AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Brdske trke - RMR Hyundai Genesis PM580 VIDEO

Brdske trke - RMR Hyundai Genesis PM580 VIDEO

O želji Amerikanca Rhysa Millena da bude novi rekorder brdske trke Pikes Peak već smo pisali a ovoga puta pažnju skrećemo na njegovo „oružje“ u Unlimited klasi ovoga prestižnog takmičenja, RMR Hyundai Genesis PM580, bolid u Le Man stilu koji je posebno razvijen uz finansijsku pomoć Red Bulla samo za ovu priliku.

PM580 pokreće Hyundai Lambda V6 turbo motor od 4.1 litra koji razvija ogromnih 750 KS. Težina bolida čija je karoserija kompletno izrađena od karbona iznosi samo 840 kilograma. Zanimljivo da je automobil opremljen aktivnim zadnjim spojlerom koji omogućava bolju stabilnost pri skretanju i kočenju kao i bolje prianjanje na dugim pravcima. Aktivni spojler za sada je zabranjen u drugim granama autosporta. Aktivan je i centralni diferencijal koji može na prednje točkove preneti od 10 pa do 100% obrtnog momenta. Ovo je veoma važna činjenica jer se trka Pikes Peak održava na stazi na kojoj se smenjuju asfaltna i makadamksa podloga. „Betmobil“ je spreman, sada je sve na „majstoru“ a kako deluju u paru pogledajte na promotivnom video spotu pred Pikes Peak 2010.

 

  • Petar Janković – Automagazin portal

Brdske trke – Povratak Ericha Edlingera

Brdske trke – Povratak Ericha Edlingera

Od trke Šampionata Evrope Ecce Homo 2009, na brdskim stazama nismo imali zadovoljstvo gledati Ericha Edlingera u njegovom već čuvenom žuto-plavom BMW-u sa „monster“ motorom iz američke Indy Racing League. Požar koji je gotovo uništio bolid nije obeshrabrio iskusnog Austrijanca. 15-tog avgusta svetsku premijeru imaće novi BMW IRL

Brdske trke, G.A.G.A. Negotin 2010 – Najava trke

Brdske trke, G.A.G.A. Negotin 2010 – Najava trke

ASK GAGA Racing Team iz Beograda ove godine organizovaće najznačajniju brdsku trku u Srbiji. GAGA Negotin 2010 okupiće u terminu 4-5. septembar pored vozača koji se bore za Šampionat Srbije i one koje bodove žele u FIA IHC Challenge-u, FIA EHC Cup-u, FIA CEZ Trophy-u ali i za Međunarodno otvoreno prvenstvo Hrvatske.

Brdske trke EHC – Slovakia Matador 2010

Brdske trke EHC – Slovakia Matador 2010

Osam od dvanaest brdskih trka koje se voze u okviru Šampionata Evrope u sezoni 2010 je iza nas a još uvek nismo videli da je neko uspeo da pobedi aktuelnog Šampiona, Italijana Simonea Faggiolija. Proteklog vikenda najbliži je bio njegov zemljak Fausto Bormolini ali se i kiša umešala u „obračun“ pa je Faggioli zabeležio novi trijumf.

Brdske trke, Pikes Peak 2010 – Monster po peti put

Brdske trke, Pikes Peak 2010 – Monster po peti put

Barijera od deset minuta nije pomerena. To je glavna vest i sa ovogodišnjeg izdanja najpoznatije brdske trke na svetu, Pikes Peak. Japanac Nobuhiro Tajima, poznatiji kao Monster po peti put je najbrži ispred dva Amerikanca, Dallenbacha i Millena.

Brdske trke – 88 izdanje Trke do Oblaka!

Brdske trke – 88 izdanje Trke do Oblaka!

Race To The Clouds, „nadimak“ je možda najčuvenije brdske trke na svetu. U nedelju, 27. juna, u američkoj državi Colorado po 88-mi put startuje legendarni Pikes Peak. Ove godine na listi prijava nema zvučnih evropskih imena ali napetost pred trku nije ništa manja. Glavno pitanje i dalje glasi: Da li će „pasti“ magična barijera od 10 minuta?

Brdske trke – Predstavljen Picchio E2

Brdske trke – Predstavljen Picchio E2

Automagazin internet portal je već PISAO o projektu italijanske firme Picchio i njihovoj želji da okončaju dominaciju bolida Osella na brdskim stazama, pre svih modela FA30. Svetu je predstavljen model Picchio E2 koji će prema najavama proizvođača doneti revoluciju u svet trka na brdskim stazama.

Brdske trke – 39. Trierer Bergrennen

Brdske trke – 39. Trierer Bergrennen

Nismo dugo morali čekati na novi trijum Simonea Faggiolija. Samo sedam dana nakon pobede i rekorda staze u Češkoj Republici, Italijan se sa svojom Osellom FA30 obreo u Nemačkoj na 39-tom izdanju brdske trke Trierer. Izlišno je napomenuti da konkurencija ni ovoga puta nije imala šanse i da je novi rekord staze u rukama Faggiolija.

Brdske trke, Petrovac na Mlavi 2010 – Leteći Borković!

Brdske trke, Petrovac na Mlavi 2010 – Leteći Borković!

Bugari pazite se! Ukoliko Dušan Borković uspe da zadrži brzinu sa tek završene brdske trke Petrovac 2010 srpski navijači sa razlogom mogu da se nadaju jednom od prva tri mesta na predstojećem Serbia Rally-u. Mladi Pančevac protutnjao je stazom Petrovac i uz novi rekord staze zabeležio novu pobedu u generalnom plasmanu.

Renault Symbioz
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46