AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Reli – Dušan Borković: Šampionat Srbije kao trening za WRC!

Reli – Dušan Borković: Šampionat Srbije kao trening za WRC!

Reli sezona u Srbiji samo što nije započela i pripreme vozača i timova su u punom jeku. Pred Beogradski reli koji se vozi predstojećeg vikenda svoje planove za sezonu 2010 sa nama je podelio popularni Pančevac, Dušan Duca Borković. Planovi su veliki i ciljevi visoki, možda tako i treba ako se želi postignuti vrhunski rezultat.

Reli – Dušan Borković: Šampionat Srbije kao trening za WRC!

Jedno je sigurno, Dušan Borković je spreman i “naoštren” kao nikada pre. Porastao je automobil, porasli su i apetiti. Siguran u sebe i svoj Mitsubishi Lancer Evo IX uz pomoć svojih sponzora Borković se nada da će sezona 2010 biti početak uspešne internacionalne karijere. ”Moj tim i ja smatramo da imam talenta i dovoljno dobar automobil da se oprobamo u inostranstvu. ” - započinje svoju izjavu eksluzivno za Automagazin web portal Dušan Borkovic - ”Nisam prepotentan ali i auto i ja smo prerasli Šampionat Srbije. U planu su četiri trke Šampionata Sveta (WRC) i to dva asfaltna i dva makadamska relija. Da se razumemo, to je plan za koji još uvek nemamo zatvorenu finansijsku konstrukciju. Ako ne uspemo da nađemo sredstva za četiri podrudićemo se da vozimo bar neki reli.”

Reli – Dušan Borković: Šampionat Srbije kao trening za WRC!

Na pitanje kako se Šampionat Srbije uklapa u koncepciju sezone 2010 Dušan je jasno odgovorio - ”Relije u Srbiji bi koristili više kao testove u takmičarskim uslovima a manje kao ozbiljnu trku. Izuzetak će biti Serbia Rally za koji ćemo se ozbiljno pripremiti i ozbiljno nastupiti. Beogradski reli će mi prvenstveno poslužiti za upoznavanje sa automobilom jer za sada imam malo pređenih kilometara za volanom Mitsubishija. Šteta je što smo prerano odustali na prošlom Serbia Rally-u jer sam pre takmičenja bukvalno imao 20 pređenih kilometara u automobilu. Da stvar bude gora, staza je bila mokra a ja ga po kiši nisam ni probao. Na BG reliju testiraćemo i Pirelli i BFGoodrich pneumatike, kao i utvrditi razlike između trkačkog i OMV 100 goriva. Tjuner automobila Miha Jezersek, kome se ovim putem zahvaljujem, boravio je proteklih dana u Srbiji i automobil je spreman. Ne znam kako je pripremljena konkurencija, voziću slabiji tempo ali dovoljno brzo da mogu da očekujem dobar rezultat kao i eventualne rekorde brzinskih ispita Avala i Košutnjak.”

Reli – Dušan Borković: Šampionat Srbije kao trening za WRC!

Naravno moralo je uslediti i pitanje u kakvoj je stvarno “formi” Mitsubishi Lancer devete evolucije. Duca nam odgovara kao iz “topa” - ”Vrhunskoj! Pripremljen je kao top N4 automobil. U ovaj Lancer Evo IX je uloženo preko 120.000 evr` i ima svaki delić Ralliart. Konkretno za Beogradski reli je zamenjen šper i još neki delovi a čekaju se dve nove Ralliart poluosovine. Ako ne bude još nekih nepredviđenih situacija, odradićemo i neki test odmah nakon zamene ova dva dela. Jedino što ostaje za sledeću trku je promena mape motora na restriktor 33 prema novim pravilima FIA za grupu N.” Veliki projekat u auto sportu zahteva i ogromna finansijka sredstva kako se Borković bori sa nemaštinom u srpskom automobilizmu - ”Održavanje i nastupi na takmičenjima, a posebno na onim WRC, sa ovakvim automobilom su verujte veoma skupi! Iza mene stoji velika kompanija, generalni uvoznik Citroena za Srbiju i Crnu Goru VITRO GROUP, na čelu sa generalnim direktorom Dragoljubom Lekićem i direktorom marketinga, Vojislavom Lekićem, za koga se nadam da će jednog dana zajedno sa mnom voziti jedan WRC reli. Posebno hvala gradu Pančevu i Vojvodini. Bez ovih ljudi i institucija ne bi bilo ni ovog projekta. Nadam se da će se sponzorima pridružiti još nekoliko kompanija sa kojima smo u pregovoru da bi u potpunosti zatvorili finansijsku konstrukciju.” Na kraju evo šta Duca Borković poručuje svojim mnogobrojnim navijačima u Srbiji – ”Mitsubishi se vozi potpuno drugačije ali mislim da će dobro da mi “legne”. Tada će publika dobiti ono što od mene i očekuje i na šta je već navikla, vrhunsku vožnju! ” Evo i jedne takve vožnje na videu iz kokpita malenog ali otrovnog Citroena C2R2, uživajte...

Petar Janković – Automagazin portal

1. Beogradski reli - fotografije (Ada Huja)

1. Beogradski reli - fotografije (Ada Huja)

Juče je na kartodromu Ada Huja održana promotivna vožnja, kao deo programa 1. Beogradskog relija. Start relija je ispred Skupštine grada u 10:00 časova, sledi devet brzinskih ispita na lokacijama Avala i Košutnjak, a cilj je oko 15:30. Klikom na LINK možete pogledati prvi deo fotografija, snimljenih na stazi Ada Huja...
1. Beogradski reli - konferencija za medije

1. Beogradski reli - konferencija za medije

Pred nama je 1. Beogradski reli, koji će biti održan u nedelju, 11. aprila. Start takmičenja je ispred Skupštine grada u 10:00 časova, sledi devet brzinskih ispita na lokacijama Avala i Košutnjak, a cilj je istog dana oko 15:30 časova, takođe ispred Skupštine grada. Na startnoj listi se očekuje oko 30 najboljih domaćih posada, i gosti iz BiH...
Rally - Užice Rally Team, najava nastupa na BG reliju

Rally - Užice Rally Team, najava nastupa na BG reliju

U nedelju, 11. Aprila, odrzace se 1. Beogradski reli-Memorijal Mirko Martinović, koji se boduje za Šampionat Srbije, u organizaciji MM Power tima iz Beograda.Užice rally team će se u Beogradu pojaviti sa 2 posade-Aleksandar Cvijović-Milan Novaković u Suzuki Swiftu GTi i Sreten Todorović-Ivan Savić u Yugu 55.
Reli, Srđan Višnjić – Cilj je jasan, šesta titula!

Reli, Srđan Višnjić – Cilj je jasan, šesta titula!

Nakon trinaest godina u reli sportu i pet osvojenih titula, Srđan Višnjić sa nesmanjenim optimizmom kreće u novi pohod ka najsvetlijem odličju. Prva violina XM Racing Teama pred početak sezone 2010 na Beogradskom reliju svojim navijačima ne mora da daje obećanja jer svi znaju da popularni Buda uvek pruža samo jedno, maksimum bez kalkulacija!
1. Beogradski Rally – Lista prijava

1. Beogradski Rally – Lista prijava

Reli u Srbiji i dalje živi, opstaje bolje je reći! Na tek objavljenoj listi prijava za 1. Beogradski reli nalaze se 32 posade. Mnogo nije, ali nije ni malo. To je realnost srpskog relija sa kojom se moramo pomiriti i pozdraviti hrabrost i istrajnost kako organizatora tako i učesnika koji nam pored svih problema pružaju zadovoljstvo praćenja kraljice automobilizma.
Reli - Srđan Petrović: Očekujem novi rekord Košutnjaka

Reli - Srđan Petrović: Očekujem novi rekord Košutnjaka

Predstojećeg vikenda startuje prva trka domaćeg reli šampionata 2010, "Beogradski reli", koji će se održati na obroncima Avale i Košutnjaka. Lepa vest za sve fanove reli sporta je povratak Srđana Petrovića, Foxa, koji će na prvom reliju sezone nastupiti u automobilu Mitsubishi Lancer EVO VI...
Eksluzivno!!!! – Abarth Rally Team dolazi u Srbiju!!

Eksluzivno!!!! – Abarth Rally Team dolazi u Srbiju!!

Neko je konačno odlučio da upali svetlo u tami domaćeg auto-moto sporta! Vest koju smo upravo dobili i koju Vam eksluzivno prenosimo obradovaće sve ljubitelje automobilizma, posebno relija jer prema najavama Srbija će biti jedna od baza velikog svetskog tima...
Serbia Rally - Promene u sezoni 2010

Serbia Rally - Promene u sezoni 2010

Kada uporedimo predstojeći Serbia Rally sa onima održanim u poslednjih desetak godina naćićemo veoma malo sličnosti. Osim organizatora i povratka na staze u okolini Valjeva (a i one su donekle izmenjene) nov je termin, nov je grad domaćin, nov je drugi dan takmičenja... Ali da krenemo od početka.
Domaći reli – Beogradski Rally, najava

Domaći reli – Beogradski Rally, najava

Zvanični Šampionat Srbije u reliju za sezonu 2010 počinje u nedelju 11. aprila, kada će se na poznatim stazama Avale i Košutnjaka po prvi put voziti Beogradski Rally, iza koga je hrabro stao novoosnovani AK MM Power iz Beograda. Ekipa koja stoji iza ovoga projekta daleko je od novajlija u reli sportu, pa sa pravom očekujemo vrhunsku organizaciju i spektakl za gledaoce.
2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46