godine i 1 dan starosti postao svetski šampion, i to na veoma zahtevnim makadamskim putevima Novog Zelanda...

Rallye Monte Carlo 2022 - Sebastien Loeb pobednik!

Rallye Monte Carlo 2022 - Sebastien Loeb pobednik!

Pobednik Rallye Monte Carlo 2022 je Sebastien Loeb (Ford Puma Hybrid Rally1)! Devetostruki svetski šampion je još jednom pokazao da nije za staro gvožđe, a M-Sport da za novu reli sezonu nije pripremio auto nego pravu pravcatu raketu...

Rallye Monte Carlo 2022 - prve fotografije

Rallye Monte Carlo 2022 - prve fotografije

Rallye Monte Carlo 2022 startovao je sa dva noćna brzinska ispita. Najbrži je bio Francuz Sebastien Ogier (Toyota GR Yaris Rally1) ispred svog sunarodnika Sebastiena Loeba (Ford Puma Hybrid Rally1)...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46