AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Novosti iz FIA-e

Novosti iz FIA-e

Predsednik Svetske reli komisije ( World Rally Comission ) Morrie Chandler predlaže novost u WRC-u od kojih se mnogima diže kosa na glavi!

Novosti iz FIA-e

Naime, uz stalno ponavljanje zahteva da se smanje troškovi u šamponatu, veliki mozgovi velike FIA-e su došli do još jedne "spektakularne" ideje. Promena se tiče servisnog intervala a predlog glasi da se na svaki minut proveden u servisu ekipama dodeli sekund kazne. Znači što manje zadržavanja u "boksu" manje sekundi. Ovakvo pravilo bi "nateralo" proizvođače da proizvedu mnogo pouzdanije delove, kažu oni!

Simpatično! Samo nam treba da i WRC šampionat počne da se rešava po boksovima a ne na stazi! Da ne pominjem užurbane mehaničare koji bi u toj trci i jurnjavi lako mogli da zaborave nešto da zašrafe i onda katastrofa. Srećom, ovo je za sada još uvek predlog a nadam se da će u FIA-i imati neko da se suprostavi ovakvim revolucionarnim idejama. Janković Petar - Automagazin

Dakar stage 10 - Prva pobeda Al-Attyah-a

Dakar stage 10 - Prva pobeda Al-Attyah-a

Posle kazne od 42minuta zbog prebrze vožnje u Maroku, koja ga je koštala trećeg mesta u generalnom plasmanu, Naser donosi BMW-u prvu pobedu na Dakar brzincu. Odličan rezultat za odličnog Al-Attyah-a.
WRC - Gigi Galli sa Aimont Racing-om u sezoni 2007

WRC - Gigi Galli sa Aimont Racing-om u sezoni 2007

Posle objave Pirelli-ja da će pomoći Galli-ja na prva dva relija sezone danas je stigla vest da će Italijan voziti za Aimont Racing (u sezoni 2005 šampioni Italije), uz tehničku podršku PH Sport-a i sportskog odeljenja Citroen-a. Neki bi rekli, u poslednji čas!
WRC - Povratak otpisanih

WRC - Povratak otpisanih

Posle gomile špekulacija, pregovora i dogovora, Mitsubishi Motors-Motor Sports Ltd je objavio da će imati bar po dva Lancer-a na prva tri relija sezone plus Hanninen-a u Norveškoj. Neće biti nikakvog direktnog učešća samog Mitsubishi-ja i sve posade nastupaju po privatnoj osnovi.
Dakar 06 stage 9 - Mitsubishi na čelu, VW u problemu!

Dakar 06 stage 9 - Mitsubishi na čelu, VW u problemu!

Dok ovo pišem dva Touareg-a, koja su ceo reli diktirala tempo, još uvek nisu stigla na cilj u Nema-i. Lideru De Villiers već na 129-tom kilometru se zapalio automobil ( turbo konkretno ), dok je Sainz imao najbrže vreme sve do 325-tog kilometra, od 497 koliko ima ovaj brzinski ispit, kada je morao da stane zbog problema sa elektrikom. I jednog i drugog kamioni iz pratnje trenutno šlepaju ka cilju i veliko je pitanje da li će nastaviti takmičenje. Jedno je sigurno, pobeda je nestala u oblaku prašine i dima!
Dakar 07 stage 8 - Sainz u problemima

Dakar 07 stage 8 - Sainz u problemima

Posle jednog dana pauze, Dakar rally je nastavljen etapom od Atar-a do Tichit-a u ukupnoj dužini od 626km od čega je 589km specijalni ispit. Južnoafrikanac De Villers je reli nastavio drugom uzastopnom pobedom i povećanjem prednosti u ukupnom poretku.
S2000 i u Britaniji

S2000 i u Britaniji

Prvi koji je objavio planove za predstojeći šampionat Britanije u reliju je bivši šampion, brat mnogo poznatijeg Mark-a, David Higgins. Toyota S2000 pripremljena od strane RED Team-a, biće vozilo kojim će David atakovati na novu titulu.
Honda Civic Type-R R3

Honda Civic Type-R R3

Posle Renault-a i njihovog Clia R3, JAS Motorsport u saradnji sa italijanskim MRT timom, priprema novu bombu na točkovima. Duo koji se sastoji od tjunera automobila za kružne trke ( JAS ) i iskusnog Mauro Nocentini-ja, koji dugi niz godina priprema automobile za reli (proslogodisnji Mitsubishi Lancer, koji je vozio Dimitar Iliev), sigurno će izroditi fantastičan automobil.
AvtoVAZ priprema Kalina-u Sport 1.4

AvtoVAZ priprema Kalina-u Sport 1.4

Lada Kalina Sport prvi put je predstavljena 2005-te godine. Prošle sezone je u Rusiji vožen na krugu Kalina Cup, a početkom ove AvtoVAZ planira homologaciju i za Kalina-u 1.4 i model 112 Coupe 1.6.
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46