AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Brdske trke, Lopare 2010 – Priča i video „iznutra“

Brdske trke, Lopare 2010 – Priča i video „iznutra“

Posmatrajući trke sa strane i analizirajući samo rezultate, gledaoci pored staze često propuste zanimljive detalje koje su uglavnom rezervisane za uzak krug vozača. Ovoga puta Automagazin web portal je na brdskoj trci u Loparama imao svog insajdera koji iz ugla aktivnog učesnika trku može da sagleda na potpuno drugačiji način.

Početak je sezone, spremni su novi automobili, reparirani stari, vozači „naoštreni“ za trku a kako na to sve gleda Đorđe Dizdar, trećeplasirani u klasi 2, poznatijoj kao jugo hibrid - ”Sama organizacija trke je bila veoma dobra sem nekoliko zamerki. Najbitnija je svakako što vozačima nije obezbeđena voda na cilju jer smo u uslovima izuzetno sunčanog i toplog dana bili “zarobljeni gore” čekajući drugu vožnju dosta duže od planiranog jer je u jednom trenutku trka prekinuta zbog vađenja automobila Branka Zirojevića, a drugi put se hitna medicinska pomoć ukazivala ženi iz publike kojoj je pozlilo. Druga zamerka odnosi se na kašnjenje proglašenja koje se razvuklo pa je posledica bila da svi vozači sem onih koji su čekali pehare napuste Lopare i budu već na putu kući.”

Brdske trke, Lopare 2010 – Priča i video „iznutra“

Kada je reč o “trkačkim krugovima”, šta je bila najčešća tema razgovora - ”Na treningu su najviše pod budnim okom svih bili Branko Zirojević, Dejan Stojić i Dejan Radojičić-Liki. Njih trojica imaju automobile sličnih performansi i biće ih lepo pratiti tokom cele sezone. Čak je i tjuner Dejana Stojića, čuveni Srđan Buda Višnjić pohvalio rad motora Branka Zirojevića. Na žalost, Zirojević je imao peh u drugoj vožnji u kojoj je njegov Peugeot 106 oštećen, ali ništa što se ne može popraviti. Bilo je uživanje gledati njegov kao i nastup Dejana Stojića koji je nakon Brankovog odustajanja rutinski trku priveo kraju. Sam Stojić je imao dosta problema sa menjačem tokom treninga koji je odvezao “zaglavljen” u drugoj brzini. Ovaj kvar uspeli su da reše tek u nedelju ujutro, neposredno pred sam početak trke. Dosta polemike izazvao je i potez Uroša Brkića koji je izašao iz malog N-a i u klasi 1400 E1 vozio faktički auto sa kojim se prošle sezone takmičio u malom N-u, samo je zamenio agregat.”

Brdske trke, Lopare 2010 – Priča i video „iznutra“

Teži incident je doživeo i prošlogodišnji pobednik trke u Loparama u konkurenciji vozača iz Srbije, Boban Atanacković - ”Boban Atanacković je doživeo nesreću u subotu na treningu kada je ozbiljno oštetio svoj automobil ali je srećom on sam prošao bez povreda. Boban je sam izjavio da mu je prošlogodišnje učestvovanje na ovoj trci dalo viška samopouzdanja koje ga je ovog puta skupo koštalo. Takođe Atanacković je istakao da je njegov automobil bio savršeno pripremljen što mu je ulilo dodatno ohrabrenje da povija rekord staze ali ga je vozačka greška rano izbacila iz trke.” I pobednik u generalnom plasmanu, Darko Božilović, je iznenadio mnoge - ”Darko Božilović je još na treningu pokazao da vlada situacijom i konstantno se ubrzavao. Ipak ga je najviše radovalo što njegova Opel Astra SP radi precizno i bez problema, što joj nije bila odlika kod prethodnih vlasnika. Pojedini posetioci trka, koji svoje prisustvo na istim mere decenijama, istakli su da nikada nisu videli Darka da ovako precizno i tečno vozi kao na brdskoj trci Lopare. Istakao bih da je ipak najveći favorit za pobedu u generalnom plasmanu bio Vitomir Cvetić Susi, što je pokazao i na treningu. Ali druga vožnja na samoj trci donela je problem sa menjačem pa se nosilac Dijamantske kacije jedva popeo do cilja.” I na kraju kakav je utisak sa otvaranja sezone ? - ”Pored takmičarskih rezultata treba istaći da je atmosfera nakon okupljanja vozača u petak uveče i nakon treninga u subotu bila izuzetno opuštena i pozitivna i moj predlog je da bi svi vozači kružnih trka trebali barem jednom da dođu na brdske trke kako bi osetili kvaliteno druženje koje se na kružnim trkama nikad ne može osetiti.” Zašto? E to pitanje ćemo ostaviti za neku drugu priliku, možda već za vreme prve kružne trke za Šampionat Srbije u Banja Luci, 5-6. juna 2010-te godine. Na kraju pogledajte onboard video snimak iz automobila Đorđa Dizdara sa brdske trke Lopare 2010.

Petar Janković – Automagazin portal foto:akcrankshaft

Brdske trke – Dušan Borković: Vodno je test pred Serbia Rally

Brdske trke – Dušan Borković: Vodno je test pred Serbia Rally

Nakon popravke kvara sa beogradskog relija, Dušan Borković i njegov tim su kao prvi test za svog Mitsubishi Lancera Evo IX iskoristili brdsku trku na stazi Vodno u Makedoniji. O uspešnosti reparacije govori i činjenica da je uz pobedu u Šampionatu Srbije Borković dobro namučio i konkurenciju u mnogo jačim automobilima.
Brdske trke, Subida al Fito 2010 – Pobeda Fausta Bormolinija

Brdske trke, Subida al Fito 2010 – Pobeda Fausta Bormolinija

Izostanak neprikosnovenog Simonea Faggiolija sa brdske trke Subida al Fito 2010 najbolje je iskoristio iskusni Fausto Bormolini koji je u bolidu F3000 Reynard K02 stigao do prve pobede ove sezone. Italijan je ovim trijumfom preuzeo i prvo mesto u Šampionatu Evrope na brdskim stazama nakon tri održane trke.
Brdske trke, Vodno 2010 – Dušan Borković, brzo i sigurno do pobede

Brdske trke, Vodno 2010 – Dušan Borković, brzo i sigurno do pobede

Druga trka Šampionata Srbije na brdskim stazama po brojnošću takmičara iznenadila je i najveće optimiste. U Makedoniji, tačnije na stazi Vodno kraj Skoplja, okupilo se čak 20 automobilista iz Srbije i gotovo su svi bez većih problema priveli takmičenje kraju. Ovoga puta najbrži je Dušan Borković koji je pobedio u konkurenciji vozača iz Srbije.
Brdske trke - Aleksandar Vidosavljević: Povratak Delte Integrale

Brdske trke - Aleksandar Vidosavljević: Povratak Delte Integrale

Od kartinga, preko popularnih Fića, malog N-a na krugu i reliju, pa do Peugeota 106 sa kojim nakon tri uzastopne titule osvaja Zlatnu Kacigu, Aleksandar Vidosavljević je momak koji sa svojih 25 godina iza sebe ima neverovatno bogatu karijeru sa preko 70 osvojenih odličja. I tu naravno nije kraj, sledi veliki korak napred.
Brdske trke – Rechberg 2010 VIDEO

Brdske trke – Rechberg 2010 VIDEO

Prva trka Šampionata Evrope na brdskim stazama već je odavno iza nas ali na istu se podsećamo zbog jednog odličnog video snimka. Na filmu u produkciji Hillclimb fans-a obratite posebnu pažnju na brojnost publike i raznolikost automobila. Brdske trke možda nisu top grana automobilizma ali atraktivnost i uzbudljivost niko ne može osporiti. Uživajte...
Brdske trke – Stankovič odličan u St.Antonu

Brdske trke – Stankovič odličan u St.Antonu

Prvenstvo centralne Evrope (CEZ) na brdskim stazama proteklog vikenda nastavljeno je u autrijskom St.Antonu. Odlično organizovana trka bodovana je i za prvensvo Austrije i Slovačke pa se na brzoj 3.3 kilometra dugoj stazi okupilo oko 130 vozača.
Brdske trke, Rampa Serra Da Estrela – Ponovo Faggioli

Brdske trke, Rampa Serra Da Estrela – Ponovo Faggioli

Šampionat Evrope na brdskim stazama nastavljen je proteklog vikenda u Portugalu trkom Rampa Serra Da Estrela 2010. Većih iznenađenja nije bilo. Italijan Simone Faggioli ponovo nije imao dostojnog protivnika pa je razlika između prvog i drugog na kraju vikenda iznosila više od 7 sekundi.
Brdske trke – Ladies in red

Brdske trke – Ladies in red

U Šampionatu Italije na brdskim stazama posmatrači ove sezone imaju zadovoljstvo da u bojama Isolani Racing Teama (Šampioni Evrope u GT klasi 2004-2008) u kokpitu moćnih Ferrari bolida pored iskusnog Leonardi Isolanija uživaju i u vožnjama dve mlade dame, Elene Croce i Alessie Sinatre.
Brdske trke, Vodno 2010 – Najava trke + VIDEO

Brdske trke, Vodno 2010 – Najava trke + VIDEO

Nakon Republike Srpske i druga trka Šampionata Srbije na brdskim stazama voziće se van “matice”. Ovoga puta domaćin našim takmičarima biće Makedonija i staza Vodno u blizini Skoplja koji organizuje AKK Primo AVJ a trka se održava u terminu 14-16. maja. Prema poslednjim informacijama iz Srbije put Makedonije krenuće desetak vozača iz Srbije.
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46