AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Brdske trke – Kraj sezone 2007, šampioni brda

Brdske trke – Kraj sezone 2007, šampioni brda

Trkom u Žagubici završena je sezona 2007 Šampionata Srbije na brdskim stazama. Trke ka vrhu su počele u maju u susednoj Makedoniji na stazi Vodno a do cilja vozači su morali da odvoze čak devet trka od kojih su dve održana u inostranstvu (Vodno i Igman).

Brdske trke – Kraj sezone 2007, šampioni brda

Bilo je propusta, bilo je incidenata, ali kada u globalu sagledamo stanje srpskog auto-sporta, brdske trke su jedine ove godine napravile pomak ka boljem, a sezonu sa sigurnošću možemo oceniti kao uspešnom. Posebno se mora istaći i uloga ASK PSTT G.A.G.A. Ford tima koji je organizacijom čak pet takmičenja i ekipom koju je činilo preko 20 vozača u šest klasa učinio da ovaj šampionat bude jači nego predhodnih godina. Trke su zahvaljujući G.A.G.A. timu mnogo češće gledali i stanovnici južne Srbije, što sigurno dosta znači popularizaciji i omasovljenju auto sporta u celini.

Brdske trke – Kraj sezone 2007, šampioni brda

Pobednik u generalnom plasmanu, drugu godinu za redom, je vozač ASK Balkan iz Beograda, Dragan Simić. Moćnim Mitsubishi Lancerom Evo V trijumfovao je ubedljivo na sedam od osam trka na kojima je nastupio. Jedini kiks se dogodio na “domaćoj” trci, Tara, koju je uspešno organizovao baš ASK Balkan i koja je i ove sezone bila najmasovnije međunarodno automobilističko takmičenje u zemlji. Drugo mesto je pripalo Goranu Pavlićeviću sa Peugeotom 206, dok je treći u generalnom plasmanu Šampionata Srbije na brdskim stazama Srđan Petrović sa Renault Cliom. Oba vozača su nastupala za ASK PSTT G.A.G.A Ford.

Brdske trke – Kraj sezone 2007, šampioni brda

U kasi I, popularnom malom N-u, sezonu su obeležila tri vozača koja su i podelila prva tri mesta. Iznenađenje sezone je sigurno mladi Marko Pavlićević koji je pobedama na šest trka daleko iza sebe ostavio Miloša Spasojevića i prošlogodišnjeg šampiona Uroša Brkića. I druga klasa Yugića, ali mnogo jači yugo hibrid, prošla je u dominaciji jednog vozača. Sa kruga na brdo je “skoknuo” popularni Dušan Duca Borković i pomeo konkurenciju pobedivši na osam trka sezone! Stvarno impresivan učinak čoveka koji je neprikosnoven ove godine. Do druge pozicije je stigao Pantelić Aleksandar dok je treći Saša Toroman koji se uspešno “prekomandovao” iz malog N-a u jači hibrid. Konkurencija ove godine u klasama gde se vozi naš yugo bila je ogromna (bodove je u klasama I i II uzimalo čak 36 vozača što je za naše uslove odlično) tako da je svaka i pobeda pa i bod zlata vredan.

Brdske trke – Kraj sezone 2007, šampioni brda

Klasa III (od 1151ccm do 1400ccm N) na kraju je donela više uzbuđenja nego što se očekivalo. Superbrzi Aleksandar Vidosavljević sa Peugeotom 106 na stazi je imao samo jednog ljutog protivnika, sebe! Znači ili pobeda ili ništa! Na Vidosavljevićevu sreću to ga nije koštalo titule. Odustavši na poslednjoj trci u Žagubici omogućio je Dragoljubu Arsiću, koji je vredno skupljao bodove, da postane šampion, ali samo na kratko. Kao što smo već pisali, na Arsićevog Suzukija je uložen protest, opravdan, oduzeti su mu bodovi i popularni Bobo je stigao do šampionske titule u klasi III. Arsić je ostao na drugoj poziciji dok se treće domogao Marinković Ilija.

Brdske trke – Kraj sezone 2007, šampioni brda

Klasom IV ove sezone je dominirao još jedan vozač G.A.G.A Ford-a, Srđan Petrović, poznatiji kao Fox. U duši zakleti relista, Srđan je ove sezone odradio odličan posao na brdu i konstantnom vožnjom sakupio duplo više bodova od drugoplasiranog Dragana Stojkovića sa Alfom 156 i Borisa Šelembe sa Opel Astrom. Hobisti ili tačnije klasa SuperSport “odlazi” u ruke iskusnog Dragana Mićanovića. VW Shirocco popularnog Conje je stigao do cilja svih devet trka, uknjiživši u svoj konto 129 boda, samo četiri više od Čačanina Momira Subotića koji je imao dosta problema sa svojim moćnim Audijem TT. Kada je bolid radio kako treba Subotić je uglavnom trijumfovao, ali ispostavilo se nedovoljno za konačnu pobedu. Trećeplasirani u klasi, Boban Atanacković, oporavlja se nakon teške povrede u Pirotu. Na žalost od veterana i prošlogodišnjeg šampiona Vitomira Cvetića Susija ove godine nismo videli puno. “Novi” VW Golf po svoj prilici nije mogao da se kvalitetno suprostavi srpskim brdima!

Brdske trke – Kraj sezone 2007, šampioni brda

Na kraju, kao i u generali, Dragan Simić je dominirao top klasom našeg prvenstva (preko 1600ccm Sport) ispred Gorana Pavlićevića i Borisa Šelembe, koji je ove sezone nastupao u dve kategorije. U konkurenciji timova, kao što se i očekivalo, ubedljivo prvi ASK PSTT G.A.G.A. Ford, ispred ASK Balkan i ASK Mogul Racing Teama, svi iz Beograda. Toliko od odličnih vozača “brda” za sezonu 2007, uz goste iz susednih zemalja kao i još jedan trijumf i obaranje rekorda Mikice Vesnića na Tari biće dosta materijala za priče u dosadnim zimskim večerima. U iščekivanju sezone 2008-e, kompletne rezultate možete pogledati na zvaničnim stranicama SAMSS-a. Petar Janković - Automagazin

Brdske trke, Malačka 2008 – Lolita u Hrvatskoj!

Brdske trke, Malačka 2008 – Lolita u Hrvatskoj!

Kao i svaka “devojčica” Gabriella Pedroni ima omiljenu igračku. To što ova 27-godišnja Italijanka voli da se trka, a omiljena igračka joj je Formula 3000, nije je sprečilo da svom žutom Lola b99/90 bolidu da i nadimak, Lolita. Gabriela i Lolita su i glavni favoriti brdske trke INA Malačka koja se narednog vikenda održava u Hrvatskoj.
Brdske trke, Vodno 2008 – Franjo Kunčer ubedljiv

Brdske trke, Vodno 2008 – Franjo Kunčer ubedljiv

Crnogorski automobilista Franjo Kunčer koji ove godine nastupa za hrvatski klub AMK Mihovil iz Šibenika bio je više nego ubedljiv u Makedoniji na stazi Vodno pokraj Skoplja. U svojoj formuli Nissan Coloni oborio je rekord staze i bio za više od 12 sekundi brži od svog zemljaka i pobednika klase ST, odličnog Miloša Asanovića u Hondi Accord.
Brdske trke – Denny Zardo pobednik Rechberga

Brdske trke – Denny Zardo pobednik Rechberga

Otvaranje sezone na evropskom brdu proteklo je u borbi Italijana Denny-a Zarda i Mađara Laszla Szalaza, oba u Reynard formulama. Mađar je u prvoj vožnji bio najbrži ali je Zarda u drugom prolazu 5.050 metara dugom stazom deklasirao protivnike i u zbiru pobedio sa skoro 2.5 sec prednosti ispred Szalaza.
Brdske trke, CEZ – Vodno, najava trke

Brdske trke, CEZ – Vodno, najava trke

U organizaciji Castrol Primo Racing Teama iz Skoplja u terminu 02.-04. maja 2008-me godine održaće se najpoznatije automobilističko takmičenje u Makedoniji, brdska trka Vodno. Pored CEZ-a ovogodišnje izdanje okupiće i takmičare koji se boduju za FIA IHHC, FIA EEC, Alpe Adria i Adriatic Cuo kao i makedonski, crnogorski i hrvatski šampionat.
Brdske trke – Počinje Šampionat Evrope

Brdske trke – Počinje Šampionat Evrope

36-tim izdanjem trke Rechberg u Austriji počinje Šampionat Evrope na brdskim stazama. Takmičenje koje se održava narednog vikenda (25.-27. aprila) prema najavama organizatora biće spektakl koji će okupiti preko 200 vozača iz 12 zemalja.
Brdske trke CEZ, Rabac-Labin – Kiša odredila pobednike

Brdske trke CEZ, Rabac-Labin – Kiša odredila pobednike

Pobednik prve brdske trke za Šampionat Hrvatske i CEZ je mladi Saša Radola sa Hondom Civic Type-R! Verovatno se pitate šta je sa formulama, ST automobilima, silnim Cosworth-ima? “Pomela” ih kiša koja je u drugoj vožnji počela padati baš pri kraju Radoline vožnje i tako drastično poremetila stanje generalnog plasmana.
Brdske Trke, CEZ – Rabac-Labin 2008

Brdske Trke, CEZ – Rabac-Labin 2008

Narednog vikenda u Hrvatskoj, tačnije u Istri na stazi Rabac-Labin kreće prva trka koja se boduje u okviru Centralno-Evropske Zone (CEZ) i prvo brdo Šampionata Hrvatske. Lista prijava na kojoj se nalazi preko 100 imena obećava dobru borbu.
Brdske trke – Mogul racing team, pripreme za sezonu 2008

Brdske trke – Mogul racing team, pripreme za sezonu 2008

Beogradskom Mogul Racing Teamu prošle sezone na brdskim stazama drugo mesto u generali pobeglo je za samo 0.5 bodova. Ipak sa Šampionom u klasi V, Draganom Mićanovićem i trećeplasiranim u klasi IV, Borisom Šelembom, tim godinu iza sebe može okarakterisati kao uspešnu. Ohrabreni, u 2008-mu Mogul Racing Team ulazi sa još većim ambicijama.
Brdske trke – Naša brda u Evropi

Brdske trke – Naša brda u Evropi

Svetska automobilistička federacija (FIA) objavila je kalendar takmičenja za predstojeću sezonu brdskih trka u Evropi. Tara u organizaciji AMSK Balkan i Bor koji organizuje PSTT G.A.G.A. Ford će, nadamo se, ugostiti i neke od evropskih automobilista.
Rally Italia Sardegna 2024 - Tanak
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46