AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Rally Dakar 2021 - 7. dan - komentar

Rally Dakar 2021 - 7. dan - komentar

773 km dugačka etapa od Hai'la do Sakaka neće ostati zapamćena po izvanrednim vožnjama i napetosti kojima je obilovao 453 km dugačak brzinac...

Rally Dakar 2021 - 7. dan - komentar

Na žalost biti će to jedan tužan dan u sećanjima svih koji su deo Dakar familije. Hubert Auriol Afrikanac sada odozgo gleda i čuva (jer to je uvek radio kao direktor utrke) svoje bivše kolege i one koji još uvek jurišaju po bespućima Arapskog poluotoka, dragi naš prijatelju mislimo na tebe.


Kod motorista sve se nastavilio kao i u prethodnih 7 dana. Poveo je Toby Price koji je startao kao sedmi po plasmanu iz 6. etape i vodeći u generalci. Brzinac je otvorio Joan Barreda i samo potvrdio pravilo ovog Dakra, da je hendikep prve startne pozicije, nepremostiva prepreka i već na prvoj VK ostvario je tek deseto vreme.


Super brzi Australac i dvostruki pobednik Dakra Price vodio je više od polovice brzinca dok mu se polagano približavao Riky Brabec. Negde oko 260. kilometra Brabec prošlogodišnji pobednik preuzima vodstvo koje uspeva zadržati do kraja. Tekom brzinca poredak u prvih deset po vremenskim kontrolama, toliko se menjao da bi mi trebalo pet stranica teksta kada bih sve te silne promene spomenuo. Ustvari komentar ebrzinca bi od tih silnih imena i postignutih vremena izgledao kao telefonski imenik zgrade ujedinjenih naroda s obzirom da u 15 prvoplasiranih imamo vozače iz deset različitih nacija.
Vozač koji je u svojo pogresiji kroz brzinac napravio pravi mali podvig je trenutno vodeći u generalnom poretku i sad ću mu po prvi puta napisati puno ime jer je to stvarno zaslužio. Drugi na kraju dana je Jose Ignacio Cornejo Florimo, leteći Čileanac je ovim plasmanom preuzeo vodstvo a tekom etape je od sedamnaeste pozicije na prvoj VK uspeo da se probije na drugo mesto. Nisam istraživao po etapama ali ovaj napredak u poretku kroz etapu moguće da je najveći na ovogodišnjem Dakru.

Rally Dakar 2021 - 7. dan - komentar

Verovatno je u čileu nakon završene etape, kad su objavljeni rezultati nastala "revolucija" jer taj narod zna proslaviti sportske uspehe svojih sunarodnjaka. Nisu oni slavili drugo mesto Jose Ignacia nego preuzimanje vodstva od do jučer vodečeg Toby Pricea. Ali ono što fascinira je podatak da Čileanac vodi s jednom sekundom prednosti a njegovo ukupno vreme je 28h 51'31".


Tolika izjednačenost na 43. izdanju Dakra je nešto najbolje što se može desiti sportu, nakon gotovo 29 sati jurnjave i utrkivanja po kojekakvim terenima prva četvorica su unutar 2'34" koliko zaostaje četveroplasirani Xavier de Soultre.
Preuzimanjem vodstva Jose Ignacio je postao šesti takmičar koji vodi nakon 7 odveženih etapa, Od početka utrke niti jedan lider nije uspeo obraniti vodeću poziciju. Fascinantno:)


Gabor Saghmeister 7. etapu je završio kao 77. i trenutno se nalazi na 70. poziciji u generalnom poretku. Uz njega čast regije brani još jedan takmičar kojeg neopravdano (moja greška) do sada nisam spominjao to je Slovenac Simon Marčić koji se nalazi na 45. mestu i za vodećim Čileancem zaostaje 9h48'20".


U konkurenciji automobila također ima nešto promena ali one su u poređenju s ovom tektonikom kojoj svedočimo kod motociklista minimalne.


Brzinac je poveo Sainz međutim već na drugoj VK u vodstvo prelazi Peterhansel i sve do zadnje VK prije cilja ulogu lidera ne ispušta iz ruku. Na 398. kilometru brzinca u vodstvo prelazi Saudijac Al Rajhi i prvi "preseca ciljnu vrpcu". Čitavo vreme uz njih dvojicu su bili sainz i Al Attiyah. Tom pokeru vodećih aktera na šestom kontrolnom pointu se pridružio Poljak Jakub Przygonski kada se kratkotrajno probio na 4. mesto istisnuvši Sainza na 5. poziciju. To mešanje Poljaka u ovaj vodeći poker asova bio je kratkotrajni bljesak i već na sledoćoj VK stvari su se vratile u format koji smo gledali celi dan, Na kraju pobeđuje Saudijac i time postaje četvrti pobednik etape na ovogodišnjem Dakru sledi ga Peterhansel +48", Sainz +1'15", Al Attiyah +2'48" i Przygonski +12'00". Stephan Peterhansel iako nije dobio niti jednu etapu do sada povećao je svoje vodstvo i sada beži 7'43" u odnosu na Al Attiyaha preko 40 minuta zaostaje Sainz a Przygonski već beleži kalendarski zaostatak od preko 1h i 22 minuta.


Mr Dakar polako ali sigurno gradi svoju, verovali ili ne 14. pobedu na Dakru. Do sada ima 6 trijumfa na motociklu i 7 na četiri točka. Ipak do cilja ima još mnogo da se vozi i nema mesta opuštanju, trenutni poredak prve trojice se kompletno može ispremešati između svega dve vremenske kontrole.


Iako je bilo objavljeno da je Sebastien Loeb odustao nakon 6. etape to se nije desilo. I on je osvanuo na cilju 7. brzinca kao 42. sa zaostatkom od skorom dva sata, isto mesto drži i u generalci a njegov trenutni vremenski suficit iznosi preko trinaest sati. Eto što Dakar može učiniti čak i najuspešnijem WRC šampionu svih vremena. Pred nama je 8. etapa od Sakaka do Neoma u kojoj je pred takmičarima novih 709km iskušenja od kojih je 375 BI.


Poštovani prijatelji Dakra moram vam priznati da sam pišući ovaj komentar mislima ipak bio odsutan, pa mi nemojte zameriti što su izostale uobičajene šaljive dosetke. Još uvek sam u mislima s Hubertom Auriolom pa mi raspoloženje nije na nekom nivou. Ja sam ipak vikend kolumnista i sportski komentator a ne profesionalac koji može blokirati emocije dok obavlja svoj posao izveštača. Zahvaljujem na razumevanju.

 

PR

Kalle Rovanpera povlači ručnu?

Kalle Rovanpera povlači ručnu?

Nedavno je 23-godišnji Kalle Rovanpera osvojio svoju drugu titulu reli šampiona sveta. Iako možda deluje logično da talentovani Finac treba da nastavi istim tempom napred, izvori bliski svetskom šampionu kažu, da je Kalle umoran i da želi da napravi pauzu...

Central European Rally 2023 - Shakedown

Central European Rally 2023 - Shakedown

Juče posle podne održan je Shakedown u okviru programa potpuno novog takmičenja u FIA WRC kalendaru - Central European Rally 2023. Najbrži takmičar na stazi bio je Thierry Neuville u automobilu Hyundai i20 N Rally1...

Rally Chile 2023 - Ott Tanak pobednik (VIDEO)

Rally Chile 2023 - Ott Tanak pobednik (VIDEO)

Rally Chile 2023, jedanaesto takmičenje u WRC kalendaru 2023 je iza nas. Pobednik je Ott Tanak u Ford Puma Rally, ispred Thierry Neuvillea u Hyundaiju i20 N Rally 1 i Elfyna Evansa u Toyoti GR Yaris Rally 1...

Barum Czech Rally Zlin 2023 - VIDEO

Barum Czech Rally Zlin 2023 - VIDEO

Sedmo takmičenje u FIA Evropskom reli šampionatu - Barum Czech Rally Zlin, je iza nas. Pobednički pehar podigao je slavni Jan Kopecky, koji je svojoj Škodi Fabiji R5 Rally2...

1234567. . .395
2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46