AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

FIA ERC, Elpa Rally – Šebalj i Klinc u Grčkoj

FIA ERC, Elpa Rally – Šebalj i Klinc u Grčkoj

Kao što smo najavili hrvatska posada Juraj Šebalj/ Toni Klinc će po treći put ove sezone izaći u Evropu. Nakon pobede na domaćem Delta reliju, solidnog desetog mesta u Bugarskoj, najnoviji izazov za Hrvate biće makadamsko/asfaltni reli u Grčkoj, Elpa. Na žalost zbog učešća na samo tri relija Hrvati na kraju sezone neće biti uvršćeni u generalni plasman Šampionata Evrope.

FIA ERC, Elpa Rally – Šebalj i Klinc u Grčkoj

Ukupna dužina Elpa Rally-a je 749.57km od čega na 13 brzinskih ispita otpada 258.77km. Prvog dana na asfaltnoj podlozi voziće se sedam dužine 110.79km, a drugog na makadamu šest 147.98km. Juraj će startovati sa brojem 5 na vratima Mitsubishi Lancera Evo IX i želja mu je da se na kraju takmičenja i plasira u prvih pet.

FIA ERC, Elpa Rally – Šebalj i Klinc u Grčkoj

”Grčka je za nas prije svega velik izazov. Kombinacija asfalta i makadama nije laka, jer treba pogoditi setup automobila dva puta. Uz to, radi se o dva potpuno različita stila vožnje i na kraju dva različita automobila, jer posložen automobil za makadam je petnestak centimetara viši od postave za asfalt. Konkurencija je i dalje snažna, a moja želja je da se držimo u "top pet". Sigurno je samo jedno, a to je da nas čeka jako težak rally, no Toni i ja smo još jače motivirani. Jučer smo probali auto na makadamu, napravili dosta kilometara i moram priznati da sam ugodno iznenađen mogućnostima. Siguran sam da će makadamska podloga u Grčkoj biti tradicionalno teška, stoga će biti jako važno završiti ovaj rally i sačuvati automobil u jednom komadu.” - Izjavio je Juraj Šebalj.

FIA ERC, Elpa Rally – Šebalj i Klinc u Grčkoj

Na suvozačkoj strani kao i do sada Toni Klinc - ”Trening nam je svakako dobro došao, jer od rallyja Bugarska nismo sjedili skupa u trkaćem automobilu. Sad predstoji dosta posla da se ugrijemo i za to smo si uzeli čitav tjedan na raspolaganje. Kao što je Jura najavio, treba obratiti pažnju na dva različita dana. Oni su kao dva različita rallyja i onaj tko se najbolje snađe u ovakvim okolonostima biti će pobjednik. Automobil i Pacotti Motorsport su već spremni, a ja se nadam da ćemo i mi biti takvi pred start rallyja. Slijedi upoznavanje sa trasom i popisivanje brzinaca koje počinje od srijede.“ Petar Janković - Automagazin

WRC - Rallye de Espaňa - Loeb preuzeo vođstvo

WRC - Rallye de Espaňa - Loeb preuzeo vođstvo

Prvi dan WRC runde u Španiji je iza nas. U poslednjem današnjem krugu stvari su "legle" na svoje mesto i vođstvo u generalnom plasmanu preuzeo je Sebastien Loeb, koji se posle 1. dana takmičenja nalazi 11,3 s ispred timskog kolege Dani Sorda. Marcus Gronholm nalazi se na 3. mestu sa zaostatkom od 50,6 s...
WRC - Rally  Catalunya - Sordo u vođstvu !

WRC - Rally Catalunya - Sordo u vođstvu !

Posle 4 održana brzinska ispita WRC runde u Španiji u vođstvu je drugi vozač Citroena, Dani Sordo, sa simboličnih 0,7 sekundi prednosti ispred Sebastiena Loeba i velikih 25 sekundi prednosti ispred trećeplasiranog Marcusa Gronholma (Ford). Ovo je prvi put u karijeri Dani Sorda da se nalazi na vodećoj poziciji nekog WRC takmičenja...
WRC, Japan Rally – Lista prijava

WRC, Japan Rally – Lista prijava

Na upravo objavljenoj listi prijava za Japan Rally koji se vozi u terminu 26.- 28. oktobra nema nikakvih iznenađenja. Startovaće svi timovi i samo će oni činiti WRC armadu od ukupno 13 bolida.
WRC - Rally Catalunya - shakedown

WRC - Rally Catalunya - shakedown

Na današnjem "protresanju" pred WRC rundu u Španiji, najbrži je bio Sebastien Loeb, koji je uspeo na samo 3,98 km dugačkoj stazi da nadmaši svog "anđela čuvara", Francois Duvala za velikih 1,8 s. Treće vreme postavio je Marcus Gronholm...
WRC, Rally Catalunya – Loeba zanima samo pobeda

WRC, Rally Catalunya – Loeba zanima samo pobeda

”Hoćemo pobedu i nadamo se da ćemo to i ostvariti.” - izjavio je Sebastien Loeb, branilac titule i glavni favorit na španskoj rundi WRC-a koja se vozi ovog vikenda. Nakon pet nedelja pauze biće to reli nakon koga će se biti mnogo jasnije da li Francuz ima šanse da odbrani titulu Šampiona Sveta.
WRC – Pirelli, spremni za asfalt

WRC – Pirelli, spremni za asfalt

Zvanični snabdevač WRC-a pneumaticima od sezone 2008, italijanski gigant Pirelli, objavio je da je za asfalne relije spremna nova guma, inovativna i ekološka. Takmičari će već na narednom Monte Carlo reliju “preobuti” svoje bolide iz BF Goodricha u Pireli.
Rally – Tanev napušta rally?

Rally – Tanev napušta rally?

Mladi Bugarin Georgi Tanev je imao velike planove za sezonu 2007. Pored Šampionata Bugarske planirano je i učešće na više relija Šampionata Evrope, ali na žalost sve je prekinuo incident u Hrvatskoj, pred INA Delta reli. Teška nesreća je Georgija odvojila od reli sporta ove sezone i kako nezvanično saznajemo i od karijere reli vozača.
FIA IRC – Rosseti se nada nastupu u Švajcarskoj

FIA IRC – Rosseti se nada nastupu u Švajcarskoj

Italijan Luca Rosseti, koji je definitnovno jedan od onih koji su obeleželi ovu sezonu Intercontinental Rally Challenge-a, nada se budžetu koji će mu omogućiti put na Rallye du Valais u Švajcarskoj i šansu za fenomenalne tri pobede na tri nastupa.
Renault Rafale E-Tech Hybrid Esprit Alpine
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46