AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Brdske trke – Stankovič pobednik CEZ-a na brdskim stazama

Brdske trke – Stankovič pobednik CEZ-a na brdskim stazama

Pobedom na brdskoj trci Lučine u Sloveniji, Vladimir Stankovič je postao Šampion FIA kupa Centralno EVropske Zone na brdskim stazama i dodatno učvrstio vodeću poziciju pred poslednju trku šampionata Slovenije u Ilirskoj Bistrici. Ovu pobedu Slovenac je posvetio tragično nastradalom Lionelu Regalu.

Već pre početka trke bilo je jasno da će najveću borbu voditi trojka u F3000 bolidima, Stankovič, Austrijanac Waldy i Čeh Krajči. Nakon prve vožnje i pogrešnog izbora pneumatika Slovenac je bio tek na poziciji broj četiri ali u drugoj i trećoj uz „gas do daske“ po drugi put uzastopno trijumfovao u Lučinama. Drugo mesto pripalo je Waldy-ju dok je trećeplasiran bio Dan Michl. „Trka u Lučinama bila je najteža trka u mojoj karijeri. Ne zbog kvara na treningu i lošeg izbora guma na trci već zbog vesti koja je stigla u toku takmičenja. Smrt Lionela Regala sve nas je potresla. Njegovo ime zauvek će biti upisano u istoriji svetskog automobilizma a ovu pobedu poklanjam njemu.“ – izjavio je Stankovič Šampion FIA CEZ 2010 kupa.

  • VAMA F3000 Team PR

Dušan Borković debituje na evropskoj sceni

Dušan Borković debituje na evropskoj sceni

Srpski automobilista Dušan Borković, predstojećeg vikenda će debitovati u Evropskom šampionatu u disciplini brdske trke. Ovogodišnji šampionat startuje 1. maja u austrijskom Rehbergu, nedaleko od Linca, i brojaće ukupno 12 trka. Za prvu trku sezone prijavljeno je preko 230 takmičara, a Borković će se takmičiti u klasi N.

Brdske trke - CEZ kalendar 2011

Brdske trke - CEZ kalendar 2011

Međunarodna automobilska federacija (FIA), objavila je kalendar Centralno evropskog prvenstva u brdskim trkama, u kojem se nalazi 13 takmičenja. Ono što će sigurno obradovati mnogobrojne ljubitelje autosporta u Srbiji, jeste činjenica da se u kalendaru nalazi i brdska trka "Tara 2011"...

Brdske trke, Ilirska Bistrica – Vesnić oduševio publiku u Sloveniji!

Brdske trke, Ilirska Bistrica – Vesnić oduševio publiku u Sloveniji!

Brdska trka Šampionata Evrope u Sloveniji je završena a Šampion Srbije Milovan Mikica Vesnić se podignute glave vraća sa još jednog gostovanja u inostranstvu. Iako nije mogao protiv superbrzog Austrijanca Andreasa Marka u Audiju A4 STW, fantastičnom vožnjom, posebno u drugoj trci, iznenadio je i oduševio i publiku i svog glavnog konkurenta.

Brdske trke, Ilirska Bistrica – Nakon treninga Vesnić drugi

Brdske trke, Ilirska Bistrica – Nakon treninga Vesnić drugi

Nakon dva danas vožena treninga brdske trke Ilirska Bistrica u Sloveniji, predstavnik Srbije Milovan Vesnić zauzeo je odlično drugo mesto u klasi E1 do 2000ccm i 19-to mesto u generalnom plasmanu od 126, koliko je stiglo do cilja. Pet kilometara dugu stazu Ilirska Bistrica višestruki Šampion Srbije je u drugom treningu prešao u vremenu 2:31.740.

Brdske trke, Ilirska Bistrica – Milovan Vesnić ponovo nastupa u Sloveniji

Brdske trke, Ilirska Bistrica – Milovan Vesnić ponovo nastupa u Sloveniji

Duga, preduga, pauza u domaćem šampionatu ne godi vozačima koji žele da ostanu u top formi. To je jedan od razloga zbog koga će aktuelni Šampion Srbije na kružnim stazama, Milovan Mikica Vesnić, i ove sezone krenuti put Slovenije, tačnije Ilirske Bistrice, gde se u nedelju 29. avgusta vozi 11-ta trka Šampionata Evrope na brdskim stazama.

Brdske trke – Poginuo Lionel Regal!

Brdske trke – Poginuo Lionel Regal!

Tužna vest dolazi iz Švajcarske. Na desetoj trci Šampionata Evrope, St.Ursanne, nastradao je višetruki prvak Francuske i Evrope, Lionel Regal. U prvoj trci, najverovatnije zbog akvaplaninga, Regal je izgubio kontrolu nad svojom F3000 i pri brzini o 250km/h izleteo sa staze. Svetski automobilizam izgubio je još jednog velikog čoveka i vozača.

Brdske trke – Pikes Peak sa Monster Tajimom, VIDEO

Brdske trke – Pikes Peak sa Monster Tajimom, VIDEO

Ukratko...Pikes Peak 2010, 910 „konja“ jak Monster Sport Suzuki SX4 Hill Climb Special a za volanom Nobuhiro „Monster“ Tajima. Bezuspešan pokušaj obaranja rekorda staze ali fantastična vožnja 60-godišnjeg Japanca koji je i ove godine najbrži na čuvenoj brdskoj stazi u američkoj državi Kolorado. Uživajte...

Brdske trke – Povratak Ericha Edlingera

Brdske trke – Povratak Ericha Edlingera

Od trke Šampionata Evrope Ecce Homo 2009, na brdskim stazama nismo imali zadovoljstvo gledati Ericha Edlingera u njegovom već čuvenom žuto-plavom BMW-u sa „monster“ motorom iz američke Indy Racing League. Požar koji je gotovo uništio bolid nije obeshrabrio iskusnog Austrijanca. 15-tog avgusta svetsku premijeru imaće novi BMW IRL

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46