AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

ORC, Karlovac – Istorijska vozila

ORC, Karlovac – Istorijska vozila

Ovog vikenda u Karlovcu se održava 2. rally ORC prvenstva. Uz obilje zabave i popratnih sadržaja, Klub Belson nostalgija u suradnji sa Tp-autosportom odlučio je inicirati pokretanje rally prvenstva istorijskih trkačkih vozila u sklopu ORC prvenstva za 2009. godinu. Skladno tome predvozilo „00“ karlovačkog rally-a bit će Opel Ascona B 2,0 grupa 1.

"Radi se o skoro serijskom Opelu starom 32 godine, s minimalnim preinakama prvenstveno u pogledu sigurnosne opreme, motorom od 2000 ccm i 115 KS, mjenjačem sa 4 brzine. Mogućnosti tog starčeka demonstrirati će nam posada Zlatko Brozović – Mihael Alič inače vozači na Prvenstvu Hrvatske i Europe u brdskim trkama sportskih povjesnih vozila. Tijekom cijele manifestacije svi zainteresirani moći će razgledati i Opel Kadett GT/E grupe 2 s kojim je lani Brozović osvojio Prvenstvo Hrvatske i 2. mjesto na Prvenstvu Europe. Za razliku od Ascone, Kadett je pretrpio znatne preinake od dodatnih 50-tak konja pod haubom, kratkog prenosa, blokade diferencijala, kočnica, proširenih kotača i karoserije, olakšavanja i dr. Ukoliko organizator bude u mogućnosti, održat ćemo i demo vožnju. No največa nam je želja probuditi interes za ovim vidom natjecanja, koja su i relativno jeftina, a budi i uspomene na neka lijepa stara vremena našeg i svjetskog rally-a. Bilo bi lijepo ponovno vidjeti na brzincima Fićeke i Stojadine, BMW-e i Fordove, Bube i Spačeke. Sve su to vozila koja su nas nekoć oduševljavala, a mogla bi to i danas. Zato, ako ste zainteresirani javite se. Rado će mo vas saslušati i upoznati vas sa svim nepoznanicama. Bitno je da imate volje i želje! " - izjavio je Zlatko Brozović, predsednik kluba Belson nostalgija.

ORC, Karlovac – Istorijska vozila

Petar Janković - Automagazin

IRC-ERC, Ypres Rally – Loix pobednik po peti put

IRC-ERC, Ypres Rally – Loix pobednik po peti put

Ako juče, drugog dana relija Ypres, nismo uživali u borbi za prva dva mesta utehu nam je pružio „fajt“ za pozicije iza. Ali prvo reč o pobedniku. Freddy Loix od samog početka nije pružio nikome priliku da se suviše približi i reli je završio kao prvoplasirani, rekordni peti put.
ORC, Kalovac - Čibeju ORC Karlovac

ORC, Kalovac - Čibeju ORC Karlovac

Vrlo dobrim vožnjama u oba dana trke Ivan Goran Čibej sa suvozačem Nenadom Puzićem nadmoćno je došao do druge pobjede u ORC sezoni. Posada Čibej-Puzić bila je najbrža na pet od deset brzinskih ispita i na kraju slavila sa 1.26 minuta prednosti ispred posade Lončarić-Beraković.
WRC – Suzuki demantuje glasine o pauzi

WRC – Suzuki demantuje glasine o pauzi

Nakon pojave špekulacija da Suzuki WRT planira jednogodišnju pauzu u WRC-u u cilju pripremanja bolida za nova pravila koja stupaju na snagu 2009-te godine, japanski proizvođač je uputio javni demanti. Iz tabora Suzukija poručuju da i Nobuhiro Monster Tajima ostaje na čelu tima do daljnjeg.
Cross Country – Dvostruka pobeda VW-a u Brazilu

Cross Country – Dvostruka pobeda VW-a u Brazilu

U sklopu priprema za predstojeći Dakar Rally, VW je nastupio u Bazilu na Rally dos Sertoes i zabeležio više nego ubedljivu pobedu. Najbrži je bio Giniel de Villiers ispred Marka Millera, oba naravno sa Volkswagen Race Touaregom 2, daleko ispred Reinalda Varela, domaćina sa Mitsubishijem L200.
IRC-ERC, Ypres Rally – Prvi dan pripao Loixu

IRC-ERC, Ypres Rally – Prvi dan pripao Loixu

Belgijanac „Fast“ Freddy Loix, očito željan trijumfa nakon pehova na predhodna dva relija, od samog starta Ypres-a je pokazao inicijativu koja je rezultovala sa pet pobeda na šest juče održanih brzinskij ispita. Iako se glavna dešavanja očekuju danas kada se vozi glavnina takmičenja, i prvi dan je doneo velike drame u Belgiji.
WRC – Citroen pomaže Aavu

WRC – Citroen pomaže Aavu

Nakon odličnog prvog dela sezone i zapaženih rezultata među koje spada i pet najboljih vremena na brzinskim ispitima, Citroen je odlučio da nagradi Estonca Urma Aavu. Na deset prvobitnih relija sada je pridodat i Rally of New Zeland kao i specijalna test sesija pred Rally Finland.
IRC – Predstavljen program Monte Carlo Rally-a

IRC – Predstavljen program Monte Carlo Rally-a

77th Rallye Automobile Monte-Carlo biće prvi reli Intercontinental Rally Chalengea u sezoni 2009. Biće to potpuno novo, sveže izdanje ovog reli klasika koji će se održati od utorka 20. januara do subote 24. januara 2009-te godine.
WRC – Renault u WRC-u 2010-te?

WRC – Renault u WRC-u 2010-te?

Prema pisanju Motorsport News-a, francuski Reanault planira uključivanje u reli Šampionat Sveta od 2010-te godine. Automobil koji bi bio razvijen na osnovu novog modela Megane sa troja vrata prvo bi startovao 2009-te u IRC-u kao S2000 bolid da bi godinu dana kasnije prema novim pravilima evoluirao u S2000+ verziju za WRC.
Rally Italia Sardegna 2024 - Tanak
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46