AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Rally Croatia 2021 još jednom potvrđen u kalendaru FIA Svetskog reli šampionata

Rally Croatia 2021 još jednom potvrđen u kalendaru FIA Svetskog reli šampionata

Dragi pratioci automagazina, WRC Croatia ipak ide. Kako sada stvari stoje utrka će se održati prema zacrtanom planu i s ponosom vam je ovim putem najavljujem. Ova velika promena i srećan razvoj događaja se desio tokom Dakar relija...

Iskreno, bio sam skoncentrisan na Dakar i WRC Croatia sam već ostavio pozadi, uveren da od njega neće biti ništa. A onda me ošinula radosna vest koja mi je prvo stigla na mail od PR agencije "404" koja će pokrivati 1. izdanje utrke. Čim sam to video, u neverici sam nazvao Marina Frčka, mog prijatelja i kolegu s Dakra, da dobijem potvrdu iz prve ruke. Hvala Bogu, vest je tačna, nije to bio neki spam E-mail. YES, TRKA IDE!!! Već sledeći dan sam se našao s Marinom da čujem detalje i vidim na koji način mogu pomoći.


Oni koji su čitali moje komentare s Dakra, setiće se da sam tada spomenuo Daniel Šakina i Marina Frčka, kao momke koji su isključivo svojim entuzijazmom, fanatičnim radom i zalaganjem, doveli WRC Croatia u kalendar za ovu godinu. Ta dva gospodina su zaslužna što eto, po prvi put u istoriji, Hrvatska organizuje WRC takmičenje.


Čitav projekat je započeo još davne 2013. godine i od tada su njih dvojica strugali jednu po jednu prepreku sa tog trnovitog puta ka ostvarenju zacrtanog plana. Teško je opisati kroz kakvu su golgotu prošla ta dva rally zanesenjaka i koliko je teškoća bilo na tom teško ostvarivom cilju. Jedno je sigurno, lično im ne bih volio biti u koži, ali kad ostvarite nešto tako veliko onda su to zadovoljstvo i sreća koja vas preplavi neopisivo dobar osećaj koji vas baca u ekstazu i zaslužena je nagrada za sve što se učinilo.


Kao što znate reli će se održati od 22. do 25. aprila u Zagrebu. Brzinski ispiti su raspoređeni u široj okolini grada i biće jednostavni za praćenje. Mislilo se na gledace i da im se omogući što lakši dolazak na brzince (ukoliko uopšte bude moguće organizovati takmičenje sa publikom). Mape za što lakše praćenje trke biti će dostupne i na stranicama Automagazina.rs, pa svima savetujem da prate informacije koje ćemo objavljivati na ovom sajtu.


Ima mnogo dobrih stvari koje će se promovirati uz utrku: sigurnost u prometu, promocija rally sporta kao najatraktivnije i najzahtevnije discipline automobilizma (ne zove se slučajno) "KRALJEVSKA DISCIPLINA AUTO SPORTA", popularizacija utrkivanja u sklopu službenih takmičenja a ne ilegalnih uličnih jurnjava "žestokih vozača" itd. Hvale vrijedna će biti i akcija ekologija, šume i rally sport, svi timovi učesnici utke će dobiti po deset sadnica stabala koja će biti zasađena duž trase utrke. To i još mnogo drugih pozitivnih inicijativa biti će promovirano kroz utrku. Uskoro će biti prezentiran ili bolje rečeno upućen poziv za volonterski rad na utrci. Tu računamo i na ljubitelje rally sporta iz Srbije, svi zainteresirani su dobro došli. O uslovima i načinu uključivanja u volontersku pomoć i rad na utrci biti ćete uskoro obavešteni na ovim stranicama.


Ovo sad je moja prva objava vezano za WRC Croatia, o svim aktualnostima i novostima ćete biti pravovremeno obavešteni. Neke stvari su se već počele dešavati. Proizvođač guma Pirelli već je zatražio dozvolu i termin za testiranje guma. Na brzincima se izmenjuje tridesetak različitih vrsta asfalta pa će izbor idealne smese i tvrdoće pneumatika biti prava lutrija. U danima koji slede ovakvih informacija i vesti će biti mnogo.
Da bi bili u toku pratite Automagazin.rs i budite informisani o svemu vezano za WRC Croatia 2021.


Dražen Ćurić - Automagazin.rs
Foto: Rally Croatia

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Drugi reli u kalendaru FIA Svetskog reli šampionata - Rally Sweden 2024, je iza nas. Najbrži je bio Esapekka Lappi u automobulu Hyundai i20 N Rally1...

Kalle Rovanpera povlači ručnu?

Kalle Rovanpera povlači ručnu?

Nedavno je 23-godišnji Kalle Rovanpera osvojio svoju drugu titulu reli šampiona sveta. Iako možda deluje logično da talentovani Finac treba da nastavi istim tempom napred, izvori bliski svetskom šampionu kažu, da je Kalle umoran i da želi da napravi pauzu...

123456. . .395
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46