AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

WRC – Mikkelsen pauzira u WRC sezoni 2009

WRC – Mikkelsen pauzira u WRC sezoni 2009

Danas je potvrdu dobila i vest da će ekonomsku krizu koja drma ceo svet mlađani norveški reli pilot Andreas Mikkelsen „iskoristiti“ da oduži dug prema otadžbini. I dok će njegov takmac iz domaćeg šampionata Mads Ostberg biti prva zvezda sopstvenog reli tima (Adapta Subaru) Andreas će se puškom na leđima igrati rata u norveškim šumama.

Glasine o ovakvom razvoju situacije stigle su prvo od Andreasovog oca i glavnog sponzora koji je poručio da će mladić sam morati da nađe milion eura sredstava za nastup u WRC-u a da će ostatak dotirati kao i do sada on. Nastavilo se rastankom od tima Ramsport a kulminiralo, nadamo se samo, jednogodišnjom pauzom. Setite se samo tri kupljena Ford Focus WRC bolida, časova kod Marcusa Gronholma i silnih predsezonskih testova u Citroenu i Subaru-u. Fordovi su vraćeni u M-Sport na komletnu reparaciju i biće ponuđeni na prodaju dok će porodica Mikkelsen sačekati 2010-tu i nove S2000+ automobile. Petar Janković - Automagazin

WRC – Bez Pettera Solberga u Irskoj

WRC – Bez Pettera Solberga u Irskoj

Prvo je na zvaničnoj internet prezentaciji popularnog norveškog pilota osvanula informacija da Solberga najverovatnije neće biti na reliju Irska, koji otvara WRC sezonu 2009, da bi već danas sam Petter potvrdio ovu vest norveškim novinama VG NETT. Da Vas podsetimo, Petter Solberg i Chris Atkinson ostali su bez anganžmana nakon iznenadnog povlačenja Subarua iz Šampionata Sveta u reliju.
IRC, Monte Carlo Rally – Šest sati živog programa

IRC, Monte Carlo Rally – Šest sati živog programa

Već smo najavili da nakon eksperimentalnog programa u toku ove godine Eurosport planira mnogo veći projekat kao promoter IRC-a u sezoni 2009. Monte Carlo Rally u januaru biće tako pokriven sa čak šest sati relija uživo prenoseći akciju direktno do gledalaca širom sveta. Reli sport nije nikada bio pristupačniji širim narodnim masama.
WRC – Za sada pet timova

WRC – Za sada pet timova

Kompletnu WRC sezonu naredne 2009-te godine prema sadašnjem stanju stvari odradiće jedino Citroen WRT i Ford WRT. Uz njih za sada su potvrdili učešće Stobart Ford, Munchi’s Ford i Adapta Subaru što će uz povremeno pojavljivanje još nekih privatnika činiti najverovatnije „komletnu ekipu“ u Šampionatu Sveta u reliju 2009.
Bugarska – Povratak WRC bolida?

Bugarska – Povratak WRC bolida?

Direktor bugarskog M-Rally Teama i nekadašnji suvozač Jasena Popova, njegov brat Dilan, uputio je zvanično pismo bugarskoj automobilističkoj federaciji (BFAS) u kojem predlaže da se omogući učestvovanje i bodovanje WRC bolida u domaćem šampionatu tokom sezone 2009. Razlog je mogućnost bolje pripreme domaćih pilota pred WRC rundu na Borovetzu 2010-te godine.
Dakar Rally – Nov izazov za pustinjske lisice

Dakar Rally – Nov izazov za pustinjske lisice

Trideseto izdanje legendarnog Dakar relija se seli na južnoamerički kontinent, tačnije u bespuća Argentine i Čilea. Slovenački predstavnik na ovom prestižnom takmičenju je iskusni Miran Stanovnik koji u najbrojnijoj klasi, motociklista, juri plasman u prvih petnaest.
IRC – Škoda predstavila fabrički tim

IRC – Škoda predstavila fabrički tim

Da nije sve tako crno u svetskom reli sportu potvrđuju nam vesti koje dolaze iz Intercontinental Rally Chalengea. Škoda Motorsport Team nakon homologacije modela Fabija S2000 predstavila je i sastav svog tima koji će braniti fabričke boje češkog proizvođača počev od januara i relija Monte Carlo.
WRC – Kraj i za Subaru WRT!

WRC – Kraj i za Subaru WRT!

Tvrđava WRC se dobrano ljulja. Ako se povlačenje Suzuki WRT-a i moglo očekivati a o njemu se pričalo i tokom godine, izlazak Subaru-a iz Šampionata Sveta u reliju nakon skoro 20 godina zajedničkog „suživota“ i šest titula prvaka, blago rečeno se može nazvati šokom. Svetska ekonomska kriza je glavni razlog zbog koga je WRC dodatno osiromašen.
IRC – Peugeot UK i Mekee u IRC-u 2009

IRC – Peugeot UK i Mekee u IRC-u 2009

Sa Ostrva je konačno stigla zvanična potvrda da će Peugeot Sport UK Team nastupiti u Intercontinental Rally Chalengeu za sezonu 2009 sa posadom Kris Mekee – Paul Nagle. Podršku timu i pripremu automobila vršiće belgijski Kronos Racing. Poznajući potencijale Mekee-a mladi Britanac se pridružuje sve većoj ekipi potencijalnih pobednika popularne reli serije.
Race of Champions 2008 – Loeb po treći put

Race of Champions 2008 – Loeb po treći put

Sezona puna rekorda se konačno završava za Sebastiena Loeba i to pobedom na Race of Champions 2008. Ovogodišnje izdanje popularnog RoC-a je voženo na engleskom Webley stadionu a Francuz je u finalu pobedio Davida Coultharda i tako se po treći put okitio ovom prestižnom titulom.
Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46