AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

WRC Monte Carlo Rally - Ostali!

WRC Monte Carlo Rally - Ostali!

Ovih dana uglavnom se pisalo i govorilo o fenomenalnoj premijeri Citroen-a, borbi za pamćenje između Atkinson-a i Hirvonen-a, Gronholm-ovoj nezainteresovanosti, lošem izboru guma od strane Solberg-a........Hajde da se ovoga puta pozabavimo onima koje ste retko mogli da vidite na TV snimcima sa relija.

WRC Monte Carlo Rally - Ostali!

Češka posada Kopecky/Schovanek je osvojila jedan bod u konkurenciji vozača i oduševila gledaoce na supespecijalu na ulicama Monte Carlo-a, pokazujući potencijal Fabia-e WRC koji ona nesumnjivo još uvek ima. Jan je na svakom brzincu bio u top 10, uključujući i dva četvrta mesta. Odlična vožnja, odličan rezultat na početku sezone.

WRC Monte Carlo Rally - Ostali!

Jedan od onih od kojih se više očekivalo bio je i prošlogodišnji šampion u klasi M2, Manfred Stohl. Austrijanac je odlično krenuo, i sve do SS6 nalazio na petoj poziciji sa malim zaostatkom, a onda je sve krenulo naopako. Kočnice su prestale da funkcionišu, okrenuo se na stazi, a sve je rezultiralo ogromnim gubitkom vremena. Kronos nije uspeo da otkloni kvar u potpunosti a samopouzdanje je poljuljano ("Kako da vozim kada kočnice mogu da otkažu svakog momenta"), i posada Stohl/Minor je završila reli na desetoj poziciji. Tim menađer Marc van Dalen je nezadovoljan startom sezone i Xsara će biti rastavljena do najsitnijih delova da se slična stvar ne bi ponovila na reliju u Švedskoj.

WRC Monte Carlo Rally - Ostali!

Njegovo prezime se na nekim jezicima može i čudno protumačiti, Jean Marie Cuoq je lokalni heroj koji je u svom Peugeot-u 307WRC pokazao fenomenalnu vožnju uspevši čak da na poslednjem brzinskom ispitu prvog dana pobedi Gronholm-a i zauzme treće mesto iza Citroen-ovog dvojca. Naravno treba uzeti u obzir da Cuoq živi na nekih "desetak metara" od staze ali videli smo da i P307 nije za bacanje (automobil sa kojim je Manfred Stohl blistao na prošlogodišnjem Monte Carlu). Na kraju deveto mesto.

WRC Monte Carlo Rally - Ostali!

Tim Stobart je na ovogodišnjem reliju Monte Carlo startovao sa čak tri posade, Henning Solberg, Latvala i Wilson Jr., koji nije bio nominovan za bodove u klasi timova. I na opšte iznenađenje, upravo je Wilson bio najbolje plasirani takmičar Stobart Ford-a na dvanaestom mestu. Mladi Latvala, koji je najviše i pokazao, najgore je i prošao. Greška pri borbi za osmo mesto, ostavila ga je bez plasmana na SS14, samo brzinac pre cilja. Od siline udarca, zaštitni kavez je napukao i nije se moglo protiv strogih pravila. Srećom posada je prošla bez posledica. Tako, ni kriv ni dužan Solberg je uspeo da iščeprka bod za tim i pored velikih problema sa kočnicama i veoma lošim 14-stim mestom u generalnom plasmanu.

I na kraju ne bi smeli zaboraviti čoveka koji dolazi iz zemlje koja je poslednjih godina "Meka" relija. Irci u svom šampionatu imaju više WRC bolida nego sam WRC šampionat. Na Monte Carlo Rally-u njihov predstavnik je bio Gareth MaHale za volanom starije evolucije Focus-a WRC. Takmičenje su završili na solidnom 11-tom mestu a već u Februaru videćemo ih u novom Focus-u WRC 06 na Galway International Rally-u naravno u Irskoj, na kojem će po svoj prilici nastupiti i Finac Marcus Gronholm. Janković Petar - Automagazin

JRC - Suzuki predstavio svoj tim juniora

JRC - Suzuki predstavio svoj tim juniora

I pored priča da će Suzuki u JRC šampionatu ove godine imati samo jednog takmičara, Pored PG Andresson-a zvanično je potvrđeno i učešće Urmo Aava-e, dok je Čeh Pavel Valousek izgubio mesto u japanskoj ekipi...
Superautomobili u reliju

Superautomobili u reliju

U želji da privuku što više publike proizvođačima automobila i tjunerima na pamet padaju svakakve ideje. Tako se i na reli scenu polako uvlači nova klasa, GT.
Dakar Rally 2007 - Pobeda bez pobede

Dakar Rally 2007 - Pobeda bez pobede

Nakon petnaest dana iscrpljujuće vožnje završen je ovogodišnji Dakar Rally. Iako bez ijedne jedine pobede na brzinskim ispitima, Peterhansel i Mitsubishi su ispisali još jednu stranicu legende o avanturi zvanoj Dakar.
WRC Monte Carlo - Atkinson bolji od Hirvonena

WRC Monte Carlo - Atkinson bolji od Hirvonena

Na ulicama Monte Carlo-a, na gumama za sneg bez spajkova, WRC asovi su mnogobrojnoj publici pruzili spektakl za pamćenje. Proklizavanja nisu dozvoljavala ni najmanje opuštanje i vozači su morali dobro da odrade posao na volanu ne bi li bezbedno stigli do cilja.
WRC Monte Carlo leg 3 - Loeb i Sordo, laganica!

WRC Monte Carlo leg 3 - Loeb i Sordo, laganica!

Reli se vozi do kraja i dok se ne završi ništa nije sigurno! Sutra je ostao još samo SS15, superspecijal u Monaco-u. Sumnja li neko da Citroen neće osvojiti prva dva mesta i perfektno započeti sezonu 2007? Ma, slavlje može da počne......
Dakar 07 Stage 14 - Het trik Sainz-a

Dakar 07 Stage 14 - Het trik Sainz-a

Treća uzastopna pobeda Sainz-a, i prve tri pozicije za VW na specijalnom ispitu, vesti su koje su obeležile današnji dan na Dakar rally-u. Sainz, De Villiers i Miller, to je redosled Touareg-a na SS14.
Renault Rafale E-Tech Hybrid Esprit Alpine
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46