AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Brdske trke, Šampionat Evrope – Novine u sezoni 2009

Brdske trke, Šampionat Evrope – Novine u sezoni 2009

Nakon objavljivanja kalendara za sezonu 2009 Šampionata Evrope na brdskim stazama, o kojem ste već obavešteni na stranicama Automagazin web portala (kalendar), sada ćemo se prvenstveno pozabaviti promenama u pravilima koji se najviše odnose na kategoriju II – racing cars.

Brdske trke, Šampionat Evrope – Novine u sezoni 2009

Glavna promena u diviziji D/E odnosi si se na razdvajanje bolida jednoseda i dvoseda dok će E2/SH zameniti klasu E1. Klase kategorije II od sada bi trebalo da izgledaju ovako: - grupa CN – production sport cars - grupa D/E2 SS – jednosedi, formule sa motorima do 3000ccm - grupa D/E2 TS – dvosedi, otvoreni ili zatvoreni, napravljeni samo za brzinske trke sa motorima do 3000ccm - grupa E2/SH – osnova su putnički automobili, očuvane siluete vozila sa četiri sedišta U kategoriji I nisu najavljene nikakve promene pa ćemo i dalje gledati automobile klasa A, N, SP, GT i S20 (S2000). Postoji najava da će jedna od dve trke koje se voze u Italiji, Trento Bodone, biti zamenjena drugom iz iste zemlje a da će od 2010-te godine u kalendaru European Hill Climb Championshipa ponovo biti 12 trka i to iz 12 različitih evropskih zemalja. Što se vozača tiče, glavna vest je da će aktuelni Šampion Evrope, Francuz Lionel Regal zameniti svoju Reynard formulu prototipom koji će izraditi u saradnji sa nekim od francuskih proizvođača (Ligier ili Courage). Bolid bi trebao imati karbonsku šasiju i V8 motor a sve u cilju što bolje borbe sa Osellom najljućeg konkurenta Simonea Faggiolia koja se konstantno unapređuje pa će naredne godine Italijan na raspolaganju imati umesto modela PA27 poboljšanu verziju sa oznakom PA31, takođe iz “štale” Enza Oselle. Prema pisanju italijanskih medija Faggioliju će se priključiti u timu još jedan brzi zemljak, povratnik u PE veteran Gulia Regosy.

Brdske trke, Šampionat Evrope – Novine u sezoni 2009

Petar Janković - Automagazin

Brdske trke – Marcus Gronholm i Ford Fiesta na Pikes Peak-u

Brdske trke – Marcus Gronholm i Ford Fiesta na Pikes Peak-u

Nova Ford Fiesta će svoj debi na američkom tlu imati kao takmičarski automobil i to na jednom od najstarijih takmičenja na “novom kontinentu”, legendarnoj brdskoj trci Pikes Peak. 16. jula Kolorado će biti domaćin švedskom rally cross timu Olsberg Motor Sport Evolution za koji voze Marcus Gronholm i Andreas Eriksson.
Brdske trke, Rechberg – Trijumf Fausta Bormolinija

Brdske trke, Rechberg – Trijumf Fausta Bormolinija

Na obroncima Alpa, u austrijskom Rechbergu, započela je sezona 2009 Šampionata Evrope na brdskim stazama. Izostanak glavnih favorita, aktuelnog Šampiona Lionela Regala i vicešampiona Simonea Faggiolia, najbolje je iskoristio Italijan Fausto Bormolini koji je u svojoj Formuli 3000 Reynard 95D doslovno deklasirao konkurenciju.
Brdske trke – Prvi testovi revolucionarnog Osella bolida

Brdske trke – Prvi testovi revolucionarnog Osella bolida

Iz “zimskog sna” polako se bude i takmičari na brdskim stazama. Već tradicionalno Italijani svoje testove odrađuju na stazi Verzegnis na severu zemlje. Ono što je najzanimljivije među slavnim imenima ove discipline kao što su Renzo Napione, Fausto Bormolini i Christian Merli, svi sa F3000 bolidima, na stazi se pojavio i Simone Faggioli sa novim Osella FA30 bolidom.
Brdske trke, Srbija – Kalendar za sezonu 2009

Brdske trke, Srbija – Kalendar za sezonu 2009

Jednostavnim pogledom na objavljeni kalendar Šampionata Srbije na brdskim stazama možemo zaključiti da nije G.A.G.A. Racing Teama u sezoni 2009 u našoj zemlji ne bi ni bilo takmičenja u brzinskom automobilizmu „do vrha brda“. Ono što očekuje momke u borbi sa štopericom ove sezone je šest brdskih trka, od čega čak pet u organizaciji pomenutog tima iz Beograda.
Brdske trke – Osella FA30

Brdske trke – Osella FA30

Odlični rezultati Italijana Simonea Faggiolia u bolidu Osella PA27 BMW tokom sezone 2008 Šampionata Evrope na brdskim stazama dokazali su koliki potencijal leži u malenom bolidu. Činjenica da se model PA27 ravnopravno u koštac hvatao sa mnogo jačim Formulama 3000 dao je krila inženjerima Osella Engineeringa pa se uskoro očekuje evolucija, model FA30.
Brdske trke, Šampionat Evrope – Kalendar 2009

Brdske trke, Šampionat Evrope – Kalendar 2009

Svečanom dodelom nagrada najboljima u sezoni 2008 u Buzetu, Hrvatska, zvanično je završena sezona brdskih trka u Evropi. Francuz Lionel Regal i Čeh Miroslav Jakeš obeležili su godinu na izmaku u kategorijama 2 (formule i prototipovi) i kategoriji 1 (automobili) a pred nama je kalendar sa rasporedom trka u 2009-toj na kojima ćemo gledati nove uzbudljive okršaje u trci do vrha brda.
Brdske trke, Crna Gora – Leteći Asanović

Brdske trke, Crna Gora – Leteći Asanović

Miloš Asanović sa svojom Hondom Accord ST danas u Pljevljima je bio bez premca. Nakon dve pesprekorne vožnje daleko iza sebe je ostavio Filipa Nikolića i Željka Ivanovića, kojima je pripalio prvo i drugo mesto u klasi SP. Naveći Milošev konkurent, Danko Bakrač, trku je završio kao četvrti, prvenstveno zbog kvara na servo uređaju tokom druge vožnje.
BMW 5 Touring (2024)
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46