AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022
www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Brdske trke, Petrovac na Mlavi 2010 – Leteći Borković!

Brdske trke, Petrovac na Mlavi 2010 – Leteći Borković!

Bugari pazite se! Ukoliko Dušan Borković uspe da zadrži brzinu sa tek završene brdske trke Petrovac 2010 srpski navijači sa razlogom mogu da se nadaju jednom od prva tri mesta na predstojećem Serbia Rally-u. Mladi Pančevac protutnjao je stazom Petrovac i uz novi rekord staze zabeležio novu pobedu u generalnom plasmanu.

Brdske trke, Petrovac na Mlavi 2010 – Leteći Borković!

Rekord Vitomira Cvetića iz 2009-te godine „pao“ je još na treningu a pored Borkovića brži od tih 1:17 bio je i Srđan Petrović, još jedan relista koji je ovu brdsku trku iskoristio za trening pred vikend koji svi sa nestrpljenjem očekujemo. Na žalost po Petrovića, incident koji je imao u nedelju već u prvoj vožnji rezultirao je teškom havarijom. Vozač je srećom nepovređen ali je Mitsubishi Lancer Evo VI grupe A koji Petrović već duže vreme unapređuje stazu napustio na šlepu sa teškim oštećenjima. Nastup na Serbia Rally-u za Petrovića je sada pod velikim znakom pitanja. Sam Borković nije imao sličnih problema. Mitsubishi Lancer devete evolucije po prvi put je opremljen restriktorom od 33mm po pravilima FIA za sezonu 2010 i zajedno u „koaliciji“ sa popularnim Ducom je funkcionisao perfektno. Vreme rekorda je „padalo“ iz vožnje u vožnju da bi se na kraju zaustavilo na 1:11, šest sekundi brže od starog vremena! Priznaćete podatak za respekt ako se u obzir uzme da je staza Petrovac duga samo 2.170 metara.

Brdske trke, Petrovac na Mlavi 2010 – Leteći Borković!

„Bio je to još jedan uspešno okončan test pred Serbia Rally. Prvi put sam vozio veći restriktor i mogu Vam reći da su utisci fenomenalni. Već na prvoj vožnji u nedelju sam imao vreme 1:11, nakon čega u druge dve nisam želeo previše da opterećujem automobil.“ – izjavio je za Automagazin Borković. Odlično drugo mesto ukupno i najbrže u klasi V (po treći put ove sezone) pripalo je brzom Darku Božiloviću (Opel Astra SP), dok je trećeplasirani veteran Vitomir Cvetić ujedno sa svojim VW Golfom prvi i u kategoriji VII. Klasom I dominirao je Miloš Spasojević, dok se u klasi II Yugo Hibrid Vladimir Šekularac za poraz iz Lopara revanširao Šampionu sa kruga, Radoslavu Vukosavljeviću.

Vozači sa automobilima do 1400ccm grupe N i ovoga puta su postojali samo na papiru (niko se nije pojavio na startu) dok je do druge pobede u klasi A istog „kubičnog“ razreda stigao Branko Zirojević sa Peugeotom 106. Kod vozača sa 1400ccm E1 najbrži bio Dejan Radojčić postigavši hattrik u sezoni 2010. Na kraju pomenućemo još da se pobede domogao i Saša Toroman sa svojom Opel Astrom klase VIII do 2000ccm E1. Trku Petrovac na Mlavi 2010 ponovo je uspešno organizovao G.A.G.A. Serbian Racing Team a većih pritužbi, osim na klizav asfalt, nije bilo. Naredna trka Šampionata Srbije na brdskim stazama bila je zakazana za 24-25. jul na Sjenici. Ovo „bila“ već Vam otkriva činjenicu da je otkazana tako da se „brdaši“ novom okršaju mogu nadati tek krajem avgusta na Fruškoj Gori.

Brdske trke, Petrovac na Mlavi 2010 – Leteći Borković!

Petar Janković – Automagazin portal

foto: Igor Vekecki

Brdske trke – Povratak Ericha Edlingera

Brdske trke – Povratak Ericha Edlingera

Od trke Šampionata Evrope Ecce Homo 2009, na brdskim stazama nismo imali zadovoljstvo gledati Ericha Edlingera u njegovom već čuvenom žuto-plavom BMW-u sa „monster“ motorom iz američke Indy Racing League. Požar koji je gotovo uništio bolid nije obeshrabrio iskusnog Austrijanca. 15-tog avgusta svetsku premijeru imaće novi BMW IRL

Brdske trke, G.A.G.A. Negotin 2010 – Najava trke

Brdske trke, G.A.G.A. Negotin 2010 – Najava trke

ASK GAGA Racing Team iz Beograda ove godine organizovaće najznačajniju brdsku trku u Srbiji. GAGA Negotin 2010 okupiće u terminu 4-5. septembar pored vozača koji se bore za Šampionat Srbije i one koje bodove žele u FIA IHC Challenge-u, FIA EHC Cup-u, FIA CEZ Trophy-u ali i za Međunarodno otvoreno prvenstvo Hrvatske.

Brdske trke EHC – Slovakia Matador 2010

Brdske trke EHC – Slovakia Matador 2010

Osam od dvanaest brdskih trka koje se voze u okviru Šampionata Evrope u sezoni 2010 je iza nas a još uvek nismo videli da je neko uspeo da pobedi aktuelnog Šampiona, Italijana Simonea Faggiolija. Proteklog vikenda najbliži je bio njegov zemljak Fausto Bormolini ali se i kiša umešala u „obračun“ pa je Faggioli zabeležio novi trijumf.

Brdske trke, Pikes Peak 2010 – Monster po peti put

Brdske trke, Pikes Peak 2010 – Monster po peti put

Barijera od deset minuta nije pomerena. To je glavna vest i sa ovogodišnjeg izdanja najpoznatije brdske trke na svetu, Pikes Peak. Japanac Nobuhiro Tajima, poznatiji kao Monster po peti put je najbrži ispred dva Amerikanca, Dallenbacha i Millena.

Brdske trke - RMR Hyundai Genesis PM580 VIDEO

Brdske trke - RMR Hyundai Genesis PM580 VIDEO

O želji Amerikanca Rhysa Millena da bude novi rekorder brdske trke Pikes Peak već smo pisali a ovoga puta pažnju skrećemo na njegovo „oružje“ u Unlimited klasi ovoga prestižnog takmičenja, RMR Hyundai Genesis PM580, bolid u Le Man stilu koji je posebno razvijen uz finansijsku pomoć Red Bulla samo za ovu priliku.

Brdske trke – 88 izdanje Trke do Oblaka!

Brdske trke – 88 izdanje Trke do Oblaka!

Race To The Clouds, „nadimak“ je možda najčuvenije brdske trke na svetu. U nedelju, 27. juna, u američkoj državi Colorado po 88-mi put startuje legendarni Pikes Peak. Ove godine na listi prijava nema zvučnih evropskih imena ali napetost pred trku nije ništa manja. Glavno pitanje i dalje glasi: Da li će „pasti“ magična barijera od 10 minuta?

Brdske trke – Predstavljen Picchio E2

Brdske trke – Predstavljen Picchio E2

Automagazin internet portal je već PISAO o projektu italijanske firme Picchio i njihovoj želji da okončaju dominaciju bolida Osella na brdskim stazama, pre svih modela FA30. Svetu je predstavljen model Picchio E2 koji će prema najavama proizvođača doneti revoluciju u svet trka na brdskim stazama.

Brdske trke – 39. Trierer Bergrennen

Brdske trke – 39. Trierer Bergrennen

Nismo dugo morali čekati na novi trijum Simonea Faggiolija. Samo sedam dana nakon pobede i rekorda staze u Češkoj Republici, Italijan se sa svojom Osellom FA30 obreo u Nemačkoj na 39-tom izdanju brdske trke Trierer. Izlišno je napomenuti da konkurencija ni ovoga puta nije imala šanse i da je novi rekord staze u rukama Faggiolija.

BMW X6 2023
Slika nedelje
Poredak - Reli Šampionat Srbije
1.Vladan Petrović0
2.Mile Cvjetičanin0
3.Vladimir Mirčić0
4.Branko Dukić0
5.Boris Đorđević0
6.Todor Stamenković0
7.Gianluca Rocco0
8.Petar Matović0