AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022
Poredak - F1 Vozači
1.M. Verstappen314
2.S. Perez 189
3.F. Alonso149
4.L. Hamilton148
5.C. Leclerc99
6.G. Russell99
7.C. Sainz92
8.Lando Norris69

Najnovije vesti iz auto industrije

Kružne trke: Vesnić šampion Centralne Evrope!

Kružne trke: Vesnić šampion Centralne Evrope!

Dramatična druga trka na Slovakiaringu donela je mnogo uzbuđena i na stazi ali i nakon završetka samog takmičenja. Ono što je najbitnije u ovom trenutku je činjenica da je Srbija po prvi put dobila Šampiona jedne evropske serije na kružnim stazama...

Kružne trke: Vesnić šampion Centralne Evrope!

CEZ (Central European Zone), podsetićemo Vas, okuplja vozače iz Austrije, Italije, Češke, Slovačke, Poljske, Mađarske, Slovenije, BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. U konkurenciji koja je ove godine brojala više od 30 automobilista najbrži je naš as Milovan Mikica Vesnić.Prekidi su definitivno obeležili današnju trku u Slovačkoj. Trening koji po pravilu traje 30 minuta vožen je samo nekih 20-tak nakon teškog udesa na šikani koja služi da se vozači uspore na najbržem delu staze. Vesnić je kao i juče u prvom delu kvalifikacija postigao najbolje vreme, 2:15.260, zatim otišao u boks po nove pneumatike i u trenutku kada je kretao u svoj novi brzi krug sudije su crvim zastavama označile kraj. Srećom i ovo vreme bilo je više nego dovoljno za novu pol poziciju, ponovo ispred Mareka (Lotus) i Gaspara (Alfa Romeo).

Trka je krenula po planu za Vesnića. Još jedan odličan start i uz sigurnu vožnju naš automobilista sve do četvrtog kruga održava sigurnu prednost u odnosu na Čeha Mareka. U tom trenutku Vesnić stiže prvu grupu slovenačkih Fiat Punta koji u žaru svoje borbe ne primećuju zahuktalu Opel Vectru. Greška se može pripisati i sudijama koji nisu pravovremeno pokazale plavu zastavu pa se u jednom momentu Vesnić našao gotovo van staze. Tu situaciju koristi Marek Fried i prelazi u vođstvo koje je trajalo samo krug i po. Vesnić se ne predaje tako lako i uskoro je ponovo prvoplasiran ali žaru borbe sa Čehom prevideo je žute zastave na jednom delu staze, pretekao dva zaostala takmičara za krug i to će ga, ispostavilo se, na kraju koštati pobede. Samo pola kruga kasnije još dramatičnija situacija. Lotus drugoplasiranog Mareka staje pored staze u oblaku dima koji se uskoro pretvorio u plamen. Za nekoliko sekundi nestalo je gotovo pola automobila. Srećom vozač je uspeo da napusti vozilo nepovređen. U tom trenutku na stazu izlazi safety car a nakon tri kruga sudije crvenom zastavom označavaju prekid trke.

Kružne trke: Vesnić šampion Centralne Evrope!

Iako je Vesnić cilj prošao kao prvoplasiran iza vozila bezbednosti direktor trke mu dodeljuje penalizaciju od 40 sekundi zbog preticanja vozila pod žutom zastavom pa se srpski automobilista morao zadovoljiti pozicijom broj četiri. Pobednik trke nakon sudijske odluke je Mađar Gaspar Csaba ispred Čeha Petr-a Madelika (Lotus) i Mađara Benedeka Majora (Lotus). Novih 12 bodova na kontu srpskog automobiliste, trkački vikend pre kraja serije, obezbedilo mu je titulu Šampiona Centralne Evrope. Vesnić sada ima 174.5 boda, Mandelik 108 a Csaba 98.5. Vesnić se može pohvaliti i najbrže izvezenim krugom i to u toku druge trke, 2:14.515.

Kružne trke: Vesnić šampion Centralne Evrope!

"Uzbudljiva nedelja, od samih kvalifikacija pa sve do kraja trke. Ponovo nisam imao mogućnost da na novim pneumaticima napravim vreme ali i to je bilo dovoljno za pol poziciju. Trka je krenula dosta uzbudljivo. Divizija je stvarno ogromna ali je velika greška organizatora koji su zajedno sa nama pustili veoma spori slovenački Punto KUP pa neke uspem na stazi dugoj šest kilometara da preteknem i po tri puta za deset krugova. Prvi incident se dogodio u četvrtom krugu, stigao sam prvu grupu koja me nije videla i bio sam izbačen sa staze. To je iskoristio moj konkurent Marek koji me je pretekao napravio malu prednost pa sam morao da dam sve od sebe da ga stignem. Onda je nastao haos na stazi, dosta udaranja, izletanja, gužve. U žaru borbe napravio sam grešku, nisam video istaknutu žutu zastavu i dobio sam kaznu od 40 sekundi. Toga nisam bio svestan sve dok nismo primili pehare. Umesto zasluženog prvog mesta završio sam na poziciji broj četiri ali sve u svemu bitno je da je još jedan uspešan vikend iza nas. Najvažnije je da sam osvojio Šampionsku titulu trku pre kraja sezone." - poručio je sa Slovakiaringa Vesnić.

Kružne trke: Vesnić šampion Centralne Evrope!

SPONZORI

U sezoni 2013 sa ASK Sport Auto Vesnić i Milovanom Vesnićem u Evropi su:

- Opština Čajetina
- Goodyear Sava Tires
- Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije
- Grad Užice
- Optima Modriča
- Impol Seval
- SAT Media Group
- Kompanija Bohor

ASK Vesnić Auto

Ekipa Alpine je spremna za WEC 2021

Ekipa Alpine je spremna za WEC 2021

Alpine za sobom ima odlične rezultate u trkama izdržljivosti i spreman je da se uhvati u koštac sa izazovima takmičenja u elitnoj kategoriji FIA-inog prvenstva u trkama izdržljivosti i na trci 24 sata Le Mansa 2021...

Miloš Pavlović: LST Paul Ricard - Izvestaj sa trke 1

Miloš Pavlović: LST Paul Ricard - Izvestaj sa trke 1

Pehovi nastavljaju da prate posadu „Target resinga“ Miloš Pavlović/Raul Guzman. Na prvoj trci poslednjeg trkačkog vikenda u okviru ovogodišnjeg Lamborgini Super Trofeo takmičenja, posada sa startnim broj 41 ostala je bez sigurnih bodova u poslednjem krugu trke posle bizarnog mehaničkog problema – otpadanja točka!

Miloš Pavlović - novi podobi po kiši u Belgiji

Miloš Pavlović - novi podobi po kiši u Belgiji

Srpski automobilista Miloš Pavlović i njegov klupski kolega, Meksikanac Raul Guzman, osvojili su 4. mesto na prvoj trci Lamborgini Super Trofeo takmičenja, koje se ovog vikenda održava na legendarnoj stazi Spa-Frankoršamp u Belgiji...

123456. . .23
Renault Symbioz
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46