AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Rally Dakar 2021 - Stephane Peterhansel još jednom pokazao zašto ga zovu Pustinjska lisica (VIDEO)

Rally Dakar 2021 - Stephane Peterhansel još jednom pokazao zašto ga zovu Pustinjska lisica (VIDEO)

I tako dan za danom pune dve sedmice prođe još jedna epizoda Dakar seriala.
U konkurenciji automobila nije bilo tako dramatično i napeto kao u svetu Dakar motociklista. Glavnu reč su vodili kako se i očekivalo Sainz, Peterhansel i njegovo visočanstvo Al Attiyah...

Rally Dakar 2021 - Stephane Peterhansel još jednom pokazao zašto ga zovu Pustinjska lisica (VIDEO)

Više smo očekivali od Loeba, Rome, De Villiersa, Despressa,Ten Brinkea, Van Loona... dok je poljak Przygonski opravdao očekivanja i završio unutar svojih mogučnosti i mogučnosti privatnog tima. Mislim da je Przygonski vozački ipak još uvek za nijansu iza tri favorizirana i dominantna vladara Dakra ali je izvanredni poljak pokazao da je najkonstantniji i najbolji od ostatka.


Dvanaesta i poslednja etapa teško da je mogla išta promeniti na pobedničkom postolju. To smo znali već pre starta brzinca. Al Attiyah koliko god bio brz nije se mogao nadati da će u svega 200 km dugačkom brzincu nadoknaditi toliki zaostatak za vodećim Peterhanselom. Jednostavno petnaestak minuta koliko je kasnio za francuzom vozački se ne može nadoknaditi, ipak je lovina najuspešniji vozač Dakra u historiji utrke kome je ovo 14. pobeda, osma u konkurenciji automobila. Mister Dakar je previše dobar, brz, lukav i iskusan da bi proćerdao toliku prednost.


Poslednji 12, brzinac je pobedio El matador Carlos Sainz kojem je ovo neka vrsta utehe jer ga na ovogodišnjem Dakru sreća nije mazila. Drugoplasirani danas je Al Attiyah koji je po plasmanima u etapama daleko najuspešniji vozač, 6 dana je pobeđivao 3 je bio drugi jednom treći, ali i njemu je to slaba uteha, on i Toyota su došli pobediti. Sa osvojenim trećim mestom u završnom danu Peterhansel (Pustinjska Lisica), još jedan od nadimaka i superlativa kojima ga časte, je iskontrolirao Al Attiyaha i stavio konačnu tačku na svoju 14. pobedu. Inače ovo mu je 33. nastup na Dakru. S obzirom da ima 55 godina ispada da je veći deo života proveo na Dakru. Interesantan podatak za njega je da nije svoj takmičarski i sportski život započeo u oktanskim sportovima. U tinejđerskoj dobi bio je šampion u skejtbordu, mislim i u tom nazovimo ga sportu, glavni rekvizit je na točkovima ali moramo se složiti da ipak nema nikakve veze sa motociklizmom ili automobilizmom. Kako god veliki francuz je "dodao još jednu recku ili možda je bolje reći platformu na tornju" svojih sportskih uspeha. Eto za razliku od Al Attiyaha on je pobedio samo jednu etapu na ovogodišnjem Dakru ali i to mu je bilo dovoljno za konačni trijumf.

Rally Dakar 2021 - Stephane Peterhansel još jednom pokazao zašto ga zovu Pustinjska lisica (VIDEO)

Peterhanselu je trebalo skorom 45 sati da odveze ovogodišnji Dakar, Al Attiyah je zaostao 13'51" a Sainz 1h 00'57". Za razliku od motociklista gde su se vodeći smenjivali svaki dan u konkurencij automobilista smo imali samo tri lidera. Poveo je Al Attiyah pobedom na prologu, sledeći dan tj. prvu etapu pobeđuje Carlos Sainz preuzima vodstvo ali samo zakratko, jer nakon druge etape Peterhansel prelazi u vodstvo koje ne ispušta do cilja. Ustvari što se tiče borbe za ukupnog pobednika to je bio show dvojice jer već nakon samo tri dana Sainz je kasnio preko 32 minute. Al Attiyah je napadao i stiskao Mister Dakra celo vreme ali neverovatan podatak i peh od 17 probušenih guma su zapravo razlog zbog kojeg kataranin već drugu godinu za redom gubi utrku. Al Attiyah mi je najdraži vozač za njega navijam i po mom mišljenju je najbrži rally raid vozač današnjice. Međutim ne mogu se složiti sa njegovom izjavom jučer po završetku utrke,u kojoj kaže, da su bolidi sa 4x4 pogonom hendikepirani u odnosu na buggy vozila s pogonom na jednu osovinu. Ne mogu se složiti s tim, osim ako je Al Attiyah mislio samo na dimenziju guma koja u slučaju vozila pogonjenih jednom osovinom nije ograničena dok kod 4x4 vozila je. Tome u prilog govori i broj osvojenih etapa ove godine. Od 13 etapa ako računamo i prolog Toyota je pobedila 9 i još 5 puta je bila druga, samo u prvoj etapi Toyota nije bila na prve dve pozicije. Ovaj pregled po etapnim plasmanima Toyotu čini superiornim bolidom i lično mislim da je to trenutno najkompletniji rally raid bolid na svetu. Razlog zbog kojeg Al Attiyah i Toyota gube Dakar zadnje dve godine je prvenstveno zbog guma. Očito BF Goodrich nije sposoban napraviti dovoljno čvrstu i otpornu gumu. Tu imamo još jedan mogući problem kad govorimo o gumama, to je što 4x4 vozila nemaju dozvoljenu regulaciju pritiska u gumama iz kabine. Nego se to mora obavljati ručno na ventilu točka. O tim tehničkim varijantama se možemo pozabaviti u nekom od sledećih tekstova u post dakarkoj sedmici. Jedno je sigurno da su se pogonske varijante bolida na štoperici prilično izjednačile. Čak što više mislim da jedno osovinci i 4x4 nikad nisu bili izjednačeniji.

Rally Dakar 2021 - Stephane Peterhansel još jednom pokazao zašto ga zovu Pustinjska lisica (VIDEO)

Trenutni i najveći problem Dakra su komplicirana i jako ograničavajuća tehnička pravila koja sprečavaju tj. onemogučavaju male privatne manofakture da naprave konkurentna vozila. Ta komplikacija ide na dušu FIA-e i ona je najveći grobar auto sporta. Ove godine je startalo samo 63 automobila, to je ravno katastrofi za Dakar. Ako imamo najekstremniju, najdužu, najtežu itd. naj utrku na svetu, zašto je FIA prisilila organizatore Dakra da promene pravila i uvedu homologacije koje favoriziraju, koga, pa naravno tvorničke timove i ekipe koji izdašno pune proračun FIA-e i onda donose pravila koja odgovaraju samo najbogatijima. U toj dominaciji tvorničkih timova i krupnog kapitala retke su svetle tačke poput SRT tima i njihovog Century CR6 bolida koji su imali na ovom Dakru nekoliko prekrasnih i stvarno dojmljivih epizodnih uloga. Takvih timova je nekoć bilo pregršt. Ove sezone se pojavio Prodrive BRX bolid koji su vozili Sebastien Loeb i Nani Roma ne znam koliki kapital stoji iza tog projekta. Neupućenom to izgleda kao privatni tim ali daleko je to od klasičnog privatnog tima kao što je recimo bio Roby Gordon Team. To je projekt i pitaj Boga koliko miliona stoji iza te priče. Koliko samo koštaju Loeb i Roma oni već odavno ne voze za slavu.


Posvetit ću se još koji dan ovoj tematici dizanja cene nastupa na Dakru u nebesa.


Pobednika Dakra imamo, dominantni trojac Peterhansel, Al Attiyah i Sainz zajedno imaju 20 pobeda u generalci (od kojih je 6 na motociklu ostvario Peterhansel) i 127 etapnih pobeda. Ako uzmemo u obzir da ovaj skraćeni Dakar de ne kažem osakaćeni ima samo 12 etapa. Onda bi po broju etapnih pobeda oni pobeđivali sve etape skorom 11 godina u nizu. To je strahovita dominacija i samo potvrđuje koliko je danas teško prvenstveno zbog cene upasti u taj elitni mali krug odabranih koji se bore i imaju realnu šansu za pobedu na Dakru.


Pisat ćemo se i sutra, lepi pozdrav.


VIDEO:



Rally Dakar 2021 - Cilj (automobili):


1. Stéphane Peterhansel (FRA) X-Raid Mini 44h28m11s
2. Nasser Al-Attiyah (QAT) Toyota Gazoo +00h13m51s
3. Carlos Sainz (ESP) X-Raid Mini +01h00m57s


Dražen Ćurić - Automagazin.rs
Foto: Red Bull

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Drugi reli u kalendaru FIA Svetskog reli šampionata - Rally Sweden 2024, je iza nas. Najbrži je bio Esapekka Lappi u automobulu Hyundai i20 N Rally1...

Kalle Rovanpera povlači ručnu?

Kalle Rovanpera povlači ručnu?

Nedavno je 23-godišnji Kalle Rovanpera osvojio svoju drugu titulu reli šampiona sveta. Iako možda deluje logično da talentovani Finac treba da nastavi istim tempom napred, izvori bliski svetskom šampionu kažu, da je Kalle umoran i da želi da napravi pauzu...

123456. . .395
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46