AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Rally Sweden 2019 - Tanak grabi ka novoj pobedi

Rally Sweden 2019 - Tanak grabi ka novoj pobedi

Drugi dan relija Švedska protekao je u znaku sjajnog Otta Tanaka i njegove super-brze Toyote Yaris WRC. Estonac u finalni dan ulazi sa prednošću od skoro jednog minuta!

Rally Sweden 2019 - Tanak grabi ka novoj pobedi

Juče je prijatno iznenadio 24-godišnji Teemu Suninen u Ford Fiesti RS WRC, koji je kompletnu svetsku reli elitu ostavio iza sebe. Međutim, nedostatak iskustva je evidentan, tako da mladi Finac danas nije uspeo da održi tako visok tempo. Na desetom brzinskom ispitu, drugom u jučerašnjem programu, on je izleteo sa staze, udario u snežnu barijeru i izgubio minut i po, što je dovoljno tek za osmo mesto u generalnom plasmanu.



Na četrnaestom brzinskom ispitu (Vargasen 2) usledila je nova greška, udario je u drvo i ostao u snežnoj barijeri, što je bio kraj jučerašnjeg programa za brzog Finca.

Rally Sweden 2019 - Tanak grabi ka novoj pobedi

Već na prvom jučerašnjem brzinskom ispitu, na vodeću poziciju je izbio odlično raspoloženi Ott Tanak, koji svoje vođstvo nikom nije prepuštao sve do kraja jučerašnjeg programa. "Iza sebe imamo izuzetan dan. Dalje moramo razumno voziti." - dokazuje svoju zrelost Estonac u Toyoti.


Iza njega se vodila zanimljiva borba za drugo mesto. Do poslednjeg metra, veliku borbu su vodili Andreas Mikkelsen (Hyundai) i Esappeka Lappi (Toyota), koji su prenoćili sa identičnim rezultatom! I Mikkelsen i Lappi imaju identičan zaostatak za Tanakom, koji iznosi 54,5 sekundi! Samo 2,3 sekunde iza njih nalazi se Thierry Neuville (Hyundai), ali s obzirom na grešku Sebastiena Ogiera u prvoj fazi takmičenja, ne možemo očekivati da Belgijanac uđe u neki veći rizik, jer može puno da izgubi. Veliki vozači nikada ne razmišljaju o jednom brzinskom ispitu. Ali, oni nikada ne razmišljaju ni o samo jednom reliju. oni razmišljaju o sezoni.

Rally Sweden 2019 - Tanak grabi ka novoj pobedi

Peto mesto drži Elfyn Evans u FOrd Fiesti RS WRC. , ispred Krisa Meeka (Toyota) i Sebastiena Loeba (Hyundai), koji definitivno ne vozi na onom nivou koji smo očekivali. 9-struki reli šampion sveta trenutno se nalazi na 7. poziciji, sa preko minut i po zaostatka u odnosu na vodećeg Tanaka. Na osmom mestu je Pontus Tidemand u Ford Fiesti RS WRC, a u TOP 10 plasman ušli su i fantastični momci u automobilima kategorije R5, Christian Veiby (VW Polo R5) i Jari Huttunen (Škoda Fabia R5). 

Rally Sweden 2019 - Tanak grabi ka novoj pobedi

Rally Sweden - plasman posle 2. dana:


1. Tänak / Järveoja (Toyota Yaris WRC) 2:19:31.7
2. Lappi / Ferm (Citroën C3 WRC) +54.5
2. Mikkelsen / Jaeger-Amland (Hyundai i20 WRC) +54.5
4. Neuville / Gilsoul (Hyundai i20 WRC) + 56.8
5. Evans / Martin (Ford Fiesta WRC) +1:08.7
6. Meeke / Marshall (Toyota Yaris WRC) +1:36.5
7. Loeb / Elena (Hyundai i20 WRC) +1:38.1
8. Tidemand / Floene (Ford Fiesta WRC) +3:08.0


Automagazin.rs

Rally Sweden 2021 zvanično otkazan zbog korona-virusa

Rally Sweden 2021 zvanično otkazan zbog korona-virusa

Ono o čemu se spekulisalo, sada je i zvanično potvrđeno. Rally Sweden, drugo takmičenje u kalendaru FIA Svetskog reli šampionata 2021, zvanično je otkazano zbog uvedenih ograničenja u cilju smanjenja posledica pandemija virusa Covid-19...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46