AutoMAGAZIN - Saveti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Bez alkohola i oprezno u Novu 2014. godinu!

Bez alkohola i oprezno u Novu 2014. godinu!

Kako se 2013. godina bliži kraju, širom zemlje se planiraju novogodišnja slavlja. Tokom ovog uzbudljivog perioda putovanja i provoda, veoma je važno imati na umu bezbedno ponašanje u saobraćaju. Razlozi su u činjenici da se svake godine, u periodu oko Nove godine i Božića desi veliki broj saobraćajnih nezgoda sa teškim posledicama...

Pogledajte vest: Najbolje reklame za bezbednu vožnju.

 

Najčešći uzrok ovih nezgova je nepažnja, vožnja pod dejstvom alkohola i druge radnje koje su u suprotnosti sa propisima. Takođe, otežani uslovi odvijanja saobraćaja zbog magle, poledice i snega na kolovozu mogu dodatno uticati na povećanje broja saobraćajnih nezgoda u vidu naletanja na drugo vozilo zbog nedržanja bezbednog odstojanja, sletanja sa kolovoza i slično.

Agencija za bezbednost saobraćaja apeluje na vozače, ali i sve ostale učesnike u saobraćaju da poštuju propise, da nastoje da prepoznaju opasnost na vreme i izbegavaju rizična ponašanja u saobraćaju, u cilju sprečavanja saobraćajnih nezgoda i tragičnih posledica.

Pogledajte fotografije Neverovatne saobraćajne nesreće.

 

U vezi sa tim, formulisali smo i nekoliko saveta za bezbedno učešće u saobraćaju u vreme praznika:

  • Nemojte konzumirati alkoholna pića ako ćete nakon toga voziti.
  • Planirajte bezbedan povratak kući. Pronađite u društvu vozača koji ne pije i koji će vas bezbedno dovesti do kuće.
  • Ako ste pili, pozovite taksi, prijatelja ili člana porodice koji nije pio ili koristite javni prevoz.
  • Ako uočite pijanog vozača na putu, nemojte oklevati da obavestite policiju o tome.
  • Kafa, ali ni bilo koji drugi napici neće pomoći da se brže otreznite. Jedino vreme to može učiniti.
  • Držite dovoljno odstojanje od vozila koje se nalazi ispred vas, kako bi mogli pravovremeno da reagujete na iznenadno stvorenu opasnost na putu i tako izbegnete nezgodu.
  • I zapamtite: Nezgode na putu nisu slučajnost. One zavise od ponašanja u saobraćaju svakog od nas.


Posebno ističemo, a i Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima definiše ovakvu obavezu vozača, da u saobraćaju obavezno uključite sve pokazivače pravca, i na taj način upozorite druge učesnike na opasnost na putu, u uslovima izrazito smanjene vidljivosti (gusta magla, dim i sl.), i kada ste poslednji u koloni vozila koja su se zaustavila na putu van naselja.

POŠTUJTE PROPISE! POŠTUJTE ŽIVOT!
ZA SREĆNU I BEZBEDNU NOVU 2014. GODINU!

Agencija za bezbednost saobraćaja

Da li je vaš automobil opremljen neispravnim Takata vazdušnim jastucima?

Da li je vaš automobil opremljen neispravnim Takata vazdušnim jastucima?

Više automobilskih kompanija nedavno su objavile, da u svetu na vanredan servis pozivaju vlasnike nekoliko desetina miliona automobila, zbog greške na vazdušnim jastucima firme Takata. Kako da saznate, da li je vaš automobil u Srbiji opremljen problematičnim vazdušnim jastucima? Da li znate, kako treba da postupite ukoliko je vaš automobil obuhvaćen ovom akcijom?

Saveti - Zašto je potrebno da zamenite zimske pneumatike letnjim?

Saveti - Zašto je potrebno da zamenite zimske pneumatike letnjim?

O tome koliko je nebezbedno učestvovati u saobraćaju na letnjim pneumaticima u zimskim uslovima, pisali smo već nekoliko puta. 1. aprila prestala je obaveza korišćenja zimskih pneumatika (m+s) kada je na kolovozu sneg, led i poledica. Sada vozači imaju novu dilemu - koliko je opasno koristiti zimske pneumatike u letnjim uslovima?

Pažnja! M+S nije oznaka za pneumatike za sva godišnja doba

Pažnja! M+S nije oznaka za pneumatike za sva godišnja doba

Bliži se 1. novembar, a sa ovim datumom i obaveza, i što je još važnije potreba za montiranjem zimskih pneumatika. I odmah da razjasnimo, oznaka na pneumatiku M+S jeste oznaka za zimski pneumatik, a ne za pneumatik za sva godišnja doba, kako se to navodi ovih dana u medijima...

Pažljivo za vreme uskršnjih praznika!

Pažljivo za vreme uskršnjih praznika!

Dok se građani širom Republike Srbije pripremaju da obeleže uskršnje praznike, Agencija za bezbednost saobraćaja poziva vozače na oprez u saobraćaju! Kao i prethodnih nekoliko godina, i ove godine očekuje se pojačan saobraćaj u danima pre i nakon Uskrsa, pa stoga apelujemo na vozače za strpljenje i poštovanje ostalih učesnika u saobraćaju.

Kupujete zimske pneumatike - Šta znači oznaka M+S?

Kupujete zimske pneumatike - Šta znači oznaka M+S?

Zimski dani i niske temperature su pred nama, i sada je idealan trenutak da pripremite vaš automobil za zimske uslove. Jedna od prvih stvari, koja je direktno povezana sa bezbednošću vaše porodice, jeste zamena pneumatika. Možete imati vrhunski bezbedan automobil, ali bez odgovarajućih pneumatika, od njega ćete napraviti samo luksuzne sanke.

Saveti: Češće gledajte na sat u vašem automobilu

Saveti: Češće gledajte na sat u vašem automobilu

Od nedavno je počelo zimsko računanje vremena. To znači da su satovi pomereni jedan sat unazad, što podrazumeva jedan sat više za spavanje, ali dan je sve kraći i mrak sve ranije pada. Zbog toga, mnogi vozači imaju loš osećaj da nekuda kasne i da neće stići da obave sve svoje obaveze. To se značajno odražava i na bezbednost u saobraćaju.

Danas je 1. novembar - Imate li zimske pneumatike?

Danas je 1. novembar - Imate li zimske pneumatike?

Iako nam to pogled kroz prozor ne otkriva, vreme za zimske pneumatike se nezadrživo bliži. Kada je potrebno da montiramo zimske pneumatike? Kada je to realno potrebno, a kada to moramo učiniti zbog "slova zakona"? Odgovore na ova pitanja, pronađite u daljem tekstu...

Nissan Qashqai (2022)
Slika nedelje