AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Rally Croatia 2021 još jednom potvrđen u kalendaru FIA Svetskog reli šampionata

Rally Croatia 2021 još jednom potvrđen u kalendaru FIA Svetskog reli šampionata

Dragi pratioci automagazina, WRC Croatia ipak ide. Kako sada stvari stoje utrka će se održati prema zacrtanom planu i s ponosom vam je ovim putem najavljujem. Ova velika promena i srećan razvoj događaja se desio tokom Dakar relija...

Iskreno, bio sam skoncentrisan na Dakar i WRC Croatia sam već ostavio pozadi, uveren da od njega neće biti ništa. A onda me ošinula radosna vest koja mi je prvo stigla na mail od PR agencije "404" koja će pokrivati 1. izdanje utrke. Čim sam to video, u neverici sam nazvao Marina Frčka, mog prijatelja i kolegu s Dakra, da dobijem potvrdu iz prve ruke. Hvala Bogu, vest je tačna, nije to bio neki spam E-mail. YES, TRKA IDE!!! Već sledeći dan sam se našao s Marinom da čujem detalje i vidim na koji način mogu pomoći.


Oni koji su čitali moje komentare s Dakra, setiće se da sam tada spomenuo Daniel Šakina i Marina Frčka, kao momke koji su isključivo svojim entuzijazmom, fanatičnim radom i zalaganjem, doveli WRC Croatia u kalendar za ovu godinu. Ta dva gospodina su zaslužna što eto, po prvi put u istoriji, Hrvatska organizuje WRC takmičenje.


Čitav projekat je započeo još davne 2013. godine i od tada su njih dvojica strugali jednu po jednu prepreku sa tog trnovitog puta ka ostvarenju zacrtanog plana. Teško je opisati kroz kakvu su golgotu prošla ta dva rally zanesenjaka i koliko je teškoća bilo na tom teško ostvarivom cilju. Jedno je sigurno, lično im ne bih volio biti u koži, ali kad ostvarite nešto tako veliko onda su to zadovoljstvo i sreća koja vas preplavi neopisivo dobar osećaj koji vas baca u ekstazu i zaslužena je nagrada za sve što se učinilo.


Kao što znate reli će se održati od 22. do 25. aprila u Zagrebu. Brzinski ispiti su raspoređeni u široj okolini grada i biće jednostavni za praćenje. Mislilo se na gledace i da im se omogući što lakši dolazak na brzince (ukoliko uopšte bude moguće organizovati takmičenje sa publikom). Mape za što lakše praćenje trke biti će dostupne i na stranicama Automagazina.rs, pa svima savetujem da prate informacije koje ćemo objavljivati na ovom sajtu.


Ima mnogo dobrih stvari koje će se promovirati uz utrku: sigurnost u prometu, promocija rally sporta kao najatraktivnije i najzahtevnije discipline automobilizma (ne zove se slučajno) "KRALJEVSKA DISCIPLINA AUTO SPORTA", popularizacija utrkivanja u sklopu službenih takmičenja a ne ilegalnih uličnih jurnjava "žestokih vozača" itd. Hvale vrijedna će biti i akcija ekologija, šume i rally sport, svi timovi učesnici utke će dobiti po deset sadnica stabala koja će biti zasađena duž trase utrke. To i još mnogo drugih pozitivnih inicijativa biti će promovirano kroz utrku. Uskoro će biti prezentiran ili bolje rečeno upućen poziv za volonterski rad na utrci. Tu računamo i na ljubitelje rally sporta iz Srbije, svi zainteresirani su dobro došli. O uslovima i načinu uključivanja u volontersku pomoć i rad na utrci biti ćete uskoro obavešteni na ovim stranicama.


Ovo sad je moja prva objava vezano za WRC Croatia, o svim aktualnostima i novostima ćete biti pravovremeno obavešteni. Neke stvari su se već počele dešavati. Proizvođač guma Pirelli već je zatražio dozvolu i termin za testiranje guma. Na brzincima se izmenjuje tridesetak različitih vrsta asfalta pa će izbor idealne smese i tvrdoće pneumatika biti prava lutrija. U danima koji slede ovakvih informacija i vesti će biti mnogo.
Da bi bili u toku pratite Automagazin.rs i budite informisani o svemu vezano za WRC Croatia 2021.


Dražen Ćurić - Automagazin.rs
Foto: Rally Croatia

WRC Safari Rally Kenya 2023 - prve fotografije iz prelepe Afrike

WRC Safari Rally Kenya 2023 - prve fotografije iz prelepe Afrike

Sedmo takmičenje u kalendaru FIA Svetskog reli šampionata - WRC Safari Rally Kenya je počelo. Nakon 5 održanih brzinskih ispita, u vođstvu je Sebastien Ogier u automobilu Toyota GR Yaris Rally1, sa 17,8 sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranog timskog kolegu Kalle Rovanperu...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46