AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

WRC - BP Ford World Rally Team u brojkama

WRC - BP Ford World Rally Team u brojkama

Aktuelni šampioni sveta u reliju, članovi BP-Ford World Rally Team, prošle godine na relijima širom sveta pojeli su 6.400 jaja, 500 kilograma banana, 380 kilograma pasulja, popili 327 litara energetskih napitaka... A, da li znate koji broj patika nosi Marcus Gronholm?

WRC - BP Ford World Rally Team u brojkama

- 184.000 kilometara prešao je svaki član tima - 71.536 puta je Marcus Gronholm promenio stepen prenosa na Ford Focusu WRC - 15.360 puta je servirana hrana članovima tima širom sveta - 13.661 Ford Focusa ST je prodato u Evropi 2006. godine - 8.000 uzoraka u sekundi snime inženjeri Forda za obe šasije i oba motora - 6.400 jaja pojeli su članovi tima i njihovi gosti prošle sezone - 5.144 trkačkih kilometra prešao je Marcus Gronholm ne računajući Super Rally - 3.920 hotelskih soba rezervisali su članovi M-Sport službe za logistiku (samo za trke) - 500 kilograma banana pojeli su prošle sezone vozači, članovi tima i gosti - 380 kilograma pasulja skuvano je za šefove M-Sporta prošle sezone - 327 litara energetskih napitaka popili su Marcus Gronholm, Timo Rautiainen, Mikko Hirvonen i Jarmo Lehtinen - 284 brzinska ispita završio je Marcus Gronholm prošle sezone ne računajući Super Rally - 284 različita softverska kanala snimljeno je za šasiju i motor - 195 poena osvojio je BP Ford WRC Team prošle sezone - 183 osobe su zaposlene u Dovenby Hallu, u bazi M-Sporta u Cumbri-i, u Engleskoj - 180 brzinskih ispita BP-Ford tim prošao je kao vodeći na reliju - 176 poena osvojili su prošle sezone Marcus Gronholm i Mikko Hirvonen

WRC - BP Ford World Rally Team u brojkama

- 123 brzinska ispita osvojio je Marcus Gronholm - 79 dana BP-Ford testirao je u Francuskoj, Švedskoj, Španiji, Britaniji, Finskoj, Nemačkoj, Grčkoj i Italiji - 55 osoba angažovano je na svakoj trci u BP-Ford timu - 44 je broj stapala Marcusa Gronholma (Evropska jedinica) - 44 halogene sijalice koriste se u servis parku na svakoj trci - 42 prekidača za dovod struje aktivno je u servis zoni - 24 pobede osvojio je Ford Focus WRC od svog debija, 1999. do kraja 2006. godine - 12 minuta potrebno je da bi se zamenilo kompletno vešanje na Ford Focusu WRC - 20 različitih nacija zaposleno je u BP-Ford timu - 10 minuta potrbeno je da bi se zamenili svi kočioni diskovi i pločice na Ford Focusu WRC - 8 bolida Ford Focus WRC specifikacija 2006 napravljeno je prošle sezone (6 takmičarskih i 2 test) - 8 pobeda osvojili su Marcus Gronholm i Mikko Hirvonen - 3.9 sekundi potrebno je Ford Focusu WRC za ubrzanje iz mesta do 100 km/h - 3 minuta potrebno je mehaničarima Forda da zamene kvačilo na Ford Focusu WRC u servisu - 60 litara visoko-oktanskog benzina troši Ford Focus WRC na 100 pređenih trkačkih kilometara - 50 milisekundi traje promena stepena prenosa na Ford Focusu WRC Goran Sarić - Automagazin

Rally - Higgins prvi, Loeb drugi

Rally - Higgins prvi, Loeb drugi

Posle prvih šest brzinskih ispita Donegal International Rally-a na čelu se nalazi Mark Higgins (Subaru Impreza S11) sa 37.2sec prednosti ispred Šampiona Sveta Sebastiena Loeba. Higgins je imao fantastičan dan i pobedio na pet brzinaca dok je tek poslednji pripao Francuzu sa Citroenom C4 WRC.
Rally - Pri kraju akcija oslikavanja OMV Xsare

Rally - Pri kraju akcija oslikavanja OMV Xsare

Na poziv OMV Kronos Teama, da osmisle dizajn Citroen Xsare Manfreda Stohla za reli u Nemačkoj, javilo se 240 mališana iz 14 zemalja (na žalost iz Srbije nije stigao ni jedan rad). U veliko finale su ušla tri crteža a glasanje se završava tačno u podne predstojećeg ponedeljka.
FIA ERC - Juraj Šebalj na Bulgaria Rally-u

FIA ERC - Juraj Šebalj na Bulgaria Rally-u

Nakon uspešne premijere u Šampionatu Evrope i osvajanja prvog mesta na domaćem, Delta reliju, posada Juraj Šebalj/Toni Klinc planira put u Bugarsku i drugi nastup u ovogodišnjoj seriji ERC relija. Odlazak "na noge" jakim Bugarima i konkurecija u vidu klase S2000 nije pokolebala brzog Hrvata koji ove sezone ima stoprocentan učinak.
WRC - Sebastien Loeb već u Irskoj

WRC - Sebastien Loeb već u Irskoj

Loeb će biti jedini "važeći" Šampion Sveta koji je do sada učestvovao na jednoj rundi Ireland Tarmac Championshipa, konkretno Donegal Rally-u koji se vozi ovog vikenda. Samim tim, sasvim je razmljivo interesovanje koji je njegov dolazak izazvao u tamošnjim medijima. Prenosimo Vam najinteresantnije isečke intervjua Šampiona Sveta date Belfast Telegraphu.
Rally - Skoda Fabia S2000 tek 2008-e

Rally - Skoda Fabia S2000 tek 2008-e

Reli fanovi širom Sveta, a posebno Evrope, željni što više proizvođača i kraj monotone trke Mitsubishi-Subaru, sa nestrpljenjem očekuju svaki novi bolid klase S2000, klase koja je po mnogima uvela neophodnu "svežu" krv na reli scenu. Debi Škode Fabie S2000 je najavljen za ovogodišnje izdanje Barum Rally-a (krajem avgusta), ali kako stižu vesti iz Češke ništa do 2008-e.
FIA IRC, Ypres Rally - Fantastična lista prijava!

FIA IRC, Ypres Rally - Fantastična lista prijava!

Nadam se da se jeo uvek sećate fenomenalne druge runde Intercontinental Rally Challengea u Turskoj! Po listi prijava belgijskog Ypres relija , koji se kao i Turska boduje i za Šampionat Evrope-ERC, očekuje nas još bolja predstava.
WRC - Švedska: Iz Hagvorsa u Karlstad

WRC - Švedska: Iz Hagvorsa u Karlstad

Organizatori relija Švedska objavili su da u sezoni 2008 žele da organizuju moderan kompaktan reli koji će fanovima širom sveta omogućiti da sve vide na jednom mestu. Iz tog razloga glavni servisni park kao i shakedown i superspecijal dolaze u Karlstad.
Rally Italia Sardegna 2024 - Tanak
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46