AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Rally Dakar 2021 - Etapa lutanja (komentar 5. etape)

Rally Dakar 2021 - Etapa lutanja (komentar 5. etape)

Nakon šestog dana i 5. etape 43. izdanja Dakra u konkurenciji motociklista ništa novoga kao i svaki od prethodnih dana sve je drugačije čitaj novo.I šesti dan utrke imamo novog lidera. Ustvari kako se vozi od starta utrke bilo je samo pitanje vremena kada će Argentinac Kevin Benavides dočekati svojih pet minuta slave i preuzeti vodstvo...

Rally Dakar 2021 - Etapa lutanja (komentar 5. etape)

Kad gledate dinamiku i amplitudu njegovih plasmana po etapama to samo potvrđuje koliko je teško otvarati brzinac. Prvu etapu je bio drugi, 2. etapu 24,, treću etapu opet drugi, 4. etapu 14. i danas prvi. Ako se dinamika tog valovitog plasmana nastavi i sutra možemo očekivati da će završiti oko petnaeste pozicije. Ali manimo se takvih nezahvalnih predviđanja i vratimo se onome što se danas odigravalo na brzincu. Ono što se moralo dogoditi dogodilo se. Izvanredni Argentinac kao što sam i napisao već je imao dva druga mesta u prvoj i trećoj etapi, pobedom u današnjem 456 kilometara dugačkom iskušenju preuzeo je i vodstvo u generalnom poretku i na najbolji način potvrdio izvanrednu formu. Ne preterano velik stasom, visok je 173cm, ali izuzetno brzi Argentinac današnjom prije svega pametnom vožnjom i savršeno odmerenim tempom uspeo je ostaviti sve konkurente iza sebe i zasesti na čelo poretka.


Inače današnji brzinac prema izjavama vozača bio je najteži kako po itinereru i podlozi tako i po navigaciji. Bilo je mnogo lutanja, gubljenja i snalaženja pa su vozači formirali grupe i tako su se vozili. U današnjoj najzahtevnijoj etapi ovogodišnjeg Dakra, ustvari ovo je prvi BI ove godine na kojem je prosečna brzina bila ispod 100km/h. Pobedniku dana je trebalo 5h09'50" da pređe 456km koliko je iznosio 5. BI, a to je prosečno "samo" 85,8km/h. Poljski takmičar Aron Domzala koji nastupa u kategoriji UTV vozila dao je najslikovitiji opis današnjeg BI: "protekla tri brzinca u usporedbi s današnjim su bile turističke vožnje", ako tako kaže neko tko je sve to izvezao, tko smo mi da mu ne bi verovali.

Rally Dakar 2021 - Etapa lutanja (komentar 5. etape)

Na cilju današnje etape pobednika iz Argentine su sledili Čileanac Jose Ignacio također član Monster energy Honda teama i Australac Toby Price. Nakon današnjih 456 paklenih kilometara generalni poredak izgleda dramatično drugačije u odnosu na jučer, Xavier de Soultriet vodeći nakon jučerašnje etape sada je drugi, Barreda jučer drugoplasirani danas je deveti a Ross Branch je jučerašnju treću poziciju zamenio osmom. Pa tako Kevin Benavidesu uz već spomenutog de Soultraita trenutno društvo na postolju u generalnom poretku pravi danas drugo plasirani Jose Ignacio. Gabor Saghmeister današnju izrazito tešku etapu završio je kao 73. i istu poziciju drži u generalnom poretku.


U konkurenciji automobila današnje do sada najteže iskušenje 43. izdanja Dakra također je uzelo veliki danak. Henk Lategan brzi Južno Afrikanac kojeg sam spominjao u komentaru jučerašnje etape, na žalost danas nije imao sreće i nakon dva uzastopna etapna postolja i četvrtog mesta u generalnom poretku nakon 4. etape, danas je bio prisiljen odustati. Nedugo nakon starta već prije prve VK imao je ozbiljan udes u kojem je došlo do teške povrede pa je helikopterom prebačen u bolnicu u Riyadu. Njegov suvozač Brett Cummings prošao je na svu sreću bez povreda, prema informacijama s kojima sada raspolažem iznenađujuće brzi Lategan je slomio kljućnu kost, nadam se da će na tome ostati i da se neće pojaviti još neki prelom s obzirom da na ramenima imamo mnoštvo toga što se može slomiti ili povrediti. Lategane samo napred, želimo ti potpuni oporavak i što brži povratak na stazu tj. brzinske ispite, nek je sila sa tobom.

Rally Dakar 2021 - Etapa lutanja (komentar 5. etape)

Inače, današnju etapu je pobedio iskusni Giniel De Villiers dijamantni gospodin i još jedan Južno Afrikanac koji na Dakru s ovom današnjom pobedom ima već 16 osvojenih etapa. Uopšte njegova statistika na Dakru je impresivna iako je pobedio samo jednom i to 2009g. Ovo mu je 18. nastup na Dakru, nikad nije odustao, samo jednom nije završio u top 10 i tada je bio 11. ali zato ima osam završavanja na postolju. Stvarno fantastična statistika. Ovi rezultati samo dokazuju o kakvo vrhunskom majstoru rally raida se radi. S obzirom da je Južno Afrikanac normalno je da vozi i prvenstvo države u toj disciplini koje je po konkurenciji jedno od najjačih na svetu. Zadnje dve godine Giniel De Villiers ne uspeva pobediti nego mu prvenstvo mu "uzima" upravo maloprije spomenuti Henk Lategan. Eto kako život i sport sastavljaju čudne priče. U istom danu sunarodnjaci se penju u ili ti na različite stvari. Henk u helikopter koji ga vozi u bolnicu a Giniel na pobedničko postolje, morate priznati malo čudna da ne kažem bizarna situacija. Čak što više Henk koji je u svet rally raid sporta ušao već kao petnaestogodišnjak, bio je suvozač ocu, govori da mu je Giniel De Villiers bio sportski uzor.


Nego da se mi vratimo današnjoj etapi, drugo mesto osvojio je Brian Baragvanath za volanom svog Century CR6 buggy bolida, nakon prologa ovo mu je drugi plasman na srebrni stepenik pobedničkog postolja u etapi. Treći je bio Peterhansel a četvrti Al Attiyah. Koliki je hendikep otvarati brzinac najbolji je pokazatelj situacija u današnjoj etapi. Brzinac je bio navigacijski veoma zahtevan. Al Attiyah kao jučerašnji pobednik startao je prvi, tri munuta iza njega kreće Peterhansel. Dok je Katarski princ pustinje sporijom vožnjom pazio da ne pogreše u navigaciji pustinjska lisica u liku Mister Dakra nije imao taj problem nego je samo prati prethodnikove tragove i prašinu. Kada ga je sustigao već je znao da ima tri minuta prednosti i samo ga je pratio sve do cilja pritom pazeči da ga ovaj ne odvuče u navigacijsku grešku. Sutra će Al Attiyah startati iza Peterhansela, Giniel De Villiers će otvoriti BI a Brian Baragvanath sa svojom suvozačicom Taye Perry će verovatno pokušati primeniti istu taktiku kao Peterhansel danas.


Rezultati i plasmani u današnjoj etapi su puno toga promenili u generalnom poretku prvih deset posada. Ostali smo bez već spomenutog Henk Lategana koji je bio četvrti, ista sudbina je zadesila i Francuza Mathie Serradoria koji je bio 6. u poretku i danas je imao veliki kvar na bolidu, dok ovo pišem još ga uvijek nema u rezultatima. Ista sudbina je zadesila i njegovog timskog kolegu Yasira Seaidana. Sećate se da sam pred dva dana hvalio SRT team, njihove vozače i bolid Century CR6 koji je brz ali i sklon većim kvarovima. Očito i ove godine imaju isti problem. Danas je također i Sebastien Loeb imao problema pa je sa 7. pao na 10. mesto u generalci. Argentinac Orlando Teranova je ušao u top 10 i sada je 7. Martin Prokop je doskočio na 5. mesto a današnjom izvanrednom vožnjom Brian Baragvadath se vratio u elitnu desetorku kako 8.


U svakom slučaju ništa još nije gotovo i u nastavku utrke će biti još mnogo promena u poretku. Žao mi je društva iz SRT tima ali što se može život je takav a tehnologija potrebna da bi se na Dakru konkuriralo najboljima ne trpi improvizacije.
Sutra nas čeka novih 618km od toga će BI biti 448km zahtevnog uglavnom pešćanog pustinjskog terena prepunog dina tako da će motociklisti imati jako težak dan. Za očekivati je da će neke uhvatiti noć a tada vožnja po dinama postaje prava noćna mora.


Dražen Ćurić - Automagazin.rs

Central European Rally 2023 - Shakedown

Central European Rally 2023 - Shakedown

Juče posle podne održan je Shakedown u okviru programa potpuno novog takmičenja u FIA WRC kalendaru - Central European Rally 2023. Najbrži takmičar na stazi bio je Thierry Neuville u automobilu Hyundai i20 N Rally1...

Rally Chile 2023 - Ott Tanak pobednik (VIDEO)

Rally Chile 2023 - Ott Tanak pobednik (VIDEO)

Rally Chile 2023, jedanaesto takmičenje u WRC kalendaru 2023 je iza nas. Pobednik je Ott Tanak u Ford Puma Rally, ispred Thierry Neuvillea u Hyundaiju i20 N Rally 1 i Elfyna Evansa u Toyoti GR Yaris Rally 1...

Barum Czech Rally Zlin 2023 - VIDEO

Barum Czech Rally Zlin 2023 - VIDEO

Sedmo takmičenje u FIA Evropskom reli šampionatu - Barum Czech Rally Zlin, je iza nas. Pobednički pehar podigao je slavni Jan Kopecky, koji je svojoj Škodi Fabiji R5 Rally2...

Rally Finland 2023 - Elfyn Evans pobednik (FOTO)

Rally Finland 2023 - Elfyn Evans pobednik (FOTO)

Fabrički vozač Toyote u FIA Svetskom reli šampionatu, Elfyn Evans, proslavio je juče svoju drugu pobedu na Rally Finland u karijeri. Drugo mesto zauzeo je Thierry Neubille (Hyundai i20 N Rally1), a na najniži stepenik podijuma popeo se sjajni Takamoto Katsuta (Toyota GR Yaris Rally1...

1234567. . .395
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46