AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

43. Serbia Rally – Momčilo Milojković: Spremni smo!

43. Serbia Rally – Momčilo Milojković: Spremni smo!

U petak, ispred Skupštine Grada Beograda startuje 43. Serbia Rally, najstarije i najznačajnije automobilističko takmičenje u zemlji. Direktor takmičenja, Momčilo Milojković, najavljuje da je sve spremno za veliki spektakl. I navijači su više nego spremni jer u Beograd je juče doputovao vicešampion Sveta u reliju, vozač Ford WRT-a, Mikko Hirvonen.

„Dolazak Hirvonena prvenstveno je priznanje našem reli sportu kao celini. Dugujem zahvalnost i njemu kao i onima koji su pomogli oko njegovog dolaska što će biti sa nama i pokazati nam kako voze takmičari u vrhu Šampionata Sveta. Njegovo ime je već privuklo dodatan broj novinara kao i ljubitelja relija iz okruženja koji su odlučili da prisustvuju reliju. A imaće i šta da se vidi!“ – odgovara na naše pitanje o prvoj zvezdi Ford World Rally Teama direktor Serbia Rally-a Momčilo Milojković.

43. Serbia Rally – Momčilo Milojković: Spremni smo!

Naravno morali smo se osvrnuti i na kompletnu listu prijava i ono što nas na reliju Srbija očekuje u okviru šampionata za koje je raspisan (FIA Kup Evrope – grupa istok, Šampionat Bugarke i Šampionat Srbije) – „Lista prijavljenih vozača možda nije brojna ali je izuzetno kvalitetna. Pored vozača iz Srbije tu su svi koji nešto znače u reli sportu Bugarske kao i Italijan Tempestini koji vozi sa rumuskom licencom i ima FIA B prioritet.“ Dugogodišnji reli radnik podsetio nas je i na novu konfiguraciju relija koja ove sezone ima svoju premijeru – „Serbia Rally je nakon 14 godina ponovo u Beogradu. Pripremamo ceremonijalni start ispred Skupštine Grada. Brzinci su potpuno novi jer su i na onim poznatim startovi pomereni. Posebno bih se osvrnuo na dugi Rajković kao i potpuno novi Lisović koji je po meni interesantan zbog specifične konfiguracije terena i česte promene vrste podloge.“

43. Serbia Rally – Momčilo Milojković: Spremni smo!

Serbia Rally „živi“ i ove godine kada mnoga takmičenja ove veličine u okruženju imaju ozbiljnih finansijsko-logističkih problema – „Posebna zahvalnost ide onima koji su omogućili da se takmičenje i ove godine održi i to pre svih Telenor, Srpska Banka, AMS Osiguranje, Skupština grada Beograda, Ministartstvo omladine i sporta i mnogi drugi.“ – završava Milojković. Na kraju ćemo Vas podsetiti da se 43 izdanje Serbia relija vozi u subotu i nedelju na terenima u okolini Valjeva i Beograda a više informacija o satnici i rasporedu brzinaca možete pronaći klikom na LINK.

Petar Janković – Automagazin portal

43. Serbia Rally - U znaku Mikke Hirvonena

43. Serbia Rally - U znaku Mikke Hirvonena

AMS Srbije i ove godine organizuje najznačajnije reli takmičenje, sa tradicijom koja datira još od 1967. godine, Serbia Rally. Posle 14 godina, start i cilj su ponovo u Beogradu, pa će ljubitelji brzina moći da pozdrave najbolje reli posade ovog dela Evrope, kao i majstora reli vožnje, Mikku Hirvonena, koji će po prvi put biti naš gost sa svojim WRC vozilom...

43. Serbia Rally – Lista prijava

43. Serbia Rally – Lista prijava

Petnaest posada iz inostranstva i 29 iz Srbije nalazi se na upravo objavljenoj listi prijava 43 izdanja Serbia relija. Ako izuzmemo spektakl u liku i delu Mikka Hirvonena i Ford WRT-a kao i povratak na staze Vlade Petrovića, većih iznenađenja nema što ne znači da pred nama nije izuzetno zanimljiv vikend.

Reli - Vladan Petrović stručni konsultant na Eurosport TV

Reli - Vladan Petrović stručni konsultant na Eurosport TV

Za sve fanove reli sporta, Eurosport TV priprema LIVE prenose brzinskih ispita relija u kalendaru IRC prvenstva (IRC Intercontinental Rally Challenge). Prava novost je što u direktnim prenosima "Rally d’Italia-Sardegna", kao stručni konsultant na Eurosport TV učestvuje i višestruki državni reli šampion, Vladan Petrović...

Reli: Poslednji sarajevski reli

Reli: Poslednji sarajevski reli

U Sarajevu 1985. godine, održan je verovatno najjači Jugoslovenski reli. Ispred Skenderije, 20. septembra u 13,01h krenula je prva etapa Sarajevo-Hadžići. 33 posade iz 11 evropskih država i 30 domaćih reli majstora.

WRC – Vladica Rabrenović: Ostvarenje sna!

WRC – Vladica Rabrenović: Ostvarenje sna!

Aktuelni Šampion Srbije u reliju i pobednik prvog takmičenja u sezoni 2010, Vladica Rabrenović, nastupiće od 9-11. jula na reliju Bugarska koji se ove sezone po prvi put vozi u okviru Šampionata Sveta (WRC). Pripreme vozača WRR-Motor Teama iz Čačka uveliko su u toku i prijava je već poslata organizatorima u Bugarsku.
Serbia Rally – Mikko Hirvonen u Srbiji od 14. juna

Serbia Rally – Mikko Hirvonen u Srbiji od 14. juna

Vozač Ford Abu Dhabu World Racing Teama, Finac Mikko Hirvonen zajedno sa svojim suvozačem Jarmo Lehtinenom, prema poslednjim informacijama u Srbiju dolazi već 14. juna kako bi 19. i 20. istog meseca nastupio na Serbia Rally-u u sklopu priprema za sedmi reli Šampionata Sveta u Bugarskoj koji je zakazan za početak jula.
Domaći reli – Mikko Hirvonen: Perfektan izbor!

Domaći reli – Mikko Hirvonen: Perfektan izbor!

Letnju pauzu u Šampionatu Sveta u reliju Mikko Hirvonen će iskoristiti da na Serbia Rally „obnovi“ svoje znanje vožnje na asfaltu pred četiri relija u drugom delu sezone koji se voze na podlozi tako ne tipičnoj za finsku školu vožnje. Ovu odluku svog tima Mikko je ocenio kao perfektnu!
Domaći reli – Vicešampion sveta dolazi na Serbia Rally!

Domaći reli – Vicešampion sveta dolazi na Serbia Rally!

Prema poslednjim informacijama koje stižu iz Portugala ljubitelji reli sporta u Srbiji na predstojećem Serbia Rally-u imaće jedinstvenu priliku da na delu vide vrhunskog pilota u vrhunskom bolidu. U sklopu priprema za WRC nastup u Bugarskoj, gosti Beograda biće vicešampion sveta Mikko Hirvonen i Ford WRT.
Renault Rafale E-Tech Hybrid Esprit Alpine
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46