AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Rally Dakar 2021 - Komentar 11. etape (VIDEO)

Rally Dakar 2021 - Komentar 11. etape (VIDEO)

Iza nas je ostao i pretposlednji dan 43. izdanja Dakra, još samo jedan dan, poslednja 12. etapa deli nas od konačnog epiloga...

Iako je malo do ciljne rampe ništa još nije gotovo a još manje sigurno. To najbolje dokazuje današnji neočekivani rasplet u slučaju Joana Barrede. Lično, do danas nisam verovao da se takva početnička greška može desiti tvorničkom vozaču a kamo li tako iskusnom kao što je španac. Izgleda da su španci skloni takvim čudnim greškama, da ne kažem bizarnim kuriozitetima koji u slučaju vrhunskih i super iskusnih tvorničkih takmičara jednostavno nisu prihvatljivi. Samom sebi takve greške jednostavno ne mogu objasniti, kako je to moguće, ustvari to mi je toliko neverovatno da mi je najjednostavnije takve pogreške prihvatiti kao neko kratkotrajno pomračenje uma, gubitak koncentracije ili svesti.


Ukratko, Barreda jučer drugi u etapi a sveukopno 4., sa velikim izgledima da sustigne trećeplasiranog britanca Sunderlanda, danas je odustao jer je promašio ček point koji je istovremeno i mesto za nadopunu goriva. Čovek je jednostavno u sred saudijske pustinjske nedođije ostao bez goriva i bio je prisiljen odustati. Barreda je priznao pogrešku i da mu je takva greška neshvatljiva,ali si je ipak pokušao malo ublažiti bol zbog katastrofalnog raspleta i odustajanja. Kako je rekao: "danas sam se od starta loše osećao, bolestan sam, nisam bio svoj, takvo stanje bi mogla biti posledica teškog pada od pre dva dana" reće tužni španac. Kad se setim jučerašnjeg odustajanja Corneja kojem doktori nisu dozvolili nastavak utrke zbog teškog potresa mozga. Možda je sličnu stvar pretrpio i Barreda samo lečnički tim utrke nije prepoznao i dijagnosticirao njegovo stanje ako su ga uopće opservirali. Španac je nastavio utrku a posledice pada su danas došle na naplatu. Kako god bilo, Barreda više nije u utrci. Šteta za njega jer je do danas prikazanim vožnjama zaslužio mesto na postolju.


Drugo veliko špansko ime iz sveta utrka je Sainz kojem se desila još neshvatljivija greška ali tome ću se vratiti kasnije.


Ukratko, današnju etapu je pobedio Sam Sunderland, inače ovo mu je prvo etapno postolje na ovogodišnjem Dakru, do danas je imao 4 četvrta mesta a u karijeri ovo mu je 8 etapna lovorika na Dakru, 2017. je pobedio utrku a 2019 završio je kao treći. Današnjom pobedom britanac se popeo na drugo mesto i za vodećim Benavidesom kasni 5'07" dok mu kao treći Ricky Brabec diše za vratom sa manje od dve minute zaostatka.


Sutra će biti napeto uostalom kao i svaki dan do sada, samo što je sutra finalni dan pa su ulozi daleko veći jer više neće biti prilike za popravak.
Sunderland sutra otvara brzinac i to će mu.biti hendikep koji će hondinom dvojcu olakšati ostvarenje zadanog cilja.


Danas se izvanredno odvezao i Pablo Quintanilla koji je kao drugoplasirani zaostao 2'40" iza Sunderlanda dok je trećeplasiran Benavides upisao zaostatak od 6'24".
Sutrašnji 447 km od kojih je 200 brzinac je više nego dovoljno da dođe do velikih promena na postolju. Nitko od prve trojice noćas neće mirno spavati.


Regionalne uzdanice Gabor Saghmeister i Simon Marčić sigurno grabe prema cilju pa su danas završili kao 62. i 36. Gabor je 61. u poretku a Simon 37.


VIDEO:



U konkurenciji automobila nema nikakvih dramatičnih promena.Ustvari jedina promena je što se Cyril Despress ugurao na deseto mesto, završivši dan kao 5. francuz nas je podsetio da je još uvek živ te da u poslednjoj etapi i njega trebamo uzeti u obzir.

Rally Dakar 2021 - Komentar 11. etape (VIDEO)

U srazu titana Dakra Petrhansela i Alattiyaha brzinac je krenuo kako je jedino mogao. Al Attiyah je krenuo u napad ali je opet imao gumi defekt i u nastavku njegove životne priče probušene gume će mu verovatno postati noćne more. Kako je i sam izjavio na cilju dana: "i danas sam imao defekt, tokom utrke sam skupio više od šesnaest bušenja, kad izračunate da svaki put izgubite barem minut i pol jasno je zašto sam drugi, ponavlja mi se prošla godina". Ja bih rekao da se gubi daleko više od 90 sekundi po zameni točka. Možda on i suvozač uspevaju odraditi idealnu zamenu za 90 sekundi ali to je vreme od iskakanja iz sedišta do ponovog sedanja, vezanja sigurnosnih pojaseva, i kretanja. De je proces usporavanja, traženja mesta za zamenu pa ponovnog ubrzavanja. Kad se sve to zbroji mislim da se mora u proseku izgubiti najmanje 2'30" do 3'00" vremena. Da ne govorim kad potrošite sve rezervne točkove, dva ili tri koliko svi nose, i onda se morate ostatak brzinca voziti kao po jajima jer sledeći defekt bi bio ravan katastrofi. Al Attiyah je ove godine imao dva puta takve situacije i kad tome dodamo sve te silne izmene točkova jednostavnom matematikom dolazimo do četrdesetak minuta izgubljenog vremena. Nakon jučerašnje etape koja mu je bila šesti trijumf ove godine katatranin kasni za Peterhanselom 15'31". Slobodno mogu kazati da je Nasser Al Attiyah nećim ozbiljno naljutio anđela čuvara koji brine o točkovima ili je anđeo zapeo u nekoj kafanici, znate ono, lepa muzikica, koja rakijica, malo meze i zanemario svoj posao. Kako god prinćeve šanse da u preostalih 200 kilometara poslednjeg brzinca nadoknadi petnaest i pol minuta zaostatka su stvarno tanke. Tim gore jer Al Attiyah otvara brzinac a Peterhansel starta odmah iza njega, praćenje direktnog konkurenta i kontrola utrke na taj način je jedna od specijalnosti koju Mister Dakar savršeno odrađuje.


Al Attiyah je danas pobedio ispred Peterhansela koji je zaostao 1'30", slede Sainz +2'36", Al Rajhi 4'02", Despress 8'31" itd.


Ako Al Attiyah danas ne uspe sustići Peterhansela to će mu biti drugi Dakar u nizu koji je izgubio zbog loših guma. Nije baš neka reklama za BF Goodrich. Pobedi li u poslednjoj etapi princ će sam imati više etapnih pobeda na 43. Dakru nego svi ostali takmičari zajedno. Mislim to je stvarno frustirajuće, od do danas odveženih 12 etapa ako uraćunamo i prolog Al Attijah je 9 puta završio na postolju a nije vodeći. Simpatični kataranin a slobodno mogu reći i najdraža osoba u karavani dobro skriva koliko u njemu kuha, pa daje izjave u stilu: "to što mi se dešava je deo rally sporta", je, ali misli si u sebi; zašto mi se to dešava drugu godinu za redom.


U poslednjem brzincu ovogodišnjeg Dakra teren će također biti zahtevan, ima kamenjem "popločenih" deonica kao i dosta pešćanih dina u kojima se u trenu možete zaglavit ili prevrnuti. Kako bilo da bilo pobednici se vide tek kad stignu i popnu se na ciljnu rampu. Ništa još nije gotovo, kako u konkurenciji motorista gde Kevin Benavides mora obraniti svoju prednost od 5'07' pred naletom jučerašnjeg pobednika Sam Sunderlanda. Isto tako i kod automobilista gde iako je prisutan daleko manji pritisak, Petrhanselovih 15'31" nije većnost da bi si mogao dozvoliti bilo kakvo opuštanje.


I za kraj današnjeg komentara vraćam se na Sainza i priče o bizarnim greškama španskih pilota. 2014. na Dakru Sainz je krenuo iz bivaka u etapu sa krivim izračunom količine goriva potrebnog da bi se etapa odvezla. Taj dan je brzinac bio podeljen na dve deonice i onaj tko je vodio brigu o gorivu verovatno je previdio drugu deonicu brzinca. Kad je Sainz završio prvu deonicu shvatio je da neće imati dovoljno goriva. Stao je tankirati na benzinskoj crpki ali ni on ni suvozač nisu imali novaca da plate gorivo. U čileanskoj nedođiji u sred pustinje gde se benzinske crpke nalaze svakih 200-300 kilometara radnik koji radi na pumpi praktički tamo i živi jer niko neće putovati svaki dan toliko kilometara na posao. To su najčešće osebujni likovi polu ludi od samotnjačkog života na crpki gde mu tokom dana svrati par automobila. Ustvari to je nešto slično životu i radu na svetioniku na sred mora u kamenoj kući na nekoj isturenoj hridi. Čak ni Sainz koji je španac pa nije imao jezičnu barijeru u sporazumevanju sa radnikom crpke nije se uspeo dogovoriti da ih pusti i da će mu neko doći platiti. U toj raspravi su izgubili mnogo dragocenog vremena i ustvari ne znam kako su podmirili račun. Jer to se dešavalo izvan rute utrke s koje je Sainz otišao u potragu za gorivom kad je shvatio da mu ga nedostaje. Kako su bili usamljeni na toj crpki iz pakla nisu se mogli pouzdati u pomoć nekog od kolega takmičara.


Ja uvek imam sa sobom dovoljno novca u đepu bez obzira gde vozim utrku a takav princip ima i većina ostalih privatnih takmičara koji kad se nađu u problemu moraju se sami snalaziti.


Uglavnom kad je napokon krenuo, Sainz je video da je vremenskoj stisci i da će kasniti na start druge deonice brzinskog ispita. Stišće gas i u prvoj levoj krivini svega 200 metara od crpke ispaljuje među stene rola se preko krova otkida veći deo stražnjeg ovesa i pravi totalku na bolidu. Da stvar bude gora prilikom razbijanja mu se i suvozač povređuje i po njega dolazi helikopter nakon što su aktivirali SOS poziv. Eto što se sve može desiti i najboljima na Dakru, koliko je u ovoj španćevoj epizodi krenulo stvari po zlu, nepisani Marfijev zakon je u ovoj priči dokazao da stvarno postoji.


VIDEO:



Dragi moji još je samo jedan takmičarski dan pred nama biti će zabavno i neizvesno ostanite uz Automagazin.rs i budite u toku. Lepi pozdrav.

 

Dražen Ćurić - Automagazin.rs
Foto: Red Bull Racing

Rally Estonia 2023 - VIDEO

Rally Estonia 2023 - VIDEO

Rally Estonia 2023 je iza nas. Jedan od najbržih relija u šampionatu doneo je puno uzbuđenja za ljubitelje reli sporta pored staze, a pobedu je odneo Kalle Rovanpera u Toyoti GR Yaris Rally1...

WRC Safari Rally Kenya 2023 - prve fotografije iz prelepe Afrike

WRC Safari Rally Kenya 2023 - prve fotografije iz prelepe Afrike

Sedmo takmičenje u kalendaru FIA Svetskog reli šampionata - WRC Safari Rally Kenya je počelo. Nakon 5 održanih brzinskih ispita, u vođstvu je Sebastien Ogier u automobilu Toyota GR Yaris Rally1, sa 17,8 sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranog timskog kolegu Kalle Rovanperu...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46