AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022
Poredak - F1 Vozači
1.M. Verstappen314
2.S. Perez 189
3.F. Alonso149
4.L. Hamilton148
5.C. Leclerc99
6.G. Russell99
7.C. Sainz92
8.Lando Norris69

Najnovije vesti iz auto industrije

Kružne trke - Milovan Vesnić: Pripreme za početak sezone

Kružne trke - Milovan Vesnić: Pripreme za početak sezone

Milovana Vesnića zatekli smo u radionici u poslu oko priprema automobila za predstojeću sezonu. U stilu najboljih svetskih tjunera Opel Vectra ST se detaljno reparira i sprema za ponovno sklapanje. U narednih 10-tak dan,a kada posao bude okončan, biće to onaj prepoznatljivi šampionski bolid spreman za nove okršaje na otvaranju sezone u Banja Luci.

Kružne trke - Milovan Vesnić: Pripreme za početak sezone

Popularni Mikica je zimsku pauzu iskoristio da „skokne“ i do Austrije gde je na stazi Salzburgring zajedno sa Milenkom Vukovićem kao gost učestvovao na testiranjima pred sezonu Renault Clio Alpe-Adrija kupa. Na istoj stazi Vesnić je pre nekoliko godina i tijumfovao kao učesnik Renault Clio V6 Trophy-a a i ovoga puta veoma je zadovoljan ponašanjem na stazi malenog kup trkača iz Francuske. Ipak, ovoga puta pažnju ćemo okrenuti prema Šampionatu Srbije i predstojećoj duploj trci u Banja Luci ali na žalost, u recima višestrukog Šampiona države nema previše optimizma - ”Prva loša vest pred početak sezone je najava ne učestvovanja mog najvećeg konkurenta predhodnih godina, Andreja Kulundžića. Uz dužno poštovanje svim ostalim konkurentima, smatram da će šampionat ovim dodatno izgubiti na kvalitetu i da polako umire. Ja i dalje zagovaram udruživanje šampionata sa okolnim zemljama jer ovako podeljeni „ubijamo“ sami sebe. Pogledajte i situaciju u Crnoj Gori. Umesto trka sa 12-13 top automobila, i medijske pažnje koja ona nosi, trke su dovedene na taj nivo da će se već koliko sledeće godine šampionat svesti na trke zastarelih jugića a nakon toga ugasiti. Dugo godina sam u ovom sportu ali situacija nikada nije bila kritičnija. Oni koji su protiv zajedničkog šampionata rade direktno protiv sporta i jedini im je cilj osvajanje titula u što slabijoj konkurenciji.”

Kružne trke - Milovan Vesnić: Pripreme za početak sezone

I nezadovoljstva trenutnom situacijom u sportu, u radionici Vesnić Sporta u Gorjanima veoma je živo. Pored svog, Milovan i njegovi mehaničari uz budno oko legende Miluna Vesnića pripremaju i nekoliko automobila svojih kolega iz zemlje ali i okruženja. ”Vidite i sami, za sezonu se pripremamo kao u najboljim godinama. Automobil će biti u top stanju, što se uostalom od nas i očekuje. Vectra je kompletno rasturena, školjka je prevarena, ispeskarena i ofarbana. Sklapanje je u toku i prvi put ćemo je pokazati na stazi NAVAK 31. maja na posebnoj pres konferenciji u na kojoj ćemo predstaviti program za sezonu 2010 i najaviti pohod na još jednu titulu uz druženje sa predstavnicima najvećih medijskih kuća.” U ovom razgovoru posebnu pažnju smo posvetili i prvoj trci Šampionata Srbije na kružnim stazama koja se 05-06. juna vozi na stazi Zalužani kraj Banja Luke - ”Dve trke u dva dana opravdavam u smislu nedostatka takmičenja u šampionatu. Sličan koncept već sam vozio 2004-te godine u okviru Alpe-Adria Cup-a ali sada, u uslovima kada se ne zna koliko će još trka biti do kraja šampionata, ovaj sistem može predstavljati ozbiljan problem za takmičare koji nastupaju u mojoj ali i u klasi SP. U slučaju nezgode ili kvara gotovo je nemoguće automobile spremiti za sutrašnju trku pa samim tim neučestvovanje na istoj i manjak osvojenih bodova može predstavljati ozbiljan problem u borbi za titulu. I sam zamor automobila je problem jer vrhunske trkačke sprave nakon svake trke zahtevaju ozbiljan tretman a naš autosport i budžet kojim raspolažemo to ne dozvoljavaju u tako kratkom vremenskom periodu. U ekstremnom slučaju može se desiti da gledaoci na nedeljnoj trci budu uskraćeni za nastup velikog broja takmičara. Nakon ove trke sigurna je još samo jedna trka, takođe u Banja Luci, sve ostalo lebdi u vazduhu i pitanje je gde i kada će ljubitelji brzine gledati takmičenja u Srbiji.”

Kružne trke - Milovan Vesnić: Pripreme za početak sezone

I pored očitog nezadovoljstva trenutnom situacijom u srpskom auto-sportu Milovan Vesnić sa nesmanjenim žarom očekuje ponovni izlazak na stazu ”Ja ću biti spreman. Konkurencija zna da kod mene nema opuštanja a moji navijači su naviknuti samo na vrhunske rezultate pa ću im to zadovoljstvo i priuštiti.” - završava eksluzivni razgovor za Automagazin web portal višestruki prvak države u automobilizmu Milovan Mikica Vesnić.

Kružne trke - Milovan Vesnić: Pripreme za početak sezone

Petar Janković – Automagazin portal

Kružne trke - Banja Luka 2010 druga trka

Kružne trke - Banja Luka 2010 druga trka

Idealni vremenski uslovi, rekordna posećenost i naravno dobre partije vozača obeležile su drugi dan trkačkog vikenda Šampionata Srbije i Republike Srpske na stazi Zalužani kraj Banja Luke. Počev od 12h kada je započeo prvi trening pa tokom svih pet održanih trka sve je funkcionisalo savršeno pa i organizator zaslužuje sve pohvale.

Kružne trke – Banja Luka 2010 prva trka

Kružne trke – Banja Luka 2010 prva trka

Šampionat Srbije na kružnim stazama započeo je u subotu 5. juna u Banja Luci. Staza Zalužani, Autoservis Brkić i Đelmaš Sport ugostili su automobiliste iz Srbije i Republike Srpske koji su publici kraj staze priredili adrenalinsku zabavu tokom celog dana koji su pre svih obeležili Milovan Vesnić, Vojislav Lekić i Dejan Stojić.

Kružne trke, Banja Luka 2010 – ONLINE (ažurirano u 19:15)

Kružne trke, Banja Luka 2010 – ONLINE (ažurirano u 19:15)

Najbolji automobilisti Srbije i Republike Srpske na stazi Zalužani kraj Banja Luke danas otvaraju sezonu kružnih trka 2010. Automagazin web portal sa lica mesta iz obaveštavaće Vas o rezultatima i najzanimljivijim detaljima sa otvaranja sezone. Borba za startne pozicije zakazana je za 12h a start prve trke je sat kasnije.

Kružne trke – Milovan Vesnić i Dunlop potpisali ugovor o sponzorstvu

Kružne trke – Milovan Vesnić i Dunlop potpisali ugovor o sponzorstvu

Uz prisustvo mnogobrojnih pripadnika „sedme sile“, prijatelja i kolega, višestruki prvak države u automobilizmu, Milovan Mikica Vesnić, potpisao je eksluzivni ugovor o sponzorstvu sa proizvođačem pneumatika Dunlop. Na stazi Nacionalne Vozačke Akademije (NAVAK), gosti su imali priliku da saznaju zašto se Vesnić opredelio baš za Dunlop.

Kružne trke - Vojislav Lekić i Honda Civic spremni za Banja Luku

Kružne trke - Vojislav Lekić i Honda Civic spremni za Banja Luku

Za sedam dana startuje prva trka ovogodišnjeg šampionata na "kružnim stazama", koja će biti održana na stazi u Zalužanima (Banja Luka), a timovi i takmičari se ubrzano pripremaju za prve ovogodišnje "okršaje". Nakon što je nedavno testirao na stazi NAVAK, Vojislav Lekić, aktuelni šampion u klasi "Super Production", posetio je stazu u Zalužanima i uradio finalna podešavanja Honde Civic za prvu trku u šampionatu...

Kružne trke – Žarko Terzić: Pohod na Dijamantsku kacigu

Kružne trke – Žarko Terzić: Pohod na Dijamantsku kacigu

Sezona 2010 biće sedamnaesta godina kako na kružnim stazama Šampionata Srbije možemo da uživamo u bravurama za volanom Užičanina Žarka Terzića. Poznat kao beskompromisni fajter koji ni nakon devet Šampionskih titula i dve Zlatne kacige ne razmišlja o odlasku u „penziju“ u trkačku sezonu pred nama ulazi sa imperativom pobede.
Kružne trke – Dejan Stojić: Merilo za brzinu!

Kružne trke – Dejan Stojić: Merilo za brzinu!

On se ne takmiči u najjačim klasama i ne nastupa u najmodernijim automobilima ali svima koji su se protiv njega trkali u Yugu i Peugeotu on je merlilo brzine! Cilj je jedan, pobediti Stojketa, a u poslednjih godina malo je onih koji se mogu pohvaliti ovim uspehom. Krug, brdo pa i reli, bilo gde da startuje, Dejan Stojić Stojke je čovek koga svi žele pobediti.
BMW 5 Touring (2024)
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46