AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022
Poredak - F1 Vozači
1.M. Verstappen314
2.S. Perez 189
3.F. Alonso149
4.L. Hamilton148
5.C. Leclerc99
6.G. Russell99
7.C. Sainz92
8.Lando Norris69

Najnovije vesti iz auto industrije

Kružne trke – Žarko Terzić: Pohod na Dijamantsku kacigu

Kružne trke – Žarko Terzić: Pohod na Dijamantsku kacigu

Sezona 2010 biće sedamnaesta godina kako na kružnim stazama Šampionata Srbije možemo da uživamo u bravurama za volanom Užičanina Žarka Terzića. Poznat kao beskompromisni fajter koji ni nakon devet Šampionskih titula i dve Zlatne kacige ne razmišlja o odlasku u „penziju“ u trkačku sezonu pred nama ulazi sa imperativom pobede.

Kružne trke – Žarko Terzić: Pohod na Dijamantsku kacigu

Motor i menjač Peugeota 306 SP na radnom stolu malo su nas zabrinuli jer početak sezone je za desetak dana ali Terzić nas uverava da je sve pod savršenom kontrolom - ”Nema nikakvih problema, motor ubacujem ako treba za sat vremena” - uz osmeh započinje Žarko i nastavlja - ”Već u sredu 26.05. (razgovor je vođen u ponedeljak popodne 24.05. – prim.aut.) putujem za Banja Luku gde ćemo izvršiti prve testove automobila pred početak sezone. Iz Italije dolazi inženjer koji će se pozabaviti kompjuterom Peugeota tako da očekujem da i na tom planu unapredimo vozilo u odnosu na prošlu godinu.” Sam pomen prošle sezone nameće pitanje, za Terzića, neuobičajenog lošeg trećeg mesta u generalnom plasmanu - ”Izlišno je reći da sam blago rečeno razočaran sezonom 2009. Održane su samo četiri trke, na jednoj sam odustao svojom greškom i nije bilo popravnog. Jedna pobeda i dva druga mesta nisu mogla da nadomeste izgubljene bodove.” Zbog svega navedenog Peugeot sa kojim Terzić i ove godine nastupa za Modriča Racing Team nikada nije bio u boljoj kondiciji - ”Urađena je kompletna revizija motora. Sve je novo i što je bitno vrhunskog kvaliteta. Uz dodatna podešavanja elektronske jedinice i optimalnog setapa iz ovoga automobila nije moguće izvući više. Postignuta vremena po krugu iz sezone u sezonu pokazuju napredak. Uz dobru taktiku nadam se najboljem i pored toga što konkurencija u klasi SP nikada nije bila jača.” Najava 7-8 automobila u klasi je ono što najviše raduje Terzića koji je na dobre okršaje navikao još iz “doba” jugića a zatim i iz dvoboja u klasi 1400N sa Peugeotom 106.

Kružne trke – Žarko Terzić: Pohod na Dijamantsku kacigu

Mnogo toga je urađeno i uloženo, truda i novca, ali sezona 2010 nosi i dosta nepoznanica, pre svega na finansijskom planu - ”Veoma je teško celu ovu priču izgurati do kraja. Nikada nije bilo teže jer finansije predstavljaju ogroman problem. SP automobil je rasna trkalica i svaki deo za njega je papreno skup a automobil zahteva konstantna ulaganja jer mnogo više “troši” komponente. Od onih standardnih, guma i kočnica, pa do špera i mnogih drugih delova koji u nižim klasama nisu potrošni. Uz smanjen budžet od strane kluba dosta toga se pokriva iz sopstvenog džepa a bez sponzora nije moguće voziti na top nivou.” Trka u Banja Luci je pred nama a koncept dva nastupa u dva dana ne predstavlja prevelik problem za Terzića - ”Ja volim da se trkam! Zaražen sam sportom i to je za mene odlično rešenje. U situaciji kada nismo sigurni koliko ce trka uopste biti održano, dve trke za vikend meni izgledaju prihvatljivo. Postoji i aspekt smanjenja troškova tako da pozdravljam ovu odluku.” - završava razgovor za Automagazin višestruki prvak države u automobilizmu uz poziv gledaocima da se u što većem broju okupe na startu sezone 2010, 05-06. juna na stazi Zalužani kraj Banja Luke.

Kružne trke – Žarko Terzić: Pohod na Dijamantsku kacigu

Na kraju predstavljamo Vam onboard snimak nastupa Žarka Terzića baš sa staze Zalužani iz sezone 2009. Uživajte...

Petar Janković – Automagazin portal

Kružne trke - Banja Luka 2010 druga trka

Kružne trke - Banja Luka 2010 druga trka

Idealni vremenski uslovi, rekordna posećenost i naravno dobre partije vozača obeležile su drugi dan trkačkog vikenda Šampionata Srbije i Republike Srpske na stazi Zalužani kraj Banja Luke. Počev od 12h kada je započeo prvi trening pa tokom svih pet održanih trka sve je funkcionisalo savršeno pa i organizator zaslužuje sve pohvale.

Kružne trke – Banja Luka 2010 prva trka

Kružne trke – Banja Luka 2010 prva trka

Šampionat Srbije na kružnim stazama započeo je u subotu 5. juna u Banja Luci. Staza Zalužani, Autoservis Brkić i Đelmaš Sport ugostili su automobiliste iz Srbije i Republike Srpske koji su publici kraj staze priredili adrenalinsku zabavu tokom celog dana koji su pre svih obeležili Milovan Vesnić, Vojislav Lekić i Dejan Stojić.

Kružne trke, Banja Luka 2010 – ONLINE (ažurirano u 19:15)

Kružne trke, Banja Luka 2010 – ONLINE (ažurirano u 19:15)

Najbolji automobilisti Srbije i Republike Srpske na stazi Zalužani kraj Banja Luke danas otvaraju sezonu kružnih trka 2010. Automagazin web portal sa lica mesta iz obaveštavaće Vas o rezultatima i najzanimljivijim detaljima sa otvaranja sezone. Borba za startne pozicije zakazana je za 12h a start prve trke je sat kasnije.

Kružne trke – Milovan Vesnić i Dunlop potpisali ugovor o sponzorstvu

Kružne trke – Milovan Vesnić i Dunlop potpisali ugovor o sponzorstvu

Uz prisustvo mnogobrojnih pripadnika „sedme sile“, prijatelja i kolega, višestruki prvak države u automobilizmu, Milovan Mikica Vesnić, potpisao je eksluzivni ugovor o sponzorstvu sa proizvođačem pneumatika Dunlop. Na stazi Nacionalne Vozačke Akademije (NAVAK), gosti su imali priliku da saznaju zašto se Vesnić opredelio baš za Dunlop.

Kružne trke - Vojislav Lekić i Honda Civic spremni za Banja Luku

Kružne trke - Vojislav Lekić i Honda Civic spremni za Banja Luku

Za sedam dana startuje prva trka ovogodišnjeg šampionata na "kružnim stazama", koja će biti održana na stazi u Zalužanima (Banja Luka), a timovi i takmičari se ubrzano pripremaju za prve ovogodišnje "okršaje". Nakon što je nedavno testirao na stazi NAVAK, Vojislav Lekić, aktuelni šampion u klasi "Super Production", posetio je stazu u Zalužanima i uradio finalna podešavanja Honde Civic za prvu trku u šampionatu...

Kružne trke – Dejan Stojić: Merilo za brzinu!

Kružne trke – Dejan Stojić: Merilo za brzinu!

On se ne takmiči u najjačim klasama i ne nastupa u najmodernijim automobilima ali svima koji su se protiv njega trkali u Yugu i Peugeotu on je merlilo brzine! Cilj je jedan, pobediti Stojketa, a u poslednjih godina malo je onih koji se mogu pohvaliti ovim uspehom. Krug, brdo pa i reli, bilo gde da startuje, Dejan Stojić Stojke je čovek koga svi žele pobediti.
Kružne trke - Milovan Vesnić: Pripreme za početak sezone

Kružne trke - Milovan Vesnić: Pripreme za početak sezone

Milovana Vesnića zatekli smo u radionici u poslu oko priprema automobila za predstojeću sezonu. U stilu najboljih svetskih tjunera Opel Vectra ST se detaljno reparira i sprema za ponovno sklapanje. U narednih 10-tak dan,a kada posao bude okončan, biće to onaj prepoznatljivi šampionski bolid spreman za nove okršaje na otvaranju sezone u Banja Luci.
Renault Symbioz
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46