AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Brdske trke – Dušan Borković: Vodno je test pred Serbia Rally

Brdske trke – Dušan Borković: Vodno je test pred Serbia Rally

Nakon popravke kvara sa beogradskog relija, Dušan Borković i njegov tim su kao prvi test za svog Mitsubishi Lancera Evo IX iskoristili brdsku trku na stazi Vodno u Makedoniji. O uspešnosti reparacije govori i činjenica da je uz pobedu u Šampionatu Srbije Borković dobro namučio i konkurenciju u mnogo jačim automobilima.

Zadovoljan postignutim rezultatom ali i ponašanjem automobila, eksluzivno za Automagazin Dušan Borković kaže - ”Nisam imao u planu da vozim brdske trke ove sezone, pa samim tim ni ovu u Skoplju. Kako smo otklonili problem sa automobilom koji je nastao na Beogradskom reliju (gde je jedan od šrafova sa leptira gasa upao u motor) odlučili smo da trku Vodno odvezemo kao mali test i proverimo da li je sve u redu sa motorom.” U Makedoniji pored 20-tak domaćih takmičara mladog Pančevca je dočekala i internacionalna konkurencija u vidu, pre svih, Dragana Milića iz Crne Gore sa moćnim Audijem A4 ST i Mađara Laszla Hernardija koga se poznavaoci trka sećaju i sa nastupa u Srbiji. Po vlažnoj stazi u subotu Borković je bio najbrži ali je bio svestan da i pored vozačkih kvaliteta na suvom asfaltu nije mogao mnogo protiv surovih činjenica. Kakva je razlika između reli automobila grupe N i rasne trkačke sprave kakav je Audi ST izlišno je govoriti ali je publiku zbunjivao, na prvi pogled sličan, Hernadijev Mitsubishi - ”Mnogi koji možda manje poznaju razliku između Mitsubishija pripremljenog za reli i onog za brdske trke nadali su se možda i boljem plasmanu. Bez da se “vadim” ta dva automobila je smešno porediti a pored slik guma i šireg trapa najprostije o razlici govori činjenica o minimum 150 konjskih snaga više, u korist Mađara naravno. O ST automobilu neću ni pričati. Kao što sam rekao, kako je ovo bila samo proba za reli nisam hteo da nabavljam slik pneumatike niti da se stvrdnjava suspenzija jer u tom slučaju to ne bi bila prava proba auta za reli.”

Brdske trke – Dušan Borković: Vodno je test pred Serbia Rally

Naravno da nas sve zanima kako je tekla sama trka uz činjenice koje se pored staze ne mogu primetiti- ”Prosto rečeno, sve je teklo po planu. Kada je krenuo prvi trening staza je bila samo mokra pa sam odlučio da probam intermedijum pneumatike. Kada smo se spuštali na start drugog treninga nebo se spustilo i pala je takva kiša kakvu odavno nisam video. Sa tim gumama bi u tim uslovima teško vozio. Na kraju nije bilo loše i nakon otkazivanja drugog treninga imao sam prvo vreme u generalnom, ali tome nisam pridavao mnogo pažnje jer sam znao da će po suvom situacija biti potpuno drugačija. Znao sam i vremena nekih drugih automobila, na primer iz SP klase, koji su u odnosu snage i mase slični Lanceru. Oni su vozili otprilike u vremenu 2:02 pa sam gledao da ja izvezem nešto ispod 2 minuta. Možda zvuči čudno ali ja sam takav, sam sebi sam zadao cilj ne gledajući konkurenciju. Da sam bio u pravu pokazala je štoperica već na cilju prve trke. Sa vožnjom od 1:59 na Pirelli pneumaticima pogodio sam vreme. U drugoj trci sam stavio možda malo bolji BF Goodrich pa sam hteo da probam da se “spustim” na 1:58, ali po prvi put sam poslušao savete i nisam hteo previše da rizikujem. I vožnja na prvoj trci je na momente bila isuviše brza i možda rizična na par mesta. Izgubio sam borbu sa Mađarom u tom drugom prolazu ali mi nije žao. Ne znam kako on vozi ali znam da nastupa u mnogo superiornijem automobilu u odnosu na moj pa tih 3 desete razlike više govori u moju nego njegovu korist. Drago mi je da je sve u redu sa autom, jedino mi je krivo što tamo nisam uspeo da probam restriktor od 33mm jer je auto upaljen u četvrtak veče kada smo i krenuli za Makedoniju. Ovih dana ostaje da se i to reši pa da se pripremimo za Serbia Rally jer je to ono što je važno.” - završava Dušan Borković.

Brdske trke – Dušan Borković: Vodno je test pred Serbia Rally

Petar Janković – Automagazin portal

Brdske trke, Ecce Homo – Novi rekord Faggiolija + VIDEO

Brdske trke, Ecce Homo – Novi rekord Faggiolija + VIDEO

Četvrta trka Šampionata Evrope na brdskim stazama vožena je proteklog vikenda u Češkoj Republici, tačnije na legendarnoj stazi Ecce Homo Sternberk. Fabrički vozač Osella tima, Italijan Simone Faggioli, ni ovoga puta nije dao konkurenciji previše izbora. Uz novi rekord staze, Faggioli je naravno i ovaj put ubedljivo prvi generalno kao i u kategoriji 2.

Brdske trke, Crna Gora – AFCG, Crmnica 24-25. april GALERIJA

Brdske trke, Crna Gora – AFCG, Crmnica 24-25. april GALERIJA

Automagazin web portal ima izuzetno zadovoljstvo da objavi početak saradnje sa jednim od najboljih fotografa sa ovih prostora, Sašom Vujanovićem iz Podgorice, koji će od sada svoje fotografije sa automobilističkih takmičenja u regionu deliti i sa našim čitaocima. Za početak, sa malim zakašnjenjem, prvi set snimaka sa brdske trke Crmnica.
Brdske trke, Iriški venac 2010 – Promena termina

Brdske trke, Iriški venac 2010 – Promena termina

Brdska trka Iriški venac 2010 po ranije objavljenom kalendaru takmičenja svoj termin je imala za 29-30. maj. Od organizatora AMSK Novi Sad upravo smo dobili obaveštenje o promeni termina za kraj avgusta, tačnije za 28-29. avgust, koje Vam u celini prenosimo.
Brdske trke, Petrovac na Mlavi 2010 – Najava trke

Brdske trke, Petrovac na Mlavi 2010 – Najava trke

ASK G.A.G.A. Racing Team u terminu 12-13. juna 2010-te godine organizuje treće izdanje brdske trke Petrovac na Mlavi. Kako za sada od trke u Novom Sadu nema ništa, bar u predviđenom terminu (30.maj), Petrovac će biti prvo okupljanje domaćih takmičara na brdu nakon “eskurzija” u Republiku Srpsku i Makedoniju.
Brdske trke, Slovenija – Stankovič novi rekorder Sevnice

Brdske trke, Slovenija – Stankovič novi rekorder Sevnice

Proteklog vikenda u Sevnici održana je trka Šampionata Slovenije na brdskim stazama koja se bodovala i za European Hill Climb Cup, Challenge i Historic Championship. I pored toga, zbog nesrećno odabranog termina, na stazi se našlo samo 55 automobila a trku je obeležila kiša koja je u mnogo čemu poremetila plasman.
Brdske trke, Vodno 2010 – Galerija fotografija

Brdske trke, Vodno 2010 – Galerija fotografija

Na drugu trku Šampionata Srbije na brdskim stazama ovoga puta se vraćamo kroz foto galeriju koju je na adresu Automagazin web portala poslao naš čitalac Jovan Sajov. Neke od interesantnih fotografija akcije iz Makedonije možete pogledati jednostavnim klikom na LINK.
Brdske trke – Georg Plasa: projekat BMW serije 1

Brdske trke – Georg Plasa: projekat BMW serije 1

Nemac Georg Plasa dobro je poznat ljubiteljima brdskih trka širom Evrope, pre svega po svom BMW automobilu serije E36. Taj BMW ne bi bio toliko poseban da ga ne pogoni V8 Judd motor. Za sezonu 2010 Plasa sprema nov projekat, takođe na osnovi modela bavarskog giganta. Ovoga puta je u pitanju novi BMW E82, u prevodu serije 1.
Brdske trke, Vodno 2010 – VIDEO

Brdske trke, Vodno 2010 – VIDEO

Nekoliko dana nakon završetka brdske trke Vodno 2010 u Makedoniji, na internetu je osvanulo nekoliko video snimaka akcije sa staze. Pored atraktivnih prolaza možete pogledati i izjave nekoliko učesnika kao i atraktivan onboard video Makedonca Trajkovskog.
BMW M5 (2025)
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46